UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #114 - 010430

FÖRORD

Hej och välkomna till ett nytt utskick från Följeslagarna, denna gång ett lite kortare utskick än normalt. Så blir det ibland. Till detta utskick hade vi utlovat nästa del i vår djupgående genomgång av Stephen Kings böcker och då utforska non-fiction boken DANSE MACABRE (DÖDSDANSEN på svenska). Så blir det dock inte av lite olika anledningar - denna artikel skjuts fram en månad faktiskt, till utskick nummer 116 den 28:e maj. De två (suck…) medlemmar som hade skickat in betyg på boken kan andas ut, men ni andra bör ta er i kragen och förse oss med ett betyg mellan 1 och 5 och så en liten motivering. Det måste väl vara fler än två som läst boken?

I stället tar vi och kommenterar Kings senaste bok i Sverige, som också råkar vara en non-fiction bok, nämligen ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER - översättningen av förra höstens ON WRITING. Vad vi tycker om denna kan ni läsa lite längre fram i utskicket, men nu blir det nyheter!

Mycket nöje – Lilja & Anders
Medlemsantal: 650


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Böcker i Sverige. HJÄRTAN I ATLANTIS - den svenska utgåvan av HEARTS IN ATLANTIS kommer redan nu i juli och inte i augusti som tidigare meddelats. Den svenska översättningen av DREAMCATCHER kommer under hösten nästa år. Ingen svensk titel är ännu satt. Huruvida det blir med eBöckerna RIDING THE BULLET och THE PLANT i Sverige, har vi inga nyheter att förmedla.

* Är inte King bra nog att kunna skriva en bok som DESPERATION? Inte om man frågar Christina Starobin. Hon påstår nämligen att King stulit idéer från hennes bok när han skrev DESPERATION. Läs hela artikeln här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/law.html

* Arbetet med FIRESTARTER: THE NEXT CHAPTER inleddes den 17/4. I rollerna ser vi bland annat Marguerite Moreau (Queen of the Damned), Malcolm McDowell (A Clockwork Orange), Danny Nucci (The Rock) and Dennis Hopper (Blue Velvet). Den fyra timmar långa miniserien spelas in i Salt Lake City och regisseras av Robert Iscove (Cinderella) och är baserad på ett manus av Philip Eisner (Event Horizon).

Här är handlingen:
FIRESTARTER: THE NEXT CHAPTER fortsätter berättelsen om Charlene "Charlie" McGee (som spelades av Drew Barrymore i originalfilmen) 20 år efter det som utspelar sig i boken. Charlie har ägnat de åren med att hålla sig undan från myndigheterna. Under sina försök att hitta sanningen om sin gåva hamnar hon på samma universitet som utförde experimenten på hennes föräldrar. Rainbird (McDowell) som vill få kontroll över Charlies krafter hinner dock ikapp henne och det visar sig att experimenten aldrig slutade. Rainbird har nu en mänsklig arsenal av barn med enorma krafter.

Miniserien kommer preliminärt att få premiär på amerikansk TV i december.

* CHILDREN OF THE CORN 7 – RESURRECTION kommer troligen att få videopremiär i USA i oktober. Så här beskrivs handlingen:

Ett par FBI agenter följer efter en sadistisk seriemördare till en liten stad i Nebraska där de upptäcker mer än de letade efter, inklusive en väl bevarad hemlighet. En hemlighet om stadens barn…

* DVD-filmer. MGM kommer snart att släppa en ny DVD-utgåva av CARRIE. Det som gör denna utgåva så intressant är att den kommer att innehålla scener från CARRIE-musikalen. Kan bli mycket intressant att se.

I övrigt så finns det flera kap att göra just nu när det gäller Stephen King-filmer på DVD. Åhléns rear ut DEN GRÖNA MILEN för 159 kr och här och där (kolla bland annat in lågpriskedjan L.P.-varuhuset) kan man hitta ett flertal titlar under hundralappen, bland annat CUJO, THE RUNNING MAN, TRUCKS, CHILDREN OF THE CORN etc. Det finns även just nu flera titlar på video till ännu billigare priser. Passa på att göra kap ni som gillar att samla på filmerna.

* LT’S THEORY OF PETS. Nu gör Simon & Schuster som Hodder & Stoughton och släpper denna historia på kassett och CD. Hodders utgåva kommer i juni medan Simon & Schusters kommer först i juli.

* Till sist kan vi meddela att den svenska pingisstjärnan J-O Waldner har NYCKELN TILL FRIHET som favoritfilm. Detta enligt Aftonbladets chat med J-O. Tack till Stefan Magnusson för tipset.


KOMMENTAR TILL ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER

Stephen Kings senaste bok i Sverige - ATT SKRIVA - smög sig ut i bokhandeln utan att göra så speciellt mycket väsen av sig för några veckor sedan. Det är lite tråkigt att den inte uppmärksammades lite mer för det är ju en bra bok som framför allt visar de svenska läsarna en lite ny sida av King.

