UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #134 - 020204

FÖRORD

Hej! Denna gång har vi extra mycket läsning att bjuda på. I förra utskicket berättade vi att tidningen Dagens Arbete kommit ut med en artikel om King. Vi har nu fått tillåtelse att publicera hela artikeln i detta utskick, så som en liten oväntad bonus kan ni nu läsa artikeln av Gunnel Åhlander, som givetvis är en Följeslagare.

Huvudartikeln i detta utskick är dock något som vi valt att kalla "Den generöse kungen" och den handlar om The Stephen & Tabitha King Foundations arbete och andra metoder King har för att dela med sig av sina pengar.

Till sist, innan vi sätter igång ska vi bara ta tillfället i akt och gratulera Reza Parsa som vann det fina Ingmar Bergman-priset på Guldbagge-galan för en vecka sedan. Om ni inte visste det så är Reza självklart även han en Följeslagare! Grattis från alla oss!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 721


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* I samband med att BAG OF BONES kom ut "hotade" King med att lägga av, något som sedan resulterade i att några av hans bästa böcker på bra länge publicerades. Nu är det dock dags för King att igen komma med detta hot, och nu verkar det betydligt allvarligare. I en intervju, som till större delen handlar om ROSE RED, pratar King om sin framtid, vilket inkluderar EVERYTHING'S EVENTUAL i vår, FROM A BUICK 8 i höst, de tre sista DARK TOWER-delarna nästa år och sen den amerikanska versionen av "Riket". Sen anser sig King vara "färdig". Färdig med att skriva eller åtminstone med att publicera böcker. Så här säger han:

"Man kommer till en punkt när man när man kommit längst in i ett rum och det enda man kan göra är att gå tillbaka och återanvända det man redan skrivit. Jag har redan märkt det i mitt eget skrivande. Folk kommer att läsa FROM A BUICK 8 och tänka på CHRISTINE eftersom den handlar om en bil som inte är helt normal. Jag har sagt de saker jag vill ha sagt, det som är nytt och fräscht och intressant för folk. Då har man ett val och det är att antingen fortsätta eller att sluta när man är på topp."

Hela intervjun finns här:
http://www.calendarlive.com/top/1,1419,L-LATimes-Search-X!ArticleDetail-50674,00.html
Artikel på Aftonbladet.se:
http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,127377,00.html

Kings agent/advokat Arthur B. Greene uttalade sig om Kings eventuella pensionering till The Associated Press i torsdags: "Han har pratat om att dra sig tillbaka vid flera tillfällen tidigare. Enligt min uppfattning så tror jag att det är osannolikt att han kommer att sluta arbeta". Vi får anta att det sista ordet inte är sagt ännu, förrän King skriver något på sin hemsida. För sina fans skull kan vi väl i alla fall hoppas på att han skriver klart THE PLANT innan han lägger av.

* Apropå FROM A BUICK 8 så blir Tyskland först med att ge ut boken, det redan nu i vår drygt ett halvår innan den amerikanska och brittiska utgåvan kommer ut. Den 19 mars kommer "Der Buick" ut genom förlaget Econ-Ullstein. Detta är inte första gången Tyskland är först med en bok - bland annat var deras limiterade upplaga av "Es" (IT) ute i handeln före den amerikanska boken.

* DREAMCATCHER (filmen) har fått en egen officiell hemsida. Eftersom det bara gått några dagar sedan produktionen inleddes finns det inte så mycket på sidan förutom en slags logga och en pressrelease, men det kan vara lämpligt att sätta ett bokmärke på sidan för framtida bruk. Adressen är:
http://dreamcatchermovie.warnerbros.com/

* ROSE RED. Denna miniserie har varit i hetluften på sistone i och med att den gick på amerikansk tv förra veckan. Rekvisita har auktionerats ut, recensioner har poppat upp, King har skrivit om ROSE RED i "TV Guide" och mycket annat, så mycket att det är lika bra att ge er länken till denna samlingssida i Lilja's Library:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/rosered.html

* En av de inblandade i produktionen av THE DEAD ZONE tvserien har uttalat sig lite på Lilja's Library. Personen i fråga berättar att de tror att serien kommer att bli en stor succé för USA Network och att serien kan komma att gå i flera år. Pilotavsnittet och det andra avsnittet är klart och produktionen av de övriga 20 (i seriens första säsong) drar igång den 20 mars.

