UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #102 - 001113

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer har vi satt boken FIRESTARTER under luppen. Vi går igenom den och ger er fakta om boken, filmen och lite annat smått och gott.

På nyhetsfronten har det varit lite av en torka. Detta ska enligt uppgifter bero på att King ligger i träning inför sina konserter med The Rock Bottom Remainders, som kommer att äga rum nu i november. Lite nyheter har vi dock fått ihop. De kommer lite längre fram.

Mycket nöje – Lilja & Anders
Medlemsantal: 550


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* ON WRITING. En tradepaper (större version av en pocket) version av denna bok kommer att släppas i juni nästa år. Om den även kommer i en ”vanlig” pocket version är i dagsläget oklart.

* HEARTS IN ATLANTIS. Mika Boorem har tillkommit bland skådisarna i denna film. Vem hon ska spela är i dagsläget inte sagt men vi skulle bli mycket förvånade om det var någon annan än Carol Gerber. Om ni inte känner igen namnet finns det en bild här: http://w1.192.telia.com/~u19211139/images/mika_boorem.jpg

* ROSE RED. En artikel om inspelningen och en första bild från serien hittar ni här: http://w1.192.telia.com/~u19211139/roseredseatle.html

* Som ni säkert vet har det varit presidentval i USA nyligen. King valde att rösta på Al Gore och gjorde ett uttalande mot Bush lite innan valet. Vill ni höra vad han hade att säga kan ni göra det här: http://www.iknowwhatyoudidintexas.com/vid/king.ram. Det kräver dock att ni har RealPlayer installerat på er dator.

* THE PLANT. Inget definitivt datum har satts för del 5:s publikation men på Kings officiella sida meddelas det dock att den kommer under senare delen av november. Vi gissar på den 20:e eller den 27:e

* PARANOID. Ytterligare en så kallad ”Dollar-Babies” har sett världen ljus. Det är Kings dikt ”Paranoid” från SKELETON CREW har blivit film. Det är en kortfilm gjord av en man vid namn Jay Holben. Filmen kommer troligen inte att få premiär förens i början av nästa år men redan nu finns det en officiell hemsida (http://www.paranoidthemovie.com/) där det snart kommer att dyka upp en trailer. Redan i nästa nummer kommer vi att ha en artikel om Kings ”Dollar-Babies” och där bl.a. recensera PARANOID.

* King kommer att skriva en artikel för skräcktidningen Fangorias 200:e nummer. Numret kommer ut i handeln i USA den 9/1 och antagligen runt en månad senare här i Norden.


UPPSNAPPAT

Följande skickades in av Mikael "Otto" Nordlund:

Jag vandrade omkring här på jobbet med mina radiokåpor på mig och plötsligt hör jag Kings namn med i en rapparlåt, inte min musik precis så jag vet inte i vilket sammanhang hans namn var med men artisten var Ice Q tror jag. Inget speciellt men lite King relaterat i alla fall.

- Kul, jag har personligen ingen aning om vad detta är för låt eller hur det kommer sig att King nämns i den. Kanske vet någon medlem som vet? [Lilja]


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER DEL 10: FIRESTARTER

"It was a pleasure to burn" - Stephen King

* Lot Six

Vad gör man när man är ung och fattig och får en möjlighet att snabbt tjäna lite pengar. Låter man möjligheten passera förbi, eller tar man den? Klart att man tar den, det är i alla fall vad Andy McGee i FIRESTARTER gör när han frivilligt går med på att göra ett blindtest på den av stadsmakten framtagna nya hallucinogena drogen "Lot Six".

Andy ingår i en grupp människor som blir injicerade med något - antingen drogen eller bara vanligt vatten, de vet själva inte. Med i gruppen är också Vicky Tomlinson, en flicka Andy snabbt fattar tycke för och som senare blir hans fru. Redan där i drogruset märker de att något är annorlunda, Vicky kan läsa Andys tankar.

Andy och Vicky gifter sig och får dottern Charlene - Charlie. Både Andy och Vicky har fått speciella krafter till följd av droginjiceringen. Andy kan påverka människor på olika sätt genom att mentalt "knuffa" dem, problemet är bara att han lider själv ganska hårt efter att ha använt sin kraft. Dottern Charlie har sedan som det enda barnet till två människor med "Lot Six" i blodet fått pyrokinesiska krafter - hon kan när som helst få saker att fatta eld.

* Butiken

Men Charlie har tidigt fått lära sig, genom en slags "potträning", att hennes kraft är något fult, och hon lider varje gång hon av misstag får någonting att brinna. Med ren viljekraft håller Charlie sina eldar tillbaka. Stadsmakten, lett av den superhemliga organisationen "Butiken" (The Shop) - inte helt olikt konsortiet i "Arkiv X", är dock extremt angelägna om att få tag på Charlie för att kunna använda henne som ett vapen. Samtidigt försöker de sopa undan alla spår efter "Lot Six"-experimenten genom att eliminera deltagarna.

