UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #11 - 980727

Förord

Är det sommar eller är det sommar? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Jag som trodde detta skulle bli en sån där riktigt härlig sommar då man kunde sitta i solen på sin balkong, eller i en park och sluka sida efter i en härlig Kingbok. Nu har man istället fått kura ihop sig inomhus och det har väl funkat lika bra.

Jag och Lilja har dock spenderat några veckor i denna månad med att läsa Kings nya bok BAG OF BONES, som var en väldigt angenäm upplevelse. Recension får ni i #16, den 21:a september. I detta nummer tar vi istället upp lite bakgrund till varför King bytte förlag och får även ta del av hans egna tankar runt BAG OF BONES.

Hoppas det passar i rusket!

Hej – Anders
Medlemsantal: 39


Nyheter från Territorierna

Har ni fått för er att Lilja hoppat av Följeslagarna? Frukta inte, han har nämligen endast flytt landet för soligare väder! Nej, det är inte riktigt sant, men han har rest över till USA för en tre veckors visit. Just exakt denna dag, den 27:de juli då ni läser detta, spenderar han i Bangor med sedvanligt besök i Betts Bookstore, fotografering utanför Kings hus och den IT-rundvandring som man kan göra! Är vi avundsjuka?! Ja!!! Fullständig rapport från Bangor kommer i #14.

Rollbesättningen i den kommande THE GREEN MILE filmen blir allt mer intressant. I rollerna som vakterna hittar vi följande kändisar: Graham Green, känd som indianhövdingen i DANSAR MED VARGAR spelar ”Brutal”, David Morse, känd som flygkapten Engle i LANGOLJÄRERNA spelar Dean Stanton, och Doug Hutchison, känd som den slipprige Tooms från Arkiv X, spelar den elake Percy Wetmore. Bra skådisar enligt mig! Mer om THE GREEN MILE filmen i #18.

Dan Linder har varit ute och surfat igen: ”Ville bara meddela för allas kännedom att Bokus.com numera har ryckt upp sig och säljer både CYCLE OF THE WEREWOLF och CREEPSHOW till riktigt överkomliga priser, 180 spänn för COTW och 199 för CS.”. Riktigt dyra priser tycker jag, med tanke på att båda är två väldigt tunna böcker och inte speciellt intressanta egentligen…

Med anledning av nedanstående artikel – vore det inte trevligt att få läsa det första kapitlet någon gång i mitten av augusti? Det är precis vad Simon & Schuster erbjuder på den officiella BAG OF BONES siten – www.bagofbones.com – gå dit och anmäl dig till deras e-mail utskick så får du kapitel ett i den elektroniska brevlådan den 19:de augusti. För övrigt ska det börja hända grejer på allvar på nyss nämnda site från och med nyss nämnda datum, så surfa in ofta!


Oumbärliga ting - inför Bag of Bones

King byter förlag – Lilja

I samband med att Kings nya bok BAG OF BONES skulle publiceras valde King att byta bokförlag. Han valde inte att ge Viking första tjing, som var väntat, de har ju givit ut Kings böcker i nästan 20 år. King skickade istället ut manuset till ett antal större och även mindre förlag med ett brev där han sade sig vara ”intresserad av ett längre samarbete…”. Detta kom som något av en chock för alla i branschen, några trodde till och med att det var ett skämt. I vanliga fall brukar det ske i tysthet när större författare byter förlag, det bruka även vara klart vilket förlag författaren flyttar till. Med King var det en öppen fråga.

Varför fick då inte Viking första tjing på Kings nya bok? Enligt Arthur Green, Kings agent/advokat, berodde detta dels på att man var orolig för sammanslagningen mellan Penguin och Putnam, som även innefattade Viking. ”Det är inte samma förlag som för 20 år sedan” säger Green. En annan anledning var att man kände att Viking inte var tillräckligt entusiastiska över publiceringen av DESPERATION och THE REGULATORS samt serienovellen THE GREEN MILE. Den senaste reklamkampanjen kom till mer av Kings förtjänst än av förlagets.

Enligt förlagets talesman berodde allt detta inte alls på att de missköts sig, det berodde på att de inte varit beredda att betala de summor som King krävt. De menar att King blivit girig. Enligt Viking ville King ha lika mycket som Tom Clancy för sina böcker ($100,000,000 för två böcker), men man ansåg inte att Kings böcker sålde tillräckligt bra och erbjöd därför en mindre summa.

Green dementerar detta. Han menar att King kunde tänka sig ett mindre förlag, vilket skulle innebära mindre betalt, bara de var seriösa när det gällde publiceringen av hans böcker. Han dementerade även rykten om att King inte ville att det skulle finnas andra ”stora” författare på samma förlag ”Stephen King can hold his own with any brand author, and he’s willing to go to houses that have other brand authors”, sa Green.

Det blev till slut Simon & Schuster som fick King, och det blev ett ovanligt kontrakt. I vanliga fall brukar en författare få en stor summa för rättigheterna och sedan en liten del av försäljningen. Nu blev det tvärt om. King fick ”bara” 48,000,000 istället för de vanliga 130,000,000 men istället får han 50% av försäljningen mot de vanliga 10-15%. På detta vis delar bokförlaget och King på riskerna. Säljer böckerna bra så kommer de båda att bli rika och om inte, blir alla utan pengar.