Om seriens ton och innehåll berättar personen att piloten kommer att följa bokens händelser väl men att serien sedan utvecklas. Vinkeln med den galna politikern kommer inte ha lika stor del av storyn, men kommer ändå att förekomma. Johnny Smith kommer att vara hjälten i serien och använda sina krafter för att hjälpa folk i nöd. Det kommer dock inte bli en "veckans-brott"-serie (à la klassikern "Hulken"), och mycket kommer att handla om Johnnys strid mot sig själv när han försöker lära sig att hantera sina krafter.

* Ett presspaket för FIRESTARTER: REKINDLED auktioneras ut på eBay just nu och i det kan man läsa att serien ska visas på Sci-Fi Channel den 10-11 mars i år.

* Det ryktades om att King skulle att läsa ur THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA i New York den 2/2 vid stödgalan för Frank Muller. Detta enligt ett utskick från Simon & Schuster. I en radiointervju berättade dock King att han och Straub kommer att läsa ut BLACK HOUSE och inte THE DARK TOWER V. I en uppdatering på Kings officiella hemsida den 31/1 avslöjades det att Simon & Schuster kommer att släppa hela galan som ljudbok. Detaljer kommer snart, lovar hemsidan.

Länk till radiointervjun:
http://www.realimpact.net/rihurl.ram?file=realimpact/wnyc/ranyco/nyco020102c.ra

* Nu har det även avslöjats att Jay O. Sanders, Boyd Gaines, Oliver Platt samt en för tillfället okänd person kommer att läsa novellerna i EVERYTHING'S EVENTUAL - ett jobb som kanske hade varit Frank Mullers om det nu inte hade varit så att han råkade ut för en livshotande olycka i november.

* THE MANGLER 2. Trailern till den enormt efterlängtade uppföljaren (jo just det...) finns nu på nätet:
http://a1964.g.akamai.net/f/1964/5452/1h/media.blockbuster.com/stream/trailers/art/themangler2_art.asx

* Mer uppföljare. Det finns nu en officiell hemsida för CHILDREN OF THE CORN: REVELATION på nätet. Här kan ni läsa om filmen samt se en trailer. Adressen är:
http://video.go.com/childrenofthecorn7/index.html

* PARANOID. Nu har denna kortfilm fått sin Internetpremiär i dubbla bemärkelsen. På den officiella hemsidan kan man antingen se filmen streamad eller ladda hem den till sin hårddisk. Filmen är dock 71,5 MB tung så det tar en stund att ladda hem den. Adressen är:
http://www.paranoidthemovie.com

* Till sist kan vi meddela att Anders äntligen fått tummen ur och uppdaterat sin hemsida. Nytt namn, ny design, 413 nya omslag och ny adress:
http://www.castlerocknet.com/secretwindows


DEN GENERÖSE KUNGEN

"The generosity of Stephen and Tabitha King is legendary throughout Maine." - Mr. Chalmers & Mr. Hancock, Bridgton Hospital.

Vi vet alla att Stephen King är ruskigt rik, men vi vet också att han är en vanlig t-shirt- och jeanskille som inte lever något överdådigt lyxliv. Han kan gå till närmaste coffeeshop och köpa en vanlig mugg med kaffe för några tior utan att det är något konstigt. Stephen King är sedan länge ekonomiskt oberoende, och han är känd för att vara oerhört generös och givmild.

Till exempel pågår just nu en större auktion på eBay, där olika ting kopplade till den aktuella miniserien ROSE RED (allt från rekvisita till manus och merchandise) auktioneras ut. Stephen King har satt sin signatur på några av objekten (vilket snabbt höjde värdet) och i samband med varje Kingsignerat objekt kan man läsa följande text:

"Net proceeds from this auction will be donated to The Wave Dancer Foundation to benefit the Frank Muller Fund. In a November 2001 motorcycle accident, Frank Muller sustained a serious brain injury that may render him unable to continue his career as one of the nation's finest audiobook narrators. The mission of The Wave Dancer Foundation is to foster the welfare, healing and recovery of disabled professionals like Frank Muller and to provide opportunities to rebuild their lives."

