UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #105 - 001225

FÖRORD

Hej! Som en liten julklapp i efterskott kommer här årets sista utskick från Följeslagarna, och traditionen med att presentera en liten årskrönika angående nyheterna som kom under 2000 upprepar vi från förra årets sista utskick. I korta drag kan man sammanfatta 2000 med att det har handlat mycket om Internet i år - exklusive böcker har släppts och King har äntligen börjat utnytta sin hemsida för att kommunicera med sina läsare.

I övrigt består detta utskick av några mail som hamnade fel under de senaste veckorna - dessa har vi samlat under rubriken Kommentarer.

God fortsättning och Gott Nytt År! – Lilja & Anders
Medlemsantal: 584


STEPHEN KING 2000

* Januari (323 medlemmar)

Bryan Smith - mannen som körde på Stephen King sommaren 1999 - erkände sig skyldig till vårdlöshet i trafiken den 4/1, och alla åtal lades ned. Smith hade riskerat 10 år i fängelse, men fick bara sex månader villkorligt samtidigt som hans körkort drogs in ytterligare sex månader. King var mycket missnöjd med straffet - "Vad han tog ifrån mig, min tid, min sinnesfrid och min rörlighet, är borta och ingen domstol kan ge mig det tillbaka" sa King upprört.

En dokumentär om King visades på den amerikanska kabelkanalen A&E den 17/1. King medverkade även med en intervju, vilket ansågs vara ovanligt.

Scribner fortsatte att utnyttja sin hemsida och publicerar ett utdrag ur förordet till boken THE GREEN MILE: THE SCREENPLAY. Boken har förord av både Frank Darabont och Stephen King, där den sistnämde avslöjar att det finns runt 20 "dollar babies" (kortfilmer av filmstudenter som köpt rättigheterna för en dollar, Darabont själv är en).

The New York Post skriver att King ska skriva ett nytt treböckerskontrakt. Kings agent Arthur Green vill inte avslöja vilka böcker eller vilket förlag det gäller. Vi spekulerar i att två av böckerna är FROM A BUICK 8 och den novellsamling som King tidigare kallat ONE HEADLIGHT.

Scribner bekräftar att årets Kingbok ON WRITING ska släppas i september och inte tidigare som det figurerade rykten om i slutet av 1999. Innan dess tänker dock bokförlaget Cemetary Dance släppa THE STEPHEN KING UNIVERSE - en bok som tar upp alla böcker från CARRIE till BLOOD AND SMOKE. Däremot planerades det endast komma ut en dyr, begränsad upplaga.

Det rapporterades att King skulle låna ut sin röst till serien The Simpsons i avsnittet "Insane Clown Poppy".

Den 14:e januari gästade Michael Clark Duncan (skådespelaren som gör John Coffey i THE GREEN MILE) The Oprah Winfrey show i USA. Samma dag skrev nypost.com att Simon & Schuster förnyat sitt kontrakt med King och enligt Kings sekreterare gällde det böckerna FROM A BUICK 8, CANCER och en hittills obetitlad novellsamling.

Vi upptäckte att King även finns översatt till albanska, vilket innebar att King nu finns utgiven på 38 olika språk.

En person som driver "Steven Spielberg & DreamWorks SKG Fansite" på Internet hävdade att TV-serien baserad på THE TALISMAN skulle få premiär i USA sent år 2000 eller tidigt år 2001.

* Februari (353 medlemmar)

THE GREEN MILE hade premiär i Norden under olika namn. Recensionerna blev blandade. Frank Darabont nominerades till "Film Directing Award" som delas ut av "The Directors Guild of America". Michael Clark Duncan nominerades till en Golden Globe för "Bästa biroll", men förlorade till Tom Cruise. THE GREEN MILE nominerades också till fyra Oscars, men fick ingen. Orättvist.

DEN GRÖNA MILEN släpps i pocket i Sverige med filmaffischen som omslag, den första svenska Kingpocketen på ungefär fem år!

Kings officiella hemsida rapporterade att ON WRITING nu skjutits fram till oktober och att DESPERATION-filmen låg i förhandlingar med nya filmbolag.

Vi berättade att Michael Collins - en av de stora Kingexperterna - planerade att släppa en ny referensbok under 2000 - HORROR PLUM'D: AN INTERNATIONAL STEPHEN KING BIBLIOGRAPHY! Boken, på minst 550 sidor, ska innehålla alla förekomster av Kings verk i alla former och även uppgifter om Kings publikationer på olika språk.

* Mars (376 medlemmar)

Den 8:e mars, när nyhetstorkan är som värst, kommer årets bomb. I ett utskick från Scribner kommer information om att King ska släppa en ny bok, redan sex dagar senare, enbart på nätet. Boken - RIDING THE BULLET - är en 66 sidor lång novell som King alltså valde att släppa som eBook. Priset blev $2,5 och det krävdes ett speciellt program för att läsa den, samt att man inte kunde skriva ut den.

Den 10:e mars kom THE NIGHT FLIER på köpvideo i Norge.

Den 14:e mars släpps RIDING THE BULLET på nätet. Amazon.com erbjuder den gratis och det blir totalt kaos på nätet när hundratusentals nyfikna läsare försöker ladda ner boken. Det blir en bestseller helt klart. Ganska snart kom det crackade versioner som går att skriva ut. King lovade att novellen skulle ingå i nästa novellsamling.

King nämnde också att han kände sig sugen på att skriva en novell som skulle fungera som en "brygga" mellan THE TALISMAN och dess uppföljare, och släppa den som eBok. Detta hade dock Peter Straub (medförfattaren) ingen aning om.

King hamnade på 7:e plats med en inkomst på 65 000 000 dollar när Forbes presenterade de personer som tjänat mest pengar under 1999.

Bra Böcker rapporterar att de släpper en översättning av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON i juli 2000. Den svenska titeln var inte känd vid denna tidpunkt.

Den 21/3 höll TV-kanalen Channel 25 sin "The Tommys"-awards där King hedrades för Lifetime Achievement för sina bidrag i underhållningsvärlden.

