UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #129 - 011126
FÖRORD
Hej! I veckans utskick bjuder vi på två recensioner - dels av CARRIE Special Edition DVD:n som nyligen kom ut i Sverige och sen en recension av boken THE STEPHEN KING UNIVERSE som kom för ett tag sedan. Kanske är en av dem, eller båda, något att skriva upp på önskelistan inför julen?
I övrigt har vi senaste nytt både från bok- och filmvärlden. Innehållet i den kommande samlingen EVERYTHING'S EVENTUAL har avslöjats och det händer saker både med DREAMCATCHER, DOLAN'S CADILLAC och ROSE RED. Läs mer här i nyheterna.
Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 715
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* EVERYTHING'S EVENTUAL. Som vi rapporterade i ett extra utskick förra veckan så blir Kings nästa bok hans fjärde novellsamling under namnet EVERYTHING'S EVENTUAL. Den kommande romanen FROM A BUICK 8 skjuts alltså fram från mars till september. Nu har EVERYTHING'S EVENTUALs innehåll avslöjats, nämligen följande:
"Lunch at the Gotham Cafe" (tidigare publicerad i samlingen SIX STORIES och i ljudboken BLOOD AND SMOKE)
"L.T.'s Theory of Pets" (tidigare publicerad i samlingen SIX STORIES och som egen ljudbok)
"Luckey Quarter" (tidigare publicerad i samlingen SIX STORIES)
"Autopsy Room Four" (tidigare publicerad i samlingen SIX STORIES och antologin "Psychos")
"The Man in the Black Suit" (tidigare publicerad i samlingen SIX STORIES)
"Everything's Eventual" (tidigare publicerad i pockettidningen "Fantasy & Science Fiction")
"The Little Sisters of Eluria" (tidigare publicerad i antologin "Legends")
"The Road Virus Heads North" (tidigare publicerad i antologin "999")
"In the Deathroom" (tidigare publicerad i ljudboken BLOOD AND SMOKE)
"1408" (tidigare publicerad i BLOOD AND SMOKE)
"That Feeling, You can Only Say What It Is in French" (tidigare publicerad i The New Yorker)
"All That You Love Will be Carried Away" (tidigare publicerad i The NewYorker)
"Riding the Bullet" (tidigare publicerad som egen eBook)
Som synes är det än så länge (det kan nämligen bli fler noveller i samlingen) inga helt opublicerade noveller listade och vi får hålla tummarna för att det blir några sådana, för om man hängt med och köpt de böcker och tidningar där King medverkat med noveller de senaste åren blir EVERYTHING'S EVENTUAL en smula tråkig...
* DREAMCATCHER. Ytterligare ett namn har lagts till i rollistan för filmen. Damian Lewis kommer att spela Jonsey i filmversionen av DREAMCATCHER. Det har även bekräftats att Jason Lee kommer att spela en av de fyra och det är antingen Pete eller Beaver. Anders sätter en peng på att det är Beaver!
* PARANOID. Tidningen Total Movie med DVD:n som innehåller PARANOID kommer att finnas ute i handeln idag. Ett problem har dock uppstått. Eventuellt blir det så att DVD endast kommer att skickas ut till prenumeranter och inte finnas att köpa i handeln. Vi återkommer med mer nyheter angående detta.
* En ny kolumn av Tyson Blue finns nu att läsa på Lilja’s Library (http://www.liljas-library.dot.nu). Den har titeln: Not A Whole Lotta Kings, But a Busy Day for Other Things.
* På Liljas hemsida kan man även se en bild på Skye McCole Bartusiak som kommer att göra rollen som den unga Charlie i FIRESTARTER: REKINDLED.
* Eve Beglarian, kvinnan som håller på med MAN IN THE BLACK SUIT-operan, har lagt upp en låt på sin hemsida som ska vara inspirerad av en rad i IT. Ni kan lyssna på den skumt småjazziga låten och fundera ut på hur den är inspirerad av IT här:
http://www.evbvd.com/bookofdays/monthpages/11.html - klicka på "all ways (2001) mp3" längst ned på sidan.
* ROSE RED. Tidigt nästa år, nämligen den 27:e, 28:e och 31:a januari kommer ABC att visa denna miniserie. När den kan tänkas komma till Skandinavien (på video/DVD) är idag okänt, men räkna med någonstans mellan 6-12 månader senare.
