UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #107 - 010122

FÖRORD

Hejsan igen. Nu är det återigen måndag och det är dags för ett nytt utskick. Denna gång har vi läst THE PLANT: ZENITH RISING, som King döpte den första hälften av sin eBoksföljetong. THE PLANT tog ju som ni minns ett uppehåll nu i december, men vi kan inte vänta tills den färdigställs, utan recenserar den första delen idag. Har ni inte läst den, eller inte läst klart, kan det vara lämpligt att hoppa över vår recension tills ett senare tillfälle.

Vi introducerar även en ny avdelning i detta utskick, något vi valt att kalla UPPSNAPPAT. Det handlar om - kan man säga - "större" frågor (i vissa fall mindre noteringar), som kan leda in till en debatt om det så krävs. Frågorna i sig har uppstått när frågeställaren "snappat upp" något på nätet eller på film. Ni förstår när ni kommer lite längre ned i utskicket.

Vintriga – Lilja & Anders
Medlemsantal: 592


EN URSÄKT

När en del av er fick utskicket om vår årliga omröstning så hamnade era adresser i mottagarfältet och inte i fältet för hemliga kopior. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för detta, det är helt mitt fel. I vanliga fall är det Anders som sköter utskicken och inte jag. Nu skulle jag skicka ut detta och råkade klanta till det. Detta är inte något vi har för vana att göra utan detta var en engångshändelse. Det skedde på ett av fem utskick.

Jag ber åter igen så hemskt mycket om ursäkt och hoppas att du inte får en massa onödiga mails på grund av detta.

[Lilja]


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu finns det ett omslag till den svenska utgåvan av ON WRITING (ATT SKRIVA ÄR ATT LEVA). Ni hittar det på Följeslagarnas nyhetssida. Det är inte den bästa kvalitén på bilden men om ni klickar på den så kan ni se en något större och bättre version av den. Så fort vi får tag på en bättre bild kommer vi att byta ut den som ligger där nu.

* I senaste (januari) numret av den engelska musiktidningen Mojo ägnar de en sida åt "The Rock Bottom Reminders" med ett härligt foto av Stephen King själv när han ger järnet på scenen, missa inte det! [Tack till Stig Modin för tipset!]

* Nu på lördag (27/1) kommer Anders att recensera THE PLANT för recensionsforumet DagensBok.com. Recensionen är inte identisk med den som ni finner längre ned i detta utskick. Adressen är inte helt oväntat:
http://www.dagensbok.com

* Kings engelska förlag Hodder & Stoughton börjar nu marknadsföra DREAMCATCHER, bland annat genom en egen hemsida för King. Adressen är:
http://www.madaboutbooks.co.uk/AuthorPages/StephenKing/index.html

* Medan Hodder & Stoughton gör det skickar Scribner ut en promotionmapp. Denna innehåller kopior av de första åtta sidorna av boken. King skrev nämligen det första utkastet för hand och det är nu från det man tagit de första åtta sidorna. Intresserad av ett ex? Räkna inte med att få det billigt. På eBay går de för över $200 styck. Ni kan se en bild av den här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/images/ledger.jpg

* Sugen på att skratta eller åtminstone le lite framför datorn? Då ska du surfa till nedanstående sajt, för där finns det en samling inscannade seriestrippar och serierutor som alla refererar till King på ett eller annat sätt. Det finns också en del karikatyrer och andra illustrationer att se på sidan. Adressen är:
http://www.castlerock.it/needfulthings/SKCartoons.html

* I förra utskicket rapporterade vi att LIDA skulle bli teater i Sverige. Nu visar det sig att samma manus ligger till grund för en föreställning som kommer att spelas i New York mellan den 13/1 – 10/2 och en uppsättning spelas mellan den 12/1 – 3/2 på Little Theatre of Alexandria i Alexandria, VA.