När FIRESTARTER inleds är Andy och Charlie på flykt från "Butikens" agenter, men det kommer tillfällen då de konfronterar agenterna och då ber inte Andy Charlie att hålla tillbaka sina krafter… Så mycket kan man säga att agenterna får det hett om öronen… Andy är dock driven av att avslöja "Butiken", något som kanske inte är så lätt som det kan verka vara.

* Upprepning?

King berättar i boken "The Art of Darkness" att han skrev första tredjedelen av FIRESTARTER när han tog en paus i författandet av THE DEAD ZONE, men lade boken åt sidan när han kom på hur mycket han egentligen bara skrev om CARRIE. Visst finns det ganska stora likheter med CARRIE - en ung flicka (Charlie McGee är ungefär hälften så gammal som Carrie White dock) med en fruktansvärd kraft inom sig som kan ödelägga vad som helst. Man kan också dra jämförelser till THE DEAD ZONE - eftersom båda har teman om samhället, som King alltså skrev samtidigt, och till 'SALEM'S LOT (Andys och Charlies flykt kan jämföras med Ben Mears flykt tillsammans med Mark).

Så vad gjorde egentligen King med FIRESTARTER? "Reparerade" han brister i de tidigare böckerna som han tyckte att han kunde göra bättre? Nog känns det lite konstigt att han så tidigt publicerade en bok som hade så tydliga kopplingar till de tidigare böckerna, även om FIRESTARTER inte direkt är kopia av någon tidigare bok.

* "Asbestos FIRESTARTER"

FIRESTARTER blev den första Kingboken som också kom ut i en begränsad, lyxigare upplaga. Det var bokförlaget Phantasia Press som stod för den. De tyckte upp 725 kopior av boken med ett specialdesignat omslag av Michael Whelan (som senare gjorde första THE DARK TOWER boken). Lustigt nog är detta omslag för ovanlighetens skull otroligt mycket snyggare än det som hörde till den normala upplagan. Visserligen brukar omslagen till limited edition böckerna vara snyggare, men i just fallet FIRESTARTER var det en markant skillnad.

Boken såldes med tillhörande slipcase ursprungligen till det nu blygsamma priset $35 och var givetvis signerad av King. För ovanlighetens skull daterade King signaturerna, mellan 5/7 - 9/7 1980, och givetvis är de daterade 5/7 värda mest pengar idag.

Men den riktiga dyrbiten är den som kallas "Asbestos FIRESTARTER". Det handlade om 26 exemplar bundna i asbest (ett trådigt material gjort av olika mineraler). Denna variant av FIRESTARTER säljs nu för tiden, med dagens dollarkurs, för inte mindre än 100 000 kr… Det är MYCKET pengar det! Det sägs att ett exemplar, lustigt nog i sammanhanget, har brunnit upp…

* Dyr filmatisering.

FIRESTARTER är en av de dyraste King filmerna som producerats. Hela $15,000,000 spenderade man på att filma den. En stor del av den summan gick år till att skapa specialeffekterna. $2,000,000 gick åt att få hus, bilar, stuntmän och dockor att brinna på ett realistiskt sätt.

Trots detta gillade inte King själv filmen. Han gav den följande omdöme i en intervju:

”FIRESTARTER är en av de värsta filmerna som gjorts efter någon av mina böcker… den är lika smaklös som potatismoset man kan få på vissa caféer. Filmen innehåller specialeffekter för $3,000,000 och Oscarsvinnande skådespelare för $3,000,000 och ändå funkar det inte. Att se den var en otroligt overklig och smärtsam upplevelse.”

* Seriösa faktan:

1980 kom FIRESTARTER ut i USA
1981 kom FIRESTARTER ut på svenska (den svenska titeln är ELDFÖDD)
1982 kom FIRESTARTER ut på norska (den norska titeln är ILDSBARNET)
1982 kom FIRESTARTER ut på finska (den finska titeln är TULISILMÄ)
1984 kom FIRESTARTER som film
1988 kom FIRESTARTER ut på danska (den danska titeln är BRANDSTIFTER)

* Personliga

När jag läste FIRESTARTER för första gången så tror jag det var den sista Kingboken jag hade kvar att läsa och antingen hastade jag mig i genom den, eller så läste jag den under en längre period - jag minns faktiskt inte, men vad jag minns är att den inte gav några särskilt bestående minnen.

På sätt och vis har jag därför sett fram emot att läsa om boken för att se om den var så dålig som jag trodde mig minnas, eller om jag hade helt fel. Den var inte alls dålig. Denna gång lästa jag boken på två dagar, under två långa tågresor och det gick förvånansvärt lätt.

