UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #106 - 010108

FÖRORD

Hej och varmt välkomna till årets första utskick från Följeslagarna. Vi hoppas att ni hade en trevlig jul och slapp få en nyårsraket i nacken, vilket hände någon stackare här i Örebro. Vi överlevde i alla fall helgerna och är nu laddade med att ta itu med ett nytt spännande King- och Följeslagarnaår!

Vad detta år nu ska innehålla kommer vi att redovisa här nedan - det är många spännande grejer på gång, både för Stephen King och för oss i Följeslagarna.

Med hopp om ett bra år – Lilja & Anders
Medlemsantal: 589


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* En proof (en ej rättad och genomgången version) av DREAMCATCHER såldes på eBay för $530 (4,900 SEK) nu i fredags. Mycket pengar för en bok som kommer att kosta $28 (260 SEK) om drygt 2½ månad.

* Enligt vad Betts Bookstore (som har rätt bra kontakt med King) har hört kommer King att sluta låta folk skicka böcker för signering. King själv har dock inte kommenterat detta.

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Enligt en artikel har Tom Gordon blivit erbjuden att spela sig själv i filmatiseringen av denna bok. Än har han varken tackat ja eller nej. Läs hela artikeln här: http://www.suntimes.com/output/rapoport/rap26.html

* HEARTS IN ATLANTIS. Ytterligare lite bilder har dykt upp från inspelningen. Ni hittar dem här: http://www.twilightshowcase.com/heartspics.htm

* I nummer 200 av Fangoria (som släpps i USA den 16/1) kommer King att bidra med en artikel.


VAD HÄNDER FÖR STEPHEN KING 2001?

Då var det dags att gå igenom vad vi kan förvänta oss av år 2001 när det gäller King. Som det ser ut nu verkar det kunna bli ett rätt bra år med en hel del böcker och ännu mer filmer.

Vi börjar med böckerna som kommer att släppas i Norden.

THE PLANT kommer att dyka upp i Sverige (Bra Böcker) och i Norge (Aschehoug) under 2001. I båda länderna kommer den att ges ut som en eBok. I Finland och Danmark finns det för närvarande inga uppgifter om att den ska översättas. Det är väl dock inte helt fel att tro att den kommer även där så småningom.

RIDING THE BULLET har redan kommit ut på danska (Vinten) i en pappersversion. Den har titeln ÉN PÅ KATAPULTEN. I Sverige förhandlar Bra Böcker med Kings förlag om utgivningsform och tillfälle. Vi hoppas att den kommer under 2001. Inga uppgifter finns angående finska och norska översättningar.

ON WRITING har även den redan publicerats på danska av Vinten. Titeln är OM AT SKRIVE. I Finland kommer det en översättning med titeln KIRJOITTAMISESTA redan nu i januari. I Sverige kommer den i mars och kommer då att få titeln ATT SKRIVA ÄR ATT LEVA. Tyvärr får våra norska medlemmar vänta ända tills årsskiftet 2001/2002 för att få en översättning.

HEARTS IN ATLANTIS har ju som bekant redan släppts i alla nordiska länder förutom Sverige. Här kommer den nu äntligen i augusti. Ingen svensk titel har dock nämnts än.

Vad händer då i USA och i England när det gäller Kingböcker under 2001? Jo, det är en hel del. Till exempel kommer det minst två nya "stora" böcker under 2001.

En av dem är DREAMCATCHER som kommer i mars. Scribner kommer att släppa den amerikanska utgåvan den 20 mars och Hodder & Stoughton den engelsks den 29 mars.

Vad vet vi då om handlingen? Ja om man läser de utskick som förlagen skickar ut så är det följande som gäller:

"En gång i tiden, i den hemsökta staden Derry (platsen där de klassiska böckerna IT och INSOMNIA utspelar sig) gjorde fyra pojkar något modigt. De gjorde en god gärning, kanske en fantastisk gärning. Något som förändrade dem på ett sätt de inte kunde ana eller förstå."

Tjugofem år senare, pojkarna är nu män med egna liv, egna problem. Banden dem emellan är dock starka. Varje år, när det är jaktsäsong återförenas de i Maines skogar. I år kommer en främling insnubblande i deras läger, förvirrad och mumlande om ett ljus på himlen. Hans osammanhängande svammel visar sig stämma på ett oroande sätt. Inom kort kommer dessa män att kastas in i en kamp med en varelse från en annan värld. Deras enda chans att överleva ligger i deras förflutna - i the Dreamcatcher."