* Mer om den svenska uppsättningen av LIDA:

1. LIDA kommer att spelas i Stockholm, om det går bra kommer man att försöka sig på en mindre turné till några andra städer i Sverige. Detta blir dock inte förens till hösten.

2. LIDA spelas i en liten intim teatersalong som rymmer 45 besökare.

3. Inom kort kommer en hemsida att öppnas. På den ska det finnas information om produktionen, foton från repetitionerna samt en liten butik. I butiken kommer T-shirts, posters att kunna köpas. Man kommer även att göra ett försök att sälja några Kingböcker och filmer till bra priser. Naturligtvis skaa man också kunna boka biljetter via hemsidan.

* ROSE RED. Snart kommer en massa rekvisita från TV serien att säljas. Det är en ideell förening som heter Resources som köpt upp en massa saker och nu kommer att sälja dem. Intäkterna kommer att gå till att utbilda människor om hur man ska rädda miljön. Vi kommer att återkomma med mer info när vi får någon.

* THE DEAD ZONE ska bli TV serie. Vi vet egentligen inte så mycket om denna serie, men det vi vet är att den kommer att visas på den amerikanska TV kanalen UPN någon gång under 2001/2002. Vi vet inte hur många avsnitt det kommer att bli eller vilka skådespelare som kommet att finnas med. Förhoppningsvis kommer det mer information snart.

* PARANOID. Tyvärr kommer releasen av denna film att bli försenad. Den skulle egentligen släppas den 15/3 men på grund av att upphovsmännen till två av musikstyckena i filmen krävde så mycket betalt för att de skulle få användas beslutade Jay Holben att byta ut dem. Inget nytt datum har angetts. Detta innebär att även Internet releasen kommer att försenas.

* HEARTS IN ATLANTIS. Två siter på Internet uppger nu att Warner har satt oktober 2001 som releasemånad för filmen. En site har till och med specificerat det till den 19 oktober. Något nordiskt datum har inte dykt upp än.

* King skulle ha haft en artikel med i #200 av Fangoria. Nu meddelas det att den blivit framflyttad till #201. #201 kommer även att innehålla information om ROSE RED.


RECENSION AV THE PLANT: ZENITH RISING

Egentligen skulle man kanske inte recensera denna första del av THE PLANT nu, boken är ju inte klar och varför ska man recensera en halv bok? Tja, varför inte? Det kommer att dröja länge innan den blir helt färdigskriven, om den nu blir det. Det hänger fortfarande lite i luften om jag får säga mitt.

Jag tänker inte gå in på att berätta historien bakom denna bok - ni kan läsa den i vårt 29:e utskick, som kom den 21:a december 1999, där vi hade en artikel om Stephen Kings julklappar. Jag hoppar också över bakgrundshistorien till eBokpubliceringen och dess efterföljder, för det känner ni till redan, och om ni inte gör det är det bara att kolla in höstens utskick från Följeslagarna.

Vi går helt sonika in direkt på recensionen av THE PLANT, som jag redan nu kan berätta återger hela handlingen. Har ni inte läst den ännu och planerar att göra det, är det bäst att ni blundar eller scrollar förbi recensionen.

THE PLANT är skriven på ett förhållandevis ganska udda sätt för att vara King. Berättelsen återges av små meddelanden mellan folk, brev, dagboksanteckningar och någon annan metod för att minnas saker. Detta har King enbart använt sig av en gång tidigare i novellen "Jerusalem's Lot" i samlingen NIGHT SHIFT (DÖDSBÄDDEN). Genom att använda denna teknik får King inte bara jobba med att ta fram karaktärer utan också återge deras röst, deras sätt att skriva. Det måste vara en otrolig utmaning att skapa alla dessa "röster", och det har King lyckats bra med.

