UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #1 – 980420

Förord

Välkomna till premiärnumret av Följeslagarna, den nu enda existerande Fan Clubben för Stephen King i Sverige. Vi som sköter Följeslagarna heter Anders Jakobson och Hans-Åke Lilja. Vi har tröttnat på att det inte fanns något bra forum för Stephen King fans i Sverige så därför har vi nu skapat Följeslagarna.

Vad är då Följeslagarna för något?
Det är ett e-mail utskick som kommer att skickas ut en gång i veckan (måndagar), oftare om det händer något speciellt. Varje utskick kommer att innehålla nyheter om allt som har att göra med Stephen King, hans böcker, filmer och annan information. Vi kommer även att svara på medlemmarnas frågor om Stephen King. Vi anser oss inte vara några viktigpettrar som vet och kan allt om King…däremot så har vi tillsammans en hel del information om King och tycker att det vore roligt att dela med oss av den. Vi tar även emot information som ni hittar på andra ställen…

I varje utskick kommer det också att finnas något som vi kallar Oumbärliga ting, Nyheter från Territorierna och på sikt Butiken. I Oumbärliga ting kommer vi att behandla sådant som vi tror kan vara intressant att läsa, sådant som inte står någon annanstans. I Nyheter från Territorierna kommer vi att presentera de senast nyheterna om King, hans böcker och filmer. I Butiken, som kommer att introduceras några nummer längre fram, kommer Följeslagarnas medlemmar att kunna köpa/byta/sälja saker med varandra.

Varför valde vi då namnet Följeslagarna?
För det första så misstänker vi att alla som beslutat sig för att bli medlemmar i vår lilla fan club är stora King fans, som förmodligen: 1) tänker på King minst en gång om dagen, 2) har mer böcker av King än någon annan författare i samlingen, 3) kan tänka sig att sitta uppe sent för att se THE MANGLER på Kanal 5, även om det är en skitfilm… Ni följer alltså allt som har med King att göra!

För det andra så har vi valt att hylla Stephen Kings mästerverk – DET SVARTA TORNET, och det är just om det som detta nummers Oumbärliga ting kommer att handla om.

Frågor?
Om du har frågor om Stephen King, hans böcker, filmer eller annat som har med Stephen King att göra, skicka oss ett mail så ska vi göra allt vi kan för att räta ut frågetecknen.

Mycket nöje – Lilja & Anders


Nyheter från Territorierna

Nu får alla som inte redan har köpt THE DARK TOWER 4 en ny chans, den har nämligen kommit i pocketformat, fortfarande på engelska dock. Den kostar mellan 90 och 105 kronor beroende på om ni köper den engelska (ISBN: 0340696621) eller amerikanska (ISBN: 0451197283) utgåvan. Den engelska är billigast.

Den 18/5 kommer TV4 att visa en kortfilm som heter The Moving Finger och är baserad på Kings korthistoria med samma namn, som finns i boken NIGHTMARES AND DREAMSCAPES – en av de få Kingböcker som inte finns på svenska, vi återkommer till varför. Den ingår i en serie som heter Monsters, missa den för allt i världen inte, den kommer troligen aldrig mer att visas på svenska TV! Boka den 18/5 i kalendern redan nu!

I höst kommer DESPERATION och THE REGULATORS att publiceras på svenska. DESPERATION som inte helt oväntat kommer att få titeln DESPERATION kommer v.31 och THE REGULATORS som kommer att få den svenska titeln VÄKTARE kommer v.40. Om ni inte redan läst dessa böcker så får ni nu chansen! I nästa nummer av Följeslagarna kommer ni att få läsa mer om dessa tvillingromaner och inom en snar framtid även läsa recensioner på båda böckerna.

