UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #100 - 001016
FÖRORD
Välkomna till Följeslagarna nummer 100!!! Det är med enorm stolthet som vi konstaterar att vi nu gjort 100 utskick! Det har varit extremt roligt hittills och vi planerar inte alls att sluta nu, utan det ska bli fler nummer. Många fler!
I detta nummer kommer vi att ta med lite återblickar på den tid som gått samt att vi kommer att ge er länkar till en hel del sidor som handlar om ON WRITING som kom för 1½ vecka sedan. Vi recenserar även denna nya Kingbok, och som vanligt viftar vi lite med varningsflaggan - har ni inte läst ON WRITING än och planerar att göra det snart så ska ni nog spara recensionen till senare.
Vi har även en glad nyhet när det gäller framtiden för THE PLANT, mer om detta längre fram dock.
Hundrafaldigt trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 531
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* Intervjuer. Nu när King släppt ON WRITING så dyker det som vanligt upp en massa intervjuer och recensioner. Vi tänkte därför lista de vi hittat här:
- Intervjuer
http://www.usatoday.com/life/enter/books/book874.htm
http://www.simonsays.com/assets/isbn/0671582364/W1_0671582364.ram
http://www.npr.org/ramfiles/fa/20001010.fa.01.ram
- Recensioner
http://www.usatoday.com/life/enter/books/book873.htm
http://www.ew.com/ew/review/book/0,1683,1567,onwritingmemoirof.html
http://www.nytimes.com/books/00/10/08/reviews/001008.08busch.html?bk1006
http://www.star-telegram.com/news/doc/1047/1:ENTNEWS12/1:ENTNEWS121008100.html
http://www.courierpress.com/cgi-bin/view.cgi?200010/08+king100800_features.html+20001008
http://www.nytimes.com/books/00/10/08/reviews/001008.08busch.html
http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2000/10/08/stibooboo03009.html?999l
http://www.cnn.com/2000/books/reviews/10/03/review.on.writing/
http://www.msnbc.com/news/473962.asp?cp1=1
http://www.ireland.com/newspaper/features/2000/1014/fea5.htm
* THE PLANT. King har nu bekräftat att det kommer att bli en del 4 och en del 5 av THE PLANT. Han har även bekräftat att del 4 kommer att läggas ut på den officiella hemsidan den 23:e oktober.
* THE EYES OF THE DRAGON. Sedan förra utskicket har det rapporterats att budgeten för den animerade versionen av THE EYES OF THE DRAGON kommer att bli $45 miljoner. Detta bådar ju gott… Man räknar med att ett manus ska vara klart tidigt 2001.
* ROSE RED. En av skådespelarna i ROSE RED avled hastig i måndags av en hjärtattack. Vilken problem David Dukes (som också kan ses som pappan till Jack och Andie McPhee i "Dawson’s Creek") bortgång kommer att ha för serien är inte klart, en amerikansk tidning rapporterade dock att han hade flera dagar kvar att filma. David spelade en elak professor i serien. I torsdags togs ett uppehåll i inspelningen för att hedra hans minne. Hur de ska lösa resterande scener är som sagt inte klart i dagsläget men producenten Mark Carliner säger att de överväger olika lösningar.
RECENSION AV ON WRITING: A MEMOIR OF THE CRAFT
Så kom den då, Stephen Kings nya non-fiction bok ON WRITING. Det är ju inte första gången han skriver non-fiction - nej, otaliga essäer och andra texter har det blivit under åren, och - givetvis - DANSE MACABRE, hans första non-fiction bok. Nu är DANSE MACABRE den enda Kingbok jag ännu inte läst och kan därför inte göra någon jämförelse mellan den och ON WRITING.
King har ibland fått kritik för hans förord och efterord, speciellt i novellsamlingarna, där han skriver om historiernas uppkomst och andra små anekdoter. Jag älskar när han skriver sådant, för jag känner personligen ett stort intresse för att få veta var och hur en viss historia uppkom, så en av mina förhoppningar var att man skulle få ta del av sådan information i ON WRITING, och det fick man.