Finska förlaget Tammi rapporterade att de skulle släppa en översättning av HEARTS IN ATLANTIS till hösten och att de skulle ge sig på ON WRITING samma tid, eller till våren 2001.

Wahlströms släppte den första volymen av nyutgåvan av DÖDSBÄDDEN. JERUSALEMS LOTT OCH ANDRA NOVELLER blev titeln.

* April (419 medlemmar)

Den 11:e april släppte Aschehoug HJERTER I ATLANTIS, den norska översättningen av HEARTS IN ATLANTIS som nominerades till ett Bram Stoker Award för "Bästa samling". Även bokens inledningsnovella "Low Men In Yellow Coats" nominerades i klassen "Bästa novell".

Från USA kom det något märkliga kungörandet att Pocket Books återigen skulle släppa CARRIE och 'SALEM'S LOT under september och oktober 2000.

Vi kunde rapportera att Mick Garris (SLEEPWALKERS, THE STAND, THE SHINING) planerade att släppa en bok i oktober - "A Life In the Cinema" - med en introduktion av King.

Den sedan länge försenade kassettversionen av radiodramatiseringen "Secret Garden, Secret Window" skulle kommit den 2:a maj, men försvann sedan från alla listor hos Internetbokhandlarna. Det samma gällde nyutgåvan av NIGHTMARES IN THE SKY, som varit på gång väldigt länge. Den utlovades av amazon.com att komma i maj, men sedan drogs den in - för gott.

Det rapporterades att den 48 minuter långa filmen STUD CITY, som är baserad på en historia som berättas i Kings novell "The Body" ska visas på amerikansk TV i februari 2001, för att sedan komma på video.

Det rapporterades att ett nytt försök med en musikal efter verk av King planerades. Som uppföljare till superfloppen CARRIE, satsade American Opera Projects (AOP) seriöst på en musikal baserad på den prisbelönta novellen "The Man in the Black Suit". Premiär blir det under 2001 om projektet går i hamn.

* Maj (433 medlemmar)

Den 5:e maj firade tidningen The New Yorker sitt 75:års jubileum, och King befann sig på plats i New York och läste sin historia "L.T.’s Theory of Pets"

Den 8:e maj publicerades rapporter om miniserien ROSE RED i Hollywood Reporter. Serien ska bli sex timmar lång och visas av ABC. Produktionen skulle inledas den 4:e juli och hålla på fram till jul med Craig R. Baxley (STORM OF THE CENTURY) bakom kameran. Planerad visning är under hösten 2001.

Bra Böcker gick ut med att titeln på den svenska översättningen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON blev inte helt oväntat FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON. Bra Böcker meddelade också att de köpt rättigheterna till HEARTS IN ATLANTIS och planerar att släppa den i augusti 2001.

Omslaget till ON WRITING dök upp på nätet och förhandskopior av boken (så kallade ARC:s) såldes på eBay där man även kunde hitta ett ex av den väldigt svåråtkomliga THE NEW LIEUTENTANT’S RAP för runt $500.

THE RAGE: CARRIE 2 släpps på video i Sverige av Warner.

I en intervju med manusförfattaren William Goldman i Los Angeles Times berättade denne att han precis avslutat ett manus till HEARTS IN ATLANTIS som filmbolaget Castle Rock nu gick igenom. George Romero berättade i en annan intervju i tidningen Wicked att han skrivit ett manus till THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och att han väntade på att King skulle godkänna det. Gick allt bra skulle han själv regissera och franska Canal+ stå för produktionen.

En bedragare figurerade på Internet. Personen hävdade att han var Stephen King och postade html-filer med både noveller och böcker av King, totalt runt 47 verk.

Amerikanska tidningen MAD hade i sitt 393:e nummer en parodi på THE GREEN MILE under namnet THE YELLOW MILE.

King gick ut och berättade att boken CANCER bytt namn till DREAMCATCHER, på grund av att just "cancer" klingade lite illa. King sa också att boken skulle vara "väldigt lång". Strax därefter sipprade en del av handlingen ut i en artikel på Internet. King hade varit och studerat en vattenreservoar och ställde frågor som "Vad skulle hända om någon fastnade där nere?"

Det som släpptes om handlingen var att några utomjordingar är ute efter att ta kontroll över en större mängd människor, och väljer att smitta en vattenreservoar för 2,5 miljoner människor. Men deras plan misslyckas.

Vidare nämndes en historia om en man som ska dumpa en infekterad kropp i "schakt 12" för att smitta hela vattensystemet, men den huvudsakliga historien handlar om ett gäng kompisar som samlas varje Thanksgiving för att jaga i skogen, men detta år blir annorlunda på grund av ett oväntat fynd…

Snacket om en uppföljare till THE SHINING figurerade på nätet. En människa på stod att Jack Nicholson var på väg att skriva på för att göra filmen REDRUM, som skulle handla om Overlook Hotel i nutid. En annan människa hade till och med läst manuset och påstod att det var verkligen dåligt, så förhoppningsvis blir det inget av detta.

* Juni (457 medlemmar)

King beslöt, i efterskalvet av succén med RIDING THE BULLET som eBok, att ge sig in i ett nytt spännande eBoksexperiment. Han planerade nämligen att ta fram THE PLANT som legat ofullständig i femton år (och som alla trodde var arkiverad för evigt) och publicera den i delar på nätet. Saken var dock den att King gjorde en överenskommelse med sina läsare - minst 75% förväntade han sig betala den $1 han ville ha för att det skulle bli fler delar. Mindre än 75% så försvann THE PLANT in i glömskan igen.

Läsarna fick genom en omröstning på Kings hemsida bestämma om han skulle ta detta projekt vidare.

THE NIGHT FLIER släpptes på video i Danmark den 13/6.

