UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #113 - 010417

FÖRORD

Hej och välkomna till Följeslagarnas treårsjubileum! Ja, det var alltså för tre år sedan som det första utskicket kom till de 15 som då var medlemmar. Det är lite skillnad nu för tiden, med snart 650 medlemmar. I detta nummer presenterar vi resultatet av den årliga omröstningen där vi fått fram de bästa böckerna, novellerna, filmerna och sånt bland Kings verk - helt framröstade av er. Och vilka ni är har vi också tagit reda på, genom att rota fram lite statistik ur vårt medlemsregister. Inte världens mest intressanta läsning, men kanske lite…

Hipp hipp hurra! - Lilja & Anders
Medlemsantal: 637


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Svenska nyheter. HEARTS IN ATLANTIS har nu fått en svensk titel, och det blev HJÄRTAN I ATLANTIS, trots att "hearts" i originaltiteln mest syftar på kortspelet Hjärter. Översättaren John-Henri Holmberg kommenterar titeln så här: "Att de spelar Hjärter får nog ses som det mer sekundära jämfört med bokens hela övergripande tematik, även om det förstås är lite synd att dubbelbetydelsen är omöjlig på svenska". John-Henri hälsar också att han fått i uppdrag av Bra Böcker att översätta DREAMCATCHER.

* THE DARK TOWER 5. Under de senaste dagarna har en hel del uppgifter dykt upp om den femte delen i THE DARK TOWER serien. Först lades följande ut på Kings officiella sida:

"Finishing up Black House is taking longer than anticipated which has put off the fifth Dark Tower a bit longer. The current plan is to begin it this summer. We do not have a publication date, but can say that it is unlikely to be in bookstores in 2001."

Detta indikerade att King planerat att ge ut del 5 under 2001 men kommit fram till att det inte skulle hinnas med. Nu var det alltså 2002 som verkade gälla. Ett par dagar efter detta kom det ett nytt uttalande.

"For those of you who are Dark Tower fans, Black House will answer many questions you may have about the Crimson King, who/what are Breakers, how does Ted Brautigan fit in, etc. It will be the closest thing to a DT novel you'll see before the fall of the Year Three ('03). Stephen is planning a return to the gunslinger, but first must satisfy a number of other commitments, including an introduction to a new edition of M.G. Lewis's classic gothic novel The Monk, and an essay on horror movies for the noted genre publication Fangoria."

Här uttalas det klart och tydligt att del 5 inte kommer att ges ut förrän hösten 2003, vilket känns lite trist.

* BLACK HOUSE. Uppföljaren till THE TALISMAN kommer alltså att ge svar på en hel del frågor angående Kings "Dark Tower värld". Vi kommer bland annat att få svar på frågor angående "The Crimson King", vem/vad är "Breakers", hur passar Ted Brautigan från HEARTS IN ATLANTIS in i det hela med mera.

* Mer BLACK HOUSE. Random House som ger ut boken i USA kommer att lägga ut utdrag ut boken på sin hemsida om c:a 8 veckor (någon gång i juni).

* För två veckor sedan signerade King böcker i en bokhandel i Florida, där han nu tillbringar somrarna. Mycket lite hade läckt ut om denna signering innan den tog plats. Här finns dock en artikel om den:
http://www.naplesnews.com/01/04/naples/d586374a.htm

* THE DEAD ZONE. Som vi berättat tidigare kommer THE DEAD ZONE att bli en miniserie på amerikansk TV. Tidigare har det varit klart att Anthony Michael Hall har en av rollerna. Nu är det även klart att Nicole de Boer har en annan. Vet ni inte vilka dessa två skådisar är kan ni se bilder av dem här:

Anthony: http://w1.192.telia.com/~u19211135/amh.jpg
Nicole: http://w1.192.telia.com/~u19211135/nicole.jpg


* The Rock Bottom Remainders kommer att ge sig ut på en ny turné i år. Turnén kommer att äga rum i höst och gå under namnet: ROCK FOR KICKS WORLD TOUR.

