UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #10 - 980713

Förord

Välkomna till det 10:e numret av Följeslagarna! Det känns ju helt fantastiskt att vi kommit så här långt! Resultatet av denna idé har hittills blivit klart över förväntan, och med tanke på att medlemsantalet långsamt stiger vid nästan varje nytt utskick, känns det verkligen som det har varit värt det!

Trots att det är jubileum så måste vi till att börja med komma med lite tråkig information. I förra numret lovade vi att det skulle komma ett nytt nummer redan nästa vecka. Som det ser ut nu så kommer inte detta att hända. Anledningen till att detta nummer skulle komma var att vi skulle ge er en recension av Kings kommande bok DESPERATION. Tyvärr så meddelar Bra Böcker att vi inte kommer att få ett recensionsex förrän i senare delen av juli. Som ni säkert förstår gör detta att vi inte har möjlighet att läsa och recensera den tills nästa vecka, eftersom den inte finns! Därför kommer ”Desperations numret” att bli uppskjutet och nästa nummer av Följeslagarna, blir enligt planeringen #11 den 27/7. Vi hoppas att ni har förståelse för detta, som vi tyvärr inte kunnat påverka själva.

Som vi skrev i förra utskicket kommer veckans Oumbärliga ting utgöras av en oannonserad grej. Det är en liten sammanfattning av allt strul som drabbat King för den historia vid namn RAGE (RASERI) som han skrev för ca 30 år sedan. Författandets framgång har en dyster baksida… Som en liten sommarbonus har vi även slängt med en recension på den nya korthistorien ”That Feeling, You Can Only Say What It Is In French”. Nu vill vi VARNA alla så här i förväg, för detta är en omfattande recension som avslöjar hela handlingen, story såväl som slutpoäng, och har ni planerat att läsa den inom en snar framtid, kan det vara lämpligt att hoppa över recensionen och spara den till ett senare tillfälle. Nu har vi VARNAT er klart och tydligt!

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 37


Nyheter från Territorierna

För de som är ägare av DEN GRÖNA MILEN så finns det faktiskt ett rätt snyggt, om än lite väl stort, slipcase i kartong för alla sex böckerna. Detta var något som Bra Böcker tryckte upp när de sålde alla böcker i en klump genom sin bokklubb. Hur som helst bör det gå att köpa ett ex separat. De som är sugna kan ringa: 042-36 00 00.

Apropå DEN GRÖNA MILEN: Nu rapporteras det från USA vem som castats som John Coffey i Frank Darabonts filmatisering (som bör ha inletts nu) – det är Michael Duncan (just nu aktuell som karaktären Bear i fullt godkända Armageddon) som kommer att spela den jättelika fången. Tidigare klara skådespelare är Tom Hanks som Paul Edgecombe, Bonnie Hunt som hans fru samt David Morse, James Cromwell, Graham Green och Barry Pepper som återfinns i några av de övriga rollerna. Mycket indikerar att detta kommer att bli en mycket bra filmatisering. Darabonts manus ska vara mycket bra!

I samband med BAG OF BONES kommer King att göra en signeringsturné i några utvalda Amerikanska städer. Det har inte vi svenskar någon direkt nytta av, men det sägs att han även kommer att ta en runda i England och det är ju helt klart mer intressant! Vi återkommer med eventuella datum. En höstsemester i England är kanske ingen dum idé…

Efter att ha kollat i Svensk Bokhandels höstkatalog, har det visat sig att THE REGULATORS kommer att bära titeln VÄKTARNA och inte VÄKTARE som vi tidigare sagt. Om det är vi som har uppfattat titeln fel, eller om den ändrats nu i slutskedet av produktionen, låter vi vara osagt. Klart är i alla fall att boken blir runt 500 sidor tjock, och DESPERATION blir ca 50 sidor fetare. Omslagen till de svenska böckerna finns nu både på Liljas och Anders hemsidor.


Oumbärliga ting - Mördande framgång

”Jag ångrar att jag gav ut den”. Så säger King om sin bok RAGE efter att en 15-åring mördat två av sina klasskamrater samt sin mattelärare, detta (enligt vissa) efter att ha läst Kings bok RAGE.

