UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #123 - 010903
FÖRORD
Hej och mycket varmt välkomna till utskick nummer 123 från Följeslagarna. Denna gång har vi mycket att bjuda på. Vi har under sommaren haft en novelltävling i Följeslagarna, och just i detta utskick kan ni läsa allt om den, inklusive en intervju med vinnaren, vem nu det är…
Vi har också en hel del nyheter samt en ny tävling där man kan vinna ett mycket fint och roligt pris, fast det kräver lite kunskaper… Läs mer här nedan. Och sist men inte minst har vi i detta utskick extremt många frågor och det gillar ju vi! Mer sådant!
Nu ska vi inte hålla er längre…
Trevligt läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 697
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* BLACK HOUSE. Nu när det inte är mer än 12 dagar kvar tills BLACK HOUSE släpps kan ni bli ännu mer sugna på boken genom att ta en titt på skyddsomslagen. Alla tre finns nu på nätet.
- Det amerikanska omslaget: http://w1.192.telia.com/~u19211135/usfullcover.jpg
- Det vita engelska omslaget: http://w1.192.telia.com/~u19211135/ukfullcover.jpg
- Det svarta engelska omslaget: http://w1.192.telia.com/~u19211135/ukfullcoverinvert.jpg
Ni kan även läsa en recension av boken här:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/stores/detail/-/books/0375504397/reviews/ref=ase_052379122979/103-4657259-1997434
och en intervju med Peter Straub här:
http://publishersweekly.reviewsnews.com/index.asp?layout=articlePrint&articleID=CA152899
(OBS! I denna intervju avslöjar Straub dock en sak om BLACK HOUSE som ni INTE vill veta innan ni läst den!!!)
* Mer BLACK HOUSE. Random House har nu släppt ett längre utdrag ur boken på nätet. Det är samma som finns på den officiella sidan men lite längre. Läs det här: http://www.randomhouse.com/catalog/display.pperl?isbn=0375504397&view=excerpt
* Ännu mer BLACK HOUSE. I nästa nummer av Fangoria (#207 som kommer den 18/9) kommer det att finnas med en artikel som handlar om BLACK HOUSE. Den heter: "MONSTER INVASION "Boogeymen" of the world, unite!".
* FROM A BUICK 8. Detta är som ni vet Kings nästa bok (efter BLACK HOUSE). På omslaget till Scribners vårkatalog fanns delar av omslaget med. Ni kan se det här:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/buick.jpg
* THE DARK TOWER 5. I veckan som gick lade King ut en kommentar till prologen som han släppte på sin hemsida. Ni kan läsa vad han hade att säga här:
http://www.stephenking.com/dt_5.html#dt5update
* THE TALISMAN. De flesta av er har väl läst om THE TALISMAN nu inför BLACK HOUSE. Om ni inte har det (eller även om ni har det) kan ni lyssna på ett utdrag ut kassettboken här: http://www.simonsays.com/subs/book.cfm?areaID=21&isbn=0743520165
* LT’S THEORY OF PETS. Om ni inte redan köpt denna kassettbok så kan ni nu lyssna på den på nätet. Denna version är visserligen inte inspelad vid samma tillfälle men det är samma historia. Scrolla lite ner på sidan så hittar ni den:
http://www.barnesandnoble.com/bookshelf/horror/king/king.asp
* HEARTS IN ATLANTIS. Anthony Hopkins kommer att närvara vid filmens premiär på Toronto International Film Festival (september 6 – 16).
* THE STAND. Här finns en recension av dvdutgåvan av filmen (region 1), skriven av Följeslagaren Kristoffer Larsson:
http://www.dvdforum.nu/recensioner/visarecension.asp?upc=1715310517
* King på Canal+. Under september kommer Canal+ att visa några Kingfilmer. THE GREEN MILE (22/9). DOLORES CLAIBORNE (21/9) samt THE NIGHT FLIER.