Visserligen tillhör de flesta rösterna litterära typer för THE PLANT handlar om det lilla bokförlaget Zenith House som publicerar pocketböcker med ganska snaskigt innehåll. Det finns inga litterära giganter bland förlagets författare, vilket är deras problem. Boken inleds med att redaktören John Kenton får ett brev från en ung författare vid namn Carlos Detweiller som berättar om sitt manus till en bok kallad "True Tales of Demon Infestation", en bok som tar upp voodoo, levande döda, besvärjelser och andra mindre mysiga saker. John skickar ett svar där han ber Carlos att skicka in ett synopsis till hela boken plus några av de första kapitlen, så ska Zenith House ta ställning. Samtidigt diskuterar John med sin chef Roger Wade att det kan vara en idé att anlita en spökskrivare som kan rensa upp i manuskriptet ifall det skulle vara något intressant.

Carlos gör dock tvärt emot och skickar in det kompletta manuset och ett antal foton som ska föreställa olika svarta mässor. John ser direkt att de är dåliga trickfoton, men några kort visar hur en person - Carlos - skär ut hjärtat på en gammal man. John reagerar skarpt och tycker att det verkligen ser ut som om personen på bilden dör.

John kontaktar polisen som tittar närmare på saken, men så värst långt kommer de inte när de plockat in Carlos för förhör, för den gamle mannen sågs i levande skick i den växtaffär som Carlos jobbar i. Carlos släpps och skriver ett otroligt argt brev till John, där han anser sig vara oerhört kränkt. Han ber kort sagt John att fara och flyga.

Detta är inte första gången Zenith House får ovett från en refuserad författare. Det hände en annan redaktör - Herbert Porter - tidigare då han refuserade före detta generalen Anthony R. "Iron-Guts" Hecksler och hans bok "Twenty Psychic Garden Flowers". Men det var med all rätt för "Iron-Guts" Hecksler var uppenbart galen och hamnade senare i ett sinnessjukhus efter att ha mördat en person. I en liten ramberättelse rymmer "Iron-Guts" med en enda avsikt - att finna Herb Porter och ta ut sin hämnd. "Iron-Guts" iscensätter sin egen död, där alla, speciellt Herb Porter tror att han dött, för att sedan fortsätta sin jakt in cognito.

En dag får John ett brev från en kvinna som kallar sig Roberta Solrac som är så glad för att John varit redaktör för en av hennes favoritböcker. Så glad att hon vill ge John en liten present, en planta. John anar genast ugglor i mossen eftersom "Solrac" blir Carlos baklänges och eftersom Carlos jobbade som florist. Han skickar då ett meddelande till förlagets vaktmästare Riddley Walker, en skum person som spelar lite dum när han egentligen är en lärd person som skriver på sin egen bok, och ber denna att genast bränna den inkommande försändelsen från Roberta Solrac. Paketet kommer och Riddley struntar i att bränna den och tar själv hand om plantan, en halvdöd murgröna med en liten skylt i sig med texten "Hej, mitt namn är Zenith - jag är en present till John från Roberta". Plantan Zenith repar sig på något märkligt sätt sakta men säkert…

Lite senare skickar Roger Wade ut ett brev till sina fyra redaktörer. Företaget som äger Zenith House kräver att de inom de närmaste tre månaderna kommer upp med tre böcker som de garanterar är bästsäljare, annars är det slut för Zenith House. En omöjlig uppgift förstås, men Roger får ändå in två idéer på en gång. En bok med riktigt låga och hemska skämt byggda på folks fördomar, och en biografi om den nyligen avlidna (inte riktigt…) generalen "Iron-Guts" Hecksler. Två bra idéer tycker alla. Redaktörerna som lämnade in idéerna anmärkte också på en trevlig lukt de känt från Riddleys vaktmästeri…

Återigen får John ett oväntat brev, denna gång hem till sig. Det är Carlos tidigare kollega Tina Barfield som skriver att hon tycker att John borde komma och hälsa på henne. Hon skriver även "Kevin Anthony 7/7/67" vilket är Johns brors namn och dödsdag, något som inte många känner till. John blir kallsvettig men bestämmer sig för att åka och träffa Tina. Han tar med Roger och när de kommer fram till det gigantiska växthuset sitter den gamle mannen - han som de sett bli av med sitt hjärta på Carlos foton - där. Men det är något skumt med honom. Han verkar mer död än levande. När de frågar efter Tina sträcker han bara ut sin hand mot växthuset.