Jag hade turen att få en ARC hemskickad och efter att ha läst cirka hälften av den kan jag bara konstatera att detta är en bra bok! Det känns som en blandning av IT, THE STAND och en liten del THE TOMMYKNOCKERS. Riktigt bra med andra ord!

Den andra av 2001:s King böcker är BLACK HOUSE, uppföljaren till THE TALISMAN som King skriver tillsammans med Peter Straub.

Vad den kommer att handla om är i dagsläget inte klart. Det enda som läckt ut när det gäller handlingen är att Jack Sawyer nu är 31 år gammal och lever på en gård i västra Wisconsin. Peter Straub har varit noggrann med att påpeka att BLACK HOUSE inte är en fortsättning utan en uppföljning.

I USA är det inte Kings vanliga förlag som kommer att ge ut boken utan Random House (som är Peter Straubs förlag). I England är det Harper Collins som ger ut den och inte Hodder & Stoughton. I USA kommer det även att ges ut en limited edition av boken. Den kommer att ges ut av Donald M. Grant (som i vanliga fall ger ut THE DARK TOWER böckerna inbundna). Vi gissar på att Grant kommer att försöka få ut sin version i september eftersom Random House släpper sin den 15 september och Harper Collins sin den 1 oktober.

Övriga nya böcker som kanske kommer under 2001 är den "brygga" mellan THE TALISMAN och BLACK HOUSE samt fortsättningen på THE PLANT.

Såhär sa Kings agent Ralph Vicinanza angående "bryggan" i samband med att RIDING THE BULLET släpptes:

"Mr. King förväntas släppa ytterligare en elektronisk bok, som kommer att vara en brygga mellan THE TALISMAN från 1984 och dess kommande uppföljare."

Inte mycket till avslöjande dock…

När jag sedan pratade med Peter Straub om denna "brygga" visste han inget om den. Detta verkar alltså vara enbart Kings grej, vilket jag personligen tycker är lite trist…

När King kommenterade sitt avbrott i THE PLANT, nämnde han att han hade för avsikt att fortsätta den till sommaren. Om det nu blir så eller inte återstår att se men vi kan ju alltid hoppas.

Ni som varit medlemmar ett tag vet att vi tidigare pratat om en dramatisering av Kings historia SECRET GARDEN, SECRET WINDOW. Ni vet även att den gång på gång skjutits på framtiden. Nu verkar det åter igen som om den är på gång.

Vad är det då som gör att vi ska tro på att den verkligen kommer denna gång? Ja, det som talar för det är att Amazon.co.uk har den listad med omslag och allt. Helt säkra blir vi dock inte förrän den 5 februari, då den ska finnas ute i handeln. På kassetten kommer det även att finnas en intervju med King.

En annan kassett som kommer under 2001 är L.T.’S THEORY OF PETS. Den kommer att släppas av Hodder & Stoughton i juni. Denna novell har tidigare publicerats i den svåråtkomliga samlingen SIX STORIES.

Förutom dessa nya böcker kommer det även pockets av äldre böcker. Pocketen av ON WRITING kommer att innehålla vinnaren av den novelltävling som King ordnade i den inbundna boken. I England kommer boken den 31 mars och i USA i juni.

I USA kommer det även en nyutgåva av PET SEMATARY från Pocket Books i februari.

När det gäller filmer ser det ut som om 2001 kan bli ett riktigt bra åt. De filmer som eventuellt är aktuella är följande:

PARANOID. Denna kortfilm kommer att släppas på DVD den 15 mars. Senare under året kommer den att finnas tillgänglig för nerladdning på Internet, kostnadsfritt.

När det gäller filmer som är under inspelning och som antagligen kommer att få premiär under 2001 (åtminstone i USA) är den mest efterlängtade HEARTS IN ATLANTIS med Anthony Hopkins. Förutom denna kommer även en ny uppföljare till CHILDREN OF THE CORN (jo, jag vet att de sa att nummer 6 skulle bli den sista). Just nu spelar man in CHILDREN OF THE CORN 7 – RESURRECTION.

Förutom dessa filmer finns det ett antal filmer som inte börjat spelas in än. Det troliga är att dessa inte kommer igång förrän senare under året och alltså inte kommer att få premiär i år…men ibland går det undan. Dessa filmer är THE LAST RUNG ON THE LADDER, THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och STUD CITY.