* LIDA. Som vi berättat tidigare kommer två versioner av LIDA att spelas på teaterscenen i Sverige under hösten och vintern. Den ena turnerar runt i landet och den andra kommer enbart att spelas i Stockholm och Örebro och premiären för den uppsättningen är den 19 oktober kl. 19.00 på Årsta Teater (Folkets Hus) vid Årsta Torg.
Föreställningen spelas sedan på torsdagar, fredagar och lördagar kl. 19.00 samt lördagar kl. 15.00 till och med den 3 november. Den 15,16 och 17 november är det sedan Örebros tur. Föreställningen spelas i Örebro på Teaterladan i Wadköping (Klockslag ej bestämt ännu).
I rollen som Annie Wilkes ser vi ingen mindre än Inger Nilsson (mest känd som Pippi Långstrump i filmerna) och Paul Sheldon spelas av Thomas Olofsson. Regi står Therésia Erneborg för. Läs mer på:
http://welcome.to/Lida
LIDA TÄVLING
Som vi berättat tidigare kommer Riksteatern att sätta upp LIDA som teaterföreställning under hösten/vintern. Vi har nu glädjen att meddela att vi fått sex (6) biljetter som vi kommer att lotta ut till tre lyckliga vinnare.
Nu undrar ni så klart var ni kan vinna dem, hur ni kan vinna dem, eller hur? Jo, vi tänkte väl det.
Allt ni behöver göra är att gå in på Följeslagarnas hemsida, logga in på medlemssidorna och klicka på "Tävling" och svara på fem frågor. Alla som svarar rätt kommer att vara med i utlottningen av biljetterna. Svaren måste vi ha senast den 15/9 så se till att ni surfar dit innan dess.
Vi vill även passa på att tacka Riksteatern för att de ställde upp med biljetterna, TACK!
FÖLJESLAGARNAS NOVELLTÄVLING SOMMAREN 2001
* Historik
Under sommaren har vi haft en novelltävling bland Följeslagarna. Detta är en tradition som vi tar upp då och då när det känns lämpligt. I sommar var det tredje gången vi hade en tävling. Idén har vid alla tre tillfällen varit att låta de medlemmar som är intresserade skriva sin egen novell på ett bestämt ämne - givetvis Kingrelaterat på något sätt - och sen gemensamt rösta fram en vinnare.
Första gången gick tävlingen ut på att skriva en story med Kings klassiska onda figur Flagg (THE STAND etc) i huvudrollen. Andra gången handlade det om en så kallad "Before the play"-berättelse (en novell om Overlook Hotels (THE SHINING) historia). Denna gång handlade det om något helt annat.
* En gammal bekant dyker upp igen
Författarna fick i uppgift att skriva en novell som utspelar sig i den kända Kingstaden Derry någon gång år 2012-2015 när en viss person/varelse återigen visar sitt sminkade anlete. Ja, visst handlar det om clownen Pennywise, eller Snåljåp/Det om ni vill kalla han/hon/det (!) för det! Som ni känner till återvänder Det alltid i 30 års cykler och runt 2012-2015 bör vara tiden då Det kommer tillbaka och är hemsk igen.
Det var uppgiften och efter ett visst bortfall bland de anmälda så blev det 10 noveller som juryn fick läsa och tycka till om. Det var en ganska spännande upplösning, men ganska snabbt stod det klart vilken novell som skulle vinna i sommar…
* Vinnaren
På en obestridd första plats med nio poäng till godo på tvåan kom "Du trodde kanske, att det var över..?" av Magnus Lange. Novellen fick röster av 13 av de 26 som satt i juryn och den sammanlagda poängen blev 33. Som tvåa, med 24 poäng, kom "Stanley Owen" av Kenneth Bodin, som för övrigt vann Följeslagarnas första novelltävling.
På en delad tredje plats, med var sina 19 poäng, kom Magnus Johanssons (segrare i Följeslagarnas andra novelltävling) "Hör du mig, Charlie!?" och Sara Marklunds "Cirkusskoj" och på en femte plats, med blott en poäng mindre än tredjepristagarna kom "Det kommer tillbaka!" av Kenneth Olesen.