Där inne är det en formidable djungel, perfekt beskriven av King. Växterna sitter så tätt att John och Roger rent av villar bort sig i den gröna labyrinten där den ena växten är underligare än den andra. Till slut träffar de Tina och hon berättar sanningen om plantan som till Johns förfäran inte alls slängts bort. Plantan är en osynlig psykisk växt, och Tina föreslår att de ska använda sig av den för den är inte farlig tills den får smaka blodet av den onde eller den galne. John förstår då att det är plantan Zenith som inspirerat hans kollegor till deras bokidéer. Han har själv ägnat den senaste tiden till att gräva i Zenith Houses manusarkiv, och när han kommer tillbaka hittar han den perfekta bästsäljaren.

Det är en bok som beskriver en bisarr TV-show där ett antal olika personer sätts på en öde ö, där de får kämpa för sitt liv och för att rösta bort varandra. Showen heter "Last Survivor". Känns temat igen? Skulle tro det! John blir helt tagen av boken och är övertygad om att det är den han har letat efter. Plötsligt har Zenith House de tre böcker de behöver för att klara sig, men det är bara ett problem och det är att huvudpersonen i deras kommande biografi - generalen Anthony "Iron-Guts" Hecksler inte alls är död. Han befinner sig förklädd till en gitarrspelande gammal dam utanför byggnaden, väntande på det perfekta tillfället att ta ut sin hämnd.

Inte långt därifrån befinner sig även Carlos som också suktar efter hämnd. Det bär sig inte bättre än att de båda tar sig in till Zenith Houses kontor en helg när det är obemannat, och givetvis stöter de ihop med varandra. "Iron-Guts" tror att Carlos är Herb Porter och hugger ned honom med en kniv, men i samma stund suger Zenith tag i den gamle generalen och slukar honom…

När sedan Zenith House-gänget ankommer beslutar de sig för att göra sig av med Carlos lik på en bilskrot där enligt rykten maffian gör sig av med sina lik. Och så avslutas THE PLANT: ZENITH RISING med ett sista dagboksinlägg från John där han säger att Zenith House ska bli det stora snacket i stan (New York) och i publiceringsvärlden och gud hjälpe de som kommer i deras väg…

Vad kommer att hända härnäst? Ja, det kan man spekulera i. Plantan Zenith har nu bevisligen fått smaka den onde och galnes blod och då kan man misstänka att den kommer att ändra karaktär. Det har även indikerats att Carlos inte kommer att försvinna helt ur bilden, så det kan väl bara gå åt ett håll härifrån. Problemet är bara att King avslutat denna första del på ett sådant sätt att boken faktiskt skulle kunna vara slut här. Ett dåligt slut i så fall, men ändå. Det återstå att se.

Jag hade ju läst de tre originalinstallationerna av THE PLANT, en berättelse som tog slut i och med sida 89 (alla sidnummer i denna recension syftar på numreringen i THE PLANT: ZENITH RISING, det vill säga den samlade PDF-filen) och jag måste säga att historien stack iväg åt ett håll jag inte hade räknat med. Därmed inte sagt att berättelsen blev sämre, utan den stannade vid samma intressanta nivå. THE PLANT är en intressant historia, inte minst på det sätt den är skriven.