* Den engelska tidningen Bloomsbury Magazine har en Kingspecial denna månad. Ni hittar deras sida på följande adress:
http://www.bloomsburymagazine.com/BookCatalog/featurepage.asp?mscssid=1L9

De har även två artiklar om King:
Stephen King: From Page to Silver Scream:
http://www.bloomsburymagazine.com/ezine/Articles/Articles.asp?ezine%5Farticle%5Fid=124

Net Prophet: Stephen King:
http://www.bloomsburymagazine.com/ezine/Articles/Articles.asp?ezine%5Farticle%5Fid=130


OMRÖSTNING 2001

Jaha, då var årets omröstning över. 128 av er valde att delta. Här i utskicket kommer vi endast att presentera de fem första platserna, men vill ni se hela resultatet finns listorna på hemsidan (kolla Aktuellt-sidan). Där har vi även angivit vilken placering titeln fick förra året.

* Bästa Kingboken

Vi börjar med böckerna. I denna kategori deltog alla som skickade in bidrag. Som väntat stod det mellan THE STAND och IT. Förra gången var det IT som var populärast och tog hem första platsen med 12 poängs övertag. I år var det dock tvärt om, THE STAND hamnade på första plats och IT kom 23 poäng efter.

De andra titlarna hade egentligen aldrig någon chans. THE GREEN MILE som kom på tredje plats var hela 49 poäng efter.

Några större överraskningar bjöd inte denna kategori på. Det mest överraskande var att HEARTS IN ATLANTIS gick in på en 13:e plats (från en 23:e) förra året utan att den översatts till alla Nordiska språk än.

Här är top-5:

1 - THE STAND - 150
2 – IT - 127
3 – THE GREEN MILE - 78
4 – THE TALISMAN - 48
5 – BAG OF BONES - 36

* Bästa novellsamlingen

När det gäller samlingar var det DIFFERENT SEASONS som gällde. Den vann stort med 9 poäng före tvåan FOUR PAST MIDNIGHT.

Tyvärr var det inte alla som deltog i denna kategori. Endast 107 medlemmar sa sin mening angående vilken samling som de gillade bäst. Detta ger intryck av att Följeslagarna inte föredrar Kings novellsamlingar, för även om DIFFERENT SEASONS vann stort bland samlingarna kom den inte bättre än på 33:e plats bland böckerna.

Här är top-5:

1 – DIFFERENT SEASONS – 28
2 – FOUR PAST MIDNIGHT – 19
3 – NIGHT SHIFT – 17
4 – SKELETON CREW – 17
5 – NIGHTMARES & DREAMSCAPES – 15

* Bästa Kingnovellen

När det sedan gäller själva novellerna var det ännu färre som valde att delta. Här var det endast 104 som bidrog. Här stod det mellan RITA HAYWORTH AND THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE MIST. Förra året vann THE MIST med en marginal på 20 poäng men i år hamnade den endast på andraplats. RITA HAYWORTH AND THE SHAWSHANK REDEMPTION rusade från en niondeplats upp till förstaplatsen, som den knep med endast 4 poäng.

Här är top-5:

1 – RITA HAYWORTH AND THE SHAWSHANK REDEMPTION – 79
2 – THE MIST – 75
3 – THE BODY – 52
4 – THE LANGOLIERS – 49
5 – APT PUPIL – 29

* Bästa Kingfilmen

I filmkategorin var det 124 som röstade, det vill säga nästan alla deltog. Det var även i denna kategori som det skilde minst från förra året. De filmer som nu hamnade på top-5 är alla samma som låg där förra året. Den enda skillnaden är att de nu ligger i en lite annan ordning. THE GREEN MILE tog över ledningen från THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE SHINING –80 bytte plats med THE STAND. STAND BY ME ligger kvar på en femteplats. Detta kan man kanske förklara med att det inte kommit någon ny Kingfilm under 2000.

Den stora överaskningen här är ju dock att THE GREEN MILE vann så stort. Hela 64 poäng mer än THE SHAWSHANK REDEMPTION blev det. Det är 2 poäng mindre än THE STAND fick på fjärdeplatsen, inte illa.

En annan raket var CARRIE som rusade upp från 25:e plats till 10:e.