De övriga fem bidragen var: "Derry - Mitt barn" av Roland Nilsson, "En utskrift" av Daniel Åsenlund, "Mötet" av Håkan Carlsson, "Ballonger till Barnen" av Stefan Estby samt "Ett kärt återseende" av Richard Pleijel.
* Några omdömen
Här är några av de omdömen om de fem första novellerna som kom in i samband med betygen:
- "Du trodde kanske, att det var över..?"
"Efter två meningar var jag fast i denna berättelse. Ruskigt bra skrivet med andra ord. Likt mästaren själv i stil. Jag får samma känsla i magen när jag läser den här novellen som när jag läser King. Underbart! …/…En klar vinnare. Sannerligen en amerikansk skildring i (o)sann Kingstil. Novellen har en genomtänkt handling med ett bra slut. …/… Den här berättelsen visar en stilistisk självständighet hos författaren. Jag uppskattade särskilt parallellen till Goethes 'Faust'. …/…Den här novellen fastnade jag för direkt, den var helt klart bäst tyckte jag. Lättläst och bra, en utstickare. …/… Ett väldetaljerat hantverk där idyllen byts till skräck på någon sekund. Pennywise beter sig precis som han ska. En sak som tilltalar mig mycket är återkopplingarna till Kings andra verk, som Alan Pangborn från Castle Rock, "bibliotekspolisen" och nämnandet av sparvar. …/…En väl genomtänkt handling, med ett språk som får en att vara med på noterna från första stycket ända fram till slutet. Alltid angenämt med bekanta karaktärer, och en guldkrans för den eleganta epilogen!"
- "Stanley Owen"
"Annorlunda handling där ingenting nämns rätt ut. …/… Den här novellen tyckte jag klart bäst om. En otroligt bra miljöskildring om lärarlivet och lagom angränsning till Stephen Kings DET. Jag gillar språket i novellen och hur detaljerna från Kings värld bara antyds. De flesta har sina egna uppfattningar om Det och miljön kring Derry, så det blir väldigt svårt att exempelvis skildra Förlorargänget som gamla och komma undan med det. Novellen Stanley Owen fixar det eftersom Det ingår indirekt i berättelsen. …/… Det här är den novell som jag tycker bäst fångar Kings sätt att skriva och även andan i DET. Den är tät, den är realistisk. Man ville läsa längre än första stycket. …/… Mycket bra berättad och originell stil! Helt klart den bästa i tävlingen!"
- "Hör du mig, Charlie?!"
"Annorlunda och bra skrivet. En bra dialog som gör att man ser samma saker som personerna och den är spännande rakt igenom. Fantasin får löpa fritt när man läser denna novell och det gillade jag. …/… Författaren använder sig här av replikform, vilket fungerar mycket bra genom hela berättelsen. Vad som dessutom gör den här berättelsen så bra är att författaren inte har givit sig i kast med att försöka beskriva den blodiga konfrontationen med Det. Ofta är det effektivare att utelämna detaljerna i sådant skeende och låta läsarens fantasi sköta resten. …/… En originell novell som gör sig väl förtjänt av tre poäng. Både välskriven och lättläst. Spänningen byggs upp på ett bra och kusligt sätt."
- "Cirkusskoj"
"Den novell jag ger högsta poäng är "Cirkusskoj". Orsaken är att jag gillade delen som utspelas på cirkusen, i alla fall tills föreställningen urartar. …/… Man älskar att hata ett bortskämt, självbelåtet glin. Lite splatter i slutet …/… Spännande historia i äkta King-anda, med makabra detaljer och en bra avrundning. …/… Anser att denna novell är den som mest liknar King. Både handlingen och berättarstilen är Kinglik. …/…. Med någon slags morbid humor och en del våldsamma inslag fångar författaren lite av känslan i vissa av Kings mest obskyra noveller. Jag gillar dessutom slutet. …/… Skruvad... Men charmig."
- "Det kommer tillbaka!"
