UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #118 - 010625

FÖRORD

Välkomna till ett nytt utskick! I detta utskick har vi kommit fram till del 13 i vår stora genomgång av Kings böcker. Turen har kommit till Kings seriealbum CREEPSHOW. Läs mer om denna episodskräckis i den gamla skolan lite längre ned i detta långa utskick.

Vi har också sammanställt de svar som kom i VÅR FRÅGA TILL ER, den som handlade om de kommande nyfilmatiseringarna av SALEM'S LOT samt om nyfilmatiseringar i allmänhet. Läs mer längre ned. Vi har även några rättelser, kommentarer till Röda Rummet, en recension av DREAMCATCHER, samt en efterlängtad överraskning sist i utskicket…

Utöver detta har vi även en hel del nyheter. En hel del av dem handlar inte helt oväntat om höstens höjdpunkt BLACK HOUSE. Det är ju trots allt mindre än tre månader kvar tills den finns ute i handeln och man kan inte säga annat än att det börjar dra ihop sig...

Ryslig läsning… – Lilja & Anders
Medlemsantal: 671


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* BLACK HOUSE. Vi börjar med den kommande uppföljaren till THE TALISMAN. Nu börjar det verkligen hända saker. Det engelska förlaget Harper Collins har nu dragit igång en fullskalig reklamkampanj. På deras BLACK HOUSE sida hittar ni till exempel en trailer för boken samt bilder på hur boken ska marknadsföras. Adressen är:
http://www.fireandwater.com/blackhouse

Sidan verkar dock främst vara riktad till bokhandlare och kommer antagligen snart att bytas ut. Det betyder att det är bäst att ni sticker dit och kollar NU!

På eBay börjar det nu dyka upp engelska ARC:s av BLACK HOUSE. De är dock rätt dyra. Ni får inte ett ex under 3000 SEK (och det inkluderar INTE porto).

Donald M. Grant har nu avslöjat att det kommer att bli Rick Berry som illustrerar och designar deras limited edition av BLACK HOUSE.

* I samband med att BLACK HOUSE släpps kommer Simon & Schuster att ge ut THE TALISMAN some ljudbok. Den kommer då att läsas av Frank Muller som läst in otaliga andra Kingböcker.

* THE TALISMAN (teveserien). Mick Garris gav nyligen en intervju där han berättade lite om arbetet med den kommande miniserien av THE TALISMAN. Han nämner även filmatiseringen av RIDING THE BULLET. Ni hittar intervjun här:
http://www.assignmentx.com/0/editorial.asp?aff_id=0&this_cat=Movies&action=page&obj_id=27261#

* Svenska pockets. Lagom till sommarlov och semester har Bra Böcker släppt två Kingtitlar som pocket - det är den sex år gamla SÖMNLÖS (INSOMNIA) och BENRANGEL (BAG OF BONES) som nu finns till lågpris. Ni kan se omslagen på Följeslagarnas hemsida (under nyheter).

* Det ser ut som Kanal 5 kommer att visa JURTJYRKOGÅRDEN (PET SEMATARY) någon gång under sommaren. Vi får återkomma med mer information senare. Förmodligen blir det även fler Kingskräckisar på teve i sommar så kolla in tablåerna.

* DREAMCATCHER (filmen). Nu kommer lite information om filmversionen av Kings senaste bok. Det lutar åt att den kommer att spelas in i Quebec i Kanada. Här är en artikel om den: http://www.ottawacitizen.com/entertainment/010618/5054063.html

Det finska omslaget till översättningen av DREAMCATCHER - UNENSIEPPAAJA - finns nu att beskåda på Följeslagarnas hemsida (under nyheter).

* FIRESTARTER: THE NEXT CHAPTER. En hel del har rapporterats om denna miniserie de senaste veckorna. Ni kan läsa en sammanställning av allt här:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/fire2.html

* Som ni redan vet kommer Kings miniserie ROSE RED på amerikansk teve i februari. Redan i januari kommer det dock en bok som är kopplad till miniserien. Nej, det är inte manuset, som STORM OF THE CENTURY, det är en bok som heter THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER: MY LIFE AT ROSE RED. Boken är skriven av den fiktiva personen Joyce Reardon, Ph.D. som är en av karaktärerna i miniserien.

Vad boken innehåller och vem som egentligen skrivit den är i dagsläget okänt. För mer info om boken samt en bild av omslaget, surfa till:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/diaryrr.html

* Mer ROSE RED nyheter. På följande adress hittar ni en intervju med Anne Gordon som hade hand om djuren som är med i miniserien:
http://www.castlerock.it/needfulthings/RoseRedPoppy.html

* Filmen HEARTS IN ATLANTIS har nu fått ett nytt datum i USA. Som det ser ut nu kommer den att få premiär den 28:e september. När den kommer till Norden vet vi inte, troligen inte förrän nästa år.