King kunde här tjänat snabba pengar, men varenda öre går till hans vän Frank Muller, som läst in många av Kings böcker, så att han kan ha en chans att återhämta sig. Det är knappast första gången King deltar i auktioner där förtjänsterna går till välgörande ändamål.

Oftast är det King som får ta åt sig av lovorden, men faktum är att i de flesta fall är det hans fru Tabitha som varit den drivande kraften i alla dessa välgöranden. Hon hamnar lätt i skuggan bakom sin betydligt mer kända man, men kanske vänder det i och med The Stephen & Tabitha King Foundation.

* The Stephen & Tabitha King Foundation

The Stephen & Tabitha King Foundation (hädanefter STKF) startade 1986 med avsikten att ekonomiskt stödja olika projekt, i regel sådana som tar upp sociala eller miljömässiga problem, i staten Maine. STKF skriver på sin hemsida att de är speciellt intresserade av organisationer och projekt som når ut till så många som möjligt i samhället. Det finns en rad av projekt som de inte stödjer till exempel sponsring av idrottare, examensfester, kyrkrenoveringar, konferenser eller företagsutveckling, för att nämna några.

Eftersom de båda är författare och involverade i bokvärlden är bibliotek något de mer än gärna ställer upp för och donerar pengar till. För ett antal år sedan anordnades något som kallades "An evening with Stephen King" där King läste ur den då kommande boken DESPERATION och sedan svarade på frågor. Jag vet inte om arrangemanget hade någon som helst koppling till STKF, men pengarna gick i alla fall till en ombyggnad av biblioteket i Bangor.

Nu är det inte enbart Stephen och Tabitha King som är drivande i STKF, utan även Stephanie Leonard tjänstgör som administratör för hela organisationen. Stephanie var en gång i tiden den första sekreteraren King använde sig av och förutom det Tabithas syster. Man får anta att det är Stephanie som drar det tunga lasset i organisationen, eftersom det enligt STKF:s hemsida kommer in fler ansökningar än vad de har möjlighet att stödja.

STKF har satt upp två deadlines per år, 31 mars och 30 september då de går igenom ansökningarna och tar sina beslut. STKF har inte som policy att donera pengar till akuta projekt, utan ansökningar ska göras på ett på deras hemsida anvisat sätt med olika bevis på skattesedelinnehav och så vidare. Man får ansöka en gång per kalenderår och om man nu är så lyckligt lottad att man faktiskt får en donation, måste man vänta i två år innan man kan ansöka om mer pengar.

Man kan ansöka om max $50 000 (ca en halv miljon svenska kronor) och det är det maxbelopp de delar ut, även om de i STKF:s namn skänkt större summor än så till olika projekt, vilket vi nu ska gå in på.

* Ett urval av projekt som fått stöd av STKF under 2001

I april donerar STKF $500 000 till Bridgton Hospital, en "liten" del till en helrenovering och utveckling som skulle gå på $5 000 000. "This grant is so very important to the success of this capital campaign and to assuring the delivery of quality healthcare in our region for generations to come. The generosity of Stephen and Tabitha King is legendary throughout Maine and we are extremely grateful to them for supporting this important effort.", sager Bill Chalmers och Kevin Hancock som jobbar med Bridgton Hospitals kampanj för att få in pengar.

I maj emottog National Historic Film Study Center en donation på $200 000 från STKF - det är den största donation NHF fått under alla sina år. Bidraget möjliggör starten för upprättandet av ett "Study Center" där studenter och mediearbetare kan utforska det arkivmaterial (filmer, videor etc) som NHF har. "I'm very excited, very excited. The effort that has gone into NHF, from the founders all the way through the membership, has been just incredible. And it's a great reward to them to see a major in-state foundation like this one recognize the importance of this work." , sa NHF's president Richard Rosen kort efter att bidraget blev känt.