"Novellen är skriven med ett mycket talande bildspråk men lämnar ändå utrymme för den egna fantasin. Handlingen är också skickligt uppbyggd utan onödigt långa steg mellan scenerna som annars kan vara risken med noveller av den här längden. …/… Författaren har lyckats kombinera ett spännande innehåll tillsammans med ett bra språk. Resultatet har blivit en riktigt bra novell som även en person som ej läst DET skulle kunna förstå och tycka om. …/… Med hjälp av en bra inledning, fina dialoger samt målande beskrivningar har författaren lyckats fånga lite av Kings sätt att låta idyll förvandlas till mardröm. Även det karakteristiska låtcitatet återfinns i slutet, vilket ger novellen det där lilla extra 'King-stuket'."
Alla författare kommer att få sina omdömen skickade till sig inom kort.
* Intervju med vinnaren Magnus Lange
1. Grattis Magnus! Din novell "Du trodde kanske, att det var över..?" vann Följeslagarnas novelltävling sommaren 2001! Först frågan är given: hur känns det?
- YES! Mycket, mycket glad och lycklig. Tack alla som röstade på min historia, och tack även till min flickvän som korrekturläste och kom med kloka åsikter.
2. Ämnet i sig var kanske ingen utmaning för dig, eftersom vi vet att du är en IT-diggare av rang! Berätta lite om din fascination för boken inklusive samling av IT-böcker!
- Åh, visst var det en utmaning. Jag hade stora...OK.. tar det på fråga 4 ser jag :-D. Jag vet inte vad jag ska svara...jag vet inte vad det är som är så fascinerande med just IT. I mitt fall tror jag det började med STAND BY ME, där King ger en underbar skildring av sin barndom och jag gillar egentligen den historien bättre. Det är den enda film jag sett på bio där jag ramlat på golvet av skratt (IGLARR!)!
Men åter till IT. Den handlar också om barn och barndom. King är bara bäst på det. Möjligen kan det vara att man ibland undermedvetet önskar sig tillbaka till barndomen som gör att jag gillar dessa böcker. Eller att barndomen helt enkelt är magiskt - i alla fall kan den ibland verka så när man ser den i backspegeln med en vuxens ögon. Kanske för att där finns alla möjligheter till äventyr. Inga dörrar är låsta, även om man kanske skulle önska att en del som står på glänt, skulle vara det. Jag märker själv när jag försöker skriva att det är lättare att skriva om barn än om vuxna. Det är helt enkelt lättare och känns "närmare" på något sätt. Jag vill passa på att i ämnet rekommendera Robert McCammons "Mitt liv som pojke" samt Dan Simmons "Nattsommar".
Anledningen till mitt samlande på böckerna började för några år sedan när jag hittade en konstig IT-bok i en butik i London som heter Murder One. Köpte den givetvis och mailade Stu på Betts Books och frågade vad det var. Det visade sig vara ett Proof av boken. Kul! Hyfsat sällsynt och värd en $50-70, även om mitt ex knappast är mint condition. Då jag har en stark utvecklad ekorr-mentalitet började jag samla IT på olika språk. De japanska är snyggast och de franska ganska grymma. Jag har även haft Phantasia Press ES, men var tvungen att sälja den.
3. Ett annat sätt som du visat din hängivelse till boken är en blygsam hemsida som finns på adressen http://come.to/derry. Sidan i sig har inte uppdaterats på år och dagar och innehåller till råga på allt en del hemska grafiska missfoster av undertecknad (Anders). Du har inga planer på att gjuta liv i denna hemsida igen?
- Haha! Finns den kvar? Märkligt att Tele2 inte tagit bort den....jag avslutade kontot där för jättelänge sedan. Nu väntar jag på att BoNet skall ge mig bredband och då kanske. Och inte var det några missfoster Anders, tjusigt som tusan ju !
4. Om vi fokuserar kring din novell: I din text är det Mike Hanlon, numera på ålderns höst och författare till ett par böcker om Derry, som för tredje och sista gången får möta sin nemesis. Hur kom du på denna idé och hur förflöt författandet?