Bra Böcker berättade att de fått tillstånd att ge ut RIDING THE BULLET som eBok eller vanlig bok, troligen under våren 2001

King gillade Romeros manus till THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, och filmen planeras att släppas av Castle Rock, som också är inblandade i filmatiseringen av HEARTS IN ATLANTIS, vilken vi kunde presentera nya uppgifter om. William Goldman (MISERY) står för manus, Scott Higgs för regin och i rollen som Ted hittar vi Anthony Hopkins. Enligt Kings officiella sida skulle manuset vara baserat på två av de fem berättelserna, nämligen "Low Men in Yellow Coats" och "Why We're in Vietnam", men enligt en recension av manuset som dök upp på Internet var det "Low Men..." och den avslutande "Heavenly Shades of Night are Falling" som manuset bestod av, vilket verkade mer troligt.

THE GREEN MILE vann priser i tre kategorier ("Best action/adventure/thiller film", "Best supporting actor" och "Best supporting actress") under The Saturn Award i Los Angeles den 6:e juni. Även STORM OF THE CENTURY vann pris för "Best single television presentation".

Den 19:e juni - årsdagen av Kings olycka - släpptes två tidskrifter med texter av King. I The New Yorker fanns ett utdrag ur ON WRITING - "On Impact", och i Time fanns en kort artikel under namnet "Will We Close the Book on Books?".

Vi kunde rapportera att en ny hemlig novell av King skulle ingå i en väldigt begränsad bok (333 ex) som skulle delas ut till alla som deltog i Northeastern Writers Conference, den 13-16 juli. Vi spekulerade i att det kunde vara ett utdrag ur en kommande bok.

George Beahms bok med bilder och priser över svår- och lättåtkomliga Kingböcker THE PRICE GUIDE skapade en del rabalder då många såg sig besvikna över den limited edition för $25 mer som släpptes. Boken var exakt likadan som den vanliga utgåvan, men undantaget att det fanns en liten lapp med tre signaturer av Beahm och två medverkande skribenter.

Den 20:e juni gifter sig Kings dotter Naomi, med sin äldre lärarinnna. King medverkade vid bröllopet.

Italien blev först med en översättning - samt en pappersversion - av RIDING THE BULLET, då en liten bok släpptes den 26:e juni.

* Juli (467 medlemmar)

Vi berättade att Kings nya svåråtkomliga novell var inget annat än ett "samarbete" med Edgar Allen Poe. Egentligen var Kings novell – "The Old Dude’s Ticker" – en variant på Poes "The Tell Heart Tale", som King skrivit på skoj tidigt i karriären.

Vi tipsade också om Internetsajten http://www.scriptdude.com där man kan hitta manusen till THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE som pdf-dokument.

Den 8:e juli visade SVT1 BBC dokumentären "Stephen King - Rädd för mörkret", som direkt följdes av första delen av miniserien THE SHINING i SVT2. Del 2 och 3 visades de påföljande två veckorna. TV4 visade i sin tur den kanske inte helt lysande SLEEPWALKERS.

The Rock Bottom Remainders medlemmen Ridley Pearson erbjöd på sin hemsida (http://www.ridleypearson.com) en liten videosnutt där King pratar om Internet och spelar gitarr.

Hope Davis förhandlade om rollen som Billys mamma i filmatiseringen av HEARTS IN ATLANTIS.

Den 24:e juli släpptes den första delen av THE PLANT på nätet. Samma dag medverkade King i Good Morning America och inslaget fanns även tillgängligt på Internet. Dagen därpå släpptes THE GREEN MILE på video i Danmark.

Bra Böcker släppte FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON.

I den inbundna versionen av THE GREEN MILE, som Scribner släppte under hösten, ingick en introduktion av Kings agent Ralph Vicinanza och redan i juli kunde man läsa det på nätet.

King recenserade den senaste "Harry Potter" boken för The New York Times, och en annan – dock från 1995 – non-fictiontext kallad "My Little Serrated Security Blanket", skriven för tidningen Outside Magazine upptäcktes på nätet.

* Augusti (476 medlemmar)

DEN GRÖNA MILEN släpptes på video och DVD i Sverige och Norge.

Donald M Grant Publishing erbjöd några av Ned Damerons originalmålningar till THE WASTELANDS för allmänheten till priser mellan $700 och $1600.

TV4 visade CREEPSHOW.

Nya uppgifter om ROSE RED kom fram. Miniserien, nu aktuell för att visas på ABC februari 2002, filmas i Tacoma och Seattle mellan augusti och december.

Peter Straub berättade att arbetet med uppföljaren till THE TALISMAN gått bra. Runt 200 sidor hade han och King fått ihop i augusti och de hade även bestämt att titeln inte alls skulle bli THE TALISMAN 2. Han sa också att om inget konstigt händer ska boken finnas ute i september 2001.

Ed Numera lade ner The Stephen King Information Site, som under många år varit den bästa nyhetskällan om King på Internet.

King gav oss THE DARK TOWER-fantaster något att dregla över när han avslöjade att arbetstiteln på den femte delen är THE CRAWLING SHADOW och att han ska börja skriva på den i januari 2001. Han berättade även lite senare i månaden att DREAMCATCHER var färdigskriven och bestod av 900 manussidor. King gjorde även efterforskningar i orterna Butler och Lawrence, troligen till den kommande boken FROM A BUICK 8, som King dock påstod skulle komma först 2003.

CHILDREN OF THE CORN 666: ISAAC’S RETURN släpptes på video i Norge den 9:e augusti.

Wahlströms släppte den andra volymen i återutgivningen av DÖDSBÄDDEN - MAJSENS BARN OCH ANDRA BERÄTTELSER hette den.

The New York Times publicerade den 13:e augusti en stor artikel om King som numera kan läsas i deras artikelarkiv, där man för övrigt kan finna många bra artiklar om King.

Enligt rykten skulle den tyska översättningen av ON WRITING (DAS LEBEN UND DAS SCHREIBEN) släppas redan den 18:e augusti, en och en halv månad innan USA och England.

RIDING THE BULLET släpps som bilaga till en tidning i Frankrike den 26:e augusti.