Fyra stycken olika kopplingar till tidigare verk av King hittade jag, en är jobbig, en långsökt, en osäker och en definitiv. Den jobbiga hittar man på sidan 117 där John skriver "…remembering that horror movie where the hand suddenly shoots out of the grave and grabs one of the teenagers". Här syftar King på filmatiseringen av CARRIE, och när King gör kopplingar på det sättet blir jag lite smått irriterad. Den långsökta kommer två sidor senare när uttrycket "never three on a match" dyker upp, som vi känner igen från "The Body" (STAND BY ME). Den osäkra kommer mot slutet när Carlos plötsligt rabblar "can tak" på sidan 231, vilket vi känner igen från DESPERATION och slutligen den definitiva är när maffiamannen Richie Ginelli nämns på sidan 264. Han är ju även med i THINNER.

Som jag skrev i början är THE PLANT i dagsläget bara en halv bok, så att sätta ett betyg känns kanske omotiverat, men vi gör det ändå. Jag tilldelar THE PLANT: ZENITH RISING fyra svaga Följeslagare av fem möjliga just för att boken är så halv och för det lite fega slut King skrivit till den första delen. Ingen direkt cliffhanger, men jag håller tummarna för att THE PLANT ska färdigställas.

[Anders]

Efter att ha läst THE PLANT kan jag bara konstatera att King gjort det igen. THE PLANT är en utmärkt bok som tyvärr har kantats av en del strul. Allt snack om att King nu skulle krossa bokförläggarna och sedan allt om att han misslyckats eftersom att han inte slutförde den i ett svep har tyvärr tagit allt för stor plats. Det har blivit så att man istället för att diskutera bokens innehåll har diskuterat omständigheterna som den givits ut på. Som nu till exempel jag skulle recensera den och har redan ägnat ett antal meningar med annat.

King påbörjade ju, som bekant, THE PLANT 1982. Då som "julkort" till sina vänner. Innan han förra året gav ut den på Internet hade jag läst de delar som gått ut som "julkort" (fram till sidan 89 i den versionen som nu finns att ladda ner). Jag tyckte då att det var en OK historia men kanske inte den bästa King skrivit. De delarna bestod mest av en massa meddelanden, noteringar och en massa brev, en ovanlig form att skriva i.

När jag sedan nu fick läsa det igen och sedan en fortsättning så tycker jag att historien växer. King använder inte lika mycket korta meddelanden utan har förlängt dem, vilket ger ett bättre flyt i läsandet och efter att ha läst klart THE PLANT gillar jag stilen den är skrivit i.

Handlingen då? Jo, den tar ett tag att komma in i, inte minst för att den berättas av så många olika personer. Men efter ett tag kommer man in i den och får bra grepp på vem som är vem.

Det som jag saknade lite var att mer av handlingen skulle komma att handla om Carlos. När man läst de första delarna verkade det som om han skulle komma att bli en av huvudpersonerna. Tyvärr tycker jag att han sedan försvann lite för lätt. Jag hade hoppats att King skulle berätta lite mer om honom. Kanske kommer det mer i de delar som är kvar…

En annan sak som jag tycker var lite kul var boken "Last Survivor" av James Saltworthy. King har tidigare sagt att han (och detta var innan amerikanarna fick se "Survivor" ("Expedition: Robinson")) skulle vilja skriva en historia om en massa människor som är fast på en ö. Jag antar att King tog fasta på den iden när han satte samman handlingen för Saltworths bok i THE PLANT. Personligen hoppas jag att boken "Last Survivor" kommer att bli skriven och utgiven någon gång i framtiden. Antingen av King eller av James Saltworthy…

Vad får då THE PLANT: ZENITH RISING (som de första sex delarna heter tillsammans) för betyg då? Jo, det blir ett bra betyg, jag ger den fyra starka Följeslagare av fem möjliga.

[Lilja]


TIPS

Ett tips från Kenneth Bodin 010117:

Jag blev idag varse om att Åhlénsvaruhusen för tillfället har en reakampanj på videofilmer. De säljer ett antal utvalda sådana för 89 kronor styck och bland dem finns exempelvis DEN GRÖNA MILEN. Erbjudandet gäller "så långt lagret räcker".