Här är top-5:

1 – THE GREEN MILE – 202
2 – THE SHAWSHANK REDEMPTION – 138
3 – THE SHINING (1980) – 72
4 – THE STAND – 66
5 – STAND BY ME – 38

* Bästa goda karaktären

Hela 81 personer deltog i denna kategori. Den största överraskningen här var att det kom in så väldigt många förslag. Vi hade gissat att det skulle komma in en del men inte så många som 29 olika karaktärer. Den mest oväntade var nog Gud och vi är lite tveksamma till om det verkligen är King som hittat på honom…

Kampen kom till slut att stå mellan Roland från THE DARK TOWER böckerna och John Coffey från THE GREEN MILE. Faktum är att detta inte avgjordes förrän det sista bidraget ramlade in på torsdagskvällen. Roland spöade dock Coffey med en ynka röst.

Här är top-5:

1 - Roland of Gilead (THE DARK TOWER) – 14
2 - John Coffey (THE GREEN MILE) – 13
3 - Tom Cullen (THE STAND) – 4
4 - Allan Pangbourne (THE DARK HALF, NEEDFUL THINGS) – 3
5 - Bill Denbrough (IT) – 3

* Bästa onda karaktären

Även här kom det in fler förslag än vi trott från de 93 medlemmar som deltog. Även om resultatet blev som vi trott tycker vi att detta visar på att King har många karaktärer vi gillar att hata. För Randall Flagg (från THE DARK TOWER, EYES OF THE DRAGON, THE STAND med mera) blev detta dock en promenadseger. Av de 93 rösterna som kom in nöp han drygt 40% och vann lätt med 39 röster.

På andra plats med 16 röster kom Pennywise från IT.

Värt att nämnas är också att inte enbart mänskliga karaktärer fick röster i denna kategori Christine hamnade på en 10:e plats, Cujo på en 11:e och The Mangler på en 14:e.

Här är top-5:

1 - Randall Flagg (THE DARK TOWER, EYES OF THE DRAGON, THE STAND m.m) – 39
2 - Pennywise (IT) – 16
3 - Leland Gaunt (NEEDFUL THINGS) – 7
4 - Annie Wilkes (MISERY) – 6<
5 - Andre Linoge (STORM OF THE CENTURY) - 5

Då så, det var en liten sammanfattning över vilka av Kings skapelser Följeslagarna gillar bäst. Glöm nu inte att surfa in på vår hemsida och kolla hur de fullständiga listorna ser ut och var just din favorit hamnade.

* Utlottningen av Kingpaketet

Som vi nämnt tidigare har vi lovat att lotta ut ett pris bland de som varit med och röstat fram de topplistor vi precis redovisat. I priset ingår en kopia på Kings senaste novell "All that you love will be carried away", ett exemplar av Följeslagarnas dubbel-CD "F14" med en massa digitalt Kinggodis på, en Stephen King t-shirt och ett exemplar av den första Kingboken i Sverige NÅGONSIN - den så kallade "gula" CARRIE. Inte illa alls.

Slumpen har utsett Jessica Wallström i Gävle till den glada vinnaren! Grattis säger vi, priset kommer i brevlådan inom en snar framtid! Vi säger även tack till Magnus Lange som varit snäll nog att donera tröjan och boken!

[Lilja]


VILKA ÄR FÖLJESLAGARNA 2001?

Dags igen för lite amatörstatistik som egentligen inte alls är intressant, eller är den det? Det är väl egentligen endast i jämförelse med tidigare år som detta är intressant, så därför finns det jämförelser med tidigare år även i årets sammanställning. Statistiken ni nu ska läsa är baserad på de uppgifter som kommer till oss, när ni registrerar er.

År 1 (april 1998 - april 1999):

Vid den första årsdagen hade Följeslagarna 109 medlemmar, varav 97 var registrerade. 22 av dessa var tjejer och bland dessa var Cecilia och Carina de vanligaste namnen. Bland killarna dominerade "Andreas" med åtta medlemmar och sammanlagt var Nilsson det vanligaste namnet.