Det som är lite av bokens fördel är att det är relativt få karaktärer i boken. Det är familjen McGee, det är folket från The Shop (Butiken) och det är några till. Enkelt att hålla reda på alla och enkelt att läsa. Personligen tycker jag att FIRESTARTER är som en blandning av CARRIE och THE DEAD ZONE och det känns lite avigt av King att ta så mycket influenser från tidigare böcker så tidigt i karriären. Å andra sidan är The Shop ett otroligt plus, och en outnyttjad resurs hos King. Han har ju bara använt dem i ett annat sammanhang - TV-serien THE GOLDEN YEARS, och jag tycker nog att The Shop borde få återuppstå någon gång igen.

Filmen, som jag faktiskt såg för första gången relativt nyligen, är som de flesta filmatiseringar en komprimerad version av boken. Den följer berättelsen bra, men vissa detaljer är omgjorda. Vissa skådespelare är inte på topp i denna film, så den där miniserien jag har för mig att det pratades om för ett tag sedan kunde med fördel genomföras.

FIRESTARTER får 3 följeslagare av 5 möjliga av mig.

[Anders]

När jag läste FIRESTARTER sist (jag har bara läst den en gång) kommer jag inte ihåg exakt, jag tror dock att det var c:a 15 år sedan. Följaktligen kommer jag inte ihåg alla detaljer i den så väldigt bra. Det jag kommer ihåg är dock att jag gillade Kings ”The Shop”. Detta är ju som sagt en tidig variant av Arkiv X. King var långt före Chris Carter på konspirationsfronten… ”The Shop” var ju även Kings sätt att ge den amerikanska staten en känga, hans chans att vara lite samhällskritisk.

När jag sedan såg filmen blev jag enormt besviken. Jag tycker inte alls att den är bra. De flesta skådisarna är rätt dåliga och helt fel i de roller de spelar. De enda som är rätt OK är Martin Sheen som Captain Hollister och George C. Scott som John Rainbird. Jag förstår att King blev besviken.

Mitt betyg på FIRESTARTER blir dock en 3:a av 5 möjliga.

[Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg:

Jaha, vad tyckte då ni, medlemmarna, om FIRESTARTER? Ja, det är inte lätt att veta, det var nämligen bara 6 (vilket är lite drygt 1% av alla medlemmar) av er som skickade in åsikter (vilket vi tycker är synd). Om det beror på att ni inte läst den, inte orkar skicka in era åsikter eller inte vill skicka in era åsikter låter vi vara osagt.

Utav de 5 som skickade in åsikter var det två som gav den betyget 4, tre som gav den betyget 3 och en som gav den betyget 2. Detta tillsammans med våra åsikter ger ett medel på 3,375. Alltså straxt över medel.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Mats Widjestam

1. Hej! Jag spelade in filmen "It" som visades på TV5 natten den 2 november. Det visade sig att det var en uppdelning av filmen som skulle visas vid ett annat tillfälle. Har letat i TV programfoldrar men hittar inte nästa sändningstillfälle. Skulle vara väldigt tacksam, om ni vet när den sänds.

- Tyvärr sändes del 2 kvällen efter del 1 vilket betyder att du tyvärr missade den. [Lilja]


VÅR FRÅGA TILL ER - DELUXE VERSIONEN

Kom ihåg att vi fortfarande vill ha in era tankar och åsikter om Kings författande - vad är det hos King som tilltalar er och som får er att läsa hans böcker? Vad är det som skrämmer er? Vad är det som fascinerar er så mycket att ni fortsätter att läsa sida efter sida trots att ni egentligen borde sova?

Vi kommer under nästa år att sammanställa era tankar tillsammans med våra egna och tankar från olika Kingkännare eller folk i hans omgivning. Det kommer att bli mycket spännande till slut!

Skicka in era tankar till vår andra mailadress foljeslagarna@telia.com när som helst ni känner för det. Deadline kommer att anges senare.


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. I nästa nummer kommer vi att gå igenom de så kallade ”Dollar-Babies”:arna. Detta är de kortfilmer som King sålt rättigheterna till för en dollar, nu senast PARANOID. Men mer om detta i nästa nummer alltså.

Till dess får ni naturligtvis skicka in era frågor, åsikter och annat som ni gärna vi dela med er av. T.ex. får ni gärna skicka in förslag på artiklar ni vill läsa under 2001.

Eftersom år 2000 snart är slut börjar det bli dags för oss att inrikta oss på vad vi ska skriva om under 2001 och då skulle det underlätta en hel del om ni ville skickade in förslag. Det kan vara allt från intervjuer ni vill att vi ska göra till recensioner eller andra ämnen ni vill läsa om. Vi kan inte lova att allt går att genomföra men vi lovar att göra vårt bästa, så maila på!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025