15-åriga Barry Loukaitis bar en långrock när han, den 2 februari 1996, steg in på Frontier junior high i Moses Lake. Under rocken hade han en 22-kalibrig revolver, en pistol, ett jaktgevär och 78 skott som han använde för att döda sin mattelärare Linda Kyrus samt eleverna Manuel Vela (14) och Arnie Fritz (15). När polisen gjorde en husrannsakan hos Barry hittade de ett ex av RAGE på hans nattduksbord.

Barry, som gillade att skriva dikter om döden och var sjukligt fascinerad av våld, öppnade dörren till sitt klassrum och sköt genast ihjäl Manuel, som dog direkt. Därefter sköt han Arnie, som även han avled direkt. Efter detta skjuter han även Natalie Hintz, som genom ett under överlever. Som avslutning skjuter han även sin lärare Linda som dör.

När Barry efter detta är på väg från klassrummet möter han ytterligare en lärare - Mr. Lane. Denne berättade senare att Barry med hjälp av en gummisnodd hade satt fast en plastpåse över gevärspipan. ”Han sa åt mig att stoppa den i munnen”. I tumultet som uppstod lyckas Mr. Lane trycka bort pipan och samtidigt trycka upp Barry mot väggen. Där höll han sedan kvar honom tills polisen kom.

Hur mycket likheter finns det då mellan detta och Kings bok RAGE? Ja, tyvärr får man väl erkänna att det finns en del. Både Barry och Charlie (i boken) är skötsamma ensamvargar som blir retade av sina klasskamrater. I boken säger Charlie, efter han mördat sin lärare och sina klasskamrater ”it sure beats panty race” (”det är bättre än att jaga tjejer”) och Barry hördes efter morden säga ”it sure beats the hell out of algebra” (”det är fan så mycket bättre än matte”). I boken skjuter Charlie klassens populäraste kille; Barry sköt Manuel Vela, en populär kille i klassen. Detta behöver ju inte betyda att Barry gjorde vad han gjorde för att han influerats av RAGE men detta i kombination med hur han gick till väga gör att det finns vissa likheter.

Hur kommenterade då King det som hänt? Jo, han sa så här:
”Om det är något som jag ångrar i min karriär, så är det att jag publicerade RAGE. Jag försöker att trösta mig med att personer som begår den här typen av brott redan är så störda att de skulle göra det ändå”.

Tyvärr är inte detta enda gången RAGE har blivit anklagad för att influera en mördande tonåring. 1993 sköt en Kentuckeyelev sin engelsklärare och en vaktmästare. Då kommenterade King det inträffade så här:
”Blir det inte en bok blir det nåt annat. Vansinne är vansinne”.

[Lilja]


Recension

”That Feeling, You Can Only Say What It Is In French” (The New Yorker 1998) Detta är faktiskt en riktigt bra historia. Jag gillar den skarpt! Den skulle dock inte ha fungerat som en längre historia, typ en kortare bok. Detta är och ska vara en korthistoria, en korthistoria av den typen King ska skriva!

Den handlar om Carol och Bill som är på sin andra smekmånad, efter att ha varit gifta i 25 år och deras förhållande är väl inte det bästa. Dom åker med bil från flygplatsen till den stuga dom ska bo i och hela tiden får Carol den där känslan som man bara kan beskriva på franska, déjà vu. Hon tycker att hon vet allt som kommer att hända bakom varje hörn, hon tror sig redan ha upplevt det som ska komma. Oftast visar det sig dock att hon har fel, det hon tror ska hända, händer endast delvis eller inte alls.

Efter ett tag börjar det klia i hennes huvud, och när hon kliar sig rasar det stora flarn av något svart ur hennes hår. När hon visar Bill blir han först förskräckt, men sedan börjar hans ansikte att smälta och Carol börjar att skrika...och Bill väcker henne på planet, dom har inte landat ännu och hon har bara haft en mardröm.

När dom har landat och klivit in i bilen för att åka till sin stuga börjar allt om från början igen. Carol tycker återigen att hon vet vad som ska hända och denna gång stämmer det hon tror bättre överens med vad som verkligen händer. Återigen kommer de till det ögonblick då Bills ansikte börjar smälta och sedan väcker han henne i planet. Carol inser då att hon är fast för alltid...