SVT meddelar att de har köpt rättigheterna till THE SHINING (minserien). Vi återkommer med mer info samt sändningsdatum (som i dagsläget inte är bestämt) i ett senare nummer, där kommer du också att kunna läsa om hur och varför det blev en miniserie fast det redan fanns en film…


Oumbärliga ting - Det svarta tornet

Det var 1970 då Stephen King satt i en tom stuga och skrev den klassiska meningen "Mannen i svart flydde genom öknen, och revolvermannen följde efter" som inleder den första boken i serien – REVOLVERMANNEN. Inspirerad av Robert Brownings dikt Childe Roland to the Dark Tower came satt King och ville skriva ett romantiskt epos i samma andra som dikten. Men det gick trögt. 12 år senare var den första boken klar. Då hade i och för sig samtliga kapitel publicerats som fristående delar i boktidningen Fantasy and Science Fiction. Boken, THE DARK TOWER – THE GUNSLINGER gavs ut i en liten begränsad upplaga, och när boken sedan listades ett år senare i första upplagan av PET SEMATERY blev läsarna vansinniga eftersom de aldrig hade hört talas om en bok vid namn THE DARK TOWER.

Boken i sig handlar om hur revolvermannen Roland jagar den mystiska Mannen i svart genom en öken. Roland söker efter det mytomspunna Svarta tornet. När REVOLVERMANNEN börjar kommer man direkt in i handlingen, och kan snabbt konstatera att Roland varit med om mycket redan innan denna boks start, och under bokens gång får han vara med om minst lika mycket. Han stöter bland annat ihop med den unge pojken Jake, vars sista minne är att han blev påkörd av en bil i 70-talets New York. Roland och Jake slår följe och när Roland i slutet konfronteras med Mannen i svart, tvingas han offra Jake. Roland och Mannen i svart överlägger sedan på en plats där tid och rum inte existerar, och när Roland kvicknar till är Mannen i svart död och 10-tals, kanske till och med 100-tals år har gått…

Där slutar den första boken, och 1987 kom nästa del – THE DRAWING OF THE THREE - FÖLJESLAGARNA, även den först utgiven i en begränsad upplaga. Boken inleds med att Roland blir attackerad av mystiska hummerliknande djur och blir i samband med attacken av med två fingrar. Roland finner sig själv på en lång sandstrand som aldrig ser ut att sluta. Mannen i svart har berättat för honom att han längs vägen kommer att komma fram till tre dörrar. När Roland öppnar den första dörren kommer han rakt in i huvudet på knarkaren Eddie i 1980-talet, en värld som är totalt främmande för Roland. Med hjälp av Eddie ordnar Roland medicin och ammunition innan han slutligen tar med sig honom tillbaka genom dörren, till en värld som är totalt främmande för Eddie. Trots att Eddie i detta läge hatar Roland agerar han sjukskötare med förhoppningen att kunna komma tillbaka till sin värld. I nästa dörr finns den rullstolsbundna, svarta schizofrena kvinnan Detta/Odetta som ställer till det för Roland och Eddie. Den goda Odetta blir förälskad i Eddie, medan den onda Detta hatar Eddie och Roland mer än något annat. I den sista dörren finns knuffaren Jack Mort som såg till att Detta/Odetta blev av med sina ben, och som även var den person som knuffade Jake framför bilen. Roland ser nu sin chans och förhindrar mordet på Jake, och genom att driva Jack Mort till döden genomgår Detta/Odetta en metamorfos och blir en ny kvinna – Susannah.

REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA gavs ut på svenska av Legenda 1989 och 1990 och det var även det sista vi såg av Det Svarta Tornet i Sverige. Uppenbarligen sålde böckerna inte tillräckligt bra, så när del tre – THE WASTE LANDS kom ut 1991 gjordes det inga ansträngningar att fortsätta berättelsen i Sverige. Mycket synd, då just del tre förmodligen är den bästa delen i serien hittills. När boken börjar har det gått ett par månader och Eddie och Susannah har börjat utbilda sig till revolvermän. Roland är dock förtvivlad då han tvekar på att någonsin mött Jake under jakten på Mannen i svart. I 70-talets New York sitter Jake och är förtvivlad då han har minnen av två dödsfall. Den första delen av THE WASTE LANDS handlar om hur de tre revolvermännen och Jake kämpar för att hitta en gemensam mötesplats där deras vägar kan sammanstråla. Resten av boken är fylld med äventyr som avslutas med att de fem – jo de blir fem tillslut! – hamnar på ett galet levande tåg som leker en bestialisk lek med sina passagerare där utkomsten endast är livet eller döden…

Den senaste delen WIZARD AND GLASS kom ut 1997 och är en mastig bok. Den handlar till största delen om Rolands bakgrund. Hur de fem klarar sig ur knipan med tåget tänker jag inte berätta, det får ni läsa själva. I Rolands berättelse får vi stifta bekantskap med personer vars namn vi endast läst i de tidigare böckerna i serien, och vi får samtidigt veta varför Roland blivit som han är och varför han letar efter Det Svarta Tornet. Denna del av boken innehåller även Stephen Kings starkaste kärleksskildring någonsin vilket borde stärka hans status som författare.

