UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #103 - 001127

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer kommer vi att berätta lite om ”Dollar-Babies”. Vad detta är kommer ni att få veta om den stund.

Vi har även en hel del nyheter. Både nyheter från USA men även från Norden, mycket som har med böcker att göra.

Mycket nöje – Lilja & Anders
Medlemsantal: 559


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE PLANT. Ni som laddar ner del 5 av THE PLANT vet redan att King efter del 6 (som kommer i slutet av december och är gratis) kommer att ta en paus på 1-2 år innan han avslutar den. Detta har vållat en del uppståndelse på Nätet och i nyhetsgrupperna. Många tycker att King sviker sina läsare genom att inte färdigställa THE PLANT. De menar att han gick med på det, om minst 75% betalade för sig. Andra menar att det är bättre att King ägnar sig åt att färdigställa andra påbörjade böcker, vilket är anledningen till att han kommer att ta en paus. Allt detta gjorde oss nyfikna på att höra vad ni tycker om det hela. Tycker ni att King lurar sina läsare genom att ta en paus på 1-2 år eller tycker ni att han gör rätt i att ta en paus, avsluta påbörjade böcker och sedan fortsätta med THE PLANT? Mail och berätta vad ni tycker! Nedan ser ni Kings efterord till del 5 av THE PLANT där han förklarar varför han väljer att göra ett avbrott.

AUTHORS NOTE:

Following next month’s installment of this story--next month’s very long installment of this story--The Plant will be going back into hibernation so that I can continue work on Black House (the sequel to The Talisman, written in collaboration with Peter Straub). I also need to complete work on two new novels (the first, Dreamcatcher, will be available from Scribner’s next March) and see if I can’t get going on The Dark Tower again. And my agent insists I need to take a breather so that foreign translation and publication of The Plant--also in installments, also on the Net--can catch up with American publication. Yet don’t despair. The last time The Plant furled its leaves, the story remained dormant for nineteen years. If it could survive that, I’m sure it can survive a year or two while I work on other projects.

Part 6 is the most logical stopping point. In a traditional print book, it would be the end of the first long section (which I would probably call “Zenith Rising”). You will find a climax of sorts, and while not all of your questions will be answered-- not yet, at least--the fates of several characters will be resolved.

Nastily.
Permanently.

As a way of thanking those readers (somewhere between 75 and 80 per cent) who came along for the ride and paid their dues, Part 6 of The Plant will be avail-able free of charge. Enjoy...but don’t relax too much. When The Plant returns, it will once more be on a pay-as-you-go basis.

In the meantime, get ready for Part 6. I think you’re going to be surprised. Perhaps even shocked.

Best regards (and happy holidays),
Stephen King

* Svenska boknyheter. Bra Böcker meddelar att de kommer att ge ut ON WRITING på svenska i mars nästa år. Den svenska titel kommer att bli ATT SKRIVA ÄR ATT LEVA. De har även bekräftat att de kommer att ge ut HEARTS IN ATLANITS i augusti 2001, ingen svensk titel är satt än. Vidare meddelar dom att de förhandlar med Kings agent om att ge ut THE PLANT på svenska. Om allt går som de hoppas kommer den att komma på svenska som eBok i mitten av nästa år.

* Norska boknyheter. Aschehoug meddelar att även de kommer att ge ut ON WRITING. Tyvärr får ni vänta lite längre. Inte förens vid årsskiftet 2001/2002 kommer en norsk översättning. Även Aschehoug kommer att ge ut en norsk översättning av THE PLANT. Inget datum är satt med den kommer precis som i USA och Sverige att ges ut som en eBok.

* Finska boknyheter. Tammi kommer att ge ut ON WRITING på finska i januari. Den finska titeln kommer att bli KIRJOITTAMISESTA.