Det mest underliga som kanske händer under 2001 är helt klart musikalen baserad på THE MAN IN THE BLACK SUIT och den musikal King och John Mellencamp ska sätta upp. Om dessa verkligen blir av under 2001 är dock väldigt osäkert men de ska bli mycket intressant att se, när de än blir av.

Förutom allt detta kommer det förmodligen en hel del överraskningar också, King brukar ju hitta på lite udda saker nu för tiden…

Här är de omslag som finns tillgängliga i dagsläget om ni vill se:
DREAMCATCHER
- USA http://images.amazon.com/images/P/0743211383.01.LZZZZZZZ.jpg
- England http://images-eu.amazon.com/images/P/0340770716.02.LZZZZZZZ.jpg

SECRET GARDEN, SECRET WINDOW
- England http://images-eu.amazon.com/images/P/0563477725.02.LZZZZZZZ.jpg

ON WRITING
- England http://images-eu.amazon.com/images/P/034076998X.02.LZZZZZZZ.jpg

PET SEMATARY
- USA http://images.amazon.com/images/P/0743412273.01.LZZZZZZZ.jpg

PARANOID
http://w1.192.telia.com/~u19211139/images/cover2.jpg

[Lilja]


VAD HÄNDER FÖR FÖLJESLAGARNA 2001?

Under 2001 tänker vi fortsätta med att ge er fullmatade utskick med de senaste nyheterna och intressanta artiklar, och när det gäller det sistnämnda så ligger det lite på ert ansvar att skicka in förslag på vad vi ska skriva om. Vi gick under hösten ut med en liten önskan om att få in förslag, och så överdrivet många kan man inte säga att det kommit in. Blott ett förslag har ramlat in, från Johan Gustavsson som skrev följande:

"Jag har ett förslag till vad jag gärna skulle vilja att ni skrev om under nästa års utgivning.

Stephen King har ju som bekant läst en del H. P. Lovecraft. Jag skulle vara mycket intresserad av att få reda på hur SK:s inspiration från detta läsande påverkat hans egna verk. Det jag själv kommer att tänka på är till exempel den fantastiska "Dimman", samt några tillfällen då SK nämner Lovecraft själv eller någon av dennes varelser. Men det borde väl finnas mer exempel? H. P. Lovecraft är ju en författare vars stil har försökts efterliknas av många."

Det är ingen tokig idé, och ett ypperligt tillfälle för medlemmarna att vara interaktiva. Vi vill nu att ni skickar in exempel på när det tydligt syns att King inspirerats av Lovecraft (eller någon annan författare) och vice versa: exempel där andra författare inspirerats av King. Märk mailen med "Inspiration" eller liknande så sammanställer vi det till en artikel, beroende på hur många exempel vi får.

Det är mycket troligt att det blir fler interaktiva uppgifter som blir grunden till artiklar under året, för Följeslagarna är en av många aktiviteter vi driver vid sidan av jobb och andra åtaganden. Ibland blir det svårt att få tiden att räcka till.

Vidare kommer vi under året att fortsätta med vår genomgång av Stephen Kings böcker, och ambitionen är att ha en genomgång varannan månad, det vill säga hela sex stycken genomgångar totalt. Preliminärt ser det ut enligt följande:

#108 - 000205: Genomgång del 11 - CUJO
#114 - 000430: Genomgång del 12 - DANSE MACABRE
#118 - 000625: Genomgång del 13 - CREEPSHOW
#122 - 000820: Genomgång del 14 - THE RUNNING MAN
#125 - 001001: Genomgång del 15 - THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER
#130 - 001210: Genomgång del 16 - DIFFERENT SEASONS

Så nu vet ni ungefär när ni ska läsa om böckerna om ni vill ha dem i färskt minne när ni ska vara med och sätta betyg.

Recensioner (eller kommentarer på de svenska böckerna) kommer vi givetvis ha en hel del av. I och med att man inte vet vad som kommer att hända under året - som ni vet brukar det nästan alltid dyka upp något oväntat, en novell eller varför inte en eBok? - utan förvarning, men vad vi vet kommer vårt preliminära recensionsschema att se ut enligt följande:

#107 - 000122: Recension av THE PLANT: ZENITH RISING
#109 - 000219: Recension av SECRET WINDOWS
#111 - 000319: Kommentar till ATT SKRIVA ÄR ATT LEVA
#112 - 000402: Recension av DREAMCATCHER
#123 - 000903: Kommentar till HEARTS IN ATLANTIS på svenska
#126 - 001015: Recension av BLACK HOUSE

Den 16/4, när utskick #113 skickas ut, firar Följeslagarna 3 år, och mycket troligt är att vi håller vår tradition med att ha den årliga omröstningen om den bästa boken, bästa filmen och bästa novellen. Följeslagarna expanderar ju ständigt och det är alltid intressant att se hur slutresultatet blir, även om det varit ganska lika efter de två första omröstningarna.