* ON WRITING. Den engelska versionen av den tävling som King utlyste i boken är nu avgjord. Vinnare blev Garrett Addams med historien "Jumper". Den amerikanska versionen är inte klar än.

* THE MANGLER 2. Ytterligare en skådespelare har knutits till denna uppföljare. Det är rollen Daniella Evangelista som ska spela Emily.

* Kings novell STRAWBERRY SPRING har tydligen filmats. Enligt IMDB ska den ha sin premiär på St. Louis Local Filmmaker Festival den 29:e juli.

* Nu kan ni lyssna på en intervju med King som sändes i fredags på amerikansk radio. Intervjun är visserligen inspelad för ett år sedan men ändå rätt intressant. King berättar om sin olycka och läser ut ON WRITING. Adressen är:
http://freshair.npr.org/


RÄTTELSER

* Stephen King på dvd

I förra utskicket hade vi en lista över Stephen Kingfilmer på dvd, och den har visat sig vara inte helt komplett. Jonas Flising har skrivit in och berättat att STORM OF THE CENTURY dvd:n har en viktig bonus i en ljudkommentar av Stephen King (King kommenterar alltså HELA filmen samtidigt som man tittar på den - mycket häftigt!) och Magnus Gustafsson och Daniel Myrhed säger att STAND BY ME visst finns tillgänglig på dvd i Sverige (region 2). Extramaterialet innefattar Walking The Track featurette "The summer of Stand By Me", Musikvideo "Stand By Me", Regissörens kommentarer, Filmografier, Soundtrack.

Detta har lett till en reviderad lista som nu även finns på vår hemsida - klicka in på filmer och följ länken till dvd-filmerna. Vår förhoppning är att hålla denna lista levande och fräsch så ni som är dvd-ägare får gärna bidra med korrigeringar och tillägg.

Ett slarvfel letade sig in bland länktipsen sist i artikeln om dvd-filmerna. Återförsäljaren Ginza har webbadressen http://www.ginza.se och inget annat. Ginza.com sysslar tydligen med bröllopskläder enligt Följeslagaren Mia…

* Stephen King böcker i USA och England.

Johan Ander ställde i förra utskicket frågan om det kommer att vara någon skillnad mellan den engelska BLACK HOUSE och den amerikanska, och Anders svarade att det bara var skönhetsdetaljer som skilde. Detta är inte riktigt sant, enligt vår översättande Följeslagare John-Henri Holmberg som bidragit med följande korrigering:

--
Riktigt generellt sant är det inte. De engelska utgåvorna av King (och vad det beträffar av alla amerikanska författare) brukar vara "förengelskade", det vill säga hastigt genomredigerade för att förbrittiska stavningen av de ord som stavas olika i USA och England, ibland "översätta" ord som helt enkelt är olika (hiss heter lift på amerikanska, elevator på engelska) och liknande. De här skillnaderna är extremt marginella.

Men de medför ett problem, nämligen att böckerna sätts separat i USA och England. Vilket innebär att det sedan kommer an på korrekturläsningen vilken upplaga som är kvalitetsmässigt bäst. Åtminstone i fallet HEARTS IN ATLANTIS, som jag hade skäl att specialstudera, är den engelska upplagan försedd med väsentligt många fler sättningsfel än den amerikanska. Bland annat finns på flera ställen ord som tappats bort eller missuppfattats.
--

Vi tackar för denna rättelse. [Anders]


KOMMENTARER TILL RÖDA RUMMET

För ett par veckor sedan sändes det sista Röda Rummet för säsongen där Stephen King var uppe för diskussion. Som en efterföljd av detta kom följande kommentar från Magnus Lange:

"Är det någon mer än jag som blev besviken på Röda Rummet? Jag har inte sett något annat avsnitt i Röda Rummet-serien, och hade nog väntat mig lite mer av "King-avsnittet". Det var lite frågor i början av typen "Har King påverkat dig som.."

Sedan var det mest Åke Edwardsson som fick göra reklam för sitt författande och nya bok. Damen i mitten var stolt över att hon visste vad VARSEL var för bok och att hon minsann fått tonåringar att läsa böcker med hjälp av King.

John-Henri sade bra saker, och gjorde det - till skillnad från de övriga två - utan att framhäva sig själv eller författande. Men hur många gånger fick han yttra sig? Två-tre? Nåja, kul att Kings tas upp av svenska medier, och att få se John-Henri."

- Personligen tycker jag att Röda Rummet var rätt OK. Tyvärr var det kanske lite för mycket snack om Åke Edwardsson men jag tycker att man måste komma ihåg att detta var ett så kallat "kulturellt finprogram". Tyvärr är det ju så att när King nämns i Sverige är det oftast i samband med att en av hans filmer haft premiär eller i något annat "ungdoms program" eller liknande. Detta är mig veterligen första gången han släpps in i de finare programmen.