Följeslagarna får sin 500:e medlem!

* September (509 medlemmar)

Scribner gick ut på sin hemsida och sa att DREAMCATCHER var aktuell för publicering redan i mars 2001, vilket då betyder att uppföljaren till THE TALISMAN blir nästa års höst-Kingbok. De sa även att FROM A BUICK 8 ska släppas 2002 och att 2003 är bokat för nästa novellsamling som ännu inte fått något namn.

Den andra delen av THE PLANT dök upp för nedladdning på Kings officiella sida. King sa i intervjuer att den sista delen skulle publiceras gratis som tack till läsarna. Den 6:e september gick King ut med ett brev på sin hemsida där han sa att antalet nedladdningar av del 2 var sämre än del 1 och att han inte trodde att THE PLANT skulle dyka upp som pappersbok inom den närmaste framtiden om han inte skrev klart den på nätet först.

Samma dag släpptes i Japan en limited edition (2000 ex) av RIDING THE BULLET inbunden.

Kings engelska förlag Hodder & Stoughton lanserade sin egen hemsida på http://www.madaboutbooks.co.uk och när man ändå var ute och surfade kunde man tanka hem The Rock Bottom Remainders låtar på mp3.com. RBR sa i en intervju att de funderade på att skriva ytterligare en bok om sitt turnerande.

Random House (som ska släppa uppföljaren till THE TALISMAN) publicerade den 11:e september en annons för boken i tidningen Publishers Weekly. Annonsen bestod av ett foto på bokens första sida med den första meningen förstorad och texten: "On September 15, Stephen King and Peter Straub will do it again. The wait will be torture.". Hoppas bara att det framgick att det var den 15:e september år 2001 texten syftade på…

CHILDREN OF THE CORN 666: ISAAC’S RETURN släpptes i Sverige den 20:e september och lite senare samma månad i Finland.

I serietidningen Larson kunde man hitta en liten ruta av tecknaren Dan Piraro som förklarar varför King inte besöker bokmässor längre.

Kings officiella sajt rapporterade att en animerad filmatisering av THE EYES OF THE DRAGON planerades, och senare avslöjades det att det är en fransk produktion där budgeten ligger på 45 miljoner dollar. Manuset ska vara klart tidigt 2001.

Scribner började skicka ut utdrag ur ON WRITING genom sin mailinglista. Utdragen publicerades även på deras hemsida. Från Danmark rapporterade förlaget Vinten att de hade för avsikt att släppa boken på danska.

Den 19:e september chattade King i AOL:s regi och ämnet var givetvis THE PLANT.

Filmrättigheterna till DREAMCATCHER såldes till Castle Rock för blott $1, men filmbolaget lovade King ett sjusiffrigt belopp när produktionen sätter igång.

USA Today publicerade den 22:a september en artikel av King där han (i 10 punkter) berättade lite om hur man lyckas med sitt skrivande.

Den 25:e september släpptes den tredje delen av THE PLANT på nätet och filmatiseringen av HEARTS IN ATLANTIS inleddes.

* Oktober (525 medlemmar)

ON WRITING släpps och i slutet av boken uppmanar han läsarna att skicka in en egen novell för publicering i ON WRITING pocketen. I priset ingår även ett möte med King. Danska Vinten gör nordens snabbaste insats någonsin och klämmer ut sin översättning OM AT SKRIVE redan samma månad!

THE GREEN MILE släpptes för första gången inbunden i USA av Scribner.


King gjorde en hel del uttalanden om THE PLANT. Han sa först att antalet betalningar för nedladdningar av del 2 var lägre än de 75% han kräver för att fortsätta, men detta kunde förklaras med att det varit tekniska problem. Han sa även att han eventuellt kunde tänka sig att skriva klart boken även om betalningen inte var tillräcklig, men att delarna då inte skulle publiceras på "pay-as-you-go"-basis.

Han sa även att OM han skriver klart boken på nätet så kommer den också som pappersbok, och han sa också att om han inte skriver klart boken nu så kommer det dröja länge innan han gör det.

Bryan Smith - mannen som körde på King i juni förra året, hittades död i sitt hem. Senare bekräftades det att det var en olycka som låg bakom det hela.

Book-Of-The-Month-Club i USA gav ut en ny bok av Stephen King med enbart sällsynta non-fiction texter. Boken – SECRET GARDEN – är endast tillgänglig för medlemmar i klubben, men några ex slank ut till de vanliga återförsäljarna av Kingböcker.

Den 16:e oktober kom det 100:e utskicket från Följeslagarna.

En av skådespelarna i ROSE RED avled hastigt mitt under inspelningen, vilket skapade en del komplikationer. Skådespelaren David Dukes spelade en elak professor i serien och hade flera scener kvar att göra.

King kom på 13:e plats när Entertainment Weekly satte samman sin lista över de 101 viktigaste personerna i underhållningsbranschen.

Vi rapporterade att Stephen King och John Mellancamp arbetade på en musikal tillsammans. Handlingen är i korta drag två unga bröder som inte gillar varandra, ett semesterställe som hemsöks av deras två döda farbröder som inte heller gillar varandra.

Mick Garris, känd för filmatiseringen av THE STAND och THE SHINING, har skrivit ett långfilmsmanus av Kings eBok RIDING THE BULLET. Han gick även ut med en förklaring till varför filmen DESPERATION aldrig kommer igång.

Den fjärde delen av THE PLANT lades upp på Kings hemsida den 23:e oktober. Den kostade nu $2 istället för $1 och var längre. Från och med en bit in i del 4 bestod berättelsen av nyskrivet material.

Det förhandlades även från olika håll om rättigheterna att publicera THE PLANT, troligen som eBok, även på italienska, tyska och franska.

Kanal 5 visade miniserien DET under två dagar.

* November (550 medlemmar)

Det rapporterades från USA att ON WRITING ska släppas som trade paperback i juni 2001, istället för den vanliga pocketboken.