Vidare i maj berättar den ideella medlemsorganisationen The Maine Writers & Publishers Alliance (MWPA), vars uppdrag är att verka för värdet i litteratur och konsten att skriva genom att bygga ett nätverk för förläggare, författare och läsare i alla åldrar i Maine, att hela deras arbete görs möjligt på grund av STKF:s generösa donationer. På MWPA:s medlemsansökningar finns det till och med en bild på King och citatet: "I enthusiastically support all programs of the Maine Writers & Publishers Alliance. It fulfills a vital function in the culture of our New England community."

Under en timma den 14 september hade radiokanalen WKIT (som ägs av Stephen King) en "pay for play"-satsning. Lyssnarna kunde få höra precis vad de ville mot en betalning på minst $10. Pengarna skulle oavkortat gå till The American Red Cross Disaster Relief Fund. På en timme fick kanalen in donationer på över $70 000 och då gick STKF in och kompletterade med exakt lika mycket och American Red Cross fick totalt runt $140 000.

Vill man se alla projekt som STKF har stött under alla år får man bege sig till Kings advokat Arthur B. Greenes kontor för uppgifterna är inte helt offentliga.

* The Barking Foundation

Någon gång måste paret King känt att det inte riktigt räckte med det stöd de gav genom STKF, så de bildade The Barking Foundation. Till skillnad mot STKF är The Barking Foundation enbart till för studenter i Maine som inte riktigt har råd att bekosta sin utbildning själv. Bidraget betalas direkt till den som håller i utbildningen, så det är inte läge att försöka sig på en rövare för att få snabba pengar.

The Barking Foundation grundades av Stephen och Tabitha King och Stephanie Leonard är administratör, men till skillnad från STKF har The Barking Foundation en styrelse om 11 personer där bland annat Tabitha och Arthur B. Greene sitter med. Stephen King är inte med i styrelsen. Styrelsen sammanträder två gånger per år och går igenom alla ansökningar som kommit in.

Antalet bidrag som The Barking Foundation delar ut varierar från år till år beroende på hur avkastningen blivit på de investeringar som ligger till grund för deras gåvofond. 1998 delades 16 bidrag ut, 14 stycken 1999 och 25 stycken 2000.

Man kan ansöka hur många gånger som helst, men få bidrag max två gånger. Det är endast bland de 300 först inkomna ansökningarna som The Barking Foundation väljer ut de lyckliga.

* Länkar:

http://www.stkfoundation.org
Den officiella sidan - inte snygg, men informativ

http://www.barkingfoundation.org/
Den officiella sidan för Barking Foundation. Inte heller snygg men jag tror att vovven i loggan är Kings egna hund, den som tidigare figurerat i en kalender med kända amerikaner och deras hundar och som också kan ses på författarbilden i DESPERATION.

http://www.castlerocknet.com/needfulthings/Charity.html
Här finns en sammanställning av några av de projekt STKF stött med pengar.

[Anders]


KUNG SKRÄCK

Den amerikanske författaren Stephen King, 54, är världens mest läste författare.
"En simpel skräckförfattare, kiosklitteratur", menar kulturetablissemanget och rynkar på näsan åt hans böcker.
Men under senare tid har King börjat att omvärderas.
"En fantastisk berättare i klass med Charles Dickens", säger litteraturvetaren John-Henri Holmberg, som översätter hans böcker. King kommer att leva så länge människor läser.

Stephen King föddes 1947 i Portland Maine i USA. Mamma Ruth, pappa Donald, storebror David och han själv levde som vilken lägre medelklassfamilj som helst ända till den kvällen, då pappan gick ut för att köpa ett paket cigarretter och aldrig kom hem igen. Mamman tog tillsammans med släktingar över ansvaret för sin familj, som under många år tvingades flytta från den ena staten till den andra. Ruth King tyckte att hennes yngste son Stephen skulle ha ett rejält jobb, så han utbildade sig till lärare. Men det var svårt att hitta jobb och Stephen King försörjde sig och sin familj som bl.a. tvättare, köksbiträde och novellförfattare i tidningar. Skrivit har han gjort sen barnsben.

När han började skriva sin första bok "Carrie", utgiven 1974, hade han precis lyckats att få jobb som engelsklärare och hade en årslön på 6 400 dollar. "En fullständigt sanslös summa efter att dragit in 1:60 i timmen på tvätteriet", skriver han i sin självbiografiska bok "Att skriva" (utgiven 2001). På sommarloven fortsatte han att jobba på kemtvätten.