Detta innebär att Kings kommande tre böcker kommer att släppas i inbundet av Scribner och i pocket av Pocket books som båda är delar av Simon & Schuster. Pocket books kommer även att ge ut manuset till STORM OF THE CENTURY i bokform nästa år. Den stora frågan nu, är ”vem kommer att ge ut THE DARK TOWER-böckerna”? De har ju tidigare givts ut av Donald M. Grant i LTD versioner (det kommer säkert att fortsätta), men den stora pocketen har givits ut av Plume, som liksom Viking är en del av Penguin. Antagligen blir det någon del av Simon & Schuster även där, med det är lite oroväckande att de inte finns med i avtalet.

De tre böcker som omfattas av avtalet är (så vitt vi vet) ON FICTION (en bok om konsten att skriva böcker, ingen novell, mer som DANSE MACABRE) som troligen kommer hösten 1999, en namnlös novellsamling som antagligen kommer 2000 samt BAG OF BONES som kommer i aug/sep nu i år.

King om BAG OF BONES – Anders

”Man skriver om det man känner till”, säger King som förklaring till varför BAG OF BONES är ännu en bok som utspelar sig i Maine och som handlar om en författare. ”Man brukar säga att ’a place is yours when you know where all the roads go’ och i Maine finns det en tre städer där jag vet var alla vägar leder.”

BAG OF BONES handlar mycket om små samhällen och hemligheter. King menar att vi intresserar oss för samhällen, såväl i litteratur som i verkliga livet, eftersom det är en del av en organisation som vi alla deltar i. Ett samhälle kan vara en liten stad på landet eller ett hyreshus i New York, och även om man inte känner sina grannar så vet man fortfarande vem som kommer hem full på nätterna, vem som slår sin fru och vem som har många husdjur, och man vet även sin egen roll i detta samhälle, ibland till och med utan att vara medveten om det.

”Samhället är ett slags levande väsen, med en insida och en utsida. När turister kommer till Maine får de en viss bild som de bär med sig hem – de gamla stötarna på bänken utanför affären, den kraftiga killen som ledde skogsvandringen, den trevliga unga mannen som lärde deras barn att simma eller tjejen som var barnvakt. Om de gillar Maine så kommer de att sammankoppla det vackra vädret med folket de mötte, och anse att både vädret och folket är vackra, vilket inte är sant. De som lever i samhället vet kanske att den trevliga unga mannen som lärde barnen att simma har blivit arresterad för knarkinnehav, att den gamla stöten på bänken utanför affären har ett lite väl stort intresse för småflickor, att det finns folk som bryter sig in i sommarhusen på vintrarna och så vidare.”

”När vi har hemligheter så gör vi vårt bästa för att dölja dom och det stämmer för samhällen också. Jag tror att ju mindre ett samhälle är, och ju mer isolerat det är, ju mer tar de hand om sig själva, och tar själva hand om sina problem.”

När King började jobba med BAG OF BONES, samlades alla dessa idéer i hans huvud och tilltalade honom starkt. Han ville skriva en ”gotisk” roman, det vill säga en bok om hemligheter, om saker som hänt för länge sedan som blivit begravda och hållit sig lugna en längre tid, men likt en begravd kropp börjat lukta illa… ”…och om ni tror på spöken så börjar de kanske att röra på sig och störa er sömn, men utåt säger vi fortfarande att ’allt är bra, detta är ett bra ställe och vi är bra människor’. Ni tror kanske inte på spöken, och jag tror kanske inte på spöken – i alla fall inte när solen är uppe – men jag tror att vi alla förstår oss på dåligt samvete, och om ett samhälle har dåligt samvete så är de, på sätt och viss, spöken från det förflutna och det är det jag gillar. Jag gillar idén med hemligheter och hemligheter som alltid letar sig fram.”

Inspirationen till BAG OF BONES kom litterärt från Daphne DuMoriers roman REBECCA från det sena 1930-talet. ”Det är en underbar bok av många anledningar, men två av de saker som tilltalade mig var att boken har en berättare, en ’jag’-röst, vilket jag inte använt speciellt mycket i mina längre verk. Den andra saken som jag gillade är att i berättelsens centrum finns det en kvinna som vi antar är på ett visst sett, men ju längre in i berättelsen vi kommer, och ju mer hemligheter som kommer fram, så inser vi att alla våra antaganden om kvinnan är fel, och det gäller inte bara en karaktär i berättelsen. Jag tänkte att det skulle vara roligt att skriva något liknande.”

”För tre år sedan gick jag till det lokala YMCA och försökte mig på alla aerobiska övningar som killar som jag gör när vi närmar oss 50, och det är egentligen för sent men vi försöker i alla fall. Vad som är sant när det gäller att träna är att det släpper ut en massa endorfiner i kroppen och det väcker i sin tur upp tänkandet. Jag började tänka på en författare som förlorat sin fru och upptäcker att han inte kan skriva längre, och jag kopplade ihop det med idéerna från REBECCA och började se en hemlighet under världens skinn, en skepnad… Det sägs att författare som skriver om spänning, skriver om sina värsta mardrömmar, så när jag skriver om skrivkramp i BAG OF BONES så skriver jag om det jag fruktar mest.”