Mika Boorem tillkom som skådespelare i HEARTS OF ATLANTIS och hon spelar med största sannolikhet Carol Gerber som ung.

King röstade på Al Gore i det amerikanska presidentvalet. Han gjorde även ett uttalande mot Bush innan valet, som publicerades som ljudfil på nätet.

Ytterligare en av "Dollar-baby"-filmerna är på gång för allmän visning. Det är en filmatisering av Kings dikt PARANOID som Jay Holben gjort. Filmen får premiär nästa år, men redan nu kan man kolla på trailern på hemsidan http://www.paranoidthemovie.com/

King kommer att skriva en artikel för skräcktidningen Fangorias 200:e nummer. Numret kommer ut i handeln i USA den 9/1 och antagligen runt en månad senare här i Norden.

Den 20:e november kom den femte delen av THE PLANT och i ett efterord berättade King helt plötsligt att han tänker göra ett uppehåll i utgivningen efter den sjätte delen. Anledningen var för att han dels skulle kunna fokusera på de kommande tre böckerna: DREAMCATCHER, BLACK HOUSE (ny och offentlig titel på uppföljaren till THE TALISMAN) och THE DARK TOWER 5, och dels för att Kings utlandsagent ska kunna arbeta på rättigheter till översatta versioner av THE PLANT.

King förklarade att stoppet som blir är på ett logiskt ställe, typ en första större del av boken (som han kallar Zenith Rising) och att om THE PLANT överlevde 19 år sen originalpubliceringen så skulle den nog kunna överleva 1-2 år till medan han jobbar på andra projekt.

Detta skapade en hel del rabalder i diskussionsgrupper på nätet där vissa var för Kings beslut och andra emot.

Vinten släppte danska översättningar av HEARTS IN ATLANTIS (ATLANTIS) och RIDING THE BULLET (ÉN PÅ KATAPULTEN). I övriga norden kom det bara rapporter om översättningar nästa år.Bra Böcker släpper ON WRITING på svenska under titeln ATT SKRIVA ÄR ATT LEVA i mars. Finska Tammi hinner före med KIRJOITTAMISESTA i januari. I Norge dröjer Aschehoug enda till årskiftet 2001/2002 med sin översättning.

Bra Böcker jobbar, precis som Aschehoug med översättningar av THE PLANT som eBöcker.

THE ROCK BOTTOM REMAINDERS gjorde tre spelningar i mitten av november. Tanken var att driva in pengar till skolbarn.

LT’S THEORY OF PETS, novellen som först publicerades i SIX STORIES, kommer att släppas på kassett av Kings engelska förlag Hodder & Stoughton i juni 2001.

Som vanligt kommer King att ha en liten biroll i miniserien ROSE RED, denna gång som ett bud som kommer till spökhuset, enligt TV-programet Entertainment Tonight.

* December (575 medlemmar)

Den 10:e december visades ett avsnitt av The X-files i USA, med titeln "Redrum". Någon annan koppling till King än just titeln ska avsnittet inte ha.

Den 11:e december kammade Microsoft hem priset The Alan Kay Award för utvecklandet av eBöcker. King var nominerad till priset för den uppmärksamhet han gav eBöcker när RIDING THE BULLET och THE PLANT publicerades på nätet. Samma dag publiceras en artikel av King om THE PLANT i Time Magazine.

Den 12:e december gästspelade King med sin röst i TV-serien Fraiser i USA. Han gjorde rösten till en som ringde in till Fraisers radioprogram. Samma dag visades STAND BY ME på svenska TV3.

Både det amerikanska och engelska omslaget till DREAMCATCHER dök upp på nätet, samt ytterligare en del av handlingen. Boken handlar om fyra pojkar i staden Derry som i sin barndom gjorde en god gärning som förändrade deras liv på ett sätt de inte kunde ana eller förstå. Varje år förenas de fyra under jaktsäsongen och 25 år efter deras goda gärning händer något under deras träff där händelser från deras förflutna är deras enda chans att överleva.

Donald M.Grant Publishing bekräftade att de, precis som med THE TALISMAN, kommer att ge ut en begränsad utgåva av BLACK HOUSE. Tyvärr är reglerna för att få köpa boken något komplicerade just nu.

Givetvis är det ytterligare en Children of the Corn-film på gång, trots att 666 skulle vara den sista. CHILDREN OF THE CORN 7: RESURRECTION blir titeln.

Den 18:e december släpps den sjätte delen av THE PLANT gratis, och samtidigt släpps alla sex delarna i en klump med undertiteln "Zenith Rising" för $7. Det läggs även upp ett separat omslag på Kings hemsida. Bara att ladda hem och skriva ut.

Stephen King-författaren Stephen Spignesis intervjuas i Inside Horror Magazine om ON WRITING och om sin kommande, tredje, bok om King - THE ESSENTIAL STEPHEN KING, som är en bok där han rankar Kings 100 viktigaste verk. Boken kommer även att innehålla exklusiva kommentarer från Mick Garris och James Cole, samt ett "argument" från Tyson Blue där han framställer Kings skrivande som extraordinärt höglitterärt.

Intervjuen finns på:
http://www.insidehorror.com/dicembre2000/interview_spignesi1.htm
och för mer information om Stephen Spignesi finns här:
http://www.stephenspignesi.com

[Sammanställt av Anders, baserat på nyheter i Följeslagarna #79 - 104]


KOMMENTARER

De senaste sju veckorna har Lilja skött Följeslagarna ensam, eftersom Anders varit utomlands. I samband med blev det en viss förvirring vart era mail skulle skickas och några hamnade i en inbox som inte kollades av förrän i december. Därför kommer vi nu att publicera dessa mails under rubriken Kommentarer.

1. En fråga från Emma Kihlberg (001104):

En liten undran bara... Varför påminner ni om CARRIE på ZTV, men inte när DET gick på 5:an häromdan?

