UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #104 - 001211

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer skulle vi egentligen ha recenserat samlingen SECRET WINDOWS men tack vare den svenska posten och tullverket har boken ännu inte kommit fram. Detta gör att den inte kommer att recenseras i detta utskick. Vi får helt enkelt ta det i ett senare. I detta nummer kommer vi istället att gå igenom en del misstag som skett i filmer baserade på Kings böcker.

Vi kommer även att kommentera Kings beslut att göra ett uppehåll i utgivningen av THE PLANT.

Trevlig Lucia – Lilja & Anders
Medlemsantal: 575


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* King kommer att göra ett gästframträdande i Tv-serien Fraiser imorgon (i USA). King kommer att agera röst åt en av de som ringer in till Fraisers radioprogram. Han kommer att gå under namnet Brian.

* STAND BY ME. På tisdag kl. 21:00 visar TV3 denna King film. Passa på att kolla om ni hittar alla misstag som vi skriver om i veckans artikel.

* DREAMCATCHER. Nu börjar det hända saker med denna kommande King bok. Både det engelska och amerikanska omslagen finns nu ute (ni hittar dom på Följeslagarnas nyhetssida). En del av handlingen har även sipprat ut:

”En gång i tiden, i den hemsökta staden Derry (platsen där de klassiska böckerna IT och INSOMNIA utspelar sig) gjorde fyra pojkar något modigt. De gjorde en god gärning, kanske en fantastisk gärning. Något som förändrade dem på ett sätt de inte kunde ana eller förstå.

Tjugofem år senare, pojkarna är nu män med egna liv, egna problem. Banden dem emellan är dock starkt. Varje år, när det är jaktsäsong återförenas de i Maines skogar. I år kommer en främling in snubblande i deras läger, förvirrad och mumlandes om ett ljus på himmelen. Hans osammanhängande svammel visar sig stämma på ett oroande sätt. Inom kort kommer dessa män att kastas in i en kamp med en varelse från en annan värld. Deras enda chans att överleva ligger i deras förflutna – i the Dreamcatcher.

* BLACK HOUSE. Nu har förlaget Donald M. Grant bekräftat att de kommer att ge ut en ltd. version av boken. Vi får hoppas att den blir en lika snygg utgåva som första boken. Ta en titt på deras nya (och läckra sida) på: http://www.grantbooks.com/

* Bryan Smith, mannen som körde på King 1999 dog ju för inte så länge sedan. Nu har man kommit fram till att det var en olycka. Läs mer här: http://www.bangornews.com/cgi-bin/article.cfm?storynumber=24833

* PARANOID. Den officiella sidan för denna film har nu uppdaterats och ser mycket bra ut. På sidan hittar ni en massa information om filmen samt en trailer. Adressen är: http://www.paranoidthemovie.com/

* HEARTS IN ATLANTIS. Som ni vet håller man nu som best på att spela in denna film och då är det naturligtvis oundvikligt att det förr eller senare dyker upp bilder från inspelningen. Här hittar ni de första från HEARTS IN ATLANITS: http://dtjallen.homestead.com/HeartsinRichmond.html

* CHILDREN OF THE CORN 7: RESURRECTION. Det som alla fruktat är nu sanning. En ny Children of the Corn-film är på gång.


THE PLANT

Just nu är detta ett av de stora debattämnena ute på Internet. Det verkar som om Kings fans delats in i två läger. Ett som tycker att King gör rätt som tar en paus och ser till att få klart BLACK HOUSE och THE DARK TOWER 5. Den andra delen tycker att King svikit sina läsare och inte hållit vad han lovat.

Själv kände jag mig besviken när jag fick reda på att King skulle göra ett uppehåll, det sticker jag inte under stolen med. Det kändes lite som om han kom med lite lama förklaringar till varför han skulle göra det. Jag menar, det kan ju inte ha kommit som någon överraskning för honom att han skulle bli tvungen att avsluta BLACK HOUSE. Han borde kanske ha planerat lite bättre och väntat med att släppa THE PLANT tills han hade tid att avsluta den.

Efter att fått smälta nyheten lite började jag dock acceptera att han skulle ta en paus. Ett par dagar senare kom även nya uppgifter fram. Antalet som betalat för del 4 var nu nere i 46% vilket är 29% lägre än de 75% som King krävde för att fortsätta att ge ut delar. Även om detta inte, enligt King är anledningen till uppehållet, tycker jag personligen att det rättfärdigar det. Vi, constant readers, har inte levt upp till vår del av avtalet. Detta ger, i mina ögon, King rätten att avbryta projektet.

Hur har då svenska medier uppmärksammat detta? Ja, för det första får man väl säga att det är kul att det över huvud taget har uppmärksammat det. Tyvärr har de inte många rätt när de skriver om det.

I Aftonbladet den 1 december skrev Annette Kullberg bl.a. följande i sin krönika:

”Egentligen var King förbannad eftersom läsarna slutade att betala för de kapitel de laddade ner.”

Det kanske han är men det var INTE det som var anledningen till att han bestämde sig för att göra ett uppehåll. King fick inte uppgifterna om antalet betalande förens efter han gått ut och berättat att han skulle göra ett uppehåll. Tror du på det själv kanske ni säger? Det låter lite fabricerat. Jo, jag håller med. Men jag tror på det av tre anledningar.

1). Om detta var anledningen till att King gör uppehåll tror jag att han skulle vara så rak att han sa det rakt ut.
2). King la till ett P.S. i sitt brev om uppehållet (http://www.stephenking.com/sk_100900.html). Där säger han att antalet betalande sjunkit under 50 %. Varför skulle han inte sagt det direkt om han viste det?
3) Om King var sur för att inte tillräckligt många betalade skulle han knappast fortsätta med de resterande delarna längre fram.

”Förläggaren av internetboken är närmast vansinnig.”

Detta påstående faller ju ganska platt när man inser att det är King själv som är förläggaren. Han ger ju ut den på sitt eget förlag.

”Pappersboken var ute, menade han.”

I de artiklar som kom i samband med att del 1 släpptes sa King, gång på gång, just motsatsen. Att eBoken aldrig skulle ersätta pappersboken, utan bli ett komplement till den.

I Expressen fanns det endast en liten notis men även om den endast var på ett fåtal rader lyckades de få det mesta fel. Man skriver t.ex. att King kommer att dra tillbaka THE PLANT och att ”King förklarar beslutat med kraftigt svikande läsarintresse”

Man kan bara önska att pressen kunde kolla lite fakta innan de skriver om något…

Vad kommer att hända med THE PLANT nu då? Jo, den 18:e december kommer den 6:e delen att läggas ut. Denna kommer att vara gratis. Efter det planerar King att ge ut alla 6 delarna i en sammansatt utgåva. Denna utgåva har arbetsnamnet ZENITH RISING. Denna utgåva ska vara gjord på ett sätt som gör den lämplig att binda in, hur nu fungerar med en eBok. Den kommer även att ha ett omslag. Det enda problemet som jag ser det är att den kommer att kosta $7, alltså lika mycket som del 1-6 kostade separat. Frågan är väl om någon kommer att vara villig att betala för samma sak två gånger, även om man nu får den i ett nytt utformande…

I dagarna kommenterade även King själv för första gången detta med THE PLANT. Här kan ni läsa vad han skriver: http://www.stephenking.com/sk_120400.html

Vad tycker då Följeslagarna om att King tar ett uppehåll med THE PLANT? Ja, tyvärr är det rätt omöjligt att avgöra då det verkar som om endast en av er har en åsikt om det. Den åsikten löd såhär:

”Så länge han skriver så får han gärna ta avbrott. Viktigast för mig är att det kommer nytt att läsa med inte allt för långa avbrott.”

Jag trodde att detta var ett ämne som skulle röra om lite i grytan men tydligen inte. Nåja, vi kan bara hoppas att King kommer att skriva klar THE PLANT någon gång i framtiden…

Här är några artiklar om THE PLANT:
http://www.infoworld.com/articles/hn/xml/00/11/29/001129hnplant.xml?p=br&s=6
http://abcnews.go.com/sections/tech/DailyNews/king001129.html
http://www.nytimes.com/2000/11/29/technology/29KING.html
http://slashdot.org/features/00/11/30/1238204.shtml
http://www.bangordailynews.com/cgi-bin/article.cfm?storynumber=24746

[Lilja]


MISSTAG I FILMER

Misstag i filmer, det är ju något som händer då och då… eller kanske lite oftare till och med. En del gillar att hitta felen och skratta åt dem, andra gillar dem inte och tycker att det förstör känslan i filmen om man påpekar dem.

Personligen tycker jag att det alltid är lika kul att kolla på. Ni som inte gillar att man påpekar fel ska kanske hoppa över denna artikel, ni andra kan ju göra som jag…läsa och skratta.

Ett vanligt misstag är att man i en film som utspelar sig vid en tidpunkt har med saker eller annat som kom till senare i tiden. T.ex. att man ser en ny Volvo åka förbi i en 50-tals film och liknande.

Denna typ av fel har även skett i ett antal King filmer. Bl.a. dessa:

STAND BY ME:

- När gänget befinner sig på skrotupplaget (på 50-talet) dyker en bil från 80-talet upp i bakgrunden.
- Basebollkorten som Denny har på sitt rum existerade inte vid denna tid.
- Aluminiumburkarna som finns i affären användes inte på 50-talet.

Sedan finns det ju den typen av fel där sakfel uppstår. Fel som t.ex. att man inte bara kan stänga av en dator utan att spara, som sker i STAND BY ME. Detta är saker som får ske och gör det i Hollywodd men inte i verkliga livet. Kanske är det ibland önsketänkande från regissörens sida.

STAND BY ME:

- I slutet av filmen stänger alltså Richard Dreyfuss bara av datorn när han är klar. Det behövs tydligen inte att man sparar det man skrivit…

THE SHINING -80:

- I slutet av filmen, när Jack Nicholson springer efter sin son i labyrinten med en yxa har de, trots att det är mitt i vintern, inte någon synlig andedräkt.

THE GREEN MILE:

- Trots att filmen utspelar sig 1935 använder man modern packtejp.

THE SHAWSHANK REDEMPTION:

- När Andy flyr har han på sig direktörens kläder. Det är ganska uppenbart att dessa aldrig skulle passat Andy.

En annan typ av fel är så kallade slarv. Slarv är när man ser delar av filmteamets utrustning i bild. Alltså sådant som skulle kunna ha undvikits om man varit lite mer observant. Sådant slarv kan t.ex. vara att man ser en mikrofon uppe i ena hörnet eller en kamera som speglar sig i skådespelarens glasögon.

THE SHINING -80:

- I början av filmen, när Jack Nicholson kör till hotellet syns skuggan av en hällekopter. Enligt rykten visste Kubrick om detta men struntade i det eftersom man planerade att släppa filmen i widescreen-format. Någon som sedan inte hände.

STAND BY ME:

- Under scenen i biljardhallen syns tydligt en mikrofon i bild.
- En kameraställning reflekteras i Teddys glasögon när han och Chris bråkar på järnvägsspåret.
- När de diskuterar om de ska korsa bron eller inte syns en luddig mikrofon i överkant av bilden.

THE SHINING –97:

- En mikrofon speglar sig i Overlooks glasdörrar.

De fel som jag personligen gillar bäst är när man filmat en scen i flera omgångar och missat att ge skådespelaren samma kläder eller liknande. Som att en skådis först har en vit t-shirt på sig, han tittar ut genom fönstret och när man sedan ser honom igen har han en svart skjorta på sig. Dessa fel är underbara… men skulle inte behöva ske…

THE SHINING –80:

- I början när Doc och Halloran äter glas rör sig Docs händer konstigt. Ena stunden är de framför glasskålen och sedan bakom. Detta upprepas ett antal gånger.
- När Wendy första gången går ut till Jack för att prata med honom, medan han skriver på sin bok, river han ut pappret ur skrivmaskinen. När han sedan skäller på henne river han sönder pappret i småbitar. Efter att hon gått sitter det åter ett papper i maskinen, utan att Jack satt dit det. Det är även text på halva pappret.
- När Danny i början äter en macka medan han pratar med sin mamma blir macka c:a fem tuggor mindre, detta under bara en sekund.
- När Jack i slutscenen hugger sig igenom badrumsdörren hugger han endast i en panel på dörren. När han sedan sticker in huvudet och skriker "Heeeeerrreesss Johnny!" är två paneler borta.

STAND BY ME:

- När gänget i början av filmen spelat kort i trähuset har Chris ett paket cigaretter i tröjärmen. Detta paket försvinner sedan plötsligt mitt i scenen.
- Teddys hår ser annorlunda ut efter varje gång han trycks ner under ytan i träsket.
- Mängden blåbär i ansiktet på Lardass Davey Hogan ändras för varje scen när han spyr upp allt han ätit.
- När gänget singlar slant om vem som ska gå och handla saknar Teddy halsband när han kastar upp myntet. När han tar emot det har han ett.

THE RUNNING MAN:

- När Arnold slåss mot hockeymålvakten får han ett otäckt sår på bröstet av taggtråden. I nästa scen är detta borta.

THE SHAWSHANK REDEMPTION:

- När fängelsedirektören skjuter sig själv gör han det framifrån. Senare sitter kulhålet på höger sida.
- När Andy för första gången talar med Red på rastgården kastar Red boll men ett par andra fångar. Under slutdelen av deras samtal kastar Red bollen två gånger i rad utan att få den tillbaka däremellan.
- När en vakt skjuter en av fångarna hörs endast tre skott. När de sedan visar upp hans kropp finns det fyra kulhål.

THE GREEN MILE:

- När Delacroix avrättas exploderar en lampa mellan skrivbordet och Whartons cell. När Paul sedan går förbi efteråt är den hel igen.
- När Delacroix ska avrättas doppar Percy svampen i hinken för att blöta ner den. Trots att hinken är fylld med vatten blir den inte blöt. När sedan Paul tittar i hinken efteråt är den tom.
- Det är en hel del bilder utifrån på dödscellerna. I alla scener är det ett stort ”E” på fasaden, ändå svarar Paul "D block" när han svarar i telefonen.

THE LANGOLIERS:

- När planet lämnar Bangor faller kaptenen upp landningshjulen. I scenen efter är de åter nere.
- Laurel påstår i en scen att Los Angeles är övergivet, ändå ser man bilar på marken som rör sig.

CARRIE 2:

- När Rachel får en flashback i köket har hon innan på sig en flanellskjorta och efter ett linne.

[Lilja]


TIPS

En medlem har lagt fram som förslag som går ut på att om någon annan medlem hittar något med King som säljs till ett förmånligt pris så meddelar denna medlem oss. Vi i våran tur meddelar er andra medlemmar genom utskicken. På detta sätt kan vi hjälpa varandra att hitta Kingböcker, filmer eller dylikt till ett bra pris.

Låter bra tycker jag.


TIPS INFÖR 2001

För fyra veckor sedan bad vi er skicka in era tips på vad ni ville att vi skulle skriva om under 2001. Vi har fått in ett tips!?! Några åsikter och önskningar har ni väl? Mail in dom till oss!


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Elisabeth Johansson

1. Kocken i VARSEL (kommer inte ihåg vad han hette) dyker ju upp i boken "DET"! Har kocken något samband mellan dessa böcker eller??

- Tyvärr har jag inte något minne av att han dyker upp i DET. Jag tror inte att han har någon större uppgift att fylla mellan dessa böcker förutom att han dyker upp i båda. King låter ju ofta personer från en bok göra ett gästframträdande i en annan. [Lilja]

2. Vilken är den senaste boken som Stephen King gett ut??

- I USA är det ON WRITING. I Sverige är det FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON (THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON). [Lilja]

3. Har ni på följeslagarna läst alla Stephen Kings böcker (bara en fråga, jag har bara läst ungefär hälften)?

- Jag har läst alla och det tror jag Anders gjort också. [Lilja]

Fråga från Patric Larson

4. Jag undrar var kan jag köpa souvenirer.

- King har väl egentligen inte några souvenirer, om man inte åker dit och plockar en sten ur hans blomrabatt eller liknande. Betts Bookstore har dock lite grejer som har med Kings böcker att göra. Deras hemsida har adressen: http://www.acadia.net/betts/w95020ai.html. [Lilja]


EFTERORD

I nästa nummer, som är årets sista kommer vi att gå igenom vad hände under året när det gäller King, vilket inte är lite. Det kom (om man räknar THE PLANT som en bok) fyra böcker. Tyvärr har det varit lite tomt på filmfronten.

Till dess får ni som vanligt skicka in era åsikter, frågor och annat som ni tycker att vi bör ta med. Glöm inte att maila och berätta vad ni vill läsa om under nästa år.

Tills nästa gång återstår bara för oss att önska er alla en RIKTIGT GOD JUL!!!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025