* DOLAN'S CADILLAC. Nu rapporteras det att Sylvester Stallone hoppat av filmen innan den börjat filmas. Vad som nu händer och vem som kommer att ersätta honom är inte känt.
* Mer filmnyheter, dock inte riktigt Kingrelaterat. "I am legend", boken av Richard Matheson som King rankar som en av sina absoluta favoriter planeras nu bli film med ingen annan än Will Smith i huvudrollen. Låter kanske konstigt men Smith är tydligen otroligt peppad och experter tror redan nu att filmen kan bli bra..
* Göteborgs-Posten listade nyligen de bästa Kingböckerna/Kingfilmerna och Kenneth Bodin läste detta och skickade in följande:
Det är intressant att se hur ofta uttrycket "smaken är som baken" tar en näst intill parodisk gestalt här i världen lite då och då. Jag läste häromdagen en tio-i-topp lista i Göteborgs-Postens bilaga "Aveny" där journalisten Mats Johnson listat de tio bästa Kingböckerna respektive de tio bästa Kingfilmatiseringarna, enligt eget tycke. Detta var i samband med ett längre reportage om King i tidningen som gavs ut vid Halloween. Det jag tyckte var särskilt intressant var att filmen THE RUNNING MAN fanns med på listan. Och det var ändå inte det värsta. Det värsta var att den stod högre upp på listan än THE GREEN MILE. Som sagt, smaken är som baken. De fullständiga listorna såg ut så här:
Kings tio bästa böcker:
1. DET
2. PESTENS TID - Den oavkortade versionen
3. JURTJYRKOGÅRDEN
4. VARSEL
5. CUJO
6. DÖD ZON
7. DOLORES CLAIBORNE
8. CARRIE
9. VINTERVERK (+HÖSTGÄRNING)
10. CHRISTINE
Kings bästa filmer:
1. CARRIE
2. THE SHINING (Kubrick)
3. LIDA
4. DOLORES CLAIBORNE
5. STAND BY ME
6. DEAD ZONE
7. NYCKELN TILL FRIHET
8. THE RUNNING MAN
9. SALEM'S LOT
10. DEN GRÖNA MILEN
RECENSION AV CARRIE – SPECIAL EDITION
I år är det 25 år sedan CARRIE gick upp på biograferna och i och med det faktiskt hjälpte Stephen King att slå igenom på stort. I samband med detta jubileum har Metro-Goldwyn-Mayer släppt en "Special Edition" DVD som jag nu tänkte recensera.
Filmen CARRIE, som jag egentligen inte tänkte gå in så mycket på i denna recension, är faktiskt när man ser tillbaka på de runt 50 filmer som finns gjorda baserade på Kings verk, en av de bättre. Jag hade faktiskt inte tänkt så mycket på det tidigare, men filmen är – speciellt för att vara gjord 1976 – ett riktigt filmiskt hantverk med spännande bildlösningar, bra skådespelare och ett manus som följer boken hyfsat väl.
Visst kan man skratta lite åt frisyrer och kläder men bortsett från det är historien i CARRIE ganska tidlös och håller helt klart. Att CARRIE räknas som en av de klassiska skräckfilmerna kan jag skriva under på. CARRIE är bra!
Jag är inte expert på att recensera ljud och bild på DVD:er, men nog var det lyft att se filmen med skarp och bra bild och ett brusfritt ljud. Ur mer teknisk synvinkel kan jag berätta att filmen kommer i anamorfisk widescreen 16:9, och att ljudet är 5.1. Detta hade jag dock inte så mycket glädje av eftersom jag varken har widescreen-tv eller surroundsystem.
Det om själva filmen. När det gäller bonusmaterialet så tycker jag nog att det som presenteras uppfyller kraven på en "Special Edition" väl. Bonusmaterialet består av två dokumentärer, en featurette, ett animerat bildspel, originaltrailern och lite texter.
* "Acting Carrie"
Den första 45-minuter långa dokumentären handlar om filmen från skådespelarnas synvinkel. Här har teamet bakom dokumentären gjort ett jättejobb och intervjuat alla skådespelarna (förutom John Travolta, som ni kanske vet debuterade i CARRIE). Det var oerhört kul att se alla 25 år senare. Alla skådespelare har roliga minnen och anekdoter från filmen som de berättar, allt från hur de bar sig åt för att få rollen, hur de tänkte i vissa scener och så vidare.
Regissören Brian DePalma medverkar också och berättar lite om hur han tänkte när han valde ut skådespelarna och berättar dessutom att han och George Lucas intervjuade unga, okända skådespelare tillsammans, Lucas för att bland annat hitta Luke Skywalker till "Star Wars: A New Hope". DePalma höll sig i bakgrunden och tog de som Lucas inte ville ha.
I sin helhet är "Acting Carrie" en utmärkt dokumentär.
* "Visualising Carrie"
Den andra 45-minuters dokumentären tar mer upp de tekniska bitarna. Här intervjuas DePalma, manusförfattaren Lawrence D. Cohen, klipparen Paul Hirsch samt Jack Fisk som designade scenerna, rekvisitan etc. Det som slår en mest under denna dokumentär är DePalmas fantastiska arbete med filmen. Han hade gott om tid på sig för förberedelser och hans experiment med split-screen, för- och bakgrundsfokus på samma gång, symbolik och annat gav verkligen ett bra resultat.
Bland det mer intressanta i dokumentären är en bortklippt scen som nämns lite i förbifarten. En scen (som finns med i boken) där en liten Carrie tittar på en solande tonårsgranne och frågar om hennes "smutsiga kuddar" – en scen som slutar med att ett regn av småsten faller över Carries hus. Denna scen klipptes bort men i slutet av filmen när Carrie haft ihjäl sin mamma, faller stora stenblock in genom taket, vilket alltså syftar på stenregnet. Tyvärr får vi aldrig se denna bortklippta scen i sin helhet.
Även "Visualising Carrie" är en bra dokumentär.
* "Singing Carrie"
Det som jag nästan såg fram emot mest att se, var featuretten om musikalen CARRIE. Denna smått mytomspunna musikal räknas ju som Broadways största fiasko någonsin. I denna sex minuter korta featurette intervjuas Lawrence D. Cohen och Betty Buckley (som gjorde rollen som gymnastiklärarinnan Miss Collins i filmen, och sedan spelade Margaret White – Carries mamma alltså – i musikalen).
Av copyrightskäl får vi tyvärr inte se eller höra något ur musikalen, men däremot berättar både Cohen och Buckley en hel del från den. Det lustiga är att de inte alls nämner den som ett fiasko. Cohen säger till och med att det inte är helt omöjligt att den sätts upp på nytt någon gång och Buckley berättar en märklig historia om hur publiken buade när ridån gick samman efter sista scenen, men hur publiken sen gav skådespelarna stående ovationer när den sedan gick isär igen. Mystiskt.
"Singing Carrie" är lite av en besvikelse då den skulle kunnat bli enormt intressant med ljud och bilder från musikalen.
* "Writing Carrie"
Sist bland allt bonusmaterial finns några textsidor där man först kan läsa den numera välkända historien om hur CARRIE blev till – dels den klassiska delen om hur King slängde början av boken och hur Tabitha fiskade upp den ur papperskorgen och den minst lika klassiska delen om hur boken blev antagen av Doubleday, dels den lite mindre kända bakgrunden till berättelsen. Även om man läst detta hur många gånger som helst så kändes det som denna text i alla fall innehöll någon ny detalj som jag inte läst tidigare.
Sen följer en text om hur Lawrence D. Cohen blev sugen på att skriva manuset och lite om hur han gick till väga och sist finns en genomgång av skillnader mellan boken och filmer, vilka scener som tagits bort eller lagts till eller bara ändrats lite.
Resten av bonusmaterialet var alltså ett animerat bildspel och en trailer. Det kanske lät lite tunt, men de två långa dokumentärerna väger upp det hela alldeles utmärkt. Bonusmaterialet skulle dock kunna ha varit ännu bättre om följande fyra punkter hade uppfyllts:
1) John Travolta saknas verkligen i "Acting Carrie"-dokumentären. Hans roll i filmen är inte den största men CARRIE var hans debut och av de medverkande måste man räkna han som den mest framgångsrika. Det hade varit kul att se vad han hade haft att säga.
2) Den bortklippta scenen som nämns i "Visualising Carrie" hade varit kul att se. Jag tror inte att det är den enda scenen som klipptes bort, så en liten "Deleted scenes"-avdelning hade suttit fint.
3) Jag vill verkligen se bilder ur musikalen CARRIE! Det hade varit så perfekt på denna DVD!
4) Dokumentärerna skulle ha blivit ännu bättre om Stephen King hade medverkat. Då hade "Writing Carrie" kunnat bli ytterligare en dokumentär än några tråkiga textsidor. Filmen CARRIE hjälpte ju Kings karriär att få fart, så det hade varit perfekt med en intervju.
Troligen finns det förklaringar till varför dessa fyra punkter inte gick att genomföra, men man vet ju aldrig. Kanske kommer det en "Ultimate Edition" snart med det jag saknade?
Dessvärre tror jag inte att detta kommer att bli en trend, det vill säga att släppa "Special Editions" på de gamla Kingfilmerna. Ärligt talat så är det ju bara ett 15-tal som kan räknas som riktigt bra och frågan är om det finns så mycket material att gräva fram som kan mäta sig med denna utgåva.
Hur det nu är med den saken så är CARRIE Special Edition en bra DVD-utgåva som som sagt kunde ha varit ännu bättre, men ändå är väldigt bra. Därför får den fyra Följeslagare av fem möjliga.
[Anders]
RECENSION AV THE STEPHEN KING UNIVERSE
THE STEPHEN KING UNIVERSE är en bok som strävar efter att samla och redovisa alla kopplingar mellan Kings historier, vilket inte är ett lätt jobb…
Boken är indelad i olika kapitel som var och ett behandlar en samling historier som är sammankopplade via ett visst tema. Varje kapitel inleds med en övergripande inledning och sedan har varje historia ett par kapitel. Det är dels en beskrivning av just den historien samt en sammanställning av de viktigaste personerna i historien.
Boken börjar mycket lovande med att bland annat gå igenom områden som THE DARK TOWER & THE STAND, CASTLE ROCK och THE SHOP. Här lyckas författarna fylla syftet med boken. De pekar ut de kopplingar som finns, både när det gäller personer och platser.
De flesta av kopplingarna håller jag med om även om några kanske är lite för långsökta för mig. Detta är dock inte något problem. Författarna redovisar nämligen hela tiden hur de kommer fram till sina kopplingar. Detta gör att man kan bestämma själv om man vill köpa dem eller inte och köper man dem inte förstår man ändå varför och hur de gör dem.
Ett exempel på en koppling som jag inte köper är följande. I boken kopplar författarna samman "I am the doorway" från NIGHT SHIFT (på svenska "Främmande hyresgäster" i DÖDSBÄDDEN) med "The Little Sisters of Eluria" för att Rolands vän Jamie DeCurry gör följande uttalande: "he could shoot blindfolded because he had eyes in his fingers". Som ni säkert kommer ihåg får huvudpersonen i "I am the doorway" just ögon i händerna. Detta är dock en alldeles för långsökt koppling för att jag ska köpa den…
Längre fram i boken tappar författarna tråden... Här glömmer man bort att man ska leta kopplingar mellan historierna och radar mest upp dem med en beskrivning samt genomgången av huvudpersonerna. Man får känslan av att de ville ha med så många historier som möjligt, även om de inte var kopplade till varandra. Detta leder dock till att man skippar kopplingarna vilket känns lite surt. Passar historierna inte in i Kings universum skulle de inte ha tagits med i boken.
I vissa fall går författarna så långt att de kopplar ihop två historier bara för att King behandlar samma ämne i dem. Detta är fusk enligt mig!
Boken fungerar lite sådär när det gäller kopplingarna med den innehåller även bra referenser till Kings böcker, liv och även en lista över bra Kingsiter. Min och Följeslagarnas finns inte med men glädjande nog finns Anders The Stephen King Cover Gallery med!
Betyget på boken blir tre Följeslagare av fem möjliga. Den lever inte riktigt upp till sin titel men är ändå en bok som varje seriöst Kingfan bör läsa!
[Lilja]
REPLIKER
Här är några ämnen som "studsat tillbaka" från det senaste utskicket.
1. Angående "Annie Wilkins":
Angående Riksteaterns skändning av Annie Wilkes efternamn, som ni nämnde i senaste numret av Följeslagarna. Detta vara en sak som jag också störde mig på, att Ia Langhammer envisades med att kalla henne för "Wilkins". Men min vän Mikael Fjelldal som ofta är aningen mer observant än jag själv påpekade att hon inte sa "Wilkins" utan "Wilkies". Förmodligen för att hon trodde att det skulle uttalas på det viset. Vad som däremot var dåligt var att när Per Morberg sade hennes namn i andra akt uttalade han det på svenskt vis, det vill säga "Wilk-ess". Detta borde regissören ha tänkt på. Om ett namn skall uttalas olika bland skådespelarna måste det finnas ett syfte med detta, annars blir det bara förvirrande för publiken. Speciellt i det här fallet där Paul Sheldon bara har uppfattat Annies efternamn genom Annie själv. Han har alltså inte läst det någonstans, och då blir det väldigt absurt om han säger "Wilk-ess" när hon säger "Wilkies". Sen kan man naturligtvis diskutera "Wilkies" också.
Kenneth Bodin
- Kanske är det så, men i den uppsättning vi såg var det ganska tydligt att båda skådespelarna sa "Wilkins" så antingen hörde vi extremt fel eller så sa de fel! Svårare än så är det inte! [Anders]
2. Angående "Röda kineser":
Ur inlägg från Kenneth Bodin:
"…/ Det är väl så att uttrycket "Det skiter 500 miljoner röda kineser i" ursprungligen är hämtat från den kinesiske vishetsläraren Konfucius (Kung Fu-tsu). Det är i alla fall vad King säger i DET SVARTA TORNET 1 - REVOLVERMANNEN. Jag har tyvärr bara sett citatet i Kingsammanhang, men det vore ju intressant att veta i vilket sammanhang uttrycket myntades."
Ah. Jo. Men på Konfucius tid (551 -- 479 f.Kr. i vår tideräkning) fanns knappast några röda kineser.
Grejen är att det där "som Konfucius säger" är ett slags stående skämt i USA. Det blev det såvitt jag vet på sextiotalet, gissningsvis först i beatinspirerade studentkretsar. Beatnickförfattarna, där väl de mest namnkunniga var Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady, var bland annat inspirerade av orientalisk mystik, och hänvisade ibland till dens sorts ofta fyndigt formulerade och en smula kryptiska visdomsord som Konfucius formulerade sig i. I förlängningen blev det ett skämt; kom man på någon lustig formulering, gärna mångtydig eller vid närmare påseende obegriplig, uttalade man den med gravallvarlig röst och tillade "som Konfucius säger".
Kings formulering får nog ses som det hela dragit ett steg längre: hans sats är varken mångtydig eller filosofisk och tillskrivs ändå Konfucius, vilket väl bör uppfattas som ett dubbelskämt. Han driver så att säga med en humortradition genom att använda den på ett felaktigt sätt.
(Som vanligt blir vagt fyndiga språkliga skämt inte särskilt roliga när man försöker förklara och uttolka dem. Men så faller ödets bananer. Som Konfucius säger.)
John-Henri
- Vi tackar för det. [Anders]
EN KNIVIG SITUATION…
I veckan kom det då, kuvertet med 49 Florida Ave., Bangor, ME 04401 som avsändare. Det är sannerligen inte varje dag som man får brev från Stephen King, eller i detta fall hans sekreterare Julie Eugley och Marsha DeFilippo. Efter flera års väntan är det äntligen min tur att skicka in mina två böcker till King så att han kan skriva "To Anders from Stephen King" på dem.
Nu är det bara ett problem. Vilka böcker ska jag välja?! Egentligen skulle jag ju vilja få min favoritbok IT signerad, fast min kopia är inte i världens bästa skick, och dessutom en bokklubbsutgåva plus att den väger så mycket att det blir en dyr historia att skicka den fram och tillbaka (jag måste ju även stå för returportot givetvis). Nej, IT får stå kvar i bokhyllan osignerad.
En amerikansk och en svensk bok får det bli. Så långt har jag bestämt i alla fall. Det lutar åt att det blir ARC:en på ON WRITING och MARATONMARSCHEN som jag skickar iväg. Undrar om jag kan övertala King att signera MARATONMARSCHEN som "Richard Bachman"…?!
Jag får rapportera vidare, innan den 20/12 måste de ha böckerna. Till dess får gärna ni som redan skickat böcker till King och fått dem signerade berätta om era val och hur ni tänkte. Ni andra får väl skicka iväg ett snällt brev till Stephen King, 49 Florida Ave., Bangor, ME 04401, USA och be att bli uppskrivna på signeringslistan. Sen har ni ungefär tre år på er att bestämma vilka två böcker ni ska skicka… [Anders]
FRÅGOR OCH SVAR
Fråga från Madelene:
1. Jag undrar om ni vet nåt om "De räknade sorgernas bok"? Finns den på riktigt? Den citeras mycket av King och Dean Koontz.
- "The Book of Counted Sorrows" är en fiktiv bok påhittad av Dean Koontz och det är inte sannolikt att King citerat ur den, eftersom det är Koontz påhitt. I vilket sammanhang skulle det citatet finnas, menar du? [Anders]
Frågor från Kenneth Bodin:
2. När jag var i Amsterdam härom månaden fick jag i en bokhandel syn på en översättning av STORM OF THE CENTURY. Jag vet att frågan om huruvida den skulle komma ut i svensk översättning har varit på tapeten ett par gånger i Följeslagarna och jag vet att det förmodligen inte är aktuellt eftersom vi kan engelska i det här landet. Men min fråga är om ni vet hur många språk den översatts till?
- Jag vet inte hur många språk den översatts till med det är några. Jag vet att den finns på holländska (som du nämner), tyska, franska och spanska. Den finns troligen på fler. Bra Böcker i Sverige har dock meddelat att de inte har något intresse av att översätta den. [Lilja]
3. Sedan hittade jag en mystisk film när jag var i Berlin som hette "Monster stories" (Monsters 50) och där det stod att det var en film av Stephen King. Det var en hyrfilm tyvärr, så jag kunde inte ta den med mig hem av förklarliga skäl, men jag undrar ändå om ni vet vad det är för nåt.
- Jag har aldrig hört talas om just den videofilmen du nämner men jag vet att det finns en kortfilm baserad på Kings novell "The Moving Finger" som ingick i en TV-serie som hade namnet Monsters. Troligen var det den de lagt in på det videoband du såg. [Lilja]
Fråga från Jimmy:
4. Jag såg filmen SOMETIMES THEY COME BACK och förstod inte slutet när han skulle ändra på börjans händelse, för de dog ju ändå. Kan hända att jag är trög men det vore trevligt om ni kunde förklara, självklart är den ju bra.
- Tyvärr kan vi inte svara på denna fråga. Själv har jag inte sett filmen sedan den släptes på video här i Sverige på 90-talet och minns inte hur den slutade. Kanske kan någon annan medlem bringa klarhet i detta? [Lilja]
Fråga från Emma:
5. Jag har några funderingar angående Richard Bachman. Det är ju känt att King använt sig av denna pseudonym, men ändå har Bachman en egen officiell historia om hur han är född i New York, vad han jobbat med, familj och så vidare - ja, till och med ett foto! Är allt detta påhittat eller har Bachman som person existerat (även om han inte var författare..)?
- Nej, Richard Bachman har aldrig existerat! Som du vet är King författare och då är det inte så svårt att hitta på ytterligare en historia om en figur… Richard Bachman hette ursprungligen Guy Pillsbury, vilket var Kings morfars namn, men New American Library (som gav ur Bachmanböckerna) tyckte att det var lite väl enkelt att lista ut och när King skulle komma på ett nytt namn hade en bok av Richard Stark (som i sin tur var en pseudonym för författaren Douglas Westlake) på sitt skrivbord, och ur högtalarna hördes gruppen Bachman-Turner Overdrive. 1 + 1 = Richard Bachman! Fotot på Bachman - det som finns på originalutgåvan av THINNER föreställde byggarbetaren Richard Manuel, som dessutom var en kompis till Kings dåvarande agent Kirby McCauley. [Anders]
EFTERORD
Slut för denna gång och slut även för november, nästa utskick blir årets näst sista utskick och i det kommer vi att recensera den nya spännande boken CREEPSHOWS - THE ILLUSTRATED STEPHEN KING MOVIE GUIDE där alla filmatiseringar baserade på Kingförlagor tas upp i detalj. En mycket spännande bok, men en recension blir det alltså först om två veckor. Sen kommer vi eventuellt att recensera filmen PARANOID, men vi får se hur det blir med det. Tills nästa gång får ni ha det så bra, skicka in frågor och gärna delta i undersökningen om en eventuell Följeslagarna t-shirt som vi har på hemsidan just nu.
Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com
Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.