RECENSION

The Dark Tower: Sorcerer

Format: Tidning  •  Av Peter David, Robin Furth, Jae Lee och Richard Isanove, Marvel (2009)

The Dark Tower: Sorcerer lanseras som något av ett fristående nummer, men är egentligen ett mellannummer, en brygga, mellan Treachery och kommande The Fall of Gilead. Det skulle lika gärna kunnat varit sista eller första numret i någon av serierna istället för något nästan fristående.
   Den enda skillnaden är att det ligger lite mer fokus på Marten än vad det gjort tidigare. Det är för övrigt han som åsyftas av Sorcerer i titeln och min gissning är att det kommer att dyka upp fler liknande nummer men som då stället har fokus på en annan trollkarl.
   I The Dark Tower: Sorcerer får vi se en hel del elakingar från serien och numret känns som lite av en frisk fläkt mellan omgångarna. Det händer saker och vi får en del information som vi inte hade tidigare. The Dark Tower: Sorcerer är ett riktigt bra nummer och betyget blir högt. Fem Följeslagare av fem möjliga blir det.


Precis som Lilja skriver gick även jag in i detta specialnummer med tron om att det var en liten bonus, men det är som Lilja skriver en brygga och är till och med avgörande för kontinuiteten i hela storyn. Dessutom får vi veta väldigt mycket nytt om Martens historia, direkt från King via Robin Furths penna. Det avslöjas även något högintressant kring sfärerna i Maerlyn's rainbow som helt klart förklarar saker och ting.
   Parallellt med Martenhistorien berättas ganska stora tjok av Treachery ur en annan synvinkel, och framför allt får vi mer av John Farson, vilket är mycket glädjande i och med att den karaktären blivit riktigt högintressant i de här serieadaptionerna.
   Vad som är extra spännande är att se att serien inte tappat i kvalitet på grund av det tecknarbyte som hastigt och lustigt gjorts. Färgläggaren Richard Isanove står numera även för teckningarna, och kommer att göra det åtminstone i nästa omgång. Han imiterar Jae Lees stil perfekt och om det inte vore för att några bilder är lite mer lekfulla än vanligt hade jag inte trott att det var Isanove som stod för allt.
   Ett mycket viktigt specialnummer alltså, som är väl värt - och nästan obligatoriskt - att kolla upp. Högsta betyg: fem Följeslagare av fem möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #250 - 2009-05-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Rose Red

DVD/blu-ray, publicerad på foljeslagarna.com 2002-09-02

Rose Red är från början en miniserie i tre delar som nu satts ihop till en längre film. Fördelen med det är ju att man kan se allt i en sittning men nackdelen är att det ibland kan kännas lite långt. Rose Red håller dock en hög kvalité vad gäller skådespelare och handling. Till en början får vi lära känna alla karaktärerna och lite om deras bakgrund. Vi ... [Läs hela recensionen]