UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #120 - 010806

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer har vi tagit en titt på THE ESSENTIAL STEPHEN KING - Stephen Spignesis nya bok där han listar de 101 bästa verken av King. Vi har även pratat lite med herr Spignesi om boken.

Förutom detta har vi en hel den intressanta nyheter. En hel del teve- och filmnyheter men även lite boknyheter. Bland boknyheterna kan vi berätta något extremt roligt. Läs mer längre ner!

Trevligt läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 696


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Vi börjar med den nyhet vi alla väntat på. I ett mail har nu Kings assistent bekräftat att King har påbörjat arbetet med THE DARK TOWER 5. Detta betyder att det är troligt att den kommer 2003 som King sagt.

* Den svenska titeln på DREAMCATCHER är nu spikad: Det blir ordagrant DRÖMFÅNGAREN.

* THE KINGDOM. Den stora nyheten den senaste tiden är att King kommer att göra en amerikansk version av Lars Van Triers miniserie "Riket" ("Riget" i original) under namnet THE KINGDOM. Nedan finner ni en massa länkar till artiklar om detta. På ett par punkter är de dock lite oense och vi har därför kollat upp vad som är rätt.

- Till att börja med kommer det att göras 14 avsnitt av serien.
- Totalt kommer den att bli 15 timmar lång (inklusive reklam). Det första avsnitten kommer att bli 2 timmar och de andra 1 timme var.
- King har än så länge bara gått med på att skriva det första (2 timmars) avsnittet. Om han även kommer att skriva något/några av de andra återstår att se.
- Detta är INTE Kings första teveserie. GOLDEN YEARS kom redan för 10 år sedan, 1991.

http://dailynews.yahoo.com/h/ap/20010722/en/abc_s_reality_1.html
http://dailynews.yahoo.com/h/nm/20010723/en/television-abc_1.html
http://dailynews.yahoo.com/h/nm/20010722/re/leisure_abc_stephenking_dc_1.html
http://dailynews.yahoo.com/h/nm/20010722/en/television-king_1.html
http://dailynews.yahoo.com/h/ap/20010724/en/stephen_king_tv_1.html
http://www.expressen.se/article.asp?id=75617
http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,75615,00.html

* King på kultursidorna? Jo, det stämmer faktiskt. I Aftonbladet den 25/7 skriver Göran Hägg om King. Läs mer här:
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,75646,00.html

* BAG OF BONES ska bli film. Filmen finns nu listad på Kings officiella sida och tydligen är det Bruce Willis som ska producera.

* THE TALISMAN. Här är en intervju med Mick Garris som ska förvandla THE TALISMAN till en miniserie:
http://filmforce.ign.com/articles/301796p1.html
Och här är en filmsnutt med en intervju med Mick Garris. Kort men kul ändå:
http://www.13thstreet.com/voyeur/multimediacomm.cfm?epitaph=CC8457F6-C624-4511-3506A5BD334FA89

* Ytterligare mer THE TALISMAN. Nu finns den nya pocketutgåvan ute. Den innehåller även det första kapitlet av BLACK HOUSE. Kapitlet är 18 sidor långt.

* THE TALISMAN 3. Som ni säkert kommer ihåg från vår intervju med Peter Straub så nämnde han att chanserna för en tredje volym av THE TALISMAN var rätt goda. Nu meddelas det att han på NECON nämnde en tredje volym. Han sa att THE TALISMAN, BLACK HOUSE och den tredje boken skulle bilda en sorts "purgatory-inferno-paradise" (skärseld-helvete-paradis - syftning till "Dante's Inferno") triologi.

* HEARTS IN ATLANTIS. I samband med att filmen kommer så släpper Pocket Books även en ny pocket utgåva av boken. Omslaget hittar ni här:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/hiamoviecover.gif
Den officiella hemsidan har också gjorts om. Nu hittar ni bland annat 30 bilder från filmen:
http://www.heartsinatlantis.net

* SALEM’S LOT. Nu ser det ut som om den nya miniserien baserad på boken kommer att visas på den amerikanska tevekanalen TNT redan nästa säsong.


KOMMENTARER

Under denna rubrik har vi samlat lite rättelser, kompletteringar och annat gällande förra utskicket.