Detta är en av Kings historier som kan få flera slut. I sina syner ser även Carol texten "Delta", hon hör också en röst som säger "Floyd, whats that over there? Oh shit". Floyd visar sig senare vara piloten. Detta kan betyda att deras plan kraschar och att det är Bills röst som hon hör, att det är av värmen som hans ansikte smälter, att det är omslaget från Newsweek, som Bill läser, med Moder Teresas ansikte som faller ur hennes hår, avgör själv…

Betyg: Av 5 möjliga Följeslagare får ”That Feeling, You Can Only Say What It Is In French” 4 Följeslagare. Detta är den typ av korthistorier som King ska skriva!

[Lilja]

Idén som sådan är inte dum alls: att drömma att man drömmer en mardröm om och om igen, som en skräckvariant av komedin ”Måndag hela veckan”. Men jag är inte lika tagen som Lilja. Jag tycker att den senaste korthistorien som publicerades, ”Everything’s Eventual” var bättre, men den här är inte dum alls, speciellt inte med det käcka slutet, då det hela börjar om igen för tredje gången. Snacka om déjà vu! Men: vissa frågor kvarstår; vad är det egentligen som händer med Carols hår och varför smälter Bills ansikte? Det får läsaren själv klura ut…

Betyg: Av 5 möjliga Följeslagare delar jag ut 3 – en kort korthistoria som faktiskt är rejält skräckinjagande…

[Anders]


Extremt enkel tävling

Nu finns det en möjlighet för er som inte har lyckats få tag på ”That Feeling, You Can Only Say What It Is In French” att få läsa den, genom att vara med i vår pinsamt enkla sommartävling! Vi kommer att dra några vinnare som får KOPIOR på berättelsen.

Det enda vi kräver är ett mail där ni anger namnet på tidningen som ”That Feeling, You Can Only Say What It Is In French” publicerades i, samt ert namn och adress. Senast den 17/7 vill vi ha svar, så meddelar vi vilka som vunnit i #11. Skicka svar till: foljeslagarna@swipnet.se


Frågor och svar

Fråga 1 – Danne Åsenlund
- Jag har hört att Kings fru Tabitha också är författare. Hur pass väl lyckas hon med det? Finns hennes böcker att köpa i Sverige? Är skräck även hennes huvudtema? Det skulle vara intressant att veta.

Svar: Lilja
Tabitha har släppt 7 böcker, hon är alltså inte lika stor som sin man… Titlarna är: 1. SMALL WORLD, 2. THE TRAP (i England gavs den ut under titeln WOLVES AT THE DOOR), 3. PEARL, 4. CARETAKERS, 5. ONE ON ONE, 6. BOOK OF REUBEN, 7. SURVIVOR.

SMALL WORLD är en skräck bok, de nästkommande 5 utspelar sig alla i hennes fantasistad Nodd's Ridge, som naturligtvis är lokaliserad i Maine. Dessa är ”fiction”. SURVIVOR är även den en ”fiction” men utspelar sig i en annan stad. PEARL är den enda som finns översatt till svenska och heter då PEARLS VAL. Den är utgiven av Wiken 1988 (ISBN: 91-7024-535-8) och antagligen slutsåld nu. Jag köpte den när den kom ut, mer för att det var Kings-fru som skrivit den än för att jag trodde att den skulle vara bra, jag har fortfarande inte läst hela…

Svar: Anders
Kingfamiljens författande slutar inte där! Äldste sonen Joe Hill sägs jobba med en bok, dock under en extremt hemlig pseudonym…

Fråga 2 – Lange
- Varför kommer böckerna alltid (?) ut i England före USA? Det verkar väl rimligt om bara England köpt rättigheterna till boken, men när det gäller King slänger sig ju alla länder (utom Sverige) över agenterna och köper.