- Redan innan tävlingen började hade jag en film på näthinnan. Det var ett kamerasvep förbi en brevlåda, över gräs som rörde sig i vinden, upp mot en veranda där en död man satt. När jag fick reda på ämnet lade jag dit en orange pom-pomboll som vinden förde över verandagolvet och som stannade mot mannens hand som låg vilande på det. Sedan spann jag vidare därifrån. Inte mycket av detta är kvar i den färdiga historien, men det hjälpte mig att komma igång.
När jag började skriva var jag på Rhodos (låter väl tjusigt?) och skrev ner ett utkast första kvällen efter att ha grunnat på det under dagen. Det skulle ju utspela sig i Derry, så det skulle vara intressant att se hur Mike skulle klara ett möte med gamle Pennywise. Tyvärr misslyckades jag med att spara, så nästa dag fick jag börja om på nytt, med samma resultat. Fick börja om för tredje gången, och jag var så trött och förbannad. Jag jobbar ju med data-support! :-D
Men det som hände, var nog bra i längden. För man fick tid att tänka över historien, ordföljder, och att allt hängde ihop. Och om allt som var med, var nödvändigt för historien. Under resten av semestern hade jag historien med mig i huvudet där jag vred och vände på saker, och så småputsade jag på historien på kvällarna. När jag kom hem, tänkte jag att jag skulle kolla upp lite. Jag hade ägnat mig ganska friskt åt name-dropping. Alan Pangbornes Castle Rock-upplevelse hade fått en plats i Mikes sista bok och så vidare. Den enda egentliga anledningen till att Alan var med - förutom att det var kul att träffa honom igen - var att hans barnbarn skulle få säga det han sa.
När jag snabbt ögnade igenom DET, fick jag kalla kårar. I bokens slut så glömmer ju alla vad som hänt! Alltså kunde Mike inte komma ihåg sin egen historia om Förlorargänget, inte hänga med polisen ut och så vidare. Jag skrev om historien med den förutsättningen, och Mike kom då ihåg allt först när Pennywise presenterade sig. Men jag fick inte till slutet riktigt bra. Jag stod inför ett val att ha en autentisk fortsättning på DET eller en fiktiv.
Jag gillade verkligen idén med att sluta med hans historia om Förlorargänget, så jag gick tillbaka till ursprungshistorien, skrev om den, "killed a lot of darlings", läste igenom den otaliga gånger på skärm och på papper för att se att historien flöt, att det inte fanns några felsyftningar och så vidare. Dessutom ville jag ju inte skriva att det var Mike det handlade om förrän i slutet, så jag ville inte upprepa mig allt för mycket med "gamlingen", "den gamle mannen" och så vidare.
Väldigt mycket omskrivningar alltså. Men det var kul - särskilt när SPARA-funktionen började fungera!
5. Bland de omdömen du fått finner vi "Efter två meningar var jag fast i denna berättelsen. Ruskigt bra skrivet med andra ord. Likt mästaren själv i stil. Jag får samma känsla i magen när jag läser den här novellen som när jag läser King. Underbart!", "Den här berättelsen visar en stilistisk självständighet hos författaren. Jag uppskattade särskilt parallellen till Goethes 'Faust'." och "En sak som tilltalar mig mycket är återkopplingarna till Kings andra verk, som Alan Pangborn från Castle Rock, 'bibliotekspolisen' och nämnandet av sparvar. Att polismästaren heter Hank Williams är ju också en liten kuriositet i sammanhanget.". Har du några kommentarer till detta?
- Det är bara att ödmjukt buga och tacka så mycket. Jag är lite nyfiken på parallellen till "Faust". Hade inga sådana tankar. Har inte läst den. Han eller hon som skrev så får gärna höra av sig och förklara närmare, för denna parallell var ett "olycksfall i arbetet" eller kanske en lyckträff :-)
Som jag skrev tidigare roade jag mig först ganska friskt med att koppla in Kings-verk, men strök mycket för sådant blir jobbigt att läsa i längden, även om det är kul att skriva dit. "Stilistisk självständighet", "likt mästaren själv" - fanken, hade jag varit katt hade jag både tvättat morrhåren och spunnit högt och ljudligt nu! Tack!