Åldersgruppen spände mellan 1946 och 1986 och de flesta var födda 1974 eller 1975, men genomsnittet blev 1973.

13 medlemmar bodde i Stockholmsområdet som dominerade följt av Göteborgsområdet och sen Skåne. Följeslagarna hade fyra utländska medlemmar, två norska och två danska.

År 2 (april 1999 - april 2000):

Vid den andra årsdagen hade Följeslagarna ökat till 432 personer, det vill säga en ökningen med ungefär en medlem per dag på ett år. Tjejerna hade gått upp till att utgöra en tredjedel av medlemmarna. De mest förekommande tjejnamnen var Jenny och Anna (sex var) och bland killarna var det återigen Andreas (18 st) som toppade före Peter, Daniel, Johan, Magnus och en massa andra sköna lirare. Bland efternamnen trillade Nilsson ned till en tredje plats, slaget av Karlsson (18 st) och Johansson (17 st).

Även åldersgruppen hade utökats, till att spänna mellan 1940 och 1988. De flesta var födda under det tidiga 80-talet, allra flest 1981 (39 st), fast genomsnittet blev 1975 i alla fall.

Geografiskt sätt såg det ganska lika ut - Stockholmsområdet hade 56 medlemmar, sen kom Skåne, Småland, Västergötland och så Göteborgsområdet. Dock var det mest spännande att se att Följeslagarna hade utökat utanför Sverige, och fått 12 ytterligare utländska medlemmar, fördelade så här: Norge (5), Finland (4), Danmark (4), Åland (1), Luxemburg (1), Irland (1) och Kanada (1).

År 3 (april 2000 - april 2001):

Medlemsantalets ökning under det senaste året har inte riktigt varit lika explosionsartad. Från 432 till dagens 637 ger ett snitt på lite mer än en halv medlem per dag (!), vilket fortfarande givetvis är bra. Följeslagarna ökar stadigt!

I dagsläget utgörs 35% av tjejer (222 stycken) och nu har Anna dragit ifrån Jenny när det gäller toppstriden bland tjejnamnen! Spännande - Anna har 10 och Jenny 7. Jenny har även fått konkurrens av Linda (också 7) strax följt av Annette (6, inklusive olika stavningar) och Carina (5). Bland killarna är det fortfarande Andreas som dominerar (nu 21 st), före Magnus (17), Johan och Mikael (16) samt Fredrik (14).

Efternamnsstriden vanns återigen av Karlsson (26) före Johansson (21), och Andersson, Eriksson och Svensson som alla fick 20. Nilsson ramlar allt längre ned i listan…

Under det senaste året kan Följeslagarna stoltsera med att ha minst en medlem från de senaste sex decennierna, då vi har en medlem född 1990. Den äldsta är född 1941, så med andra ord har vi 51 år mellan den äldsta och den yngsta. Imponerande! Dock är de flesta fortfarande födda under det tidiga 80-talet - allra flest denna gång hittar vi från samma år som den excellenta THE TALISMAN kom ut - nämligen 1984. Hela 53 medlemmar är födda detta år. Strax därefter har vi 1985 (48) och 1981 (47) och sen 1983 (45). Genomsnitts-Följeslagaren är numera född 1976 (efter en liten avrundning), och där har vi en tydlig tendens.

En annan intressant sak att notera är att Följeslagarna har medlemmar från alla år mellan 1941 och 1990, förutom 1943, 1945 och 1952…

När det gäller den alltmer svårdefinierade geografin, är det enklast att börja med de utländska Följeslagarna som blygsamt ökat till 19 stycken, fördelat så här: Norge (6), Finland (6), Danmark (3), Spanien (1), Luxemburg (1), Irland (1) och Kanada (1), och det är fortfarande glädjande varje gång det ramlar in en ny "utländsk" medlem.

Att ge en korrekt bild av Sverige är hopplöst. Vi har delat in Sverige lite fumligt i landskap plus två större områden - Stockholm och Göteborg, och ibland funderar man på om siffrorna blir rättvisande när det gäller just Stockholm för vissa medlemmar kanske bättre passar in bland folket i Uppland eller Södermanland än i huvudstaden. Ta alltså dessa siffror med en nypa salt, världen går kanske inte under om en siffra här eller där är lite felaktig… eller?