Det Svarta Tornet serien innehåller många referenser till andra King böcker. Just i WIZARD AND GLASS refereras det mycket till PESTENS TID, men serien innehåller även kopplingar till böcker som SÖMNLÖS, RASANDE ROSE och DRAKENS ÖGON.

Som det ser ut just nu kommer det att komma ytterligare tre delar i serien, men med tanke på utgivningstiden kommer det med största sannolikhet dröja mellan 15-20 år innan vi får veta hur allt slutar, men det kommer att vara väl värd väntan! Med tanke på att det knappast kommer att bli några fler delar på svenska, rekommenderar vi att ni läser serien på engelska. Det kan vara svårt att komma in i den första delen, men det finns någon slags underliggande baktanke om att man ska förstå den bättre när man kommit längre in i serien, så ge inte upp!

[Anders]


Frågor och svar

- Har King nya böcker på gång i USA?
Jodå, det har han. King bytte förlag för en tid sedan, på grund av att han ville ha mer pengar sa några, på grund av att hans böcker inte fick det marknadsföring de förtjänade sa hans agent. Vad som är sant kan man bara gissa, men om man räknar med att King tjänade 84,000,000 kronor under året 1996-97 så kan man ju gissa. Efter många turer hamnade King hos Scribner och de skrev ett kontrakt på 3 böcker. Detta kontrakt innebar att King bara fick en struntsumma i förskott men däremot fick en jättedel av försäljningspriserna (ytterligare en ledtråd till vem som talade sanning).

- Vilka är då dessa tre böcker?

#1: BAG OF BONES handlar om en författare som, efter sin frus död flyttar tillbaka till staden där han och hans fru hade sina bästa stunder (kan detta vara Derry?). Snart är han indragen i en bitter vårdnadstvist och spöken börjar kommunicera med honom. De gör detta genom kylskåpsmagneter i form av bokstäver. Boken kommer att publiceras i England i augusti, i USA i september och när den kommer till Sverige kan vi bara gissa… Omslaget till den amerikanska utgåvan finns nu att beskåda på våra hemsidor, se sist i meddelandet.

#2: ON FICTION är inte någon novell utan en bok om att skriva böcker. Den kommer att vara ungefär som DÖDSDANSEN (DANSE MACABRE) fast den kommer att handla om Kings egna erfarenheter. Boken kommer antagligen att komma någon gång under 1999.

#3: Är en novellsamling som inte har någon titel ännu. Den kommer antagligen att innehålla de sex korthistorier som finns i boken SIX STORIES (Autopsy Room 4, Blind Willie, L.T.’s Theory Of Pets, Luckey Quarter, Lunch At The Gotham Café och The Man In The Black Suit), Everything’s Eventual (som finns i boktidningen Fantasy & Science Fiction) samt Little Sisters Of Eularia (en Gunslinger saga som kommer att publiceras i samlingsboken LEGENDS: THE BOOK OF FANTASY i oktober). Boken kommer antagligen någon gång under 2000.

Efterord

Med detta var #1 slut, vi hoppas att ni tyckte det var lika roligt att läsa det som vi tyckte det var att göra det. Skicka gärna mails och tala om vad ni tycker om/inte tycker om med detta nummer. Sprid gärna Följeslagarnas namn till vänner och bekanta som gillar King, och uppmana dem att bli medlemmar. Vi är 15 medlemmar just nu, och vi hoppas på att bli fler så snart som möjligt… Vill ni använda informationen ni hittar i våra utskick på till exempel egna hemsidor, var vänlig och kontakta oss först. Glöm inte heller att skicka in era frågor och all information ni hittar, stort som smått, till foljeslagarna@swipnet.se Nästa nummer kommer den 27/4 och då kommer ni att få läsa mer om DESPERATION och VÄKTARE, samt om de filmer som är på gång. Väl mött då!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025