Familjen - hustrun Tabitha Spruce och två små barn - bodde vid den här tiden i en husvagn och hade det minst sagt knapert. King skrev sina första böcker i husvagnens tvättrum på sin frus bärbara skrivmaskin, som han balanserade på ett barnskrivbord över knäna. För sina första roman "Carrie" fick Stephen King ett förskott på 2 500 dollar. Familjen kunde både laga bilen och skaffa telefon, därtill köpa medicin till ett av barnen, som just drabbats av hög feber och öroninflammation. De kunde till och med fira med en god middag.

När New American Library köpte pocketrättigheterna till boken fick Stephen King 400 000 dollar, i dagens penningvärde runt fyra miljoner kronor! Stephen King berättar i sin bok "Att skriva" hur hans kropp började skaka, när han fick beskedet, hur all kraft försvann från hans ben och hur han gled ner i sittande ställning mot en dörrkarm och hur han en stund därefter rusade ut för att köpa "en vansinnigt lyxig present" till sin fru Tabby. I den lilla staden, där de bodde, var en enkel hårtork det lyxigaste han kunde hitta.

Sedan dess har Stephen King, som i dag skriver mer än en bok om året, givit ut 44 böcker, som sålts i mångmiljonupplagor över hela världen. Böckerna har översatts till ett 40-tal språk, bl.a. kinesiska, albanska, ukrainska, koreanska och persiska. Enligt Kings utlandsagent kommer böckerna ut i mer än hundra länder. Upplagan på en King-bok som ges ut i dag beräknas ligga på tio miljoner inom ett år. Sverige ligger en normal utgivning på ca 2 000 exemplar. Självklart måste man då beakta att svenska språket jämfört med amerikanska är ett mycket litet språk.

Stephen King har blivit en omåttligt rik man, som varje år finns i toppen på den amerikanska inkomstlistan. I mitten på 1990-talet hade han en årsinkomst på nästan 400 miljoner kronor. I Guiness rekordbok från 1994 finns en uppgift att han 1994 fick 260 miljoner för fyra böcker. Men Stephen King och hans familj lever ett så vanligt liv som det bara är möjligt. De bor kvar i det stora kråkslott med 30-talet rum och inomhuspool, som de köpte 1980. Hit vallfärdar beundrare och under vissa perioder, då antalet fans blir alltför störande, tvingas de lämna sin bostad, som omges av skyddande murar. Familjen ska nyligen ha köpt en egendom i Florida, dit de kan dra sig tillbaka.

Runt den tillbakadragne Stephen King finns i dag en personkult och uppståndelse, som påminner om den som är vanlig runt megafilmstjärnor och musiker. Beundrare vallfärdar till huset i Bangor, Maine i förhoppningen att få en glimt av eller en pratstund med sin idol. Grässträngen på trottoaren framför hans hus är numera en hårt trampad lerplan. Grannar och stadens övriga invånare gör allt för att skydda sin kände invånare. När han i början på 1990-talet gav sig ut på en motorcykelturné genom USA för att träffa och uppmuntra småbokhandlare, blev han förföljd av en galning. Det är svårt för King att gå fredad utomhus. I Sverige finns hans skandinaviska fanclub "Följeslagarna", ett nätforum där de 697 medlemmarna kan diskutera allt som rör Stephen King och hans produktion. Det finns ingen officiell fanclub, eftersom King är emot kändiskulten kring hans person. En offentlig hemsida finns dock.

Anders Jakobson och Hans-Åke Lilja, webbdesigner respektive systemutvecklare i Örebro, är männen bakom Följeslagarna. Två gånger i månaden ger de ut ett nyhetsbrev. De två har även var sin hemsida om King. Drömmen är att få träffa och intervjua Stephen King. Hittills har de lyckats få en intervju med hans assistent.
- Det är som ett gift, säger Hans-Åke Lilja. Det går inte att sluta att intressera sig för King.
Båda kom i kontakt med hans böcker som nyblivna tonåringar. Just spänningen och skräcken fick dom att fastna för hans författarskap. Båda säger, att det var tack vare Stephen King, som de blev bokslukare.
- För varje bok jag läste växte suget efter mer, berättar Anders Jakobson. Jag hängde på låset, så snart en ny bok kom ut.