Men boken börjar med en del King valt att döpa "C.V.", kort för "Curriculum Vitae", alltså meritförteckning. Här på ungefär 80 sidor sammanfattar han hela sitt liv och karriär på ett ypperligt sätt. Ingen av de biografier jag läst har varit så här bra, men det är ju givet - det är ju King som själv skriver. Här får vi bekräftelser på vissa av de saker man funderat på och varit osäker på under åren: ja - King skrev 3-4 sidor på CARRIE och kastade dem i soptunnan och ja - Tabby plockade upp sidorna och fick honom att fortsätta.
Mot slutet av "C.V." kommer en ganska så stor överraskning då King berättar helt öppet och ärligt om den tid i sitt liv då han hade grova alkohol- och drogproblem. Ganska oväntat, och ganska grafiskt beskrivet.
Större delen av resten av boken består av en underbar kurs i hur man blir en bra författare. Alla Kings knep förmedlas nu vidare likt en stafettpinne. Mycket intressant läsning, för det finns saker i bakgrunden som bygger upp till det slutgiltiga resultatet, som man som läsare egentligen inte har en aning om. Det första King lär oss är: "omit needless words", det vill säga "ta bort onödiga ord", och det är något som kommer igen boken igenom.
King går även igenom lite grammatiska tips om vad man ska undvika och hur man får texterna mer flytande och smidiga. Jag kan tänka mig att de som sitter där ute och fortfarande har författardrömmen vid liv, kommer att uppskatta denna del av ON WRITING väldigt mycket. Det är intressant och väl skrivet.
King berättar också hur han skriver sina böcker, hur mycket tid han lägger ner, att manuset får vila i sex veckor innan den första omskrivningen görs. Här får vi lära oss en bra formel: "Second draft = First draft - 10%", något som King visar i praktiken sist i boken där inledningen av novellen "1408" visas först i första utkastet och sen med Kings redigering.
Och i de flesta av dessa tips- och tricksdelar drar King referenser till några av sina egna verk, hur de kom till och så. Jag läser och jublar!
Något som dock irriterade mig under läsningen var att King ofta klämmer in något om hur han blev påkörd förra sommaren - en slags "oj-vad-det-är-synd-om-mig"-självömkan som jag hade svårt att ta mig till. Tills sista delen "On living" dyker upp, där King berättar allt vad som hände förra sommaren. Riktigt gripande faktiskt och det var omöjligt att sluta läsa.
ON WRITING fortsätter med samma varma ton som man känner igen från de senaste böckerna, och det blir inte tråkigt eller tjatigt - King måste varit en exemplarisk lärare - och det kan ju bero på att King tagit bort alla onödiga ord. ON WRITING är blott 282 sidor tjock.
ON WRITING hade varit en fullpoängare om King hade berättat lite mer om sina berättelsers ursprung, men nu får den nöja sig med fyra starka Följeslagare. Det är bara att hoppas på att King skriver något om hur idéerna uppstår i en annan bok, eller essä, eller varför inte en eBook?
[Anders]
Då var det dags för King att ge ut ytterligare en non-fiction bok då. Ska jag vara riktigt ärlig så var jag faktiskt riktigt orolig ett tag för denna bok. Varför? Jo, jag gillade nämligen inte Kings tidigare non-fiction bok, DANSE MACABRE så värst mycket.
När det gäller King så föredrar jag hans historier före hans non-fiction verk, vilket jag tror de flesta gör, fast inte alla förstås. Naturligtvis läser jag även Kings non-fiction verk, men inte med samma iver. När det gällde DANSE MACABRE så handlar ju den mycket om vad King gillar att läsa och se på bio, saker som jag inte sett eller läst. DANSE MACABRE är den enda King bok jag haft svårt att ta mig igenom. Nu förstår ni varför jag var orolig…
När man så i slutet av förra året kunde ladda ner ett utdrag ut ON WRITING blev jag genast lugnare, det var mer som en självbiografi än en genomgång av litteratur och film.