I Röda Rummet hyllade man ju faktiskt King till skillnad mot vad som brukar ske. Vanligt vis brukar det ju vara någon Sivert Öholm typ som står och talar om för oss hur hemsk King (eller liknande underhållning) är. Jag tycker att man får se det faktum att Röda Rummet dedikerade ett helt (mer eller mindre) program till King som ett enormt framsteg. Vill man sedan se en bra dokumentär om King får man nog leta reda på en av de som gått på amerikansk teve. [Lilja]

- Jag tycker att Röda Rummet var helt okej. Att Åke Edwardsson fick lite extra plats berodde väl antagligen på att han var aktuell med en ny bok samt att han är en svensk thrillerförfattare, så det fanns inget annat forum för honom att synas i. Jag stör mig inte så mycket på det.

Jag vet inte om avsnittet skulle vikas helt åt Stephen King, men det som visades tyckte jag var helt okej. Programmet var 30 minuter långt och det kändes som de fick med en hel del bra på den korta tiden. [Anders]


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER DEL 13: CREEPSHOW

"Meteor-shit!!!" - Jordy Verrill

* Skräckserier

Som ni säkert vet sedan tidigare eller minns från genomgången av DANSE MACABRE så var den unge King en storkonsument av skräck i alla dess former; böcker, film, radio och i serieformatet. Att King skulle pröva på även detta format var egentligen bara en tidsfråga, och när CREEPSHOW dök upp var det ett faktum. Vad som dock är viktigt att minnas är att CREEPSHOW var en film innan det blev en bok. Boken är en "avritad" variant av filmen.

Med tanke på vilka Kingfilmer som då fanns på marknaden - CARRIE, SALEM'S LOT, THE SHINING - så var CREEPSHOW en smula annorlunda. Filmen utgjordes av fem separata episoder och de var egentligen mer roliga än hemska. Faktum är att publiken ställde sig lite tvekande till detta - upplägget liknade mer episoder i en teveserie i stil med "Twilight Zone" än en biofilm och historiernas form var bekanta - man visste hur de skulle sluta, men inte hur de skulle komma dit.

Fast det hela var kanske inte så konstigt när både manusförfattaren (King) och regissören George A Romero var stora fans av E.C. Comics.

* E.C. Comics

E.C. Comics var under 50-talet en av de främsta producenterna av skräckserier i USA. Några av deras tidningar hade titlar som "Weird Science", "Vault of Horror", "Tales from the Crypt" och så vidare. Givetvis avfärdades dessa serier som rent skräp av dåtida psykiatrier som ansåg att barnen inte skulle läsa sådant, men det gjorde de (King och Romero bland annat) och älskade det. Många år senare återtrycktes serierna i lyxutgåvor och var plötsligt popkulturskatter och knappast något skräp.

King och Romero älskade E.C.-serierna och tog med sig stilen och känslorna till sin film. "I de gamla E.C.-serierna blev de skyldiga alltid straffade. Det var den traditionella amerikanska synen på moral", har King sagt. Han har också sagt att skräckhistorier måste ha en skvätt moral i sig - som man bäddar får man ligga.

* En grön och mossig King och fyra till

"Som man bäddar får man ligga"-knorren finns med i de flesta av de fem episoder som tillsammans blir CREEPSHOW. I inledande "Father's Day" får Belinda Gratham ta konsekvenserna för att ha dödat sin arga pappa på Fars dag… Tårta någon?

"The Lonesome Death Of Jordy Verrill" är mer tragisk i sitt utförande. Den stackars, smått osmarta, Jordy Verrill tror att meteoriten som slagit ned på hans gård ska ge honom en "massa" pengar, men han blir bara grön och mossig i stället. Berättelsen var en av två i CREEPSHOW som faktiskt hade publicerats i skriven form tidigare. Novellen hette "Weeds" i original och i denna filmatisering gör King själv en oförglömlig insats i huvudrollen som den sega Jordy. Måste definitivt ses!

Även "The Crate" fanns som novell tidigare. I denna historia använder den olyckliga professorn Henry Northrup sig av en mystisk trälåda för att bli av med sin jobbiga fru.