1) Johnny Holmström undrade i förra utskicket om en film kallad "This is horror" som ska vara Kingrelaterad. Anders visste inte vad det var för något, men det visste medlemmarna:

Kenneth Bodin skrev:
Hallå där! Johnny Holmström undrade i senaste utskickets "Frågor och svar" vad "This is horror" är för någon film. "This is horror" är en skräckantologi som tar upp och behandlar de mest inflytelserika skräckfilmerna genom tiderna. Filmen är 4 1/2 timme lång och innehåller klipp från ett tjugotal filmer. Stephen King är presentatör för filmen och dessutom behandlas även kortfilmen "The woman in the room" i den. Den kan rekommenderas till de som vill ha en översikt över bra och dålig skräckfilm som gjorts. Som knasig kuriosa kan nämnas att det exemplar jag har av filmen är textat på holländska!

Roger skrev:
Svaret på frågan vad "This Is Horror" är så är det en dokumentär där Stephen King går igen en massa skräckfilmer med egna kommentarer. Det är en långa dokumentär på ca: 270 min.

Linda skrev:
"Stephen King's This is Horror - Volume 1-4" är fyra stycken ca 45 minuter långa videofilmer från 1989 där Stephen King tar en med bakom scenen på olika skräckfilmer och pratar med författare, producenter osv.

Vi tackar ödmjukast för svaren!

2) Emma ställde en fråga om det inte var konstigt att Bra Böcker i HJÄRTAN I ATLANTIS kallade THINNER för FÖRBANNELSEN och THE LONG WALK för MARATONMANNEN.

Översättaren John-Henri Holmberg svarar:
Att FÖRBANNELSE och MARATONMARSCHEN blev fel i HJÄRTAN I ATLANTIS är mitt fel, eftersom jag skrev in sidan med tidigare böcker i mitt elektroniska översättningsmanus. Ber om ursäkt. De är rätt i den kommande DRÖMFÅNGAREN.


RECENSION AV STEPHEN SPIGNESIS "THE ESSENTIAL STEPHEN KING"

Jag måste erkänna att när jag först hörde talas om denna bok var jag lite skeptisk. Kan det verkligen vara intressant med en bok som listar Kings 100 bästa verk? Alla har väl sin egen uppfattning om vilket verk som är bäst, eller hur?

När jag sedan fick mitt ex från Steve (Spignesi) blev jag dock glatt överraskad. Om Steve endast hade listat sina 100 favoriter och sedan varit nöjd hade denna bok varit en besvikelse. Nu är dock THE ESSENTIAL STEPHEN KING så mycket mer, som tur är. Jag frågad Steve hur han kom på iden att skriva boken.

- Jag fick idén till boken 1997 när jag skrev "The Italian 100". "The Italian 100" rankar de 100 mest inflytelserika italienarna och amerikanska italienarna genom historien. Det slog mig då att Stephen King troligen var den enda författaren vars verk det skulle kunna skrivas en liknande bok om. Detta eftersom han dels är tillräckligt respekterad och populär för att boken skulle få ett kommersiellt värde. Dels, och detta var det viktigaste, att hans produktion, för tillfället runt 600 individuella verk, var tillräckligt stor för att man skulle kunna plocka ut de 100 bästa.

I THE ESSENTIAL STEPHEN KING lister visserligen Steve sina 100 (eller rättare sagt 101) favoriter, men det är inte allt. Han har även med en kort beskrivning om alla verk. Här berättar han vad just denna historia handlar om, lite om dess historia plus lite andra saker som han tycker är intressanta med just denna historia. Den här sektionen, som han kallar "Why it made the top 100", kan även användas längre fram i livet när man är lite osäker på var en speciell historia handlade om.

Förutom detta innehåller boken även andra sektioner. Alla verk har följande:
- "Did you know?". Här hittar man information om historien som inte är så välkänd.
- "Main Characters". Här listar han alla större karaktärer i historien.
- "What I really liked about it". Som titeln säger så ger Steve här lite mer exakt information om varför han gillar den och varför den hamnade bland topp 100.
- "Adaptions". Här finns alla film, TV och teater versioner listade, med en huvudrollslista.

Personligen gillar jag THE ESSENTIAL STEPHEN KING men samtidigt tycker jag att det är en ganska vågad bok. Alla Kingfans har ju sina favoriter och detta har debatterats ordentligt i alla Kingforum som finns…utan att man kunnat enas om en topp 100 lista. Vi hade ju själva en liknande lista i Följeslagarna och det var ju minst sagt blandade åsikter som kom in. Jag frågade Steve om han fått några mail (eller brev) från folk som har andra åsikter.