Vad tycker jag då nu efter att ha läst ON WRITING? Jo, den är godkänd. Den första delen av boken är underbar. Den handlar om hur King växte upp. Han berättar om den elaka barnvakten Eula – Beulah, om hur han och hans bror Dave gav ut "Dave’s Rag", om hur han träffade Tabitha, om sin mors död men framför allt om sina sprit- och knarkproblem.
Det är en mycket öppen och ärlig berättelse vi får läsa, en berättelse där King lämnar ut sig själv till läsaren! King berättar även att han nu varit "vit" i cirka 12 år, vilket vi ska vara glada för.
Efter denna starka inledning svackar dock boken en aning. Vi får nu en engelsk grammatiklektion om verb och adjektiv av King. Då jag inte är en författare själv tilltalar detta inte speciellt mycket. Det blir mest tungläst och jag kommer på mig själv att sitta och tänka tillbaka på den första delen av boken. Jag vill ha mer av det typen!
När grammatiklektionen är över följer ytterligare skrivtips. När dessa handlar om Kings böcker och om hur han gick till väga med en specifik bok blir det intressant. Likadant är det när han berättar om sina egna upplevelser inom bokbranchen. Diskussionen om MISERYs uppkomst är fenomenal. Tyvärr blir även denna del lite tungläst när King kommer in på rent allmänna diskussioner om skrivkonsten. Att jag tycker detta är lite tungläst är antagligen för att jag, som tidigare sagt, inte är en författare själv. Det blir lite som att läsa en faktabok för något som man inte pysslar med.
När man tagit sig igenom denna del blir man dock belönad. Nu följer en del där King själv berättar om sin olycka förra året. Hur han vaknade till efter olyckan och Smith satt på en sten bredvid och tittade likgiltigt på honom. Hur han trodde att han skulle dö i helikoptern när han inte kunde andas på grund av sin punkterade lunga. Precis som i första delen av boken är King här mycket öppen i sitt berättande och man känner verkligen med honom.
Vad får då ON WRITING för betyg? Den första och sista delen är helt klart värda en 5:a. Tyvärr så tycker jag att mittsektionen drar ner boken lite och inte är värd mer än en 3:a. Detta är ju dock en bok om konsten att skriva så mittendelen bör ju vara med, även om jag tycker att King kunde kortat den och gjort den första delen längre.
Tack vare första och sista delen av boken orkar betyget sega sig upp till en svag 4:a, av 5 möjliga Följeslagare.
[Lilja]
FÖLJESLAGARNA 100 NUMMER!
Som ni vet vid det här laget är detta det hundrade utskicket från Följeslagarna. Vi tycker givetvis att det är mycket roligt att det har gått att driva detta forum så här pass länge, men när vi lade ut en önskan om att få in era åsikter om Följeslagarna i förra numret, hade vi kanske räknat med ett lite större intresse än fyra blygsamma bidrag…
Här är de i alla fall, med våra kommentarer.
* Hej, jag tänkte skicka synpunkter, åsikter och förslag inför 100-nummer-jubileet.
Jag gick med i Följeslagarna i maj 1999 och har således varit med nästan från utskick 50 och framåt. Just då hade vår e-postserver stora problem med massutskick (spam), vilket innebar att man dagligen fick tre-fyra brev med "erbjudanden" att tjäna $$$$$ etc, vilket blev lite tröttsamt i längden. När jag då fick brevet från er minns jag att jag skickade tillbaka något småsurt brev om att jag egentligen inte gillade spam men att det trots allt lät
ganska intressant och att jag var intresserad.
I efterhand är jag väldigt glad att jag fick ert utskick och att jag gick med i Följeslagarna. Varannan måndag (i början var det ju till och med varje måndag) får numera ett skimmer över sig när man upptäcker att det senaste
utskicket kommit. Det är lite synd att det inte kommer ut lika ofta som förut, men jag förstår att det kan vara svårt att fylla så tättkommande utskick som en gång i veckan.