Otrohet och hämnd är två ingredienser i "Something To Tide You Over" där Rickard Vickers gräver ned sin fru och hennes älskare i en strand, videofilmar dem så att de kan se hur tidsvattnet tar dem. Men "som man bäddar…"

Avslutande "They're Creeping Up On You" handlar om bacillskräck. Upson Pratt hatar småkryp och lever oerhört kliniskt, på samma sätt som han hatar "små" människor och lever snålt och är en riktigt vidrig typ. Pratt får dock riktigt oväntat besök till slut…

* Seriealbumet med skelettgubben

Att det sedan blev ett seriealbum utifrån filmen föll sig bara naturligt. Här kunde dessutom kopplingen till E.C.-serierna göras ännu mer tydlig. Omslaget gjordes av en av E.C.:s gamla tecknare Jack Kamen. Omslaget visar en pojke med något elakt i blicken, totalt uppslukad av ett nummer av "Creepshow". På pojkens väggar finns referenser till CARRIE och THE SHINING samt Romeros "Dawn of the Dead" och utanför fönstret finns en läskig skelettgubbe.

Skelettgubben återkommer sedan som en slags vinjettfigur i varje berättelses inledning och avslutning - ett typiskt E.C. trick. Själva serierna är tecknade av den klassiska serietecknaren Berni Wrightson som gjorde underverk med "Swamp Thing" på 70-talet och som senare även gjorde teckningarna i Kings CYCLE OF THE WEREWOLF och THE STAND.

Berni Wrightson blixtinkallades som tecknare på grund av ett missförstånd mellan beställaren och Jack Kamen som inte alls hade för avsikt att teckna serierna. Wrightson gjorde hela albumet på fyra månader.

* CREEPSHOW 2

1987 fick CREEPSHOW en uppföljare med tre episoder i en och samma film. Det skulle egentligen varit fyra, men den fjärde - "Pinfall" - uteslöts, förmodligen på grund av begränsad budget. Läs mer om denna bowlingskräckis i Följeslagarna #49.

Av de tre episoderna var det endast en som hade en skriven förlaga och det var "The Raft" ("Flotten") som plockades från SKELETON CREW. De övriga två - "The Hitchhiker" och "Old Chief Wood'nhead" var nya och finns än idag inte i något annat format. CREEPSHOW 2 fick inget eget seriealbum.

* CREEPSHOW 3

Det har pratas om en tredje del där novellen "Dolan's Cadillac" skulle ingå, och det har även pratats om en hel teveserie baserad på CREEPSHOW, men det har inte blivit något ännu och jag tror att kapitlet CREEPSHOW är avslutat för gott.

Det är lite synd för det finns några noveller av King som skulle kunna passa i ett sådant här lite mindre seriöst sammanhang. Dock inte "Dolan's Cadillac" fär den ska ju bli en egen film snart.

* Udda faktan:

- Det är en hel del roliga skådespelare i CREEPSHOW, förutom Kings smått magiska insats. Många klassiska skådespelare är med i filmen, här kommer några:

Ed Harris (känd från filmer som "Truman Show", "The Abyss" med flera, Kingfilmen NEEDFUL THINGS inte att förglömma) gör en av huvudrollerna i "Father's Day" tillsammans med bland annat svenska Viveca Lindfors. I "Something To Tide You Over" gör två mer eller mindre humoristiska skådespelare - Ted Danson (teveserien "Skål!") och Leslie Nielsen ("Den Nakna Pistolen" etc) - huvudrollerna.

Men den kanske mest udda "skådespelaren" i filmen är Kings son Joe, som spelar pojken som gillar "Creepshow" tidningen och Voodoodockor i filmens inledning.

- Sveriges mest internationellt säljande punkband, Millencolin från Örebro, använde sig av "The Lonesome Death Of Jordy Verrill" som story i sin video till låten "Lozin Must".

- Några udda saker från filmen: Frukostflingan "Rice Krispies" användes för att få till maskarna i zombiens ögon i den första episoden. King hade en med sig en Star Wars leksaksgubbe ("Greedo") under hela inspelningen som en lyckoamulett. Askfatet som finns med i den första episoden är med i alla fem.

* Seriösa faktan:

1976 publicerades "Weeds" i Cavalier ("The Lonesome Death Of Jordy Verrill" är baserad på denna historia)
1981 publicerades "The Crate" i Fantasy Annual III.
1982 kom filmen CREEPSHOW ut i USA.
1982 kom CREEPSHOW ut i USA.
1985 publicerades "The Raft" i Skeleton Crew ("The Raft" i CREEPSHOW 2 är baserad på denna historia)
1987 kom filmen CREEPSHOW 2 ut i USA.
1991 kom CREEPSHOW ut i Sverige (den svenska titeln är CREEPSHOW).

I övriga Nordiska länder har CREEPSHOW inte översatts än.

* Personliga reflektioner:

Ja, vad ska man säga om CREEPSHOW egentligen? Är den ruggig? Lite. Är den rolig? Mycket! Episoderna i både filmen och seriealbumet är väldigt effektiva skräckisar som definitivt fungerar i det kortare formatet. Visserligen är de ju riktigt B, men det är ju liksom meningen. Så här var seriöst gjord skräck på 50-talet, det är därför de filmerna är kult idag.