Det är ingen idé för mig att recensera och betygsätta boken eftersom vi redan gjort det när originalutgåvan ON WRITING: A MEMOIR OF THE CRAFT recenserades i utskick #100, den 16:e oktober förra året. Läs recensionen på hemsidan om ni glömt bort den, eller helt enkelt inte läst den tidigare. Ingen recension alltså, men en kommentar.

Vi kan börja med en ytlig detalj. Ni som ännu inte sett boken känner inte till att omslaget utgörs av ett foto på King, en inzoomning av hans ansikte med något slags linjärt filter på. OK, omslaget är bättre än det Brittiska omslaget med en skrivmaskin och Kings ansikte på ett papper, men det är på gränsen alltså. Jag fattar inte vad Bra Böcker har tänkt. Vill de vara övertydliga? I så fall, kunde de inte valt ett annat fotografi än detta som är minst fem år gammalt och inte alls speciellt representativt för "nya, smalare" King?

Nästa sak att reagera på är att ATT SKRIVA visade sig vara en mer amerikansk bok än vad jag mindes. Med det menar jag att översättningen i vissa delar av boken känns ganska meningslös, i vissa fall har översättningen uteblivit totalt. Det var likadant i översättningen av BENRANGEL - man lät helt enkelt bli att översätta vissa delar. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta, men hur som helst vill jag hellre rekommendera er att läsa boken på engelska, för den förlorar helt klart en hel del i översättningen. När jag var yngre och läste just den meningen ("boken har förlorat en del i översättningen") så kunde jag inte förstå vad recensenterna menade, men nu gör jag det. Ett stort plus dock till de två dikter som finns med i boken som översatts mycket snyggt av Följeslagaren John-Henri Holmberg, som alltså inte står bakom översättningen av hela boken. ATT SKRIVA är översatt av Tove Borglund Janson (som även översatte FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON), och hon har gjort ett bra jobb, men jag antar att det var svårt i vissa partier.

Det om den svenska versionen av boken. Så här vid en andra läsning slår det mig att ATT SKRIVA fortfarande framstår som en mycket intressant bok. I alla fall för mig som delvis jobbar lite med att skriva. Vi har ju sett tidigare att det finns duktiga novellförfattare här bland Följeslagarna, och denna bok borde sitta som handen i handsken för dem. Jag gillar speciellt hur King i bokens avslutning visar i praktiken hur man använder alla de tips han går igenom i boken. Mycket bra. Även den inledande memoarliknande delen är mycket underhållande - faktiskt är vissa av Kings barndomsminnen läskigare än vissa saker han hittat på i sina böcker… Och jag gillar fortfarande att läsa om hur vissa berättelser kom till, det gillar jag extra mycket.

I kort: gillar du att skriva och vill ha matnyttiga tips hur du förbättrar ditt författande, och vill du samtidigt veta mer om Stephen King, ja då ska du inte tveka utan genast inhandla ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER.

[Anders]


FRÅGOR

Fråga från Michael Björk:

1. Hej! Jag läste någonstans om medlemströja - hur kommer den att se ut? Vad kommer den att kosta och när kommer man att kunna köpa den?

- Som tanken är nu ska medlemströjan vara en svart t-shirt med en grön "logga" i samma stil som på hemsidan och under det någon slags "tagline", men hur den ska lyda vet vi inte just nu. Vi tar gärna emot lämpliga förslag - skicka till foljeslagarna@swipnet.se. Priset kommer att bli så lågt som möjligt, på sin höjd runt 100 kronor. Vi kommer att erbjuda tröjan i alla storlekar (XS-XXL + även så kallade "tjejtröjor"), men mer information kommer senare. Kanske efter sommaren, eller tidigare beroende på när vi bestämt tröjtrycket. [Anders]

Fråga från Roland Sköldblom:

2. Hej, Jag skulle vilja veta om man kan få en bok av Stephen King signerad nu och vart man i så fall skall skriva för att få den. Tacksam för upplysningar om detta.

- Tyvärr är denna tjänst inte tillgänglig just nu enligt Kings hemsida där man kan läsa följande:

"Due to the time it will take to honor the requests from over 2,500 fans (at least 24-30 months), we are not accepting any additional requests until further notice. We are sorry that this has become necessary, but hope that you will understand the reason for having to do so."

Jag antar att du får vänta ett tag till och sedan kolla in Kings sida (denna information står på sidan med "Rumors") då och då för senaste nytt i denna fråga. [Anders]


EFTERORD

Så, då var ytterligare ett utskick fullbordat. Som det är just nu känner vi att det kan vara läge att reda ut vad som händer i Kingvärlden resten av året och här framöver, i USA så väl som i Norden. Därför kommer vi att i nästa utskick se till att ni hålls ordentligt à jour. Till dess får ni skicka in lite roliga frågor till oss, det känns som det blir allt mindre av det och det kan väl inte vara så att ni vet precis allt nu? Så bra på att förmedla information kan vi väl inte vara, eller? Hur som helst: Har ni en fråga som ni vill ha svar på är det bara att skicka in den till oss så ska vi göra vårt bästa. Ha det bra nu, så ses vi igen om fjorton dagar.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025