- Det stämmer, det är en rätt vågad bok. Jag har hört ifrån en hel del fans och ingen har helt och hållet hållit med mig. Det har dock varit intressant att höra de olika åsikterna.

- Ett fan var upprörd över att jag hade rankat MY PRETTY PONY så högt som jag gjort. Ett annat kunde inte förstå hur jag kunde inkludera "The Ten O'Clock People" på listan. Trots detta tror jag dock att de flesta håller med om att listan, i stort, är en rätt bra bild över Kings bästa verk.

- Jag tror att om man läser allt som jag listar i boken så får man uppleva den väsentliga delen av Stephen Kings verk och det var min mening med boken.

Att IT kom på första plats och THE STAND på andra var ju inte direkt någon förvåning. Det är ju de placeringar de fick i år 2000:s omröstning i Följeslagarna. Nu i år kom IT på andra och THE STAND på förstaplats. Det är med andra ord inget att snacka om. Jag skulle dock ha placerat THE LONG WALK (#28), SECRET WINDOW, SECRET GARDEN (#38) och AUTOPSY ROOM 4 (#50) högre.

Detta är dock en av tjusningarna med THE ESSENTIAL STEPHEN KING. Resultatet kommer att bli säkert att diskuteras i framtiden.

När sedan Steve är klar med sin del av boken tar andra King experter vid. Bev Vincent har recenserat DREAMCATCHER i "Stephen King’s Dreamcatecher". Mick Garris (SLEEPWALKERS, THE STAND med mera), James Cole (THE LAST RUNG ON THE LADDER) och Jay Holben (PARANOID) har alla ombetts att fullfölja följande mening: "Stephen King is…", vilket gett ett mycket intressant resultat.

Steve har även lyckat med något ingen lyckats med tidigare. Han har fått Super-Kingsamlaren Charles Fried att ställa upp på en intervju. Denna intervju är mycket intressant att läsa. Dels för att Charles berättar lite om vad han har i sin samling men även för att man får svart på vitt att han börjat i liten skala, precis som vi andra och nu har en enorm samling.

Som avslutning har Steve fått George Beahm att skriva en essä. Den heter "Stephen King: Survivor Type" och är en perfekt avslutning på boken.

De enda problemen som jag ser med denna bok är dels att den inte har med alla Kings verk som Steve valde mellan. Det hade varit kul att se en lista över alla de 500+ verk som han hade att välja mellan. Det andra problemet är att man blir så himla sugen att läsa om alla de historier som Steve nämner. Tyvärr skulle man behöva ha 48 timmar på varje dygn för att hinna med det…och det har man ju tyvärr inte.

Steve har tidigare sagt att detta blir hans sista bok om King. Jag undrade om det stämde och i sådant varför. Har han tröttnat på att skriva om King?

- Jag har inte tröttnat på att skriva om King men det är så många andra projekt som jag är intresserad av att göra. Jag kände att det var dags att gå vidare. Med tanke på alla projekt jag vill göra bestämde jag mig för att jag sagt i stort sätt allt jag vill ha sagt om Kings verk och jag kommer nu att fokusera på andra böcker och att skriva filmmanus istället.

THE ESSENTIAL STEPHEN KING får fyra starka Följeslagare av fem möjliga. Detta är en bok som man kan läsa från pärm till pärm eller använda som referensverk när man är osäker på något om en specifik historia. Ingen dålig bok med andra ord! Snart kommer den i en limiterad version också. Då kommer den att innehålla en massa godbitar som förlaget tvingade Steve att ta bort ut deras utgåva. Den limiterade versionen kommer endast att kunna köpas från Betts Bookstore. Är ni intresserade så rekommenderar jag att ni surfar dit direkt för den kommer endast att ges ut i 666 ex. Adressen är: http://www.acadia.net/betts/w95020ai.html

Vill ni läsa hela intervjun med Stephen Spignesi kan ni göra det på min hemsida, i intervju sektionen.