* Danska boknyheter. Vinten har visserligen inte några uppgifter of THE PLANT men berättat att de redan publicerat ut danska översättningar på HEARTS IN ATLANTIS (ATLANTIN), ON WRITING (OM AT SKRIVE) och RIDING THE BULLET (EN PÅ KATAPULTEN)

* THE ROCK BOTTOM REMAINERS. King har varit på turné med THE ROCK BOTTOM REMAINDERS. Tre konserter blev det. Naturligtvis skrevs det en hel del om det och här än några av artiklarna:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/RBR1.html
http://w1.192.telia.com/~u19211139/RBR2.html
http://w1.192.telia.com/~u19211139/RBR4.html
http://w1.192.telia.com/~u19211139/RBR6.html

Här är några bilder:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/RBR3.html

* THE TALISMAN 2. Äntligen har denna bok fått en titel. Den kommet att heta BLACK HOUSE.

* LT’S THEORY OF PETS. Denna novell som finns med i bl.a. SIX STORIES kommer att släppas på kassett av Kings engelska förlag. Det kommer att ske juni 2001.

* ROSE RED. King kommer att ha en liten biroll i den kommande miniserien ROSE RED. Enligt uppgifter från programmet Entertainment tonight kommer King att spela en budkille som anländer till det hemsökta hotellet.

* King mot Microsoft. Något av giganternas kamp kommer snart att utkämpas. Båda är nämligen med och slåss om Alan Kay Award för eBöcker. Vi kan bara hoppas att King vinner. Läs mer här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/kvsm.html


DOLLAR-BABIES

”Dollar-Babies” eller ”Dollar-Deals” (som de också kallas) är benämningen på filmer som King sålt rättigheterna till för just $1. En King film för $1, det låter ju för bra för att vara sant, eller hur? Jo, jag håller med, med det är faktiskt sant. King ställer dock en del krav på dem som får dessa rättigheter.

Dessa filmer får nämligen inte visas offentligt utan Kings godkännande. Det betyder alltså att den inte får visas på filmfestivaler, biografer, video eller andra offentliga platser… om inte King säger att det är OK.

Varför vill då folk göra dessa filmer? Ja, förutom det faktum att det är häftigt att göra en Kingfilm har de flesta som gjort ”Dollar-Babies” är unga filmstudenter som gjort dem som examensarbete. Andra är filmskapare som vill göra film helt enkelt. En sak är klar, det måste kännas rätt trist att göra en film och sedan inte få visa de för folk.

Men å andra sidan... Om King gillar filmen kan den släppas offentligt så att en större publik får se den. Detta kan även leda till en stor karriär inom filmindustrin. Detta hände Frank Darabont. Han filmade 1984 THE WOMAN IN THE ROOM. King gillade filmen och lät Frank släppa den på video. När sedan Frank några år senare ville göra filmerna THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE fick han återigen Kings förtroende… och jag tror inte att jag är helt fel ute om jag påstår att det är dessa filmer som gjort Frank Darabont till den han är inom filmen idag, eller?

THE WOMAN IN THE ROOM släpptes på en videokassett som hade titeln STEPHEN KING’S NIGHT SHIFT. På denna video finns även en annan “Dollar-Baby” med. Det är Jeff Schiros THE BOOGEYMAN från 1982.

Förutom dessa två är det endast en till som har släppts offentligt. Det är DISCIPLES OF THE CROW av John Woodward från 1983. När denna släptes var det också video som gällde. Videon fick samma namn som den tidigare samlingen, STEPHEN KING’S NIGHT SHIFT. Man får se detta som en del två…

Trots att det endast är dessa 3 ”Dollar-Babies” som släppts offentligt finns det faktiskt fler. 1987 gjordes det 2 ”Dollar-Babies”. THE LAST RUNG ON THE LADDER av James Cole och THE LAWNMOWER MAN av Jim Gonis. Tyvärr har dessa två inte getts ut offentligt, även om de i mitt tycker är bättre än en del av de som har släppts offentligt. Jag kan bara anta att King inte delar min åsikt. Att t.ex. släppa Jim Gonis version av THE LAWNMOWER MAN som motdrag när filmversionen med Pierce Brosnan kom hade varit genialiskt. Gonis version är 100% mer lik Kings berättelse.

