UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #127 - 011029

FÖRORD

Hej och varmt välkomna till ytterligare ett utskick från Följeslagarna. Denna gång - efter att blivit framskjutet två gånger, recenserar vi den senaste Kingboken på marknaden - BLACK HOUSE, denna efterlängtade uppföljare till THE TALISMAN som King alltså skrivit ihop med Peter Straub. Vad vi tycker om boken kan ni läsa lite längre ned i detta utskick. Har ni inte läst boken ännu och inte vill veta för mycket av innehållet så ska ni nog läsa recensentionen med bara ett öga…

Den senaste veckan har Tele2 haft problem med sina mailservrar och den inkommande mailen har blivit något begränsad. Om ni vet att ni har skickat något den senaste veckan (till exempel en fråga som inte tas upp i detta utskick) så är det bästa att ni skickar om det. Tele3 har visserligen lovat att de lagrat allt på hög, men sådant kan försvinna hur lätt som helst…

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 715


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu finns det engelska omslaget till FROM A BUICK 8 ute. Ni hittar det på:
http://w1.192.telia.com/~u19211623/UKFAB8.jpg

* Nya dvd-filmer. Enligt sajten discshop.se kommer den special edition av CARRIE som vi tidigare berättat om i Följeslagarna att komma ut i Sverige den 7/11. Samma dag kommer även LIDA ut på dvd. Vilket eventuellt bonusmaterial som dvd:n kommer att innehålla är i dagsläget okänt. Redan nu kan ni som samlar på Kingfilmer på dvd köpa ELDFÖDD som lågpris-dvd. Dvd:n innehåller inget bonusmaterial och går att hitta under 100-lappen hos bland annat just
http://www.discshop.se

* I förra numret berättade vi att TV3 skulle visa det Simpsons-avsnitt som King medverkar i den 31 oktober. Nu har dock TV3 ändrat i sin tablå och visar serien Förhäxad istället och The Simpsons har flyttats till söndagar. Detta betyder att om de visar avsnitten i rätt ordning kommer Kings avsnitt att visas den 11 november.

* Kingböcker i Norge. Aschehoug kommer att ge ut DREAMCATCHER nästa år och THE TALISMAN och BLACK HOUSE kommer under 2003.

* The Rock Bottom kommer att uppträda på amerikansk TV nu på tisdag. Dels kommer de att bli intervjuade på CBS "This Morning". Stephen King, Amy Tan, Dave Barry, Mitch Albom och Scott Turow kommer att delta. Bandet skulle sedan ha uppträda på "Live with Regis and Kelly". Detta framträdande har dock ställts in.

* IMAX rapporterar nu att de lagt ner planerna på att göra film av THE SUN DOG. Mycket tråkigt tycker vi som verkligen hade sett fram emot att se King på den riktigt stora duken. Om det nu blir någon filmatisering av THE SUN DOG alls, eller om den går samma öde till mötes som till exempel ROSE MADDER (och kanske även DESPERATION) är i dagsläget oklart.

* Filmversionen av DREAMCATCHER har nu fått OK. Det betyder att regissören Kasdan kan börja leta skådespelare för filmen.


RECENSION AV BLACK HOUSE

Nu äntligen så recenserar vi den senaste Kingutgåvan - samarbetet med Peter Straub: BLACK HOUSE, uppföljaren till succén THE TALISMAN. De flesta av er vet förmodligen vid det här laget det mesta av innehållet i boken, så denna recension blir mer fokuserad på vad vi tyckte om boken än en regelrätt genomgång av historien i sig. Men vi börjar med en liten sammanfattning.

BLACK HOUSE utspelar sig nästan 20 år efter THE TALISMAN. Jack Sawyer är en rik och framgångsrik mordutredare som faktiskt valt att dra sig tillbaka från tjänsten i Los Angeles till en liten idyllisk småstad i Wisconsin - Coulee County. Det var här Jack lyckades hitta Thornberg Kinderling som hade mördat ett par prostituerade i Los Angeles. Jack blev så tagen av miljön och människorna i Coulee County, att han valde att flytta dit. Han köpte ett hus av den lokala polischefen Dale Gilbertson och ägnar dagarna mest till att njuta av Henry Leyden sällskap - en blind gentleman som i det dolda är flera (!) framgångsrika radiopratare och dessutom farbror till Dale Gilbertson.