Man blir mycket imponerad över vilket arbete som ni lägger ned på utskicken. Alltid fullproppade med nyheter, fakta, recensioner och annat. Bra också att ni alltid varnar innan ni avslöjar viktiga delar från böcker och filmer vid recensionerna. Särskilt för oss som helst inte vill veta någonting i förväg om vad boken handlar om (jag läser oftast inte ens baksidorna...).
Något som skulle vara kul, tycker jag, är ett diskussionsforum kopplat till Följeslagarna. Jag vet att det har varit uppe förut om en newsgroup och att det var besvärligt att starta en egen sådan. Men det finns även gratis,
reklamfinansierade webb-baserade diskussionsforum där man kan skriva inlägg och svara. Där skulle man exempelvis kunna diskutera saker som dykt upp i något utskick och se vad andra Följeslagare tycker eller kanske släppa ett diskussionsämne i varje utskick. Kanske det kan vara något?
Vad gäller innehållet i utskicken skulle jag även önska mer diskussioner/sammanställningar över kopplingar mellan Kingböcker. Det finns ju några ställen på Internet förstås så det kanske mer blir att hänvisa till dem?
Ett annat förslag är att fortsätta vara ute i god tid med att nämna när ni skall ha nästa genomgång av en Kingbok och kanske även påminna några utskick i förväg. Då skulle man kanske till och med hinna att läsa om boken
innan man skall sätta betyg på den. (Kopplat till ett diskussionsforum skulle samtidiga genomläsningar av Kings böcker också kunna ge nya infallsvinklar när man får läsa andras synpunkter.)
Novelltävlingen är också ett roligt inslag i Följeslagarna. Dock tror jag inte att man kan ha många fler än 1-2 per år. Jag har tyvärr själv aldrig deltagit även om jag har varit nära. Jag skriver sällan några berättelser själv så man har väl en hög tröskel att kliva över innan man själv deltar.
Om det finns några konstnärliga Följeslagare så skulle man kanske också kunna göra en sida med fan-art där man får "ställa ut" Kingrelaterade alster (skannade teckningar eller målningar, datorgjorda bilder etc.). Det
beror förstås också på hur mycket utrymme ni kan ha på hemsidan.
Jag tycker att ni har jobbat på mycket bra med de 50 utskick som jag hittills har fått hemskickade och jag ser fram emot nästkommande 100 utskick! :-)
Mvh
Andreas Dekarö
- Vi tackar för detta rejäla brev. Önskemålet om diskussionsforum på nätet har varit uppe tidigare och det är givetvis något som känns angeläget för oss att titta närmare på i framtiden. Nästa år kommer Följeslagarnas hemsida att renoveras ganska rejält och då är det troligt att någon liknande dyker upp för att komplettera sajten.
Din önskan om en artikel om kopplingar mellan olika Kingböcker och figurer är sådant som folk önskat tidigare, och så mycket kan vi väl garantera att den kommer någon gång i framtiden.
Idén om Kinginspirerade teckningar och grafik var mycket intressant, den ska vi bära med oss vidare!
Under nästa år ska vi försöka göra en mer stabil planering, det har varit väldigt svårt just i år, och då kommer vi veta mer exakt när våra genomgångar kommer att gå av stapeln. [Anders]
* Hej! Har inte så mycket att säga om Följeslagarna, förutom att det är en höjdpunkt varje måndag i inkorgen (fast numer varannan måndag), som tur är kommer det lite extrautskick med lite smått och gott ibland.
Fortsätt i den stil ni har nu. Ni har utvecklat hemsidan och nyhetsbreven till det bättre successivt, och nu vet jag faktiskt inte vad som skulle kunna förbättras. Utskicken är verkligen späckade med information och nyttiga länkar.
Det enda som skulle kunna vara en förbättring var om ni kanske gjorde mer reklam för er på nätet så att fler Kingfans skulle kunna få ta del av de här utskicken.