Varken Anders Jakobson eller Hans-Åke Lilja kan svara på frågan, varför Stephen Kings läsare ofta blir så fanatiska i sin iver att läsa alla hans böcker och veta allt om författaren.
- Runt Stephen King finns samma slags idoldyrkan som omger stora stjärnor inom film- och musikbranschen, säger Hans-Åke Lilja. Kanske ligger det i tiden att vilja upphöja vissa artister och författare. Jag vet inte.

Klart är att Stephen King själv helst vill slippa all uppståndelse kring sin person och få skriva i fred. Enligt personer som träffat litteraturälskaren King är han den vanligaste och vänligaste av människor, ofta klädd i jeans och t-shirt. En juste, humoristisk och omtänksam kille, drygt två meter lång, kraftigt byggd, axelbred och midjesmal. På grund av en ögonsjukdom ser han allt sämre och bär därför tjocka glasögon. Litteraturvetaren och översättaren John-Henri Holmberg, som träffat King i förlagssammanhang i USA, beskriver honom som tillgänglig, lågmäld, försynt, ganska blyg och mycket generös.

Stephen King, i dag nykter alkoholist och före detta narkoman, och hans hustru Tabby, även hon författare, har donerat stora summor till bland annat sjukhus och bibliotek. Baseballsupportern King, som skriver sina böcker till dånande hårdrockmusik, har också låtit bygga baseballplaner. Under en tid hade han ett förlag och gav ut refuserade författare, som han tyckte skrev bra. Men när han insåg att mest hans egna fans köpte böckerna avvecklade han sitt förlag.

King-experten John-Henri Holmberg har läst ungefär hälften av hans böcker och översatt flera av dom. Just nu jobbar han med en ny King-bok, som än så länge har arbetstiteln "Drömfångaren". Kings eget förslag var "Cancer", en titel som hustrun dock vände sig emot. Han betecknar Stephen King som en extraordinär berättare i klass med Charles Dickens (1812-1870), en författare som King själv har beskrivit som "romanens egen Shakespeare".
- King är en oerhört språk- och stilmedveten författare och dessutom en ovanligt bra berättare, säger han. Men han är mycket ojämn. Det finns böcker, som jag lagt åt sidan.
John-Henri Holmberg beskriver King och Dickens som ordrika författare och mästerliga på att skriva dialoger. Han betecknar dem också som medvetna författare, som inte tappar bort sig, inte låter slumpen härja, utan alltid vet vad de sysslar med och utnyttjar tidiga spår, som de lagt ut.
- Bäst är dom på att skildra unga, gamla och udda människor. Rent av dåliga på att måla medelålders. Båda har mycket barnasinne och är förtjusta i dramatik.

Vad som ytterligare bidragit till Stephen Kings storhet som författare, är enligt John-Henri Holmberg och många King-fans, hans oerhörda förmåga att teckna trovärdiga, sanna karaktärer.
- Man blir alldeles uppslukad av hans karaktärer, säger Anders Jakobson, och ibland är det svårt att släppa en bok.
Ofta är hans karaktärer alldeles vanliga människor som råkar ut för något mycket ovanligt eller övernaturligt. Läsaren kan identifiera sig. Därtill är King en mästerlig miljö- och spänningsskildrare.
- Betydande litteratur ska innehålla sanning om hur människor är och fungerar. Det lyckas Stephen King med. Läsaren kan känna igen sig själva, sina känslomässiga reaktioner, sin vardag och miljön, säger John-Henri Holmberg.

Stephen King har skyllts för att skriva simpel kiosk- och skräcklitteratur. Finkulturen och etablissemanget har rynkat på näsan åt honom. Det har inte varit självklart att visa omslaget till sin King-bok på bussar och tåg. Enligt en litteraturstudent inledde en professorer på ett av våra mest anrika universitet en föreläsning med att säga, att King var en usel skräckförfattare, men att han själv "självfallet aldrig hade läst något" av honom. Men sedan några år pågår en omvärdering av Stephen Kings författarskap. Hans senaste bok i Sverige "Hjärtan i Atlantis" har av kritikerkåren mottagits väl. Den har kallats "mästerlig" och nämns som ett trendbrott i hans produktion. Boken handlar om ungdomar vid tiden för Vietnamkriget och har filmatiserats med Anthony Hopkins i huvudrollen. Filmen väntas få premiär i Sverige strax före jul.

Hur har världens mest läste författare kunnat anses som en skräpförfattare?
- Kanske för att han är just så populär och säljer så mycket, säger Hans-Åke Lilja, som läst allt av King och är en av männen bakom Följeslagarna. Det som är populärt anses sällan kulturellt. Men en författare kan inte ha så här många läsare och inte vara bra.
- King har länge förknippats med skräck och inget som utges som genre är fint, säger John-Henri Holmberg. Men han har aldrig varit en typisk skräckförfattare utan skriver skönlitteratur med inslag av skräck och science fiction.
John-Henri Holmberg, själv förtjust i det mesta som han läst och hittills översatt av King, anser att Stephen King i dag är en rumsren författare på väg att omvärderas av kultureliten.
- Jag har sällan stött på en så oerhört bred författare. Han är intressant och spännande och som läsare blir man underhållen. Språket kan vid en första åsyn tyckas enkelt, men varje ord är noga uttänkt och placerat på sitt absolut rätta ställe.
- I sina bästa verk är Stephen King en författare som kommer att leva så länge människor över huvud taget läser. Inte ens i sina svagaste ögonblick är han någonsin långtråkig eller likgiltig.

* Visste du detta om Stephen King?

King inte ovanligt produktiv
Stephen King har anklagats för att vara överproduktiv. Förutom romaner skriver han även noveller, essäer, tecknade serier samt film- och TV-manus. Enligt litteraturvetaren John-Henri Holmberg är inte King någon ovanligt produktiv författare.
- Jämför med den brittiska författaren Barbara Cartland (1901-2000), som ska ha publicerat 723 romaner på 70 år och fransmannen Georges Simenon, som gav ut runt 400 titlar, säger han. Men ingen annan författare kommer i närheten av storleken på Kings läsekrets. Redan i slutet av 1980-talet var Stephen King utan tvekan världens mest läste författare, enligt Holmberg.

Max två autografer
Den som vill ha Stephen Kings autograf kan skicka max två böcker till författarens hemadress i Bangor, Maine och bifoga kuvert med svarsporto. Det lär ta mellan ett och två år, innan detta kommer i retur. King signerar runt 10 000 böcker per år och ingen får mer än två autografer för rättvisans skull.

Läskigaste boken
Enligt en inte på minsta sätt vetenskaplig rundfrågning lär Stephen Kings "Jurtjyrkogården" vara hans otäckaste. Bästa boken är antingen den 1 200 sidor långa "Pestens tid", som handlar om ont och gott efter den stora farsoten, eller den lika omfattande romanen "Det", som innehåller en rejäl dos skräck samt starka person- och särskilt då barnskildringar. Otäckast är "Sommardåd", som handlar om en ung pojke, som lyssnar till en gammal nazists berättelser.
Lämplig förstabok? Kanske hans i Sverige senaste "Hjärtan i Atlantis" - eller "Benrangel", en stark och gripande berättelse om kärlek, sorg och saknad. Även "Den gröna milen" nämns som lämplig premiärbok.

Uppslagsverk om alla karaktärer
Tre amerikanska författare håller på med ett uppslagsverk "The Stephen King-Universe. I detta ges en kort beskrivning av författarens hela produktion men även varje verk och dess huvudpersoner beskrivs kortfattat. Eftersom historierna ofta hänger ihop och en del karaktärer ibland återkommer i böckerna är detta en hjälp för inbitna läsare, som kanske glömt något i en bok de läste för tio år sedan.

King-böcker guld värda
Det är ont om böcker av Stephen King i handeln och få, om ens någon, lär ha en komplett King-samling. Kanske inte ens han själv. Ett exemplar av förstaupplagan av hans första bok "Carrie", med författarens signatur inklistrad på en lapp, finns just nu till salu i ett antikvariat via nätet för 1 175 dollar (ca 11 750 kr). Men det finns "värre priser", enligt översättaren John-Henri Holmberg.