Idyllen svärtas dock av att ett flertal barn kidnappats och hittats mördade och delvis uppätna. En vidrig mördare är lös och oroar samhället. Han får smeknamnet "The Fisherman" av den lokala pressen, då hans tillvägagångssätt påminner mycket om den gamla seriemördaren Albert Fish. I samband med att samhället svartnar börjar Jack drömma konstiga drömmar och se konstiga syner. Han har inget som helst minne av att han vid 12 års ålder kunde flippa fram och tillbaka mellan vår värld och Territorierna, men det blir ganska snart klart att någon från Territorierna försöker få Jack att vakna till liv.

När sedan en ny kidnappning sker och Jack väcks till liv ser han ingen annan utväg än att hjälpa den lokala polisen. Händelserna har inte bara betydelse för det lilla samhället Coulee County, utan även för hela existensen av alla världar…

Jag ska inte ljuga. THE TALISMAN är en av mina absoluta favorit Kingböcker. Jag brukar lista den som tvåa efter IT, men ibland är den nog etta i alla fall. THE TALISMAN var för mig ett underbart läsäventyr. Jag var inte alls så bevandrad i mer fantasybetonad litteratur när jag läste den och tanken på Territorierna kittlade min fantasi något så rasande. Tyvärr har Territorierna en ganska liten roll i BLACK HOUSE, men återseendet är efterlängtat.

När det avslöjades att BLACK HOUSE skulle ha många kopplingar till Kings THE DARK TOWER-värld så blev jag först lite besviken. Jag var fast besluten om att Territorierna inte alls hade något med THE DARK TOWER att göra - det var ju ändå Kings OCH Straubs påfund, men efter att ha läst BLACK HOUSE (som nästan skulle kunna kallas THE DARK TOWER 4,5) står det alltså klart: Territorierna hör samman med THE DARK TOWER. Man får reda på en hel del som kan vara värdefullt för framtiden. Syftet med de så kallade "Breakers" (en sådan som Ted Brautigan i "Low men in yellow coats" är) klarnar, och en hel del angående The Crimson King nystas upp.

THE TALISMAN skrevs med en gemensam röst, menar både King och Straub. I BLACK HOUSE är det lite enklare att se vem som har skrivit vad, anser jag. Vissa delar är skrivet med ett språk som jag inte alls känner igen från King, men å andra sidan har jag inte läst något av vad Straub skrivit på egen hand, men det känns ändå som det vore hans ord och formuleringar. Mycket bra är det i alla fall.

BLACK HOUSE är skriven på ett ganska udda och fascinerande sätt. Inledningsvis - och för all del senare i boken likaså - förs vi från situation till situation och person till person nästan på ett filmiskt sätt, vilket i slutändan gör att vi får ta del av alla viktiga personer i boken på väldigt kort tid, och dessutom lära känna dem på en gång. Vissa karaktärer är även de bästa, om man nu kan säga så, som jag sett i en Kingbok på bra länge. Den blinde gentlemannen Henry Leyden är i sanning den coolaste figuren någonsin i Kings alla böcker och det skäggiga MC-gänget "Thunder Five", som visar sig vara väl utbildade och intelligenta är också ett skönt gäng.

Givetvis finns det en del obehagliga typer också. Man hatar snabbt journalisten Wendell Green och "The Fisherman" är ingen mysig figur. Fast värst av alla är Black House, ja - huset alltså. Aldrig har ett spökhus varit beskrivet så bra. Det är inget diskret spökhus à la "Psycho" med en siluett i ett trasigt fönster, nej - Black House är med sitt svartmålade yttre och sin förmåga att ändra skepnad det läskigaste jag läst om hittills. Där har King och Straub verkligen lyckats.

Som ni kan förstå gillar jag BLACK HOUSE väldigt mycket. Det är en värdig uppföljare (egentligen är det ju en helt fristående bok) till THE TALISMAN. Mina två enda negativa tankar om boken är att upplösningen kommer lite väl snabbt in på slutet, fast å andra sidan är boken inte slut förrän på den sista sidan, och att slutet är skrivet så att vi nästan garanterat kan räkna med en tredje bok i framtiden. Lite väl uppenbart, men å andra sidan är det mycket välkommet. Jag älskar THE TALISMAN och gillar BLACK HOUSE skarpt. Dock är den inte lika bra som sin föregångare, så betyget blir "bara" fyra starka Följeslagare av fem möjliga.

[Anders]

Personligen är jag inte lika positiv till BLACK HOUSE som Anders. Jag anser att boken har en hel del brister. När jag fick höra att en uppföljare till THE TALISMAN skulle komma blev jag överlycklig. När jag sedan fick höra att det skulle finnas en del THE DARK TOWER-inslag i den blev jag genast tveksam. Missförstå mig inte nu, jag älskar THE DARK TOWER-böckerna och jag ser fram emot varje ny del enormt… men jag gillar inte när det kör över THE TALISMAN-världen.

Det är nämligen just vad jag anser att den gör här. Jag anser att THE TALISMAN var en underbar bok som INTE hör (eller åtminstone inte borde höra) ihop med THE DARK TOWER-serien. När man nu trycker in inslag av THE DARK TOWER i BLACK HOUSE känns det som om man tvingar bort Territorierna till förmån för The Crimson King. Antalet gånger Jack "hoppar över" i BLACK HOUSE går ju att räkna på en hand. Inte bra! Jag anser att historien om Jack är tillräckligt bra för att man inte ska behöva blanda in THE DARK TOWER.

Jag är medveten om att både King och Straub sa att BLACK HOUSE inte skulle bli en uppföljare till THE TALISMAN lika mycket som en sorts fortsättning, vilket jag kan köpa, MEN… om man skulle ändra på Jacks namn i BLACK HOUSE och sedan göra en del mindre förändringar skulle boken kunna slinka igenom utan att man skulle märka att det var en fortsättning på THE TALISMAN, eller hur? Detta är inte vad jag kallar en fortsättning…

OK, det var mina åsikter om kopplingen till THE DARK TOWER. För övrigt tycker jag att bokens story är kanon. Upplägget men den människoätande massmördaren är kanon. Tyvärr känns det lite som om King och Straub stressat fram slutet. Innan handlingen kommer fram till det ställe där Jack och hans gäng möter Mr. Munshun tycker jag att Mr. Munshun framställs som en rätt stark person (varelse). När sedan Jack och gänget besegrar honom utan några som helst problem känns det lite falskt. Upplösningen av boken går alldeles för snabbt och alldeles för lätt. Jämför bara med de otäckingar Jack mötte i THE TALISMAN, de var av lite segare virke…

Betyget då? Ja, det var inte det lättaste. Hade det inte varit en uppföljare till THE TALISMAN utan en del i THE DARK TOWER sagan hade det blivit en fyra. Om jag ska bedöma boken som en uppföljare till THE TALISMAN blir det inte mer än en svag tvåa. Lägger man sedan ihop dessa blir det alltså genomsnittet som vinner. BLACK HOUSE får 3 Följeslagare av 5 möjliga.

[Lilja]


DISKUSSION

I förra numret ville Susanne Fridh veta huruvida Stephen King hittat på uttrycket "miljoner röda kineser" (förkortad version) som förekommit i flera av hans böcker. Här är ett inlägg i diskussionen från John-Henri Holmberg:

Såvitt åtminstone jag kunnat utröna är "ordstävet" i den här speciella formen ("Five hundred million Red Chinese don't give a shit") formulerat av King. Inte för att det tillhör hans märkligaste, men som vanligt är det inte självklart hur det bör försvenskas. Innebörden är förstås densamma som i mer allmänna stående uttryck ("vad gör det om tusen år"), och antagligen ska man inte krångla till det: "Det skiter fem hundra miljoner kinesiska kommunister högaktningsfullt i" är förstås vad det betyder.

I det här och andra fall är det förstås inte svårt för den som är road att hitta saker att klaga på i översättningarna av Kings böcker. För dilemmat är ju att vi vid det här laget varit rätt många som översatt King, och att vi dessutom allihop översatt hans böcker blandade med helt andra verk av andra författare, medan King så att säga ensam har skrivit alla Kings böcker och dessutom aldrig behövt ägna sig åt att skriva någon annans böcker i intervallen mellan sina egna. Mest tydligt lär väl det här vara om man tar en titt på hur mytologin bakom DET SVARTA TORNET har hanterats i översättningarna. Lud torde bli Lud vem som än översätter, men många andra ord och begrepp kan fullt rimligt ges mer än en svensk motsvarighet och lär väl också få det om/när mer än en översättare stöter på dem. Någon gång i framtiden kommer det att finnas väldigt utrymme för någon energisk Följeslagare att gå igenom samtliga svenska versioner av Kings samlade verk och jämka ihop dem så att samma begrepp i originalen genomgående också blir detsamma på svenska...


TIPS

Ett bokletartips från Mikael "Otto" Nordlund

Hejsan! Jag vet att många är på jakt efter REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA REVOLVERMANNEN fans nyligen på en auktion på www.ibazar.se (auktionen slutade den 24/10) och båda böckerna finns att köpa på www.bokugglan.com för 490:- tillsammans.

- Vi tackar för tipset.


FRÅGOR OCH SVAR

Åsikt från Mikael Habicht

1. Angående er hemsida… Jag gillar hela grejen med att vara med i Följeslagarna och jag älskar utskicken, man sitter på helspänn hela tiden mellan att de kommer. Men det finns inte så mycket på er hemsida, vilket resulterar i att jag hela tiden glömmer bort lösenordet. Men till saken. Jag har just inte några idéer vad mer ni kan ha på den, men det skulle vara roligt med ett forum av något slag, kanske en chat. Jag vet inte om ni eller webmastern är så bevandrad i ASP eller liknande och/eller om Swipnet tillåter det på sitt webbhotell. Jag är heller inte alltför kunnig i ASP men jag håller på att lära mig, jag har mer eller mindre tid över för jag studerar för närvarande. Och jag skulle gärna kunna ställa upp på att försöka uppdatera sidan med diverse saker…

- Följeslagarna är först och främst detta utskick som du nu läser. Hemsidan är mest ämnad att dels erbjuda information om Följeslagarna för folk som ännu inte är medlemmar, samt att dels vara ett arkiv för gamla utskick och artiklar och sen även ett slags register över Kings böcker och filmer. Utöver just det finns det inte så mycket att titta på på hemsidan. Vi har Butiken och ibland tar vi hemsidan till hjälp för omröstningar och tävlingar. I framtiden ska vi dels snygga till sidan och dels utöka innehållet ordentligt. Bland annat ska vi satsa lite mer på senaste nytt och så vidare. Det är möjligt att det kommer att dyka upp något mer interaktivt i form av en gästbok eller liknande. Vi sitter inne med tillräckligt med kunskaper för att fixa det, men problemet ligger i att vi inte har så mycket tid till att administrera en mer "avancerad" hemsida just nu. Vi får göra vårt bästa helt enkelt.

Om det är fler medlemmar som har synpunkter på vad Följeslagarnas hemsida ska innehålla så får ni gärna skicka in förslag till oss. Sådant är alltid uppskattat. [Anders]

Fråga från Stefan

2. Hej. Jag har en fråga om boken DET. Jag lästa nånstans att Legenda givit ut DET i två delar DET I och DET II. Jag har DET I, men den är lika lång som DET ska vara, enligt er sida (1189 sidor). Finns det någon DET II? Vore glad för svar.

- Så här var det: När Legenda gav ut DET i inbunden version var den uppdelad i två volymer och kom i ett slags slipcase i hårdpapp. När boken sen kom i kartonage och pocket så var boken samlad i en volym, så om du har en så pass tjock bok som det står DET I någonstans på så är det mest troligt ett tryckfel. [Anders]

Frågor från Emma

3. Hej, jag ska skriva ett fördjupningsarbete i skolan om King och återkommande platser och personer i hans böcker. Jag vet att ni nämnt det förut, men har ni någon/några bra adresser till sajter som tar upp detta ämne?

- Information av detta slag finns på ett flertal fansajter. Ett par av de bästa är dessa:
http://www.yoda.arachsys.com/sk/ (klicka på "Book Links")
http://www.horrorking.com/common1.html
Lycka till! [Anders]

4. Förresten är 735 kr ett bra pris på MY PRETTY PONY (illustrated with lithographs by Barbara Kruger, orig. binding in slip-case). Är den svår att få tag på annars?

- Jag tycker att det låter som ett ganska bra pris. Jag vet att den tidigare sålts för ungefär 1 500 kr, så 735 kr låter som ett ganska bra pris. Boken i sig är dock ganska så tråkig - stor och blaffig och ingen av de snyggare limited edition-böckerna som finns. [Anders]

Fråga från Jimmy

5. Tjena! Vet ni om King har någon tatuering?

– Inga uppgifter finns om huruvida King har några tatueringar eller inte. Jag har dock hört om massor av fans som skaffat tatueringar som inspirerats av Kings böcker. [Lilja]


EFTERORD

Så var ytterligare ett utskick slut. Nästa gång kommer vi att recensera de två olika teateruppsättningarna av LIDA som just nu går runt om i Sverige. Har ni redan sett någon av dessa så får ni gärna skicka in era tankar om uppsättningen till oss så publicerar vi det i anslutning till vår recension (Glöm inte bort att ange VILKEN av de två olika uppsättningarna ni sett!).

I övrigt får ni - precis som vanligt - skicka in det ni har att skicka in, det vill säga frågor, tankar, åsikter, tips etc. Väl mött om två veckor!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025