Keep up the good work!
MVH
Stefan Söderlindh
- Jo, att få mer reklam och uppmärksamhet är något som vi gärna vill se mer av. Men det ligger även lite på ert bord att sprida Följeslagarnas rykte vidare. Om det är någon som vet bra ställen där man kan annonsera på ett eller annat sätt så får ni gärna höra av er till oss. [Anders]
* Jag har älskat Stephen King sedan jag först lärde mig läsa! Jag förstår inte hur jag klarade mig utan Följeslagarna alla år! När jag fick Internet och upptäckte att det fanns ett Stephen Kingforum blev jag överförtjust!!!
Håll stilen // Martin
- Det planerar vi att göra! Tack för åsikterna! [Anders]
* Enligt mitt tycke så gör ni ett mycket bra jobb med era utskick. Varje nummer är mycket välgjort och ni håller en bra uppdaterad. Det jag gillar bäst är eran genomgång av Kings böcker. Annars är det bara en sak att klaga på: Livet blir så tungt mellan utskicken.
Mats Blomqvist
- Vi skulle gärna komma ut varje vecka, som vi gjorde fram till årsskiftet, men det är tyvärr en omöjlighet. Chansen att vi snabbt skulle tröttna och att utskicken skulle ebba ut i renodlade nyhetsutskick, utan de intressanta artiklarna är alldeles för stor. Vi satsar på kvalitét framför kvanititet! [Anders]
* Våra tankar om den tid som gått.
När Anders och jag först pratade om att vi skulle starta Följeslagarna (det fanns dock inte något namn vid denna tidpunkt) så var vi oroliga för att det inte skulle finnas ett tillräckligt stort intresse för ett sådant forum. Vi skickade därför ut lite mails för att kolla om det fanns något intresse över huvud taget.
Vi hade alltså inte så stora förväntningar. Vi sa till oss själva att om vi får ihop 15 personer så kör vi igång. Efter att fått ett rätt så positiv respons bestämde vi oss för att detta var värt att satsa på. Första numret hade just 15 medlemmar. Nu, 99 nummer senare, har vi en bra bit över 500 medlemmar, kan vi vara annat än stolta?
Allt detta är dock er förtjänst. Om inte ni skulle vara intresserade av det vi skriver skulle vi inte fortsätta. TACK!
[Lilja]
Att jobba med Följeslagarna varje vecka ger en enorm kick, och extra glad blir man när det kommer in spontan respons från er som är medlemmar. Det värmer alltid extra mycket! Vår tanke med detta forum är förmedla de senaste nyheterna och skvallret samt räta ut de frågetecken som man som Kingläsare har. Jag antar att vi ibland kanske framstår som några viktigpettrar som tror att vi vet allt om King, men faktum är att vi trots allt sitter inne med de flesta svaren efter år av "forskning" och hjälp av olika kontakter ute i världen. Vi gör ju detta för att sprida kunskapen vidare, inte för att gotta oss i vår egen förträfflighet.
Om man antar att varje utskick är i snitt 5 sidor långt, så innebär det med lite extremt enkel matematik att vi nu kommit upp i 500 sidor med nyheter, recensioner, frågor och svar och intressanta artiklar. Det är ju ta mej sjutton en hel liten bok om King som vi skrivit! Det är inte illa, men Följeslagarna ska bli ännu bättre i framtiden, var så säkra!
Tack för dessa 100 nummer, det blir många fler!
[Anders]
FRÅGOR & SVAR
Fråga från Janne Karlsson
1. Hej! Jag skickade förut en fråga angående hur det funkade att handla på Amazon.com. Då skrev ni att ni aldrig handlade där. Då är min fråga: var handlar ni utländsk litteratur, framförallt engelsk/amerikansk, någonstans?