[Lilja]


FRÅGOR OCH SVAR

Frågor från Roland Sköldblom

1. Jag undrar om man har möjlighet att skriva någonstans och få någon bok av Stephen King signerad?

- Förr kunde man skriva till King och be att få hamna på "signeringslistan" och då fick man tillbaka ett brev där det stod vilken plats man befann sig på och när ungefär man skulle få skicka sina två böcker för signering. Det verkar dock som denna tjänst är vilande just nu då listan blev så otroligt lång. Du kan kolla runt på Kings hemsida (adress längst ned i detta utskick) eller skiva ett vanligt brev till:

Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA

och fråga vad som händer. [Anders]

2. Kollade på filmen som gick i teve nyligen - STORM OF THE CENTURY. När kommer den ut på svenska, om den inte redan utkommit?

- Miniserien STORM OF THE CENTURY är inte baserad på någon bok utan skrevs direkt för teve. Det enda som finns är manuset till teveserien, men det är ytterst tveksamt om det kommer på svenska någon gång. Fast det är intressant att läsa för det. Du kan läsa mer om manuset till STORM OF THE CENTURY i vårt utskicksarkiv, speciellt i nummer 43. [Anders]

Fråga från Jenny

3. Jag är en ny medlem och jag har en fråga som jag gått och funderat på ett tag (ända sen jag kom över VÄKTARNA). Jag har sedan länge vetat att King skrivit böcker under pseudonymen Richard Backman och jag bestämde mig för att köpa VÄKTARNA då jag läst att King skriver läskigare under det namnet. Men... När jag köpte boken och läste på omslaget blev jag mycket förvirrad! Där stod att Richard skrivit böcker under Kings namn och att den här Richard verkligen har existerat! Jag trodde att namnet var påhittat. Det var en mening som jag inte kunde förstå alls; "Richard är mera känd under sitt riktiga namn Stephen King..." Det snurrar i huvudet och jag hoppas ni kan hjälpa mig. Boken var bra och jag kan tänka mig att köpa fler böcker av honom, men det vore skoj att veta hur det ligger till.

- Stephen King heter Stephen King och inget annat. Richard Bachman är bara en pseudonym, men man måste dock tillstå att King gjort det svårt för oss. Finns han eller inte? Det finns ju en hel biografi om Bachman och till och med ett foto och vad menar de egentligen på VÄKTARNAs omslag? Det hela handlar om att skoja till det, förmodligen som ett glimten-i-ögat-skämt till de mest inbitna Kingdiggarna som kan hela Bachmanhistorien, men det är klart att det är rätt så förbryllande för "vanliga" läsare. Du kan läsa mer om Bachman och King under pseudonym i utskick #12 och #13 som du hittar i utskicksarkivet. [Anders]

Fråga från Mathias

4. Hej. Jag är en väldigt stor fantast av PESTENS TID (både boken och serien). Jag hyrde serien på video för ungefär två år sedan och nu har jag köpt den. Jag blev lite förvånad över en sak. När Stu klättrar uppför stupet för att se explosionen så kommer Tom och hjälper honom, men vad jag minns av den jag hyrde så jag undrar om det finns två versioner av serien.

- Din fråga känns lite ofullständig, men det finns hur som helst bara en version av miniserien. [Anders]


NOVELLTÄVLINGEN

Novelltävlingen går nu in i sitt slutskede. Deadlinen gick ut igår och det blev nio noveller denna gång som ni ska bedömas av juryn. Vem som blev den lycklige vinnaren får ni veta om fyra veckor…


EFTERORD

I nästa utskick ger vi oss på nästa del i vår stora genomgång av Stephen Kings böcker. Vi är framme vid Bachmanboken THE RUNNING MAN, ni vet den som finns filmad med Arnold Schwartzenegger. Har ni läst THE RUNNING MAN (DEN FLYENDE MANNEN på svenska) och känner att ni vill vara med och tycka till lite så får ni som vanligt skicka in ert betyg mellan 1 och 5 och även skicka med en liten motivering till ert betyg. De som vill kan även nämna något om filmen, men det är boken som ska få betyget.

Ni kanske undrar varför vi missat ROADWORK i vår genomgång, och det undrar vi också. Det var slarv från vår sida, så nästa bok vi går igenom blir ROADWORK (VÄGBYGGE). Vi ber om ursäkt för detta.

I övrigt får ni som vanligt skicka in frågor och annat trevligt till oss. Vi ses om två veckor igen!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025