Mest seriös och mest skräck av de fem episoderna måste "Something To Tide You Over" vara. Den håller helt klart än idag. Fast det är ju "The Lonesome Death Of Jordy Verrill" som man verkligen minns. Den är ju bara för rolig. King är perfekt genomusel i sin skådespelarinsats i filmen så den är verkligen underbart bra.

Serierna är okej. Berni Wrightson har ritat betydligt bättre än så här, CREEPSHOW ger intrycket av att vara en smula stressad, men den är helt okej hur som helst. Betyget från mig blir 3 Följeslagare. [Anders]

Personligen gillar jag CREEPSHOW, även om det kanske inte är en "riktig" Kingbok. Egentligen existerar den ju mest som ett komplement till filmen. Jag gillar dock att King testar olika sätt att publicera sina historier (typ kassettböcker, Internet, serietidningar och så vidare) och CREEPSHOW är ett verkligen lyckat exempel enligt mig. Sedan kanske historierna berättas bättre i enbart text, det är ju en smakfråga. Trots att jag gillar CREEPSHOW vill jag inte att King ska ge ut alla böcker som serietidningar. Vanliga böcker är oftast bättre i längden.

Serietidningen CREEPSHOW är medvetet gjord i samma anda som de serietidningar som kom under 50-talet, vilket ger den en extra knorr. Jag ger därför CREEPSHOW ett ganska högt betyg. 4 av 5 möjliga Följeslagare blir det.

Vad gäller själva filmen tycker jag att CREEPSHOW är bra. Tyvärr orkar inte uppföljaren, CREEPSHOW 2, riktigt upp till samma nivå. "The Raft" är väl den historia som är bäst, även om den vissa stunder är rätt B. "Old Chief Wood'nhead" och "The Hitchhiker" (där King dyker upp som lastbilschaufför) känns rätt trista. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg:

Eftersom vi misstänkte att många av er inte haft möjlighet att läsa CREEPSHOW albumet så fick ni även sätta betyg på filmen, så Följeslagarnas medelbetyg denna gång är en blandning av albumet och filmen. 10 betyg blev det sammanlagt och medelbetyget blev 3,3. Här är de motiveringar som kom in:

"Betyg: En 5:a Väldig roliga historier, särskilt den med "saken i lådan" - en enkel men samtidigt effektiv och rak på sak-skräck. Har aldrig blivit lika rädd när jag såg det avsnittet på videon, då var jag i ooch för sig 12 eller 13 men ändå. Serietidningen är precis lika bra"

"Jag ger både albumet och filmen: 4 De får detta betyget eftersom de blandar skräck, nostalgi och humor på ett mycket bra sätt. De håller samma anda som den gamla svenska tidningen Mysterieserier, tror jag den hette. Det är så där lite lagom mysrysiga kryddade med en stor nypa humor. Personerna och scenarierna är inte så trovärdiga men det spelar ingen roll för det här är bara korta skräckkarameller. De är som lördagsgodis för skräckfantasten."

"Kul med en serietidning, originellt, men jag tycker inte att det är så himla snyggt tecknat eller så kul historier. Filmerna finns det två av, ettan kom -82 med fem historier varav det trivsammaste är den med King och meteoriten, kanske just för att det är King som är med. Tvåan (1987) - som innehåller min favorit "Flotten" - verkar stört omöjlig att på tag i här i Sverige. I alla fall på dvd. Denna innehåller tre filmer; den tjatigt tröttsamma "Liftaren", där King är med men inte lyckas lyfta historien ;-), "Indianstatyn" ingen höjdare heller kanske, och så "Flotten", en kul historia med ett mycket överraskande slut (när jag såg den senast -88).

Betyg då? Serietidningen klarar sig nätt och jämt upp på en trea, tack vare att det är den enda serietidningen med Kings historier. Filmen CREEPSHOW får en tvåa, då jag tycker att det inte är så kul historier, och knappast skrämmande eller kul heller.

CREEPSHOW 2 får kommer upp i en tvåa tack vare att "Flotten" finns med. Jag tycker det är tråkigt att dom bara klämt in tre historier i denna, men fem i den förra. Det finns så många små historier av King som är värda att filma, varav två finns i samlingen CAT'S EYE, men det är en annan historia."

"Betyg på CREEPSHOW (inte filmen): Det måste bli en 3:a. Bättre än så är det inte..."

"Jag blev lite besviken på CREEPSHOW måste jag säga. Jag fick aldrig den "Stephen King-känsla" som brukar infinna sig när jag läser hans böcker. Historierna var roliga förstås men det var allt. Det är väl inte så konstigt eftersom det är frågan om ett skämtsamt seriealbum. Jag gillade "The Crate" och "They're Creeping Up On You" bäst. När jag nu tog fram CREEPSHOW igen ca en månad efter att jag läst den så får jag lov att omvärdera den lite. Om jag hade gett betyg direkt efter jag läst hade det blivit en 1:a, men nu inser jag att det faktiskt är ett häftigt album (att ha). Så betyget får bli 2 delvis beroende på bilden av King på baksidan där han verkligen ser ut som en varulv!"