Stockholmsområdet leder fortfarande med 85 medlemmar följt av Skåne (71) och Småland (51). Det ser med andra ord ut ungefär så som det gjort de tidigare åren, och så länge Följeslagarna inte når ut till en större mängd människor lär det nog se ut så här… Vi får väl se nästa år, om det nu blir en sådan här rapport nästa år - den blir allt drygare att göra, samt som det känns ganska så fånigt, eller vad säger ni?

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Kenneth

1. Hej! Jag är ett stort Stephen King-fan som undrar om ni vet i fall de ännu oöversatta delarna i DET SVARTA TORNET-serien kommer att ges ut på svenska någon gång? Jag tycker det är märkligt att man hittills struntat i att ge ut dem när i princip allting annat King har skrivit har publicerats i Sverige, plus att man på senare år har kunnat notera ett växande intresse för fantasy-litteratur i allmänhet här i landet. Kanske man är rädd att dessa böcker ska sälja dåligt, men personligen har jag svårt att se varför de skulle sälja sämre än böcker som VÄKTARNA (som ju inte gavs ut under Kings riktiga namn, som därför många King-läsare kanske inte känner till, och som bara är en sämre version av DESPERATION) och ATT SKRIVA; en bok jag har en känsla av att bara de mest inbitna King-fans vill läsa.

- Vad vi vet, så finns det intresse hos ett svenskt bokförlag att ge ut de kvarvarande delarna i THE DARK TOWER-serien, men just nu hänger det på om de får rättigheterna. Förhoppningsvis kan vi se svenska översättningar i butiken inom ett par år. Håll ut!

När det sen gäller varför man struntat i att översätta THE DARK TOWER 3 och 4 så är det en fråga vi besvarat vid ett flertal tillfällen. Enligt uppgifter var REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA de två sämst säljande Kingtitlarna någonsin, och i och med det tappade Legenda sugen. När King sedan togs över av Bra Böcker fanns det inget intresse att ta upp utgivningen (förmodligen med facit i handen).

Jag tror att det delvis kan bero på THE DARK TOWER-böckernas oregelbundna utgivning. Fast å andra sidan har det inte hindrat andra länder… Som du säger har intresset för fantasy ökat och det tillkommer nya läsare med Kingintresse hela tiden, så nu är det fan dags, om ni ursäktar det hårda ordet.

Resonemanget om vilka böcker som borde sälja mer än andra kan man utveckla i all evighet, men jag tror ändå att en fristående roman borde sälja bättre än del 3 i en långt utdragen serie böcker. Tyvärr blev det lite småfloppigt med VÄKTARNA. I original gavs ju båda böckerna ut samtidigt och sålde då varandra, så att säga. I Sverige kom de ut med två års mellanrum och det var ju inte så bra. Däremot tycker jag inte att VÄKTARNA är en sämre variant av DESPERATION, även om karaktärsnamn et cetera går igen. Jag tycker att båda böckerna står på egna ben, och inte nödvändigtvis behöver jämföras.

När det gäller ATT SKRIVA så är det en bok för de som vill veta mer om King och dessutom lära sig mer om hur man skriver bra, oavsett om man skriver böcker, artiklar eller vad det nu kan vara. Jag tyckte den var perfekt, eftersom jag ville veta mer om King och dessutom lärde mig mycket (förutom att skriva i Följeslagarna frilansar jag för den lokaltidning där jag dagligdags jobbar som webbdesigner). Ge ATT SKRIVA en chans. [Anders]


EFTERORD

Det var allt för denna gång. I nästa utskick går vi igenom Kings första non-fictionbok - DANSE MACABRE, eller DÖDSDANSEN som den heter på svenska. Har ni läst denna bok, så är ni mycket välkomna att skicka in ert betyg på boken (mellan 1 och 5, som vanligt) och gärna en liten motivering till det hela.

I övrigt - fortsätt att skicka in frågor till oss, och allt annat som känns intressant.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025