En ny novelltävling kan också vara aktuell någon gång under året, troligen under sommarmånaderna. I övrigt finns det inte så mycket planerat. Vi har en innestående intervju med Peter Straub att göra någon gång i år, troligen under våren när uppföljaren till THE TALISMAN - BLACK HOUSE är färdigskriven. Någon annan intervju blir det antagligen också.

Under förra hösten bad vi även om era åsikter i en VÅR FRÅGA TILL ER - DELUXE VERSIONEN, som ska leda till en ganska omfattande artikel under året. Det handlar om vad är det hos King som tilltalar er och som får er att läsa hans böcker. Vad är det som skrämmer er? Vad är det som fascinerar er så mycket att ni fortsätter att läsa sida efter sida trots att ni egentligen borde sova?

Denna artikel kommer att bestå av era tankar, våra tankar och även några av de människor som finns runt King (experter, andra författare, filmregissörer etc) ska få komma till tals har vi tänkt oss. Har ni inte redan skickat in era tankar gör ni det till adressen: foljeslagarna@telia.com

Vi kommer även att piffa upp Följeslagarnas hemsida relativt snart. En ny design ska göras och många nya funktioner ska läggas till. Vi kommer att bland annat ha en slags FAQ med de vanligaste frågorna om King, baserat på de som ställts i utskicken plus någon slags biografi om King. Vi har märkt att många letar sig till vår hemsida när de söker efter information om King, och nog är lite lustigt att vår sida inte har speciellt mycket information att erbjuda om personen King? Det ska vi ändra på som sagt plus mycket annat.

Om det var så att vi hade obegränsat med tid och något slags ekonomiskt stöd skulle Följeslagarnas hemsida kunna utvecklas till en community för Kingfans, med editerbara medlemssidor och diskussionsforum, men tyvärr är det omöjligt i dagsläget, men vi försöker göra det bästa av sidan hur som helst.

En annan grej som legat på lut länge, men som troligen genomförs nu 2001 är upptryckning av en Följeslagarna t-shirt! Information om detta kommer lite senare i år. Att trycka en gemensam tröja är nog det närmaste en Följeslagarna träff vi kan komma…

2001 blir nog ett spännande år till slut.

[Anders]


TIPS

Vi har fått in följande tips från Micke Ramsin:

* Hos http://www.sfbok.se kan man hitta massor av Kingfilmer både DVD och video till mycket fina priser. De har även en del böcker.

Tack för tipset! Har ni andra tips om var man kan hitta Kingrelaterade saker till ett bra pris? Maila och berätta!


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Sonia Ericson:

1. När kommer STORM OF THE CENTURY ut i svensk översättning?

- Som det ser ut nu kommer det inte någon svensk översättning av STORM OF THE CENTURY. Bra Böcker tror förmodligen inte att den skulle sälja så värst bra med tanke på att det är ett manus. [Lilja]

Fråga från Erik P-zon:

2. Har för mig att LIDA skulle komma att visas som teater i Örebro. När blir det i så fall, eller är projektet nedlagt?

- Nej, så vitt jag vet är det inte nedlagt. Tyvärr är det dock osäkert om föreställningen kommer till Örebro. Som det ser ut nu kommer premiären att bli i Stockholm nu i mars. Förhoppningsvis kommer vi att ha mer info om föreställningen i nästa nummer. [Lilja]


EFTERORD

Nästa gång - det vill säga om två veckor, den 22:a januari, kör vi årets första recension, och det är - det som blev - den första delen av THE PLANT (eller alla sex delarna om man så vill) som ska läsas och utvärderas. Har ni lust att vara med och tycka något är det bara att posta era tankar (med betyg mellan 1-5 om ni så vill) till oss. Det är alltid kul att få höra vad ni tycker.

I övrigt får ni som alltid skicka in frågor eller förslag på artikelidéer. Vi lovar att ta en ordentlig titt på allt! Vi ses om två veckor!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025