- När det gäller nya böcker, det vill säga när det kommer ut en ny inbunden Kingbok, brukar jag handla från English Language Books, efter ett tips från en Följeslagare. Det som är bra med English Language Books är, förutom att de allt som oftast har ett bra pris på sina böcker, att man slipper strul med kreditkort och annat jobbigt. Boken kommer rätt ned i brevlådan och man får sen gå till posten och betala fakturan till ett vanligt svenskt postgiro. English Language Books har tyvärr ingen hemsida, vad jag vet, så man får i stället skicka ett mail till Valdemar som driver det hela. Valdemar svarar omedelbart och jobbar snabbt, och det är ytterligare ett plus. Skriv på engelska till epostadressen engbooks@engbooks.com och nämn att du är från Sverige så får du ett prisförslag snabbt som ögat.
När det sen gäller lite mer exklusiva böcker, det vill säga limited editions etc, har jag handlat av både Camelot Books and Gifts och Bad Moon Books med inga som helst problem. De som driver dessa specialinriktade bokhandlar är kunniga, personliga och trevliga.
Webbadresserna är:
http://www.camelotbooks.com
http://www.badmoonbooks.com
När den sen gäller äldre Kingböcker har jag fått tag på de flesta genom byten med amerikaner. De är nämligen väldigt sugna på att byta mot svenska böcker, eftersom det anses vara lite exklusivt. Så det är nästan mitt bästa tips. [Anders]
- Precis som Anders handlar jag från lite mindre Kingspecialister i USA när det gäller lite mer udda böcker och när det gäller vanligare brukar det vara Valdemar och English Language Books som gäller. Två andra "King specialister som jag kan rekommendera (förutom de Anders anger) är:
Betts Bookstore: http://www.acadia.net/betts/w95020ai.html
Gargadillo Bookstore: http://www.gargadillo.com [Lilja]
VÅR FRÅGA TILL ER - DELUXE VERSIONEN
Kom ihåg att vi fortfarande vill ha in era tankar och åsikter om Kings författande - vad är det hos King som tilltalar er och som får er att läsa hans böcker? Vad är det som skrämmer er? Vad är det som fascinerar er så mycket att ni fortsätter att läsa sida efter sida trots att ni egentligen borde sova?
Vi kommer senare i år att sammanställa era tankar tillsammans med våra egna och tankar från olika Kingkännare eller folk i hans omgivning. Det kommer att bli mycket spännande till slut!
Skicka in era tankar till vår andra mailadress foljeslagarna@telia.com när som helst ni känner för det. Deadline kommer att anges senare.
FÖLJESLAGARNAS NÄRMASTE FRAMTID
De kommande tre numren av Följeslagarna kommer Lilja att göra helt själv då Anders återigen försvinner utomlands för att leka rockstjärna, denna gång sju veckor i Europa. Därför kommer det att bli en del mindre förändringar under de kommande två månaderna. Epostadressen foljeslagarna@swipnet.se kommer inte alls att användas under denna tid, utan det är foljeslagarna@telia.com som gäller från och med nu.
Vi kommer också av administrativa skäl stänga anmälningen till ICQ-listan på hemsidan, plus stänga annonseringsmöjligheten till Butiken, så om ni nu vill anmäla er ICQ-information eller annonsera i Butiken så är sista dag för detta fredagen den 20:e oktober.
All kommunikation med Följeslagarna från och med nu och fram till den 13:e december ska alltså ske till adressen foljeslagarna@telia.com och ingen annan adress!
EFTERORD
Då var det slut för denna gång och i och med det går vi in på nästa 100-nummers-period. I nästa nummer kommer ni att få läsa en intervju med Tyson Blue, en man som vet en hel del om King. Han har skrivit en ny bok, WALKING THE MILE - THE MAKING OF "THE GREEN MILE", som vi även kommer att recensera i nästa utskick.
Till dess får ni som vanligt hemskt gärna skicka in era åsikter, frågor och annat som vi tror att vi tycker är intressant. Ni får även skicka in era betyg på FIRESTARTER redan nu om ni vill. Vi kommer att gå igenom den i nummer 102. Kom bara ihåg att nu är det foljeslagarna@telia.com som gäller!
Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.