UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #112 - 010402

FÖRORD

Hejsan - nu är det dags för ytterligare ett utskick från Följeslagarna. Det etthundratolfte för att vara exakt. Vad har vi att bjuda på i detta utskick då? Jo, en recension på Stephen Kings nya bok DREAMCATCHER. Som vanligt får vi väl varna lite för de som håller på med boken just nu, eller planerar att läsa den snart, men egentligen så är vår recension denna gång inte speciellt avslöjande - faktiskt inte mer än vad baksidetexten brukar vara på böcker. Men ni är varnade i alla fall.

I övrigt har vi lite nyheter om både kommande böcker, och kommande filmer, så det finns lite smått och gott även denna gång. Ingen idé att slösa mer tid på denna inledning nu för vi…
…got some work to do, now - Lilja & Anders
Medlemsantal: 633


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* DREAMCATCHER. Det har väl inte undgått någon att Kings nya bok nu officiellt är ute. Har ni inte redan köpt den rekommenderar vi att ni gör det nu! Recension blir det som sagt längre ned i utskicket.

* Bangor Daily News publicerade nyligen en intervju med King där han berättade lite om vad som ska komma i framtiden. Bland annat berättade han att FROM A BUICK EIGHT kan komma redan såhär dags nästa år, inte illa. Läs hela intervjun på följande adress:
http://www.bangornews.com/cgi-bin/article.cfm?storynumber=31070

* Kingdokumentär. I morgon kommer den amerikanska TV kanalen NBC att visa en dokumentär om King. Den kommer att ingå i programserien Headers & Legends.

* FIRESTARTER 2. Nu kommer det en fortsättning på FIRESTARTER. Det kommer dock inte att bli en film utan en fyra timmar lång miniserie. Det är TV-kanalen Sci Fi Channel som kommer att visa den. I vissa artiklar har det påståtts att King själv skrivit manuset, men detta stämmer INTE. King har inget med serien att göra.

* Som vi berättade i förra numret intervjuades King på CBS i samband med utgivningen av DREAMCATCHER. För er som inte har amerikansk TV finns nu lite information ute på nätet. På följande adress:
http://cbsnews.com/earlyshow/entertainment/books/20010319stephenking_1.shtml
kan ni både se klipp (två stycken) och läsa en komplett utskrift av intervjun.

* BLACK HOUSE. Nu börjar det hända saker. Vid ett framträdande på "The International Association for the Fantastic in the Arts 22" nyss läste Straub ur den kommande uppföljaren till THE TALISMAN.

Enligt folk som var på plats läste Straub det inledande kapitlet som tydligen ska vara skrivet i "första person plural"-form ("vi").

Så här beskrivs handlingen:

Efter en inledande beskrivning hamnar vi i ett övergivet skjul där en liten flicka har mördats av "Fisherman", som har avlägsnat alla hennes lemmar. Scenen är rå, en hund sitter och gnager på flickans fot, som fortfarande sitter i hennes sko. På slutet flyger ett bi in i skjulet och vi transporteras sedan vidare via biet.

Jack Sawyer nämns inte i det som Straub läste. Straub berättade också att King skrev en 40 sidor tjock "bibel", som han kallade det, för boken. Utifrån den skrev de sedan BLACK HOUSE. Han berättade även att de räknar med att vara klara i slutet av månaden (mars gissar vi).

* HEARTS IN ATLANTIS. Här kan ni se en bild från filmen:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/heartsimage.jpg

* Ingen nyhet kanske, men i lördagens film på TV3 - "Hämnd, Ljuva Hämnd" - fanns det en lustig scen där filmens huvudperson - författaren David Leary - skulle signera sin bok i en bokhandel. Problemet var bara att alla som kom fram ville bara veta var den senaste Stephen King-romanen fanns någonstans…


RECENSION AV DREAMCATCHER

I DREAMCATCHER är vi är åter tillbaka i Kings Derry. Historien som King berättar tar sin början 1978 och handlar om fyra unga pojkar. Låter det som en tidigare Kingbok? Jag vet, beskrivningen av DREAMCATCHER låter mycket lik handlingen i IT. När man sedan börjat läsa boken märker man snart att likheterna inte är så stora längre, även om de finns där någonstans…

I DREAMCATCHER berättar King historien om Beav, Pete, Henry och Jonsey. Alla fyra bor i Derry och under en dag 1978 förändras deras liv, de möter Duddits.

Att skriva en recension av DREAMCATCHER utan att avslöja för mycket är otroligt svårt. När man läser boken känns det som om allt som händer påverkar historien. Allt man berättar avslöjar för mycket.