BAG OF BONES handlar om en författare som förlorat sin fru, och som inte vet hur han ska fortsätta att leva utan henne. ”Vi skriver om det vi vet, men jag har inte förlorat min fru – tack och lov – vi har varit gifta i 26 år vilket är mer än hälften av mitt liv. En av de saker som vi författare gör är att vi föreställer oss saker som de inte är. När jag försökte föreställa mig hur mitt liv skulle vara utan min fru, ställdes jag inför en hemsk tomhet och jag kombinerade den känslan med vad jag vet att män som förlorat sina fruar gör. De träffar en ny kvinna som oftast är märkbart yngre än dem själva som påminner dem om hur deras fruar var när de först träffades. Jag ville utforska hur ett sådant förhållande skulle kännas, eftersom jag aldrig upplevt något sådant. Det var kul att leka med den tanken.”

Om den svåröversatta titeln säger King följande: ”Även jämfört med den tråkigaste människan, så är den bäst beskrivna karaktären i en bok inget annat än skinn och ben”.


Tävlingsresultat

I förra numret hade vi som bekant en pinsamt enkel tävling – det gällde alltså att skriva ner namnet på den amerikanska tidning som korthistorien ”That Feeling, You Can Only Say Whay It Is In French” publicerades i, och det var ju inte så svårt eftersom det stod i recensionen. Rätt svar var alltså The New Yorker.

I och med att detta var en extremt enkel tävling, så hade vi förväntat oss väldigt många svar, så vi kunde dra flera vinnare, men märkligt nog ramlade det bara in tre svar, så vi ansåg att dra en eller två vinnare bland dessa tre var helt onödigt, så istället blev alla tre vinnare! Så, grattis Cesa, Daniel Åsenlund och Jonny Klingvall som alla hade rätt svar!


Frågor och svar

Dan Linder:
- Tja. Jag undrar vad King använder för ordbehandlare. I alla intervjuer sedan 1982 har han sagt att det är en gammal Wang, men den kan väl inte ha orkat med den tunga användningen i nästan 17 år?

Anders:
Om tittar på bilden på King i DESPERATION (om du nu har möjlighet till det, annars får du vänta tills den svenska kommer ut och i så fall hålla tummarna för att de har samma författarbild!) så ser du King utsträckt vid sitt arbetsbord, och där står den ju – Wang:en! Jag har själv tänkt på detta massor med gånger. Jag skulle tycka att det var ytterst riskabelt att arbeta med en sådan maskin, men den är kanske stabil som borstbindare, vad vet jag. Jag tror i alla fall att King ibland använder sig av en Mac, en Powerbook för det har jag hört någonstans, samt att Mike Noonan i BAG OF BONES använder en sådan och beskrivningen av hur han använder det och vad alla saker finns, låter som om King stirrat ganska rejält på sin. Vad som också är sant är att King har två sekreterare som jobbar stenhårt, och det ryktas om att WIZARD AND GLASS skrevs för hand, för att sedan blivit renskriven av damerna. Eftersom detta rykte kom direkt ifrån en av damerna, så får man tro att det är sant. Är det någon som blev klokare av detta svar?!


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Anders
1. Kopior på kassettbandet som följde med Bag of Bones promopaket, där King berättar om boken samt läser kapitel sju ur boken. Pris: 50 kr, inklusive band och porto.
2. Kopior på svåråtkomliga korthistorier och annat som inte finns samlade i Kingböcker. Skicka efter en lista med tillhörande prislista.

- Lange
1. Följande böcker för 150 kr/st:
* Ondskans väsen(Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. Den amerikanska TV-tidningen ”TV Guide”s specialnummer om STEPHEN KING’S THE SHINING, med delar av prologen ”Before The Play”. Pris: ge bud.
3. ”The Mist” på CD i 3D surround. Pris: ge bud.

Bytes

- Lange
”Rose Madder” på kassett, bytes mot annan kassettbok.

Köpes

- Magnus
Jag behöver få tag i Varulvens År i bra skick innan jag får abstinensbesvär..... Så alla ni som har ett ex över av den eller ni som skulle kunna slita er från den, maila mig!

- Lange
Legendas gamla inbundna version (den med en halvcirkel med månen på) av Vinterverk.

- John Österlund
Sommardåd, Dödsbädden och Maratonmarschen.. Format oväsentligt. Hör av er angående pris.

- Andreas Hellqvist
Efterlyses: Det svarta tornet del 2: Följeslagarna i inbunden form


Efterord

I nästa nummer är det äntligen dags för första delen av ”King under pseudonym”, vår kanske längsta artikel hittills i och med att den delas upp på två nummer. Vi blev ju tvungna att skjuta fram den av olika anledningar, men nu är det äntligen dags att beta av Kings andra jag! I övrigt får vi hoppas att sommaren skärper till sig under augusti!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025