6. Utöver de kopplingar som nämns i den tredje kommentaren har du beskrivit Mikes förläggare (givetvis på förlaget Philtrum Press) som en man med grått skägg. Är det King själv du syftar på? Och "bibliotekspolisen" som kommer och hälsar på Mike - han heter Ralf Fredriksen. Initialerna blir R.F. - Randall Flagg, eller?
- Det är helt klart King som sitter där och läser. Japp. Huvudet på spiken. Pennywise är en av de skepnader som Randall Flagg kan ta. Jag tror Flagg har en "soft spot" för cirkusar....och ballonger.
7. I tidigare tävlingar har du själv generöst bidragit med vinster ur din egen samling. Denna gång står vi inför ett litet dilemma när det gäller ditt pris, så vad vill du ha?
- Tja...vad finns det? Du är ju väldigt grafiskt begåvad så du kanske kan snida ihop ett tjusigt diplom som jag kan rama in och hänga på väggen?
8. Tack för intervjun och grattis igen!
Tack ,tack och jag blev ärligt talat skitglad! Ett tack också till dig och Lilja som såg till att våra verk kom upp på nätet. Det var mycket snyggt och lättläst, och snabbt fick ni upp dom också. Och givetvis en stor eloge för det enorma arbete ni lägger ner på Följeslagarna.
Sen så vill jag rikta en uppmaning till alla ni som anmälde er - vi var väl 24 anmälda - och sedan av olika anledningar drog er ur. Om anledningen var att ämnet var "skrämmande", alltså i betydelsen "hur i helsike ska jag få ihop något i det ämnet?!!", så är min uppmaning: Försök ändå! Du har anmält dig för att du innerst inne vill skriva, så sätt dig ner och låt fantasin flöda ner i tangentbordet eller ut i pennan, även om det känns motigt.
Jag vill inte leka besserwisser bara för att jag vann, missförstå mig inte, jag är bara en glad amatör. Anledningen till denna uppmaning är bara att jag vill att flera ska våga - jag skriver "våga" för att jag tycker själv det är lite nervöst att låta någon annan läsa det jag skrivit - skriva. Så tack en miljonte gång för era röster, jag ser fram emot att läsa era historier nästa år.
* Novellerna på nätet
Nytt för i år är att ni kan läsa samtliga bidrag till novelltävlingen på nätet. Det är bara att surfa till Följeslagarnas hemsida, logga in på medlemsavdelningen och sen klicka på "Aktuellt" så finns novellerna där. Trevlig och kuslig läsning!
[Anders & Lilja]
BONUSLÄSNING
Det är inte bara Följeslagarnas medlemmar som skriver "Stephen King-noveller", det finns det andra som gör också. Här är en länk till en mängd olika noveller baserade på och influerade av Kings verk:
http://www.fanfiction.net/sections/books/index.fic?action=story-listfiles&categoryID=998
FRÅGOR OCH SVAR
Frågor från Christer Nestorsson
1. Hej! Jag undrar varför det på vissa böcker är pappersomslag? Min teori är att det är första upplagan som trycks av en bok har pappersomslag, kan det stämma? Men jag har till exempel VARSEL med pappersomslag släppt av Bonniers fast Askild & Kärnekull släppte den 1980, det måste i så fall betyda att om ett nytt förlag släpper en "gammal" bok så blir det en "ny" första upplaga? Jag skulle bli väldigt tacksam om ni kunde bena ut vad som gäller för pappersomslagen.
- Böckerna med pappersomslag är förstautgåvorna, de inbundna böckerna. Vissa böcker kommer ut i en lågprisupplaga något år senare då omslaget liksom sitter fast i de hårda pärmarna. Denna form kallas "kartonage" (kartonerad upplaga). Jag tycker inte att man kan gå runt och kalla en inbunden VARSEL, släppt av Bonniers - i deras bokklubb till och med - för en förstautgåva. Förstautgåvan är den utgåva som kommer ut först och inget annat. I fallet CARRIE i Sverige är det då en ful liten gul pocket som är förstautgåvan, inte den inbundna boken. [Anders]
2. Jag var inne på amazon.com och kollade efter Stephen King böcker, då såg jag att det fanns två olika sorters böcker - Hardcover och Paperback, vet ni vad det är för skillnad? Har ni någon annan bra sida som man kan köpa amerikanska Kingböcker på?