Det man kan berätta om DREAMCATCHER utan att avslöja allt för mycket är, som jag sagt tidigare, att det är historien om fem vänner som växer upp tillsammans. När de sedan blir äldre flyttar fyra av dem ifrån Derry och den femte, Duddits, blir ensam kvar. De fyra andra håller dock kontakt med varandra och sammanstrålar en gång varje år i Maines skogar för att jaga. Det är där, i den stuga som de vistas i, allt börjar gå fel…

Jag tänker inte gå in på vad som händer i detalj men DREAMCATCHER är en mycket spännande bok. Under den sista tredjedelen sitter man på nålar. I DREAMCATCHER får vi även bevis på vilken fantastisk författare King egentligen är. Han målar upp några verkligen bra porträtt av de personer som figurerar i boken, och som sig bör blir slutet lite oväntat.

Har då DREAMCATCHER några anknytningar till andra Kingböcker? Nja, inte några som har betydelse för bokens handling. Eftersom handlingen utspelar sig i Derry nämns naturligtvis några personer därifrån, bland annat "The Losers Club". Denna koppling är dock ytterst liten. Vad som är mer intressant när det gäller att jämföra DREAMCATCHER med andra Kingböcker är stilen den är skriven på.

I DREAMCATCHER använder King sig av samma stil som han gör i IT, det vill säga han blandar nutid, dåtid, tankar, drömmar och vakna observationer med varandra just på samma underbara sätt som han gjorde i IT. Personligen gillar jag detta enormt mycket. En del kanske uppfattar det som rörigt men jag gillar det!

Som ni redan vet ska ju DREAMCATCHER även bli film. Att få det bra tror jag kommer att bli mycket svårt. Mycket av handlingen överlämnas åt läsaren själv att bygga sig en uppfattning om och kommer att bli enormt svårt att återge på filmduken. Men å andra sidan har ju detta aldrig stoppat Hollywood tidigare…

Betyget då? Jo, det blir bra. Jag ger DREAMCATCHER fyra starka Följeslagare av fem möjliga. Detta är mycket bra!

[Lilja]

Stephen King har sagt att han anser att "Arkiv X" är det bästa som hänt skräckgenren på många år. Detta är något som märks tydligt i DREAMCATCHER, för vårens Stephen King-roman har mycket gemensamt med "Arkiv X". Även om det hade framgått lite på förhand, så hade jag inte förväntat mig att DREAMCATCHER skulle handla så mycket om aliens som den faktiskt gör. Här finns det aliens av alla de slag, höll jag nästan på att säga - bland annat en slemmig variant som påminner mycket om "poppa-upp-ur-magen"-varelsen i filmen "Alien", med undantaget att DREAMCATCHERS varelse - Byrum - poppar ut någon annanstans…

Trots att DREAMCATCHER är runt 600 sidor tjock är det en snabb historia. Händelserna i boken utspelar sig över ett par intensiva dagar, där bokens fyra huvudpersoner får vara med om mycket, vissa mer än andra... Fast egentligen bottnar DREAMCATCHER i händelser som skedde långt tidigare, när de fyra var tonåringar. Av en ren slump - eller inte - råkar de rädda den utvecklingsstörda Duddits från ett elakt äldre pojkgäng, och de fyra blir fem. Eller en.

Duddits verkar inledningsvis som en smått obetydlig person, men ju längre in i boken man kommer, förstår man Duddits betydelse. För att ge det lite mer tyngd: tyskarna har döpt sin översättning till just "DUDDITS".

DREAMCATCHER är en ganska grabbig historia, i den betydelsen att det är väldigt få kvinnor med i historien. Det handlar om hur män växer upp och hur män minns och King skriver på ett mycket varmt sätt, med en ton som gör att man tar till sig karaktärerna och förstår dem. Detta kan bero på att King skrivit - då menar jag bokstavligt talat - på ett lite annorlunda sätt. Han skrev nämligen DREAMCATCHER helt för hand. Han säger att det gav mer tyngd åt orden, att han tänkte igenom det han skrev, snarare än bara låta historien forsa fram som vanligt. Det märks, det gör verkligen det.

King har även skrivit in sig själv i boken, i huvudpersonen Jonesy. Jonesy har i princip varit med om samma slags bilolycka som King själv var med om för några år sedan. King beskriver Jonesys återkomst till det dagliga livet, och de krämpor som han tvingas lida av på ett övertygande sett, förmodligen för att han egentligen skriver ned sina egna tankar och känslor.

Hur filmskaparna ska lyckas göra en vettig film av DREAMCATCHER har jag svårt att förstå. Historien är oerhört komplicerat berättad - en händelse kan utspela sig i olika tider, på olika platser på en och samma sida. Inte alls så mystiskt som det kan verka, när man läser det, men på film kan det bli förvirrande. Dessutom är en person inlåst i sitt eget huvud, symboliserat av ett kontor och ett lager… Okej, jag vet att det där lät riktigt förvirrat, men det är ganska glasklart i boken. Hur som helst tror jag att en eventuellt film kan bli ganska så meningslös och slarva bort en bra story.

DREAMCATCHER är på sätt och vis som en "best-of"-bok från King. Vi har fyra pojkar i tonåren ("The Body"), en berättarform som växlar mellan dåtid och nutid (IT), en speciell figur och drömlik kommunikation (THE REGULATORS), aliens (THE TOMMYKNOCKERS), och en hel del som man känner igen från tidigare böcker och noveller, utan att det rör sig om en kopia av något gammalt.