- Tack för tipset! Har ni ett bra tips var man kan hitta någon Kingprodukt till ett bra pris så skicka det till oss!

Ett annat tips från Mikael "Otto" Nordlund 010121:

På auktionssiterna http://www.qxl.se och http://www.ibazar.se finns det alltid Kingböcker och filmer att köpa.

- Ett utmärkt tips! Det tackar vi för!


UPPSNAPPAT

1. Hejsan!

Jag upptäckte en liten kul grej när jag tittade på THE NIGHT FLIER härom kvällen. En dryg halvtimme in i filmen, när den Hollywood-obligatoriska kvinnan (som ju inte finns med i novellen) står och tittar på gamla "Inside View"-löpsedlar inne på kontoret ser man på ett av tidningsomslagen att artikeln handlar om en fet advokat som blivit lurad på sitt skinn genom en zigenares förbannelse eller nåt sånt. Jag kommer inte ihåg de exakta orden, men visst stämmer det in på Billy Halleck från FÖRBANNELSE?

Ni kanske redan har uppmärksammat det här, men jag kan inte minnas att jag har läst om det. I vilket fall som helst tänkte jag att det kunde vara kul att dela med mig, om det skulle vara en nyhet för er. Jag tycker att någon av alla de anledningar man har att läsa Kings böcker/noveller är just alla kopplingar historierna emellan. Det vore intressant om ni kunde göra en djupdykning i det här ämnet framöver.

En annan sak som slog mig när jag kollade filmen var att "Renfield" hörde hemma i Derry, när han i boken sägs komma från Bangor. Underligt, eller kanske ändå inte, det gäller ju trots allt vår egen skräckmästare. I hans värld(ar) är ju allt möjligt.

OK, ville bara göra er uppmärksamma på en liten detalj. Hoppas ni tycker det var nåt att ha. Vi hörs i nästa nyhetsbrev. Ha det så hemskt.

Mathias Krizan, en trogen Följeslagare

- Jo, det stämmer att det finns en hel del kopplingar till andra Kingstorys på väggarna hos "Inside View"-redaktionen. Det sägs att regissören Mark Pavia lade in dessa små smygkopplingar för att roa de trogna, och uppmärksamma Kingfansen. Det är kanske därför han "flyttat" Renfield från Bangor (Kings hemstad) till Derry (Kings hitta-på-stad). Många hävdar ju att Bangor står som förlaga till Derry, även om den sistnämnda är en grannstad till Bangor i Kings värld…

En artikel om kopplingar mellan olika Kingböcker ska vi allt kunna slänga ihop. Det finns webbsidor på nätet som tar upp dessa, så om ni är extra sugna på att läsa om detta är det bara att ge er ut och surfa. Vi lovar att det finns mer kopplingar än vad man kan tro! [Anders]


2. Tjena!

Hittade detta på en sida (http://jaromirkrol.tripod.com/dragon/index.htm) om Thomas Harris ("Röda draken", "När lammen tystnar", "Hannibal").

---
There is a rumour that Thomas Harris disliked Manhunter. The only certain thing about the movies is that he never saw Silence of the Lambs - but if he really dislikes Manhunter, I can think of three reasons for it, but I certainly hope none is true:

a) The Stephen King obsession: Thomas hates any changes in his material, and Michael Mann changed quite a few things, including the ending and its hasty edition.

b) The Stephen King syndrome: Thomas does not want anything omitted, and the film does not tackle e.g. the Dragon's development, etc.

c) The Stephen King complex: The film is in some aspects better than the book, and that causes... plain old jealousy.

Why am I referring to Stephen King all the time? Because the whole case is strikingly similar to his novel The Shining and its adaptation by Stanley Kubrick, which left out a lot of the novel but surpassed it in every aspect. King hated the movie for the above reasons, and recently produced his own adaptation - needless to say, very weak when compared with Kubrick's masterpiece...
---

Detta ämne har debatterats ett antal gånger i Följeslagarna, men hur är det egentligen? Har den som skriver detta rätt eller är det något som har förstorats upp och blivit till en fördom. Själv skulle jag tro att det är en mix av de båda. Faktum är ju att inte King gillade Kubricks THE SHINING.