Utöver dessa finns det ytterligare ett gäng filmer som är bekräftade men inte släppta offentligt. Tyvärr har jag inte sett dem så jag vet inte hur de är eller vem det är som gjort dem. De som är bekräftade är THE SUN DOG (leranimerad), NIGHT SURF, CAIN ROSE UP och HERE THERE BE TYGERS. Varför dessa inte gets ut eller om de kommer att ges ut finns det inga uppgifter om i dagsläget.

En ”Dollar-Baby” som dock kommer att ges ut är PARANOID. Detta är en filmatisering av Kings dikt med samma namn gjord av Jay Holben. Denna film gillade King och den kommer därför att ges ut offentligt på Internet. Redan nu finns det en hemsida för filmen. Ni hittar den på adressen: http://www.paranoidthemovie.com/. Just nu finns det inte så mycket på med snart kommer en trailer att läggas ut. Själva filmen kommer att släppas under första halvan av nästa år.

Kan då vem som helst göra en ”Dollar-Baby”? Det är lite svårt att svara på den frågan. När det gäller vissa av dessa filmer gav King sitt godkännande innan filmen gjordes och i vissa fall fick han se en färdig produkt. Det sista sättet är ju lite riskabelt utifall King skulle säga nej… Jag antar att King avgör om han låter någon göra en ”Dollar-Baby” när han får en förfrågan. Skulle någon av er vara intresserad tycker jag att ni ska kolla med King. Chanserna är nog små men man vet ju aldrig…

Om ni vill läsa mer om en del av dessa filmer finns det recensioner av THE LAST RUNG ON THE LADDER och PARANOID (samt intervjuer med skaparna av dessa filmer) finns att läsa på min hemsida, i ”The Review Section” och ”The Interview Section”. Snart kommer en recension av THE LAWNMOWER MAN och en intervju med Jim Gonis också. Adressen är: http://come.to/liljas-library.

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Roger Schöld

1. Vem är polisen Frank Dodd? Han står nämnd i böckerna CUJO och KÖPLUST.

- Jag vet inte riktigt om jag förstår frågan. Frank Dodd är en person som dyker upp i CUJO och KÖPLUST. Om han skulle ha någon större roll i Kings universum vet jag inte… Med tanke på detta utskicks artikel kan jag berätta att han dyker upp i Jim Gonis THE LAWNMOWER MAN. [Lilja]

2. Hur blir det med filmen THE SUN DOG? Ska den ges ut som vanlig film?

- THE SUN DOG ska ges ut som film men inte som en vanlig film. Den kommer att ges ut som en IMAX film. Dvs. en sådan där film som visas i speciella biografer och täcker hela väggen, från golv till tak, höger till vänster. När den kommer är dock oklart. Min gissning är att det dröjer. När den sedan väl kommer är det oklart om den kommer att få premiär utanför USA med tanke på att det är en IMAX film. Kanske gör de en ”vanlig” version också. Här är adressen till IMAX information om THE SUN DOG: http://www.imax.com/films/development/index.html#sundog [Lilja]

3. Finns det någon sida om Stephen Kings stad Castle Rock, t ex karta m.m.?

- Jag har letat på Internet men inte hittat någon. Jag vet att det var tal om att det skulle skapas en (av några fans) men jag vet inte om det gjorts. Kanske någon medlem vet? [Lilja]

4. Jag hittade boken CHRISTINE i två delar för något år sedan. Är det bara en bokklubbsgrej för att tjäna mer pengar, eller?

- Ja, det är en bokklubbs utgåva. [Lilja]


EFTERORD

Jaha, då var det slut för denna gång. I nästa utskick kommer vi att recensera den lite udda King boken SECRET GARDEN som oväntat dök upp för ett tag sedan.

Till dess får ni naturligtvis gärna skicka in åsikter, frågor och annat som ni vill dela med er av. Skicka även in era åsikter om Kings beslut att göra en paus i utgivningen av THE PLANT.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025