"CREEPSHOW får en trea. Man får väl närmast jämföra med andra serier av denna typ. Det är historier av klassiskt Chock-snitt, varken bättre eller sämre. Tecknaren är helt OK men inte mer än så. Så betyget kan knappast bli annorlunda."

"Tyvärr har jag aldrig lyckats hitta något exemplar av CREEPSHOW, så jag få skriva om filmen i stället. Jag tycker att alla fem historierna håller hög klass. Min personliga favorit är den när King själv blir bevuxen av växter. De andra fyra är av ungefär samma klass, och betyget blir en stark trea. Den är mycket bra för sin genre men inte någon storfilm."

"Jag har sett filmen CREEPSHOW eftersom jag inte är alltför förtjust i serier, men jag måste tyvärr säga att det inte var någon direkt fullträff. Böcker gör sig sällan bra som film, och serier är ännu värre. Hur ska man kunna överföra en serie till film på ett realistiskt sätt? Här blev det mycket svårt, och faktiskt lite komiskt ibland.

Men det finns ljusglimtar, måste nämna Stephen Kings skådespelarinsats, och en ung och hårfager Ed Harris. Det var också roligt att se Leslie Nielsen i något annat än rena komedier (som "Nakna Pistolen"-filmerna). Tyvärr lyfte aldrig någon av berättelserna, och det var mycket synd. Därför kan jag bara ge filmen CREEPSHOW en svag 2:a."


RECENSION AV DREAMCATCHER

Mikael "Otto" Nordlund skickade oss följande recension, vilket vi tackar för! OBS! Denna recension innehåller en hel del avslöjanden om innehållet, så om ni inte har läst boken än så ska ni kanske inte läsa denna recension.

---

Hejsan!

I senaste numret av Fangoria (#203) har de recenserat DREAMCATCHER. Och den lyder som sådan:

Stephen King has been scaring the wits out of people for so long now, it´s easy to be hypnotized when a new novel is released. The reality, however, is that his edge has softened somewhat in recent years, with vampires, apocalyptic madmen, carnivorous cars, killer clowns and reanimated kitty corpses distant memories.

King´s ghosts are now props in haunted love tales, his most vivid horror set against the historic backdrop of Vietnam or featuring prison scenarios. Humanity has apparently possessed King, and the results have often been as far from his influential "monsters under the bed" as you can get.

With the release of DREAMCATCHER, however, there was renewed hope. Here is a novel about alien invasion-a big novel, an epic, perhaps. The plot deals with four very close friends, guys that have come of age together-in the legendary Derry, of all places-and experienced uncanny things over the years. Jonesy, Beaver, Pete and Henry share a sort of psychic ability-linked, possibly, to their touching friendship with a Down´s Syndrome boy they call Duddits. During a fateful huntingtrip, a cherished annual affair, the now middle-aged friends learn the hard way that there´s an invasion in progress. Two die almost immediately, while the other two are left to battle a couple of monsters, one a career military killer named Kurtz, the other a saucer-eyed alien nicknamed Mr. Gray. The end of the world is nigh, and King has created some very creepy delivery systems. An alien fungus, or byrus, called Ripley is spreading everywhere and turning everything, people included, into mush. And one of King´s most terrifying creatures ever, an otherwordly, parasitic, razor-toothed weasel, raises goosebumps whenever encountered.

Generally, though, this book is a disappointment. King´s serious overuse of flatulence to indicate an individual´s parasitic infection borders on scatology (Warning: Do not light a match while reading!). And the tale´s scariest denizens, the parasites, are vastly underused. DREAMCATCHER is also much too long, enough to make it a painful read at times. You want to be able to savor a King event, not wish it were over already. The comparison of DREAMCATCHER to the classic THE STAND in the dustjacket copy amounts to just PR hype; this time, at least, fans of King´s quality horror will just have to catch it in their dreams.

Inget vidare betyg... Jag själv har inte läst hela än men jag gillar den än så länge iallafall.


TIPS

Nedladdningstips från Alex:

Hej! Visste ni att man kan ladda ner hela romaner av King om man har ett program som heter KaZaa (download.com), som är som Napster, med det tillägget att man även kan ladda ner andra filer.

Jag har hittat bland annat hela versioner av DREAMCATCHER, SIX STORIES som Adobe Acrobat Readerfil, RIDING THE BULLET, samt ett dokument som innehåller många av Kings tidigare noveller, såsom "The Blue Air Compressor", "Jhonatan and the Witches", "The Crate" och så vidare. Förutom de nämnda finns även många andra.