Mvh, Johan Ander

- Som du själv skriver så har detta debatterats vilt i Följeslagarna och vad vår ståndpunkt är har framkommit väl, och kritiserats - med all rätt - alla kan inte tycka likadant. Lilja är väl något mer konservativ än mig, minsta felaktiga detalj kan sänka betyget. Det hela handlar väl om att vi tycker att det är onödigt att ändra på saker som är bra. Att ändra så mycket som Kubrick gjorde anser inte vi vara befogat.

Den som skrivit den text du bifogat har gjort det lite väl lätt för sig. Han får det att framstå som King alltid reagerar på det där viset, trots att han endast har THE SHINING som exempel. Om nu Thomas Harris reagerat på samma vis, borde det också betyda att detta inte är något specifikt för Stephen King utan för alla författare som vill ha respekt för sina verk.

En något morbid jämförelse måhända, men tänk dig författarens verk som ditt eget barn. Du har fostrat och format barnet, men när det börjar skolan tycker något att man lika gärna kan ta bort ett öra och sätta dit några extra näsor. Jag håller med King i sin kritik av Kubricks film - hjärtat och essensen i historien har förlorats någonstans på vägen, och det Kubrick fått mest beröm för - kamerahanteringen och den isande känslan i filmen, hade varit lika bra om historien följt sin förlaga. Men som sagt - alla ser inte THE SHINING med samma ögon som jag, och det är väl bra det. [Anders]

3. Hemma hos familjen Ekebladhs i TV-serien "Sjätte dagen" läses det Stephen King, jag har sett både DESPERATION och BENRANGEL i bokhyllan.

Mvh, Mikael "Otto" Nordlund

- Det mest skräckinjagande är dock att det finns människor som ser denna hemska och hopplösa TV-serie! :) [Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Magnus Södergren:

1. Jag undrar om det inte är möjligt att lägga ut ljudfiler från olika intervjuer med Stephen King på er hemsida, liknade finns på Clive Barkers hemsida. Kanske kommer upphovsrätten men det hade varit kul att höra King.

- Möjligt är det väl, men som du räknade ut själv så har det med upphovsrätt att göra. Men nog ska du få lyssna på King. Kolla in http://members.aol.com/skingsite där du kan hitta en hel del wav-filer. Håll även ögonen öppna, för vi brukar alltid ha med länkar i nyheterna när det dykt upp något nytt ljudklipp. [Anders]

Fråga från Daniel Andersson:

2. Hej. Som nybliven medlem i Följeslagarna så har jag en fråga till Er: Vet ni någonstans där man kan få tag på DET på svenska (ej pocket)? Har letat på väldigt många ställen nu och har ej hittat den någonstans. Hoppas ni kan hjälpa mig med detta.

- Tyvärr är det ju så att de flesta av Kings äldre böcker är numera utgångna i Sverige, vilket är lite lustigt med tanke på att det släpps nya versioner i USA hela tiden. I princip är det endast de senaste årens titlar som finns plus vissa äldre titlar i pocket. Mitt tips är ju då att du rotar igenom varje antikvariat du kan hitta om du är på jakt efter äldre, inbundna böcker. Ett annat tips är att sätta in en annons i Gula Tidningen - det är ju gratis till och med - för där kan man göra fynd. Kolla även upp de auktionssiter som nämns under rubriken TIPS i detta utskick. [Anders]

- Glöm inte att du kan annonsera på Följeslagarnas hemsida, i BUTIKEN. [Lilja]

Fråga från Owe Johansson Åberg:

3. Jag och några kompisar funderar på att göra en film baserade på Kings bok RASERI. Jag läste om att man kunde köpa rättigheterna för en dollar hur gör man?