När jag läste DREAMCATCHER satt jag och funderade på att för att vara en berättelse som delvis utspelar sig i Derry så var det inga direkta kopplingar till tidigare historier från staden. Trodde jag ja, tills jag vände sida och hittade en liten hälsning från Bill, Bev, Eddie och alla de andra i "The Losers Club" plus ett rödsprayat meddelande från en viss person… något som lär kittla fantasin hos de flesta Kingfansen… Läs själva och se!

För det tycker jag att ni ska göra. DREAMCATCHER är en riktigt bra Kingbok. Den har den där "nya" tonen vi känner igen, samtidigt som den är kryddad med nagelbitande spänning och riktigt, sliskigt äcklig skräck av det mer magstarka slaget…

Betyget blir fyra starka Följeslagare även från mig.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Michaela Johansson:

1. Hej! Sade ni förut att hårdrocksbandet Anthrax var influerade av King? Jag vet inte om jag har läst det eller bara inbillat mig, och är det då verkligen sant? Tack på förhand, måste få veta eftersom jag har slagit vad med min kompis om detta ;)

- Jo, det stämmer att hårdrocksbandet Anthrax har skrivit låtar som är inspirerade av Kings verk. På albumet "Among The Living" är titellåten inspirerad av THE STAND (PESTENS TID) och låten "Skeletons in the Closet" inspirerad av novellen "Apt Pupil" ("Sommardåd"). På det efterföljande albumet "State of Euphoria" hittar man låten "Misery Loves Company" som inte helt oväntat återger handlingen i MISERY (LIDA). Någon i bandet (troligen gitarristen Scott Ian) har dessutom en första utgåva av CARRIE. Inte illa! [Anders]

Frågor från Jimmy Backlund:

2. Tja! En kort fråga? Jag läste på en sida att King håller på att bli blind. Det kanske är gammalt, men stämmer det och i så fall hur är det med honom nu och vad berodde det på ?

- Ja, nu var det bara fyra utskick sedan vi svarade på denna fråga senaste (#108), men lite kort så har King en ögonsjukdom som gradvis gör hans syn sämre och det kan gå så illa att han till slut blir helt blind. Nu för tiden pratas det inte så mycket om detta, så vi antar att sjukdomen har stabiliserat sig. [Anders]

3. Jag tänkte också fråga om ni känner till några tröjor som har med King att göra som går att beställa här i Sverige? Så jag kan visa alla vem det är som är vår gud! Annars tycker jag faktiskt att vi skulle ordna det tycker ni inte det?

- Vad vi vet så finns det inga "officiella" Kingtröjor gjorda i Sverige, och några "inofficiella" har vi inte heller sett. Kings gamla förlag Legenda gjorde i samband med boken STARK en Kingtröja med texten "En Stark King" och en liten sparv, utöver det finns det inget som vi känner till. Tyvärr så kommer inte vi att trycka upp några Kingtröjor, eftersom "Stephen King" mer eller mindre är ett varunamn som man inte kan använda hur som helst på olika produkter. Man vill inte riskera att få en fet stämning på sig.

Däremot finns det planer på att göra en Följeslagarna-tröja under året. Mer om det vid ett senare tillfälle. [Anders]


PÅMINNELSE OM OMRÖSTNING

Nu är det inte långt kvar tills vi kan avslöja vilka av King verk ni, medlemmarna i Följeslagarna gillar bäst, närmare bestämt i nästa nummer. Det betyder att ni inte har så värst lång tid på er att skicka in era åsikter. Den 12/4 är sista dagen vi tar emot dem.

Kom ihåg att ni genom att vara med i omröstningen automatiskt ingår i en utlottning av ett fett Kingpaket som bland annat innehåller en Stephen King t-shirt och kopior på novellen "All That You Love Will Be Carried Away" (se recension i förra utskicket) med mera. Vi behöver fortfarande fler röster för att få ett så komplett resultat som möjligt. Logga in på medlemsavdelningen på hemsidan, klicka på "Aktuellt" och fyll i formuläret!


EFTERORD

Nästa gång är det då alltså dags för vårt treårs jubileum. Traditionen säger att vi då ska presentera resultatet i omröstningen, samt en liten rapport om vilka Följeslagarna egentligen är, och vi ska väl inte vara sämre i år. Vi får se hur det ser ut i år. Kom ihåg att ni fortfarande kan vara med och påverka resultatet i omröstningen. En sista påminnelse kommer att skickas ut separat nu i veckan som kommer.

Dock: nästa utskick kommer INTE om exakt 14 dagar. På grund av påsklov och annat skoj, kommer utskick #113 att komma ut en eller två dagar senare än vanligt. Men den som väntar på något gott, får lite bonus-påskgodis om drygt två veckor alltså.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025