- Det enkla svaret är förmodligen att vi missade DET, men det kan också vara så att vi tyckte att CARRIE behövde en extra puff eftersom den inte visas lika ofta som miniserien DET. [Anders]

- Det stämmer, det var en miss av mig. Ser ni att det är King filmer på G på TV så skicka gärna in ett mail så tipsar vi om dem. [Lilja]

2. En fråga från Magnus Kaukerat (001106):

Hej, jag har en fråga: Finns det någon bra engelsk sajt på nätet som utförligt beskriver Kings böcker, jag behöver nämligen få tag på en engelsk text om novellen THE BODY, några tips?

- Jag skulle tänka mig att du hittar en skapligt ingående recension på Kevin Quigleys sajt Charnel House - http://members.tripod.com/charnelhouse [Anders]

3. En kommentar från Jonny Klingvall (001127):

Goddag, jag såg att ni fick en förfrågan om Frank Dodd, som figurerar i CUJO och KÖPLUST. Om jag inte minns helt fel, så är väl Frank Dodd den unga polis som i boken DÖD ZON (THE DEAD ZONE) våldtar och mördar unga kvinnor i staden, och som slutligen tar livet av sig? Eller har jag helt fel nu? Tyvärr är mitt exemplar av ovan nämnda bok på villovägar, så jag kan därför inte kontrollera detta.

- Du har helt rätt. Lilja måste ha fått tillfällig sinnesförvirring när han missade detta i sitt svar! Frank Dodd har ju en relativt stor roll i THE DEAD ZONE. Lilja får nu bakläxa och måste läsa om boken genast! [Anders]

- Jag antar att det bara är att krypa till korset och erkänna, jag missade sambandet. Jag vet ju om det men fick hjärnsläpp. Jag skäms… Jag ska läsa om boken. [Lilja]

4. En kommentar angående Kings uppehåll i THE PLANT från Simon Liljedahl (001127):

Det är både synd och bra att King gör ett uppehåll. Självklart vill man ju att han ska skriva klart den, men att han också ska skriva andra saker är nästan mer viktigt tycker jag.

- Det viktigaste är ju att han skriver. [Lilja]

5. En kommentar angående Kings uppehåll i THE PLANT från Jonas Flising (001128):

Hej och hallå! Sorgliga nyheter om THE PLANT. Tycker det var dåligt att ni inte skrev om er ställning till den här händelsen.

Själv blir jag mycket upprörd. Jag tycker Stephen har svikit sitt avtal till oss läsare. Vad jag har sett så har vi hållit vår del av avtalet. Jag är upprörd och har en kompis som är mycket upprörd. Jag tycker att vi måste markera att vi inte tycker om det här. Skulle uppskatta ett gemensamt brev från Följeslagarna med namnlista från alla som tycker det är dåligt. Själv funderar jag allvarligt på lite civilolydnad. Jag är definitivt osäker på om jag kommer betala för femman. Funderar även på om jag skulle ladda ner ett gäng 5:or för att få ner betalningsprocenten och markera vad jag tycker om detta.

Jag tror även att detta kommer att skada Stephen och det sätt som boken har publicerats under. Jag kommer i fortsättningen vara mycket mistänksam mot liknande publikationer. Stephens trovärdighet och intryck av att vara en reko kille har definitivt fått sig en rejäl stöt. Han är definitivt skyldig att avsluta detta först. Dessutom tycker jag det var en mycket klen förklaring till varför han skulle breaka.

Och allt det här pratet om den blinda tidningsförsäljaren? Vi stal inte från den blinde! Så i stället stjäl den blinde från oss. Det här stinker. Jag tycker definitivt att vi ska skramla mycket och tala om att vi inte accepterar detta.

Utanför detta så undrar jag verkligen om Bra böcker är kapabla till att publicera ON WRITING till mars. Det tror jag först när jag sett det. Jag hoppas att det stämmer och i så fall ser det ut som BB har ryckt upp sig ur sin svacka. Hoppas att det är så.

- Det var hårda ord. Du frågade om vår ställning och jag ska ge dig min, jag fick nämligen reda på detta relativt sent och har ju som sagt inte varit hemma.

Jag tycker att det är helt OK att King gör ett avbrott (enligt honom själv på ett naturligt ställe i berättelsen, jag har själv ännu inte läst alla delar, men laddade med glädje hem den kompletta samlingen idag och betalade troget mina sju dollar), för att färdigställa BLACK HOUSE och påbörja THE DARK TOWER 5, två böcker jag verkligen ser fram emot.

Du ska för det första vara väldigt glad att du tagit del av THE PLANT över huvud taget. Det var många som trodde att berättelsen inte skulle fortsätta efter de tre små böcker som publicerades 1982, 1983 och 1985. Att King fortsatte att skriva en fortsättning ser jag som oerhört positivt. Dessutom har du - som surfare - förmånen att ta del av boken, jämfört med alla som inte har tillgång till datorer och Internet och som troligen får vänta flera år innan de kan läsa boken i sin helhet.

Nu blir THE PLANT något av en ny THE DARK TOWER som kommer ut då och då med flera års mellanrum. Inte mig emot.

Att sedan reagera med att "hota" med att ladda ner fler delar utan att betala tycker jag är extremt barnsligt och dessutom bidrar du till att öka chansen att det inte blir någon fortsättning alls. Avtalet King har med sina läsare hänger på en lös tråd och jag är imponerad att han trots allt varit så tolerant.

Och dessutom: King trodde att han skulle kunna färdigställa boken på ett visst antal delar - nu har han märkt att han behöver mer - alltså får vi en mer omfattande och rikare berättelse i slutändan, och det är det minsann värt att vänta på. [Anders]

- Först vill jag bara klargöra en sak. Anledningen till att jag var lite oklar i vad jag tyckte om Kings beslut om THE PLANT var avsiktligt. När jag skrev det höll jag en neutral ton för att inte påverka er i någon riktning (om jag nu kan det). Tanken var att vi sedan skulle klargöra vår ställning när vi fått in lite synpunkter, det vill säga nu.

När jag först fick reda på att King inte skulle färdigställa THE PLANT i ett svep blev jag enormt besviken. När jag sedan låtit det smälta in inser jag att även King endast är människa och att det faktiskt finns omständigheter som gör att hans handlande är berättigat.

Att vara misstänksam mot liknande publikationer är kanske bra men kom ihåg att det aldrig fanns några garantier för att den skulle bli klar. Om folk hade slutat betala hade King avslutat den och vi hade inte fått något slut alls. Faktum är att folk slutade att betala i och med att del 4 släpptes. Då var betalningsantalet nere i 46% vilket skulle betyda att vi inte fått någon del 5 och 6 om King följt sitt ursprungliga upplägg.

Att ladda ner gäng 5:or är enligt mig helt fel sätt att visa sitt missnöje. Det är som att gå in i en vanlig bokhandel och stjäla några ex av en del i en bokserie bara för att sista delen inte kommit ut när man hoppats. Helt fel och otroligt dumt!

Det är mina åsikter. [Lilja]

6. En kommentar angående Kings uppehåll i THE PLANT från Magnus Södergren (001128):

Hej! När jag läste att King inte tänker fotsätta att ge ut THE PLANT blev jag minst sagt förbannad. Jag har inga säkra siffror på antal betalda nerladdningar men de skäl som King anger räcker inte till för att blidka min vrede.

Jag har betalat och följt min del av avtalet och när nu King inte tänker fortsätta ångrar jag nästan att jag betalat, av flera skäl. Först tycker jag att THE PLANT är ruggigt bra och vill inte vänta i två år för att få avslutningen. Sen är konceptet THE PLANT något helt nytt (vad jag vet) och behövs för att skaka om lite i grytan hos pengagiriga förlag.

Visst vill jag att King ska skriva vidare på THE DARK TOWER med mera, men mannen lider knappast av skrivkramp, så jag tycker han sviker sina mest hängivna läsare och fans ordentligt när han avbryter utgivningen av THE PLANT. Det är ändå vi som förlorar mest på detta.

Hur ställer ni er till avbrottet? Själv är jag tveksam att de skäl som King uppger är de enda. Jag misstänker att förlagen vill vara med och tjäna en hacka på oss stackars läsare.

Och när King själv sitter och säger i intervjuer att om vi följer vår del av avtalet kommer han att fortsätta för att sedan bara lägga av. Detta måste han vetat hela tiden. I mina ögon har han fallit betydligt och visar upp en typiskt amerikansk arrogans och "Show me the money" attityd mot oss läsare. Jag hoppas att ni redovisar er ställning till det hela och ett gemensamt brev från Följeslagarna till King kan inte skada.

The King is dead, long live the new King. (Clive Barker)

På tal om annat, musik som är Kingrelaterat. Korn har gett ut en låt som heter Children of the Korn.

- Se mitt tidigare svar som svarar på det mesta av det du säger. Jag ser mig tvingad att dra till med ett litet ordspråk: "Den som väntar på något gott…". Något gemensamt brev från Följeslagarna blir det inte tal om eftersom vi alla tycker olika, men det hindrar inte att ni inte skriver själva.

Korntiteln du nämner är vad jag listat ut enbart en ordvits och texten har ingenting med berättelsen eller filmerna att göra. Men den svänger rätt bra för det! [Anders]

- Som jag sa tidigare blev jag också till en början enormt besviken när King meddelade att han inte skulle fortsätta THE PLANT nu. Jag har dock accepterat att så är fallet. Tufft? Ja, men det är bara att acceptera att King måste få tid till annat. Att King inte lider av skrivkramp är ju ganska så uppenbart men bara för det är det inte säkert att han inte vill göra annat än att skriva.

Vill Kings förlag passa på att tjäna en hacka? Troligen men jag ser inte hur de skulle kunna göra det eftersom det är King själv som håller i trådarna när det gäller THE PLANT. De som kan tjäna på den är de utländska förlagen och har ni laddat ner boken på engelska behöver ni ju inte ladda ner den på svenska också, eller?

Kunde King ha planerat THE PLANT bättre, kanske. Troligen trodde han att han skulle hinna klart den men märkte, som Anders säger, att historien skulle bli längre än planerat. I det läget föredrar jag att han väntar och vi får läsa en genomtänkt version istället för att stressa sig igenom en version som blir halvbra, gör inte ni?

När det sedan gäller ett "offentligt" klagobrev från Följeslagarna håller jag med Anders, det kommer INTE att hända. [Lilja]

7. Kommentar till Liljas artikel om misstag i filmer i #104 från Anders Jakobson (001218):

Det du skrev om att Richard Dreyfuss i slutet av STAND BY ME stänger av sin ordbehandlare utan att spara tror jag är med flit. Han har suttit och skrivit ned sina minnen från sommaren han letade efter ett lik, och hans son påpekar att han alltid sitter där. Därför stänger han av datorn när han är klar med sitt förflutna, och gör inte samma misstag som sina - och de andra pojkarnas - föräldrar och umgås i stället med sina barn. Så är i alla fall min tolkning. Vad är din?

Följande mail kom från Magnus Lange och han verkar vara inne på samma linje som Anders.

Angående att han stänger av datorn utan att spara; antingen kan det ju vara så att han bara stänger av skärmen (eller är det allt-i-ett på den?) eller så som jag tolkade det hela att själva historien var bara något som författaren var tvungen att få ur sig, på grund av det han läste i tidningen på morgonen (angående hans väns död) och att det inte var menat att sparas, utan att han nu kunde gå vidare...?

- Jag får erkänna att när jag sammanställde artikeln tänkte jag inte på det men nu tycker jag att det verkar vara en trolig förklaring… [Lilja]

8. Kommentar angående Dick Hallorans (kocken i THE SHINING) medverkan i IT från Lina Andersson

Jag har full förståelse för att man inte kan hålla reda på allting, så jag tänkte hjälpa er lite angående den här frågan.