- Jag känner Jay Holben som gjort den kommande filmatiseringen av PARANOID och jag vet att han skrev ett brev till King där han förklarade vad han ville göra. Han hade dock redan gjort sin film när han skrev till King och kunde därför skicka med den.

Jag tror att om ni ska få Kings godkännande måste ni antagligen skicka med något konkret, som ett manus eller liknande. Jag tror inte att ni kommer att få ett OK annars. Även om ni skickar med ett manus ska ni nog inte hoppas för mycket, av två anledningar. Dels tror jag King är ganska så restriktiv numera, och dels för att ni vill göra film av RASERI. King har ju dragit in just den boken från den amerikanska marknaden och även sagt att han ångrar att han skrev den. Ni skulle kanske välja en annan bok… [Lilja]

Fråga från Mathias Krizan:

4. En liten fråga till er: Har ni någon koll på vilka Kingfilmer som släppts på DVD, helst i Sverige? I så fall, var finns de, lite prisexempel och sånt.

- OJ, detta var inte någon lätt fråga. Jag vet inte om det finns någon lista på vilka Kingfilmer som släppts på DVD. När det gäller de amerikanska utgåvorna skulle jag vilja rekommendera att du kollar på Amazon.com. När det sedan gäller de svenska utgåvorna kommer jag bara på Melody Line så här på rak arm. Kanske vet någon annan medlem någon välsorterad DVD-butik? [Lilja]

Länkar:
Amazon.com - http://www.amazon.com
Melody Line - http://www.melodyline.se/shop/new/index.asp

Fråga från Reza Parsa:

5. Jag har i flera år letat efter den svenska översättningen av romanen THE LONG WALK (alltså MARATONMARSCHEN) men den tycks vara slut överallt. Vet ni om det finns något forum där jag kan annonsera efter den eller har ni något annat råd eller förslag. Jag är beredd att betala flera hundra kronor. Inbunden eller pocket spelar ingen roll. Tacksam för hjälp.

- Det mest logiska stället är att testa Följeslagarnas hemsida. Där hittar du BUTIKEN som du kan annonsera gratis i. Sedan finns ju Gula Tidningen och antikvariat. Jag törs nästan lova att du inte kommer att hitta den i en "vanlig" bokhandel. [Lilja]

- Ytterligare ett tips är de auktionssiter som nämns under rubriken TIPS i detta utskick. (Varför känns det som jag redan skrivit detta? :)) [Anders]


KOM-IHÅG

Just nu har vi många bollar i luften när det gäller interaktiviteten. Först och främst har vi den stora undersökningen om varför vi fascineras av King. Skicka in era tankar i detta ämne till foljeslagarna@telia.com.

Sen har vi den årliga omröstningen om de bästa Kingböckerna, filmerna och novellerna och så vidare som drogs igång nu i helgen då vi skickade ut ett specialutskick med kategorierna och reglerna. Missade ni detta finns det ett färdigt formulär på vår hemsida. Logga in på medlemsavdelningen och kolla under "Aktuellt".

Och till sist så kommer vi i nästa utskick att köra nästa genomgång av Stephen Kings böcker och vi har kommit fram till CUJO. Vi vill därför att ni i vanlig ordning skickar in ert betyg mellan 1 (sämst) och 5 (bäst) och gärna en liten motivering till ert betyg. Skicka till foljeslagarna@swipnet.se


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. Som vi nämnde alldeles jättenyss så kommer vi att i nästa nummer gå igenom CUJO, Kingboken som nog fick de flesta att vara extra alerta när de såg en morrande hund… Var med och rösta fram ett medelbetyg på boken enligt instruktioner ovan.

Till nästa nummer vill vi även ha mail med frågor, åsikter, förslag på artiklar under 2001 och allt annat som ni tror att vi kan vara intresserad av. Kom ihåg att vi gör Följeslagarna tillsammans!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt