UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #133 - 020121

FÖRORD

Hejsan och välkommen till ännu ett utskick från Följeslagarna. Nu börjar nyhetsflödet komma igång igen och det mesta handlar om den kommande samlingen EVERYTHING'S EVENTUAL och som en liten försmak av den recenserar vi i detta nummer den sist tillkomna novellen i samlingen - "The Death of Jack Hamilton", en gangsterhistoria av det lite mer udda slaget. I samband med recensionen finns det en liten tävling där någon av er kan vinna en egen kopia av berättelsen.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 715


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Stephen King har anlitat en möbeldesigner från North Vancouver för att göra ett skrivbord till hans nya hem i Florida. Skrivbordet kommer att kosta nästan 300 000 kr och vara gjort i "sapele", ett röd-brunt mahognyliknande träslag från Afrika. Översidan kommer att vara klätt i svart läder och ha en liten mening i upphöjda bokstäver på ytan. Vad det kommer att stå? "All things serve the beam" så klart!

* EVERYTHING’S EVENTUAL. Nu börjar det dra ihop sig inför släppet av Kings fjärde samling. Under veckan som gick dök både det engelska och det amerikanska omslaget upp på nätet. Det engelska var inte mycket att hurra för, medan det amerikanska dock var en fröjd för ögat. Ni kan se själva på följande adresser:

Det engelska:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/UKEE.jpg
Det amerikanska:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/USEE.jpg

King har även avslöjat vilken ordning novellerna i samlingen kommer att ha. Han har också berättat hur de hamnade i just den ordningen. Så här sa han:

"What I did was take all the spades out of a deck of cards plus a joker. Ace to King = 1-13. Joker = 14. I shuffled the cards and dealt them. The order in which they came out became the order of the stories, based on their position in the list my publisher sent me. And it actually created a very nice balance between the literary stories and the all-out screamers. Next collection: selected by Tarot."

Och här är själva ordningen:

Introduction
Autopsy Room Four
The Man in the Black Suit
All That You Love Will Be Carried Away
The Death of Jack Hamilton
In the Deathroom
The Little Sisters of Eluria
Everything's Eventual
L.T.'s Theory of Pets
The Road Virus Heads North
Lunch at the Gotham Café
That Feeling, You Can Only Say What It Is in French
1408
Riding the Bullet
Luckey Quarter

* ROSE RED. På söndag visas det första avsnittet av miniserien på TV i USA. I förra veckan meddelades det att en hel del saker kommer att auktioneras ut från filmen. Mer information hittar ni här:
http://www.abcauctions.com

* Här har ni chansen att se omslaget till THE MANGLER 2:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/mangler2.jpg

* En ny DVD-utgåva av George Romeros klassiker "Night Of The Living Dead" kommer snart att släppas. På denna kommer King och George Romero skriva liner notes.

* CARRIE. NBC planerar en ny version av Kings CARRIE. Denna kommer att visas på amerikansk TV och om det skulle bli en succé kommer den att utvecklas till en serie.

* The Rock Bottom Remainders planerar att fira sitt 10-års jubileum med en konsert den 4 maj.

* Här kan ni läsa en artikel om filmatiseringen av DREAMCATCHER:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/dmovart.html

* Finska Tammi kommer att ge ut BLACK HOUSE under 2002. Någon finsk titel finns inte ännu men boken kommer till hösten.

* Januaris utgåva av Tyson Blues Stephen King kolumn "Needful Kings" finns nu online. Den har fått titeln "New stories, New Titles, Voices from the Past in Need. Plus: Koontz Revisits Everything, Barker Goes Hollywood, Carter Beats the Devil and the Author's Hometown Gets Mobbed Up" och finns på Liljas sida som föresten fått ny adress. Jo, ni gissade rätt. Adressen är numera:
http://www.liljas-library.com

* För er som ännu inte köpt The New Yorker med "The Death of Jack Hamilton" i och vill göra det så går det nu att göra via Press-stop. Numret kostar 92:- (inkl. porto). Gå in på http://www.press-stop.se/kiosken/ och sök sedan på "new yorker" uppe i sökfältet. Vänta dock inte för länge, numret finns nog inte i all evighet.

* THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER. I boken nämns en del utdrag ur dagboken som inte passat att ta med på grund av sitt innehåll och att de skulle finnas på nätet. Tidigare har dessa ej funnits på nätet (till mångas förtret) men nu finns de utlagda. Ni hittar dem på följande adress:
http://www.beaumontuniversity.net/missing.html

* Nu är januarinumret av facktidningen Dagens Arbete ute med en Stephen King-special där Anders, Lilja och John-Henri Holmberg intervjuats. Tyvärr går denna tidning inte att köpa så enda sättet att läsa den är att antingen kolla på biblioteket eller helt enkelt kolla om det är någon i bekantskapskretsen som får tidningen.


RECENSION AV THE DEATH OF JACK HAMILTON

I Stephen Kings senast publicerade novell – "The Death of Jack Hamilton" (The New Yorker), återvänder han till en värld han varit i ett par gånger tidigare: gangstervärlden. Inte nog med det – han skriver om en händelse som mycket väl kan ha ägt rum. Men troligen inte…

Ni har säkert hört talas om en amerikansk gangster från 30-talet som hette John Dillinger. Han ansågs vara "public enemy #1" när det begav sig. Vid ett tillfälle vilade Dillingers gäng upp sig vid sommarorten Little Bohemia. FBI var dem snabbt på spåren och efter en eldstrid flyr Dillinger och hans kompanjoner Homer Van Meter, Tommy Carroll och John "Red" Hamilton, där den sistnämnde blir skjuten i lungan, vilket leder till hans död.

Vad som händer där emellan är dock oklar del i historien. Ingen verkar riktigt veta vad som hände och många olika teorier har lagts fram. I "The Death of Jack Hamilton" lägger King fram sin teori. Varför Hamilton plötsligt bytt förnamn eftersom alla andra namn är korrekt återgivna vet jag inte. Kanske "Jack" är ett smeknamn på John? King har i alla fall satt Homer Van Meter som berättelsens berättare.

Homer är verkligen hängiven sin ledare Dillinger. När Dillinger ber om pengar för att fixa en doktor så ger Homer honom pengarna, inte för Hamiltons skull utan för att Dillinger tror så himla mycket på att han ska kunna få Hamilton att återhämta sig. Vid ett tillfälle, när Homer är ensam med den yrande Hamilton överväger han att lite snabbt kväva honom med en kudde för att dels göra slut på hans lidande, och dels för att de själva ska kunna rymma vidare och klara sig. Som Amerikas mest efterlysta brottslingar är de ständigt på rymmen.

Men Dillinger står på sig. Han tror verkligen på att Hamilton ska bli återställd till 100%. I Kings version har Dillinger fått egenskapen att alltid ha en massa tur, i alla tänkbara och otänkbara sammanhang, och jag antar att det är den turen Dillinger hoppas på.

Under första delen av berättelsen gömmer sig kvartetten i ett skabbigt hotellrum medan de försöker ragga tag på någon tveksam doktor som har så låg moral att han kan fixa till en skadeskjuten gangster utan att böka för mycket. De hittar inte någon sådan utan Dillinger får ett tips om en stuga de kan åka till där det finns några andra gangsters som kan hjälpa till.

När de väl kommer dit bjuder King på en av sina mest grafiska beskrivningar av en gangsteroperation när kulan plockas bort ur Hamiltons lunga… Man kan nästan känna stanken av allt blod och var de geggar runt i… Läbbigt! Här lade King in sin berömda "gross-out"-effekt, men "The Death of Jack Hamilton" är knappast någon skräckhistoria. Den är faktiskt – trots alla otäckheter – en berättelse om vänskap och glädje.

När Hamilton opererats inser de dock att han, trots att kulan nu är borta, inte kommer att bli frisk, och för att pigga upp hans tillvaro under hans sista dagar i livet genom att uppfylla hans sista önskningar. För Homer betyder det att han får göra sitt paradnummer, att fånga flugor på sitt eget lilla vis. Under sin tid i fängelse har han under en massa dötid och med viss envis fingerfärdighet lyckats utveckla kunskapen att fånga flugor med små lassos gjorda av vanlig tråd. När man sedan släpper tråden ser flugan ut som en liten ballong med ett snöre under sig.

Detta tycker Hamilton är rasande kul. Dillinger ska inte vara sämre han utan bjuder på sitt paradnummer – att gå på händer, även om det får en lite mer dramatisk konsekvens. Jag tänker inte berätta vad.

"The Death of Jack Hamilton" är en mycket bra novell. I mitt tycke har King använt samma varma ton som i THE GREEN MILE, speciellt scenen med Hamilton och flugorna i tråd – den fick mig genast att minnas den glädje Eduard Delacroix utstrålar när han får stifta bekantskap med Mr. Jingles. Berättelsen i sin helhet har en början och ett slut, men är på samma gång ett tydligt utsnitt ur en större historia (vilket det också, egentligen, är). John Dillingers liv är väl kanske inte så välkänt för oss icke-amerikaner, men det går ganska snabbt att hitta vettig information på nätet om man vill läsa på lite extra.

Jag undrar lite varför King valde att skriva den här historien. Det känns nästan som en klassisk uppsatsuppgift: "Skriv om vad som hände mellan det att Jack Hamilton blev skjuten till det att han dog." Förhoppningsvis kanske King besvarar detta i en kommentar i efterordet i EVERYTHING’S EVENTUAL, eftersom novellen ska ingå i den.

I mitt tycke är "The Death of Jack Hamilton" värd fyra solklara Följeslagare av fem möjliga. Det är en novell som trots sin tuffa botten ändå bjuder på värme och glädje och som berättar ett stycke Amerikansk historia på ett bra sätt.

[Anders]

Jag håller med Anders. "The Death of Jack Hamilton" är en mycket bra historia. King plockar här fram sin bästa berättarröst och det hela är lite som hämtat ur en historiebok, dock inte lika stelt. Det känns som om historien King berättar mycket väl kan vara vad som hände de där dygnen mellan det att Jack sköts och det att han dog. Det känns alltså mer som ett återberättande av en verklig händelse än en påhittad. Vilket antagligen var vad King ville uppnå.

Det vore mycket intressant att höra varför King valde att skriva just denna historia. Varför han valde att basera den på en verklig händelse. Man får ju anta att det krävde en hel del efterforskningar för att få allt att stämma med det man vet hände i verkligheten. Det borde ju ha varit lättare för King att bara hitta på.

Betyget på "The Death of Jack Hamilton" blir bra. Jag ger den fyra Följeslagare av fem möjliga. Missa inte denna mycket välskrivna novell.

[Lilja]


TÄVLING: VINN EN EGEN KOPIA AV NOVELLEN

En av er ska inte behöva vara tvungen att vänta tills EVERYTHING’S EVENTUAL kommer ut i handeln för att kunna läsa "The Death of Jack Hamilton" – utan redan nu har du chansen att vinna en kopia av berättelsen i denna väldigt enkla tävling:

"The Death of Jack Hamilton" är (på sätt och vis) en gangsterhistoria, och inte den första King har skrivit. För att delta i tävlingen ska du bara skicka in titeln på en annan gangsterhistoria som King skrivit. Skicka svaren till foljeslagarna@swipnet.se (märk gärna mailet med "Tävling"). Glöm inte att skicka med din postadress.


TIPS

* Boktips från Anders Ek:

Hallå! Tips till de som söker Kingböcker. På http://www.svaf.se/olofsson hittade jag ett par titlar av King, bland annat en pocket av THE GUNSLINGER för överkomliga 80 kr.

- Tack för tipset. Backar man ett steg, till http://www.svaf.se/ så kan man söka i en massa olika svenska antikvariat på en och samma gång. Ger garanterat fler träffar.

* Surftips från Johan Ander:

Tjena!

Här är några fler Dark Tower-länkar:

En karta över Rolands resor (gjort av ett fan)
http://www.geocities.com/gatoross/pictures/darktowermap.html

De verkar inte ha slutit fred än så ni kanske inte vill lägga upp länken till den "bittra konkurrenten" till The Dark Tower Compendium, men sidan finns i alla fall...
http://www.thedarktower.net


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Johan Ander:

1. Hur lyder översättningen av uttrycket "the world has moved on" i de två DARK TOWER-böcker som finns på svenska?

- I förordet till FÖLJESLAGARNA kan man läsa: "…Roland, den siste revolvermannen i en värld som 'gått vidare'…". [Anders]


EFTERORD

I nästa utskick ska vi ta och ta upp en sida av Stephen King som inte är så där jätteexploaterad ännu, nämligen den generösa. Stephen har tillsammans med sin fru "The Stephen & Tabitha King Foundation", men vad nu det är får ni veta först om två veckor. I samband med nästa utskick avslutar vi undersökningen om den eventuella t-shirten, så vill ni vara med och tycka så loggar ni in på medlemsavdelningen på hemsidan och tycker till i formuläret.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025