Tvivlar på att det är något som King skulle samtycka med, och jag rekommenderar naturligtvis folk att köpa hans böcker, men det är kul att läsa några av hans tidigare texter som är praktiskt taget omöjliga att få tag i. Vad tycker ni?

- Jag vet inte vad man ska svara. Självklart handlar det om piratdokument och King samtycker knappast, men samtidigt kan inte jag sitta här och verka vara Duktiga Killen, för om jag skulle ha dåligt med pengar (och en snabb uppkoppling) skulle jag ladda hem dessa filer. Så det handlar väl om vilken moral man har och så. I samma veva kan vi också meddela att det finns mycket ljud-King på Napster att tanka hem om man nu känner för det... [Anders]

- Jag har även sett en FTP-server där man kan ladda hem i stort sett varenda King bok + de som du nämner. Piratkopiering kommer alltid att finnas. Jag anser att det är upp till var och en att ta ställning till om man ska ladda ner dess eller inte. En av nackdelarna är ju att de inte ser så bra ut i bokhyllan :- ) [Lilja]

Ett inköpstips från Johan Ander:

Jag fick tag på en helt oläst CREEPSHOW (inte nu längre förstås!) och dessutom SECRET WINDOWS från http://ww.alibris.com. Kreditkort behövs förstås men det funkar suveränt.

- Tack för tipset! [Anders]


VÅR FRÅGA TILL ER

I förra utskicket ställde vi några frågor till er angående nyfilmatiseringar. Den första frågan löd ungefär så här: Vad tror ni om en ny filmatisering av SALEM'S LOT? Är det en bra idé eller kastar filmbolagen pengarna i sjön? Ska de hellre satsa på att göra filmer av nya historier än att damma av gamla?

Så här löd svaren:

"Jag hade länge SALEM'S LOT som en av mina favoritböcker. Därför blev jag mycket besviken på filmatiseringen som jag tycker är mycket sunkig och suger hårt. Med detta i huvudet tycker jag att en ny filmatisering låter mycket spännande. Speciellt om den skulle få samma höga klass som de senaste filmatiseringarna har fått, både i serie och film. Det hade naturligtvis varit roligt om de kunde åstadkomma något som hade samma kvalité som DEN GRÖNA MILEN eller STORM OF THE CENTURY." - Jonas Flising

"Angående en ny filmatisering av SALEM'S LOT så tror i alla fall jag att det kan bli rätt bra. Jag såg den gamla filmatiseringen för någon månad sedan (då den gick på Kanal 5) och det kändes som om den skulle kunna anpassas till dagens filmklimat (lite snabbare skeenden, som den är nu så är den ganska seeeeeeeg...). Sedan är det förstås frågan om den verkligen kan slå idag, det kanske inte är Kings mest kända historia(?)." - Andreas Dekarö

"Att göra en nyinspelning av SALEM'S LOT är inte helt fel. Jag har nyligen sett både video- och teveversionerna. När jag först såg videon blev jag lite besviken, jag hade väntat mig mer. När jag sedan såg serien kunde jag bara konstatera att den var betydligt bättre och fylligare. Men den kändes gammal och effekterna var åldriga. Så en ny version skulle nog kunna lyfta berättelsen, bara den följer boken så mycket som möjligt.

Att göra en ny serie av DÖD ZON känns inte lika nödvändigt, då filmen är riktigt bra.

Men en bok som de verkligen skulle behöva göra en ny film av är DEN FLYENDE MANNEN, så man kan glömma den gamla så fort som möjligt. Det är nog en av de sämsta filmerna som har produceras. Jag var tvungen att ha på dubbel hastighet under delar av filmen för att inte bli allt för irriterad. Det skulle kunna bli en mycket bra film om de filmar som det står i boken." - Mats Blomqvist

"Ja, jag tycker att det är en bra idé att göra en ny filmatisering av SALEM'S LOT, då jag gillade boken väldigt mycket." - Mange M

Den andra frågan lös så här: Vilken ofilmad historia vill ni helst se på film inom en snar framtid?

"När det gäller ofilmade historier är det både svårt och lätt. Den svåra biten är att de bästa redan är filmade, i stort sett. Sedan den lätta biten. Den Kinghistoria vi helst vill se filmade är naturligtvis: THE DARK TOWER, den borde dock kanske skrivas klart först. Därefter är det favoriten: MARATONMARSCHEN. Om det gjordes rätt skulle det kunna bli en tightare STAND BY ME." - Jonas Flising

"Sedan vilken filmatisering man skulle vilja se... Jag tyckte att boken INSOMNIA var väldigt bra, men den skulle förmodligen ha svårt att ta sig på film (aurorna kan förmodligen bli väldigt fåniga). Lite noveller skulle ju fungera förstås: "The Ten o'clock People", "Umney's Last Case" och kanske Kings Sherlock Holmes-historia.