- Svaret är mycket enkelt: Hardcover (ibland Hardback) är det som vi i Sverige kallar inbundna böcker, det vill säga den upplaga som ett pappersomslag. Paperback är alltså pocketupplagan. När det gäller nya, vanliga amerikanska böcker köper jag (och många andra) uteslutet från English Language Books. Valdemar som är mannen bakom English Language Books är suverän att handla med. Det går till så att du skriver till honom via mail och ber att få pris på boken/böckerna du vill ha inklusive frakt till Sverige. Du kommer då att få ett svar med ett schysst pris. Väljer du att köpa böckerna kommer de direkt till din dörr och du betalar i efterhand med ett vanligt inbetalningskort till Postgirot. Mycket smidigt. Skriv till engbooks@engbooks.com, men skriv på engelska! [Anders]
Fråga från Margaretha
3. Hej! Min högsta önskan är att få en autograf av Stephen King hur går jag till väga?
- Det enklaste alternativet idag är nog tyvärr att köpa en signerad bok och det är ju skapligt dyrt. Ett annat alternativ är att skriva ett brev till King och be om en autograf. Inkludera en "Internationell svarskupong" (finns på posten) eller en dollar eller så. Adressen är:
Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA
Lycka till! [Anders]
Frågor från Niklas Fridh
4. Är det någon skillnad på versionen av "Blind Willie" i SIX STORIES och den i HEARTS IN ATLANTIS? Vilken?
- Det är viss skillnad på de två versionerna av "Blind Willie". Handlingen är den samma men i den version som finns i HEARTS IN ATLANTIS har det vävts in lite saker som får den att höra samman med de andra historierna i boken. I den versionen är Willie Shearman (Blind Willie) den som hoppar på Carol i "Low Men…" samt räddar livet på Sully i Vietnam. Skillnaderna är dock små och påverkar inte historien i stort. [Lilja]
5. The Collective (samlade svåråtkomliga noveller) finns att ladda ner på nätet. Vem har sammanställt detta dokument? I vilket syfte? Uppdateras det? Hur distribuerades det innan nätversionen?
- The Collective har givits ut av ett "förlag" som kallar sig "Phantom Press". I författarens förord kan man läsa följande:
"This collection is a work in progress. As more items are discovered, they will be added. All items in this book are short stories, poems, and other items published by Stephen King, but not found in any book released by his publishing company at this point in time. The purpose of this book is to have one archive for all of the material. XxXsTmXxx"
Han/hon (som kallar sig XxXsTmXxx) skriver vidare att dessa historier givits ut i studerande syfte. Innan nätversionen kom tror jag inte att det fanns någon. Personligen tror jag att det är något fan som sammanställt svåråtkomliga verk och sedan lagt ut det på nätet. Tyvärr är detta högst olagligt… [Lilja]
6. Vet man om THE AFTERMATH, SWORD IN DARKNESS och BLAZE överhuvudtaget existerar bland samlare? Allting som är efterfrågat har ju en förmåga att kopieras på något vis…
- När det gäller dessa verk (Stephen Kings första romaner som refuserades tidigt i hans karriär) så kan jag med 99% säkerhet säga att de inte existerar bland samlare. Manusen till dessa romaner har King donerat till University of Maine i Orono och tidigare kunde man näst intill bara gå rakt in och läsa dem på plats, men nu krävs det skriftligt tillstånd från King. Böckerna är med andra ord i säkert förvar. [Anders]
7. Kan ni inte övertyga Bra Böcker om att få internetadressen till Följeslagarna och Lilja's Library tryckt på innerkonvolutet på Kingböckerna? Det borde ju vara bra för dem också att läsarna kan få information om deras utgivning…
- Hehe… jo, det vore i och för sig trevligt. Men varken Följeslagarna eller Lilja's Library är någon slags officiell svensk Stephen King sajt så det är nog omöjligt. I och för sig skulle vi inte ha något emot att få göra stephenking.se om det någon gång skulle bli tal om en sådan. [Anders]
8. Kommer ni att gå igenom filmerna med betyg på samma sätt som ni gjort med böckerna efter det att böckerna är avklarade?
- Som planerat, nej. Vi nämner ju filmatiseringarna i genomgångarna av böckerna, men sätter inte betyg på dem. Det är möjligt att vi gör någon annan slags genomgång av filmerna där vi sätter betyg på alla på en gång eller delar upp dem efter något lämpligt system. Vi får se. [Anders]
9. Vad är skillnaden på "The Reach" och "Do the Dead Sing?"?
- Vad jag vet är det exakt samma novell fast med olika titlar. [Anders]
- "Do the Dead Sing?" kom först (i Yankee Magazine) 1981 och "The Reach" fyra år senare (i SKELETON CREW) 1985.
10. Var har "The Revenge of Lardass Hogan" publicerats? Är det ett utdrag från en roman? Vilken?
- "The Revenge of Lardass Hogan" är som alla vet den lilla episoden om hämnd och pajätning som gjordes oförglömlig i STAND BY ME. Den finns alltså med i novellen "The Body" i DIFFERENT SEASONS, men var själva novellen publicerades separat vet jag inte, men det vet Lilja! [Anders]
- Visst vet jag det. "The Revenge of Lardass Hogan" publicerades första gången 1975 i Cavalier och senare samma år i The Maine Review. [Lilja]
11. Finns det någon uppgift om vad "After The Play" handlade om?
- Vi har bläddrat i våra referensböcker och gjort vårt yttersta för att få fram ett svar på denna fråga, men misslyckats. Frågan är nu i experternas händer och om vi får något svar så kommer vi att publicera det i ett kommande utskick. [Anders]
12. Har ni läst Kings favoritroman I AM LEGEND av Richard Matheson? Kan ni i så fall rekommendera den? Kommer den att översättas till svenska? (en passning till John-Henri…)
- Eftersom den här frågan delvis var ställd till John-Henri så bollade vi den vidare, och så här svarade John-Henri: "I AM LEGEND finns, i inte särskilt lysande översättning, som VARULVARNAS NATT (pocketskräckserien Kalla Kårar nr 31, B Wahlströms 1975). När en ny storfilm var på tapeten för några år sedan hade vi planer på att översätta om den på Replik, men filmplanerna skrinlades och så även vår nyutgåva.", så just nu får du försöka leta rätt på VARULVARNAS NATT om du vill läsa den på svenska, eller helt enkelt läsa den på originalspråket. Jag har inte läst boken och kan inte avgöra om den är bra eller inte, men jag litar på Stephen Kings omdöme! [Anders]
13. Har det aldrig diskuterats att göra en film av den förträffliga GERALDS GAME?
- Den enda vi vet om en eventuell filmatisering av GERALD'S GAME är att King själv vill regissera den. Det skulle i så fall bli en liten revansch för hans insats i registolen för 15 år sedan då han gjorde MAXIMUM OVERDRIVE utifrån sin novell "Trucks". En film jag själv diggar stenhårt. [Anders]
- Ett problem som uppmärksammats med en filmatisering av GERALD'S GAME är att huvudpersonen ligger näst intill naken under i stort sätt hela filmen, något som aldrig skulle accepteras i USA. [Lilja].
EFTERORD
I nästa utskick är det då dags att gå igenom Stephen Kings, eller ska man kanske säga Richard Bachmans THE RUNNING MAN (DEN FLYENDE MANNEN). Efter vår lilla "klagan" i förra utskicket har det kommit in en hel del tankar och betyg angående boken, men vi vill givetvis ha fler, så skicka in ert betyg (1-5) plus någon kommentar.
När vi skickade ut vårt extra utskick angående prologen till THE DARK TOWER 5 som nu går att läsa på Kings hemsida så bad vi er även att skicka in era tankar angående den, och det kom in ett mail om detta. Vi ger er därför två veckor till på er att läsa och tycka till. Väl mött måndagen den 17:e då!
Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com
Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.