RECENSION

The Death of Jack Hamilton

Format: Novell  •  Först publicerad i The New Yorker (2001)

I Stephen Kings senast publicerade novell – "The Death of Jack Hamilton" (The New Yorker), återvänder han till en värld han varit i ett par gånger tidigare: gangstervärlden. Inte nog med det – han skriver om en händelse som mycket väl kan ha ägt rum. Men troligen inte…
   Ni har säkert hört talas om en amerikansk gangster från 30-talet som hette John Dillinger. Han ansågs vara "public enemy #1" när det begav sig. Vid ett tillfälle vilade Dillingers gäng upp sig vid sommarorten Little Bohemia. FBI var dem snabbt på spåren och efter en eldstrid flyr Dillinger och hans kompanjoner Homer Van Meter, Tommy Carroll och John "Red" Hamilton, där den sistnämnde blir skjuten i lungan, vilket leder till hans död.
   Vad som händer där emellan är dock oklar del i historien. Ingen verkar riktigt veta vad som hände och många olika teorier har lagts fram. I "The Death of Jack Hamilton" lägger King fram sin teori. Varför Hamilton plötsligt bytt förnamn eftersom alla andra namn är korrekt återgivna vet jag inte. Kanske "Jack" är ett smeknamn på John? King har i alla fall satt Homer Van Meter som berättelsens berättare.
   Homer är verkligen hängiven sin ledare Dillinger. När Dillinger ber om pengar för att fixa en doktor så ger Homer honom pengarna, inte för Hamiltons skull utan för att Dillinger tror så himla mycket på att han ska kunna få Hamilton att återhämta sig. Vid ett tillfälle, när Homer är ensam med den yrande Hamilton överväger han att lite snabbt kväva honom med en kudde för att dels göra slut på hans lidande, och dels för att de själva ska kunna rymma vidare och klara sig. Som Amerikas mest efterlysta brottslingar är de ständigt på rymmen.
   Men Dillinger står på sig. Han tror verkligen på att Hamilton ska bli återställd till 100%. I Kings version har Dillinger fått egenskapen att alltid ha en massa tur, i alla tänkbara och otänkbara sammanhang, och jag antar att det är den turen Dillinger hoppas på.
   Under första delen av berättelsen gömmer sig kvartetten i ett skabbigt hotellrum medan de försöker ragga tag på någon tveksam doktor som har så låg moral att han kan fixa till en skadeskjuten gangster utan att böka för mycket. De hittar inte någon sådan utan Dillinger får ett tips om en stuga de kan åka till där det finns några andra gangsters som kan hjälpa till.
   När de väl kommer dit bjuder King på en av sina mest grafiska beskrivningar av en gangsteroperation när kulan plockas bort ur Hamiltons lunga… Man kan nästan känna stanken av allt blod och var de geggar runt i… Läbbigt! Här lade King in sin berömda "gross-out"-effekt, men "The Death of Jack Hamilton" är knappast någon skräckhistoria. Den är faktiskt – trots alla otäckheter – en berättelse om vänskap och glädje.
   När Hamilton opererats inser de dock att han, trots att kulan nu är borta, inte kommer att bli frisk, och för att pigga upp hans tillvaro under hans sista dagar i livet genom att uppfylla hans sista önskningar. För Homer betyder det att han får göra sitt paradnummer, att fånga flugor på sitt eget lilla vis. Under sin tid i fängelse har han under en massa dötid och med viss envis fingerfärdighet lyckats utveckla kunskapen att fånga flugor med små lassos gjorda av vanlig tråd. När man sedan släpper tråden ser flugan ut som en liten ballong med ett snöre under sig.
   Detta tycker Hamilton är rasande kul. Dillinger ska inte vara sämre han utan bjuder på sitt paradnummer – att gå på händer, även om det får en lite mer dramatisk konsekvens. Jag tänker inte berätta vad.
   "The Death of Jack Hamilton" är en mycket bra novell. I mitt tycke har King använt samma varma ton som i The Green Mile, speciellt scenen med Hamilton och flugorna i tråd – den fick mig genast att minnas den glädje Eduard Delacroix utstrålar när han får stifta bekantskap med Mr. Jingles. Berättelsen i sin helhet har en början och ett slut, men är på samma gång ett tydligt utsnitt ur en större historia (vilket det också, egentligen, är). John Dillingers liv är väl kanske inte så välkänt för oss icke-amerikaner, men det går ganska snabbt att hitta vettig information på nätet om man vill läsa på lite extra.
   Jag undrar lite varför King valde att skriva den här historien. Det känns nästan som en klassisk uppsatsuppgift: "Skriv om vad som hände mellan det att Jack Hamilton blev skjuten till det att han dog." Förhoppningsvis kanske King besvarar detta i en kommentar i efterordet i Everything's Eventual, eftersom novellen ska ingå i den.
   I mitt tycke är "The Death of Jack Hamilton" värd 4 solklara Följeslagare av 5 möjliga. Det är en novell som trots sin tuffa botten ändå bjuder på värme och glädje och som berättar ett stycke amerikansk historia på ett bra sätt.
Jag håller med Anders. "The Death of Jack Hamilton" är en mycket bra historia. King plockar här fram sin bästa berättarröst och det hela är lite som hämtat ur en historiebok, dock inte lika stelt. Det känns som om historien King berättar mycket väl kan vara vad som hände de där dygnen mellan det att Jack sköts och det att han dog. Det känns alltså mer som ett återberättande av en verklig händelse än en påhittad. Vilket antagligen var vad King ville uppnå.
   Det vore mycket intressant att höra varför King valde att skriva just denna historia. Varför han valde att basera den på en verklig händelse. Man får ju anta att det krävde en hel del efterforskningar för att få allt att stämma med det man vet hände i verkligheten. Det borde ju ha varit lättare för King att bara hitta på.
   Betyget på "The Death of Jack Hamilton" blir bra. Jag ger den 4 Följeslagare av 5 möjliga. Missa inte denna mycket välskrivna novell.
Först publicerad i Följeslagarna #133 - 2002-01-21
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Gunslinger Born #3

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2007-05-02

Jaha, då har man avslutat nummer tre av The Gunslinger Born… Och det är bara att konstatera att den är lika bra som de tidigare. Återigen har Marvelgänget lyckats producera ett fantastiskt nummer. Nummer tre tar vid där nummer två slutade och handlar till största del om när Roland, Cuthbert och Alain träffar borgmästare Thorin för första gången. Vi får även be... [Läs hela recensionen]