DREAMCATCHER skulle nog också ta sig ganska bra på film (man bör dock kanske skippa de mest paranormala delarna, det blir svårt att visa hur Jones hjärna fungerar).

Överhuvudtaget så brukar det vara svårt att göra filmer på Kings böcker. De undantag som jag tycker har blivit bra är förstås Darabonts filmer samt PESTENS TID. IT blev också ganska bra, men slutet med spindeln tappar lite jämfört med boken, det känns mer klysch-artat än vad det egentligen är." - Andreas Dekarö

"Det finns förstås verk av King som ännu inte har blivit filmade som borde bli det. "Hemlig Trädgård, Hemligt Fönster" är en av hans bästa noveller och skulle kunna bl en bra film, men undrar om inte "Bibliotekspolisen" skulle göra sig ännu bättre som film. Hans långnoveller brukar ju bli lyckade.

TALISMANEN ska ju vara på g, och den skulle säkert bli en bra äventyrsfilm. DESPERATION skulle också bli en mycket bra film om de bara lyckas föra över den från bok till film på rätt sätt. Boken är bland hans bästa men det kan nog bli svårt att få över samma stämning till film." - Mats Blomqvist

"En annan historia jag gärna skulle se på film är VÄKTARNA." - Mange M

Vi tackar så mycket för svaren.


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Stefan:

1. Hej! Jag heter Stefan och är en ganska ny medlem i Följeslagarna, som är jättebra, och jag har en fråga som ni kanske inte kan besvara. Vet ni var man kan köpa svenska versioner av Kings böcker, helst DET, CARRIE, JURTJYRKOGÅRDEN och PESTENS TID (helst oavkortade) men även resten också förstås. Jag hittar bara de engelska. Jag har tittat på Följeslagarnas butik men hittar inga. Vore glad för svar.

- Som svarat så många gånger tidigare så finns det knappast några böcker att köpa utan man måste förlita sig på det begagnade utbudet. Besök antikvariat, loppmarknader och liknande, sätt in en annons i Gula Tidningen (gratis) eller kolla på de auktionssiter som finns:
http://www.ibazar.se och
http://www.qxl.se [Anders]

Fråga från Mats:

2. Hej! Jag skulle vilja veta vilket Arkiv X avsnitt som King är inblandad i och vilken säsong det visades.

- Avsnittet heter "Chinga" och har produktionsnummer 5X10 vilket betyder att det är det 10:e avsnittet i säsong fem. Det är den femte säsongen som repriseras på söndagkvällar nu i TV4 och om allt stämmer ska "Chinga" visas den 15:e juli. [Anders]

- Som lite värdelöst vetande kan jag nämna att i vissa spansktalande delar av världen uppfattas "Chinga" som ett könsord. Därför går avsnittet även under titeln "Bunghoney" i vissa länder. [Lilja]

Fråga från Jonas Flising:

3. Nyligen tog Colorado Stanley Cup bland annat med hjälp av den före detta Boston spelaren Ray Borque. Har ni någon aning om Kings inställning till hockey? Är det bara baseball som gäller? Kommer ihåg att han någon gång nämnt New England Patriots och Pitsburgh Penguins.

- Tyvärr, jag har ingen aning om detta faktiskt. King är ju som vi alla vet en stor baseballfantast, men om han har samma slags intresse för någon annan sport vet jag inte alls. [Anders]

Fråga från Håkan Carlsson:

4. Blir det en novelltävling i år också? De förra gångerna var trevliga och hoppas att det blir en tävling även i år.

- Klart det blir! Se nedan! [Anders]


NOVELLTÄVLING

Nu är det dags att anmäla sig till sommarens novelltävling! Som vanligt är det de som skriver och de som väljer att enbart sitta i juryn som är med och röstar fram den lyckliga vinnaren. Fram till och med den 10 juli har ni på er att skicka in er anmälan till tävlingen eller juryn. Eposta till foljeslagarna@swipnet.se och märk mailet med "Anmälan till novelltävlingen" eller "Anmälan till juryn" om det är så. Efter den 10:e juli kommer vi att skicka ut sommarens skrivuppgift.


EFTERORD

Det var allt för denna vecka. I nästa nummer kommer vi att ta en titt på den svenska utgåvan av HEARTS IN ATLANTIS (HJÄRTAN I ATLANTIS) som kommer ut i handeln redan under nästa vecka.

Till dess får ni, som vanligt, skicka in allt som ni tror vi är intresserade av. Det kan vara tips om kommande Kingfilmer som kommer på teve (en del medlemmar har varit väldigt duktiga med detta, TACK), andra tips om King saker, åsikter, frågor, ja - kort sagt allt ni kan tänka er. Glöm inte bort att anmäla er till novelltävlingen också!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025