Dick Halloran (kocken) figurerar i IT i historien om Svarta fläckens brand. Han är en av dem som pushar på dem att fortsätta arbeta på den. Det är också han som räddar livet på Mike Hanlons pappa och en kille till genom att få dem att gå ut bakvägen. Men samtidigt har han ju ingen större betydelse egentligen, det håller jag med om.

Tack för att ni finns!! Känns skönt att man kan erkänna att man håller reda på sådana saker utan att folk tycker att man är dum i huvudet.

- Vi tackar för klargörandet! Det är skönt att ni medlemmar alltid finns till hands när vi själva går bet! [Anders]


MISSTAG I FILMER - UPPFÖLJNING

Magnus Lange har hittat ett par fler misstag i filmer, som inte var med i förra utskicket. Vi tackar för det, och uppmanar er andra att skicka in det ni hittar. Kanske kan detta bli en ny avdelning på vår hemsida i slutändan?

THE NIGHT FLIER
När journalisten landar, ser man klart och tydligt att den som styr har mustasch, men när journalisten sedan kliver ur, finns ingen annan än han själv i planet och han är ju slätrakad......

THE STAND
När Nick misshandlas så har han keps på avståndsbilderna (för att dölja stuntmannen) men ingen keps i närbild.


TIPS

I förra numret föreslogs det att om någon av er medlemmar hittade något av King till ett bra pris skulle ni meddela oss och vi skulle i vår tur meddela er via utskicken. Det verkar som om det var fler av er som gillade denna ide. Här är de tipsen vi fått in till detta nummer. Fortsätt gärna att skicka in tips.

Niklas Sundenius tipsar om att…

1. I Ginzas senaste katalog (Finns även på Internet www.ginza.se ) finns en del prisbilliga Kingfilmer vilket kanske kan passa en och annan Följeslagare. Här följer några exempel:

DEAD ZONE 59 kr
JURTJYRKOGÅRDEN 89 kr
GRÄSKLIPPARMANNEN 59 kr (Om man nu väljer att se denna som en Kingfilm)
CHILDREN OF THE CORN IV 59 kr (Samma sak där)
JURTJYRKOGÅRDEN II 89 kr (Ja - just det)

Peter Karlsson tipsar om att…

2. Här i Örebro kan man köpa en hel del King filmer i DVD format för endast 120 kronor på Comet Video. Det handlar om TALES FROM THE DARKSIDE, THE RUNNING MAN, CUJO och några till som jag inte har på minnet just nu.


FRÅGOR & SVAR

Två frågor från Peter Karlsson.

1. Jag kollade på GOLDEN YEARS i helgen. Harlan och Gina är ju gifta sedan de var 21 och 18 år gamla. Men varför kallar Harlan Gina för "mor" ett antal gånger i filmen (serien)? Är det King som skrev de två sista delarna av historien (har för mig ni skrev i något nummer att King avböjde att skriva ett slut eftersom han inte fick mer än ett avsnitt på sig)?

- Att Harlan kallat Gina för "mor" att antal gånger beror antagligen på att gamla par ofta kallar varandra för "mor" och "far". Varför? Jag antar att det är något de har kvar efter att barnen flyttat. Det beror INTE på att Gina är Harlans mamma dock.

Av de sju avsnitten skrev King de fem första. De resterade två skrevs av Josef Anderson efter Kings berättelse. När serien visades på TV i USA var det inte meningen att den skulle sluta med avsnitt 7. Meningen var att det skulle bli en andra säsong. CBS lade dock ner den. Detta betydde att slutet på del 7 inte avslutade serien utan lämnade handlingen öppen. King fick sedan erbjudande om att göra ett slut men fick, enligt honom, inte tillräckligt med tid och avböjde därför. Till videoreleasen lades dock ett nytt slut till. Det är det ni hittar på video här i Norden. Efter att ha sett båda sluten kan jag bara konstatera att originalet är bäst. [Lilja]

2. Såg på CUJO också, undrar hur man kan få en hund att bete sig så som i filmen, jag menar det måste ju ha varit ett hårt arbete bakom... Hur fick hunden rabies? Det framgår inte i filmen, gör det det i boken?

- Cujo jagar en kanin som ramlar ner i ett hål i marken och när Cujo sticker ner nosen i hålet kommer det elaka fladdermöss och biter honom. Det är då han smittas av rabies. Scenen är med i både boken och filmen. För övrigt användes det givetvis inte bara en hund i filmen CUJO, men det får läge att återkomma till i genomgången av CUJO i vår. [Anders]


EMAILADRESSER

För att reda ut det här en gång för alla: Anders är den som kollar foljeslagarna@swipnet.se och Lilja foljeslagarna@telia.com. Anders adress är den huvudsakliga adressen som alla utskick sänds ifrån, som tar emot anmälningar och så vidare. Liljas adress har till nu huvudsakligen används till att ta emot svar i omröstningar och så vidare, då vi valt att dela upp arbetet. Men det spelar egentligen roll vilken adress ni skickar till oavsett vad det gäller. Förutom under speciella förhållanden.

Situationen i höst var att Anders var bortrest i över 50 dagar och då blev Liljas adress den huvudsakliga adressen, vilket kanske inte framgick riktigt. Nästa gång något liknande händer får vi göra det lite mer tydligt i utskicken.

Hoppas ni förstod denna smått snurriga förklaring!


EFTERORD

I nästa utskick, som alltså kommer den 8:e januari 2001, kommer vi att redogöra för vad vi har att vänta oss under nästa år, berätta vad vi vet om handlingar och så vidare i vårens kommande Kingbok DREAMCATCHER med mera.

Vi har ett nytt spännande år framför oss. Vi kommer att piffa till vår hemsida och vi kommer att fortsätta att utvecka våra utskick så att de blir ännu bättre. Men vi behöver givetvis er hjälp. Vad vill ni läsa om nästa år? Skicka in era önskemål till oss så vi får inspiration! Vi lovar dock att givetvis att fortsätta med vår genomgång av Stephen Kings böcker, att publicera intressanta intervjuer och ge er exklusiva nyheter enligt tidigare modell!

Väl mött nästa år!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025