Svar: Anders
Nu spekulerar jag vilt. Efter att ha börjat läsa BAG OF BONES så kan jag berätta att i den avslöjas det en hel del om bokbranschen, saker som man som läsare inte tänker på. Det verkar som om bokbranschen i Amerika är ytterst välplanerad. En populär författare FÅR inte krocka med en annan populär författare inom samma genre. Det kanske förklarar varför BAG OF BONES kommer ut först i september, när den egentligen kunde ha varit ute nu. Kanske är det så att det inte är riktigt samma konkurrens för King i England, varefter böckerna kommer ut en månad tidigare. Böckerna är ju bevisligen klara (med tanke på att man kan köpa både den amerikanska och engelska i Sverige redan i augusti), men måste alltså invänta det rätta tillfället. Rättigheter till en bok är ingen är ingen billig affär och vad jag kan förstå kan man köpa både rättigheterna till manuset eller till boken, vilket kanske förklarar varför en tysk översättning alltid kommer ut i stort sett samtidigt som det amerikanska originalet.

Svar: Lilja
Den amerikanska pocketböckerna kommer även de ut tidigare i Sverige (även i Europa tror jag). Så vitt jag vet så beror detta på att i Europa är det svårare att sälja inbundna amerikanska böcker (p.g.a. av priset bl.a.) så där är det mer angeläget att få ut pocketvarianterna snabbare. I USA går det dock lättare att sälja inbundna böcker så där kan man vänta med att ge ut dom.

Fråga 3 – Lange
- När man köper rättigheterna till att göra film på en bok. Köper man hela konceptet då, så man även kan göra CARRIE XI, utan att behöva fråga King själv? Jag tänkte närmast på alla dessa IBLAND KOMMER DE TILLBAKA-filmerna. Eller skickar dom över en binge $$, för rätten till att göra uppföljare varje gång?

Svar: Lilja
Detta kan jag låta King svara på själv. I en intervju i Fangoria fick han en liknade fråga.

Fangoria: Har du någon kontroll över serialiseringen av filmer, baserade på dina böcker?
King: Uppföljare är en öm punkt för mig. Sättet som det fungerar på, generellt sett, är att ett filmbolaget inte kommer att köpa filmrättigheterna till filmen om de inte samtidigt får rätten till att göra uppföljare.

När King sålde JURTJYRKOGÅRDEN till Laurel Entertainment, ringde Richard Rubenstein upp King och sa ”Dom köper inte rättigheterna om de inte får rätten till uppföljare”. När King svarade att han inte ville sälja rättigheterna till en uppföljare till JURTJYRKOGÅRDEN, svarade Richard att ”Ingen kommer att göra en uppföljare till denna film. Det kommer dom inte att kunna”. Eftersom King sett vad filmbolagen kunde göra med Fredagen den 13:e - filmerna trodde han inte honom. Från en höjdare på Paramount fick dock King ytterligare löften om att inga uppföljare skulle göras.

Som alla vet blev det en uppföljare till JURTJYRKOGÅRDEN. Detta ledde till följande uttalande från King: ”It has had this effect, and that is that I will never sell sequal rights to another book to go with movie rights. If somebody wants to make a movie from one of my books and insists on sequal rights as part of the contract, that book will not be sold”.

Detta betyder att vi antagligen inte kommer att få se så många uppföljare i framtiden, åtminstone inte av de nya böckerna.

Fråga 4 – AnnMari
- Ni skrev att boken CARRIE, gul, i pocket var ett samlarobjekt, vad kan denna vara värd mån tro? Hittade den längst in i bokhyllan.

Svar: Lilja
För det första är det viktigt att ha klart för sig att det egentligen inte finns någon marknad för Kings böcker i Sverige, åtminstone inte på samma sätt som det gör i USA. I Sverige gäller det att hitta rätt köpare. Om ditt exemplar av boken (den ska ha ISBN: 91-7008-816-0 för att vara rätt bok) är i bra skick (så gott som ny) så kan du säkert få ut 200-300 för den...om du hittar rätt köpare.

Skicka in mer frågor! Vi svarar som alltid efter bästa förmåga!


Efterord

Då var det över för denna gång men håll ut, nästa nummer kommer om två veckor och då ska ni få läsa lite mer om Kings kommande bok BAG OF BONES. Ni behöver dock inte vara oroliga för att vi ska förstöra handlingen för er, vi kommer inta att publicera någon recension, än. Det kommer vi att göra i nummer 16. I nästa nummer kommer vi i stället att ge er lite bakgrundsfakta. Det stod ganska mycket om King och hans val att byta förlag i och med att BAG OF BONES erbjöds till förlagen, detta och mycket mer kommer ni att kunna läsa i nästa nummer.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt