UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #132 - 020107

FÖRORD

Hej och varmt välkomna till 2002:s första utskick från Följeslagarna! Hoppas helgerna har varit sköna och att ni nu laddat upp batterierna för ännu ett spännande år. Vi hoppas att ni fick roliga Kingklappar under julen (Anders fick några dagar efter jul tillbaka sina böcker signerade på lucia av King, mycket bra julklapp!) och att ni inte missade STORM OF THE CENTURY på TV4 strax efter nyår, om ni inte har sett den tidigare alltså.

Det händer inte så där överdrivet mycket just nu, så vi mjukstartar med ett lättsmält utskick med en genomgång av vad vi har att vänta i Kingvärlden i år. En hel del visar det sig. Det kommer troligtvis att hända en del saker för Följeslagarna också, men vi återkommer med det senare.

God fortsättning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 715


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Stephen King och Peter Straub och några andra författare ska den 2/2 framträda och läsa ur sina böcker i New York. Kul tycker nog de flesta, men tyvärr är det hela en ganska sorglig tillställning. Det hela är nämligen en välgörenhetstillställning för Frank Muller. Frank Muller är en av de främsta "inläsarna" av böcker. Han har bland annat läst in många av Kings böcker, nu senast BLACK HOUSE. Den 5/11 förra året var han inblandad i en motorcykelolycka och hans tillstånd är fortfarande kritiskt. Här finns mer information om allt:
http://www.bitchen.com/muller/details.html

* ROSE RED. Premiären av Kings nya miniserie ROSE RED kommer allt närmare och det uppmärksammas på olika sätt. ABC har lanserat en sajt för serien på adressen:
http://abc.go.com/primetime/movies/rosered/

Det kommer även att vara en slags galapremiär på Thornwood Castle som alltså är huset som får heta Rose Red i miniserien. De kommer att ha visning av avsnitten på en stor filmduk (12 fot) och det kommer att vara en hel del andra happenings. En biljett kostar 1000 kr och 2500 kr för alla tre kvällarna...

Bangor Daily News hade nyligen en artikel om serien. Ni kan läsa hela artikeln här:
http://www.bangornews.com/editorialnews/article.html?ID=48362

* THE KINGDOM. I samma artikel berättar King att han kommer att göra 12 avsnitt av Lars Von Triers serie Riket. Första och sista kommer att vara 2 timmar långa och de andra en. Serien kommer att visas på ABC i slutet av året eller i början av 2003.

* THE DEAD ZONE. Det är nu klart att det blir en tv-serie av THE DEAD ZONE, det blir dock USA Network som kommer att köra den och inte UPN som först tänkt. USA Network nappade på den två timmar långa piloten och har lagt en beställning på 22 avsnitt hos The Lions Gate Television/Paramount International Television. Då USA Network har en annan tittarskara än UPN kommer tonen att ändras en smula än vad som från första början var tänkt. USA Network har i regel en äldre publik. Varje avsnitt kommer att kosta ungefär 1 miljon dollar att göra och produktionen inleds nu i mars. I sommar är det tänkt att serien ska börja visas i USA. Paramount, som har de internationella rättigheterna, håller redan på att undersöka den europeska marknaden och med lite tur kommer vi att kunna se THE DEAD ZONE i Skandinavien här fram över.


VAD HÄNDER 2002?

Då var 2001 slut. Ett rätt bra Kingår får man nog säga, eller hur? Hur kommer då 2002 att se ut? Jo, det kommer om möjligt att bli ännu bättre. Inte mindre än 3 nya böcker kommer ut på engelska, det kommer en hel del filmer och tv-saker (filmer och serier), det kommer böcker på de flesta nordiska språk samt ett par böcker om King. Detta är det vi vet nu, men det är - som vi märkt under de senaste åren) - inte omöjligt att King hittar på något mer…

Vi ska nu ta en lite närmare titt på vad som kommer under året. Vi börjar med inbundna engelska böcker.

Först ut är THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER: MY LIFE AT ROSE RED som kommer redan nu i januari. Detta är en dagbok som ska vara skriven av Ellen Rimbauer och sammanställd av Joyce Reardon. Vem som skrivit boken egentligen är inte känt i dagsläget. Vissa rykten säger att det är King själv, andra säger att det är hans fru, Tabitha. Ingen verkar dock veta säkert…

Denna bok är ett komplement till tv-serien Rose Red som visas på amerikansk TV den 27, 28 och 31 januari. Mitt råd är att ni läser boken först och ser miniserien efteråt. Jag gjorde inte detta och tyvärr saknade jag lite bakgrundsinformation när jag såg serien. Denna finns dock i boken.

Den andra boken är samlingen EVERYTHING’S EVENTUAL som kommer i mars. Detta är Kings fjärde samling och den kommer tyvärr endast att innehålla redan utgivna noveller. Vissa av dessa har dock endast publicerats i rätt svåråtkomliga sammanhang vilket innebär att de flesta kanske ändå inte läst alla noveller i boken. Sedan är det ju alltid kul att ha alla samlade i en bok, eller hur? Dessa 14 noveller kommer att ingå i boken:

1: Lunch At The Gotham Cafe
2: L.T.'S Theory Of Pets
3: Luckey Quarter
4: Autopsy Room Four
5: The Man In The Black Suit
6: Everything's Eventual
7: The Little Sisters Of Eluria
8: The Road Virus Heads North
9: In The Deathroom
10: 1408
11: That Feeling, You Can Only Say What It Is In French
12: All That You Love Will Be Carried Away
13: Riding The Bullet
14: The Death Of Jack Hamilton

Under sommaren kommer så Donald M. Grants limited edition av BLACK HOUSE. Detta är visserligen ingen ny bok men min gissning är att den kommer att se rätt annorlunda ut jämfört med den vanliga utgåvan.

Årets andra Kingbok är FROM A BUICK 8 som egentligen skulle ha kommit redan i mars. Den fick dock ge plats åt EVERYTHING’S EVENTUAL och kommer nu alltså i september. FROM A BUICK 8 handlar enligt förhandsrapporter bland annat om en gammal Buick som stått i förvar på en polisstation under en lång tid. Dock ska man nog tillägga att det givetvis är något lurt med bilen…

Förra veckan såldes en ARC av boken (vilket är otroligt tidigt men samtidigt inte med tanke på att den från början skulle ges ut i mars) på eBay för cirka 4000 svenska kronor. Inte illa…

Förutom alla dessa nya böcker kommer även fyra äldre böcker ut i pocket. Dessa är PET SEMATARY (februari), ON WRITING (juli), DREAMCATCHER (juni i England. I USA är den redan ute) samt BLACK HOUSE (oktober). Det skulle inte förvåna mig om det kommer fler. Det brukar ju dyka upp en del nyutgivningar.

Vad det gäller böcker i Norden kommer följande att släppas under 2002:

I Sverige kommer Bra Böcker att ge ut DRÖMFÅNGAREN (DREAMCATCHER) i augusti. Bra Böcker kommer även att ge ut HJÄRTAN I ATLANTIS i lågprisupplaga (kartonnage med filmaffischen på omslaget) och en pocketupplaga av FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON i mars.

I Norge kommer Aschehoug att ge ut OM Å SKRIVE i februari, DREAMCATCHER i juni. Dessutom släpper de följande titlar i pocket: HJERTER I ATLANTIS (januari), DEN ANDRE SIDEN (februari) samt GERALDS LEK (mars).

Vad som kommer att ges ut i Danmark och Finland är lite mer oklart. Tyvärr har vi inte hunnit få svar från förlagen till denna artikel. När vi får svar återkommer vi med denna information.

Det var böckerna det. Vad kommer då att släppas i filmväg under året. Jo, följande: I februari kommer THE MANGLER 2.0 att släppas. Denna uppföljare (till en av de sämsta Kingfilmer som någonsin gjorts) kommer att handla om ett datavirus (?! - vad det nu har med mangeln att göra) i en skolas dataserver. Hemskt värre…

Under 2002 kommer även majoriteten av Kingfans att kunna se kortfilmen PARANOID. Denna film fanns ju under 2001 med på en DVD skiva som gavs ut till prenumeranter av tidningen Total Movie Magazine. Nu kommer den dock att läggas ut på Internet vilket innebär att fler kommer att kunna ta del av denna film.

Vi hoppas även att filmversionerna av DOLAN'S CADILLAC och DREAMCATCHER ska hinna få premiär under året. Detta är dock lite oklart i dagsläget.

I Sverige har vi dock premiären av HJÄRTAN I ATLANTIS att se fram emot under februari.

2002 kommer även att bli ett enorm bra tv-år när det gäller King…om man bor i USA alltså. Först ut är tidigare nämnda ROSE RED. Den kommer att visas i tre avsnitt (27, 28 och 31 januari) på ABC. I Sverige kommer den troligen på video i höst. I mars kommer sedan uppföljaren till FIRESTARTER att visas på tv i form av en miniserie (på fyra timmar). Den kommer att få titeln FIRESTARTER: REKINDLED. I vår/sommar kommer antagligen också serien THE DEAD ZONE att få premiär i USA. Detta är dock inte någon miniserie utan en mer "ordinarie" tv-serie. Skulle den lyckas fånga många tittare är det inte otroligt att den kommer att fortsätta i flera säsonger.

King ska även göra serie av Lars Von Triers RIKET. I USA kommer den att heta THE KINGDOM (eller eventuellt KINGDOM HOSPITAL) och kommer att visas på ABC antingen i slutet av året eller i början av 2003. Det planeras även en ny miniserie baserad på SALEM’S LOT. Det är dock inte klart om den kommer att göras och när den i sådant fall får premiär, kanske sker det under 2002.

Sist men inte minst kommer det även ut ett antal böcker om King. De viktigaste är THE STEPHEN KING CATALOG AND COLLECTORS GUIDE (av Dave Hinchberger) och HORROR PLUM’D av Michael Collings. Dessa böcker kommer att vara ett måste för alla King fans. Utöver dessa kommer det även två andra böcker om King POCKET ESSENTIALS – STEPHEN KING och STEPHEN KING (BLOOM’S BIO CRITIQUES). Det är i dagsläget lite osäkert om när under året de kommer men allt lutar åt att det blir under den första halvan.

[Lilja]


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Frida

1. Hej! Oj oj.. det finns så mycket skrivet av Stephen King att jag blir alldeles vimmelkantig! Problemet för mig är att jag hinner glömma en hel del av det som händer i böckerna när det går flera år mellan de påföljande böckerna, som med DARK TOWER-böckerna. Det är ju just där han binder ihop så många olika böcker och använder samma karaktärer och så vidare.

Jag undrar: finns det nån sammanställning över detta? En sammanställning på vem som förekommer i vilken bok och så vidare? Till exempel Ted som förekommer i HJÄRTAN I ATLANTIS, kommer han tillbaka i någon av de andra böckerna som jag har missat? Jag kommer inte alltid ihåg namnen på folket och då kanske jag inte förstår att jag för något år sedan läste en bok om samma person och så vidare... Finns det någon sådan "personkarta" som kopplar samman alla böcker och händelser? Jag antar att det inte finns men var tvungen att fråga NÅN som kanske vet.

- Det finns många olika Kingsidor på nätet som har information av detta slag, men eftersom du speciellt efterfrågar personer i THE DARK TOWER-böckerna har jag letat rätt på några av de vettigaste sidorna. Först och främst måste du läsa The Dark Tower FAQ - den är riktigt bra! På The Dark Tower Compendium hittar du all möjlig information, men det verkar som Anthony som gör sidan valt att plocka bort de roligaste bitarna för han planerar att skriva en bok om THE DARK TOWER, så vem vet, snart har vi kanske en sådan bok i handen. På Marilyn's Rainbow finns också en hel del information, dock i lite mindre skala än på The Dark Tower Compendium. Varning dock för ganska taskig design och enerverande musik… The Dark Tower Trivia är mer av en frågesportsida, men kanske finns det något intressant där. Lycka till! [Anders]

Länkar:

The Dark Tower FAQ
http://www.geocities.com/jordanlund/dtfaq1.htm
The Dark Tower Compendium
http://www.darktowercompendium.com
The Dark Tower Trivia
http://dttrivia.iwarp.com
Marilyn's Rainbow
http://www.angelfire.com/fl5/marilynsrainbow/frontpage.htm


EFTERORD

I nästa utskick ska vi ge oss på årets första recension, och det blir den nya novellen "The Death of Jack Hamilton" som ska betygsättas. Vad vi tycker om den får ni alltså veta om två veckor då det är dags igen. Till dess får ni som vanligt skicka in frågor och annat kul. Ha det så bra!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025