Påkörd av en van
Sommaren 1999 blev Stephen King svårt skadad, när han blev påkörd av en van. Under en period svävade han mellan liv och död och fansen höll andan. När berg av blommor började anlända till sjukhuset, meddelade han sina beundrare att han föredrog, om de i stället gav pengar till de sjuka och till dom, som hade det svårare än han själv.

Fansens magnum-opus
"The Dark Tower" eller "Det svarta tornet" är en serie böcker som ska bli sju. Hittills har fyra delar kommit ut och King lär just nu skriva på den femte. Hittills har det gått sju-åtta år mellan varje bok och fansen har varit oroliga för, att han kanske inte skulle hinna skriva klart under sin livstid. Men nu är de hyfsat lugnade King ska skriva resten i en svit. Anders Jakobson berättar, att King nyligen skickade ut 20 sidor smakprov ur den femte volymen till sina fans, via den officiella hemsidan. "Jag blev gräsligt sugen på att läsa fortsättningen. Ja, man blir nästan galen av otålighet", säger Anders.

I pappas och mammas fotspår?
Även Kings hustru Tabitha Spruce är författare. De två träffades i sin tidiga ungdom under en föreläsning på universitetet. De har tre barn: Naomi Rachel, född 1972, Joseph Hillstrom, född 1974 och Owen Phillip, född 1979. Enligt icke bekräftade uppgifter har sonen Joseph börjat skriva även han.

Kings böcker finns översatta till:
Albanska, amerikanska, bulgariska, katalanska, kinesiska, kroatiska, tjeckiska, danska, tyska, engelska, estniska, finska, franska, tyska, grekiska, hebreiska, ungerska, isländska, indonesiska, italienska, japanska, koreanska, lettiska, litauiska, norska, persiska, polska, portugisiska, rumänska, ryska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, thailändska, turkiska, ukrainska

[Gunnel Åhlander, ursprungligen publicerad i Dagens Arbete 1/2002]


TÄVLING - VINNARE

I förra utskicket recenserade vi Kings senaste gangsternovell "The Death of Jack Hamilton" och utlyste en tävling där vinsten var en egen kopia av berättelsen. Tävlingen gick ut på att nämna en annan gangsternovell som King skrivit. 15 svarande blev till slut och det var en hel del olika svar, eller förslag på gangsterhistorier. Det vanligaste förslaget var "Dolan's Cadillac", "In the Deathroom", "The Fifth Quarter" och "Vadet". Icke godkända förslag innefattar FÖRBANNELSE, "Hängiven tillägnan" och "Den typ som överlever".

Den som blev den lyckliga vinnaren hade dock ett helt annat förslag, nämligen novellen "Spela på bröllop" ur DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN. Grattis säger vi till Stefan Estby i Stockholm som får sin kopia av "The Death of Jack Hamilton" under veckan.


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Rasmus:

1. En liten fråga bara. Vet ni om King röker fortfarande? I så fall vad för märke? Lite dum fråga, bara intresserad.

- Jag är inte säker, men jag har för mig att jag läst någonstans att King fortfarande suger på giftpinnarna, men jag vet inte vilket märke. [Anders]

Förslag från Lars:

2. Jag har ett förslag till hemsidan. Ni borde sätta in Hotmail (MSN) lista, som med ICQ, och kanske en chat eller något sånt om det går.

- Jag tror snarare det kommer att bli så att vi slutar med ICQ-listan snart, eftersom det är helt omöjligt att veta om de listade användarna fortfarande är aktiva och är det verkligen någon som använder listan? Därför är det inte aktuellt att göra en liknande lista för MSN Messenger eller annat. Tills vidare lever ICQ-listan men snart är det stopp på det. En chat är inte heller aktuell just nu på grund av tidsbrist. [Anders]

Fråga från Henrik:

3. Hej! Jag undrar om det finns någon bra svensk Internet sida där man kan beställa Stephen King böcker? Tacksam för svar

- Jag antar att du syftar på nya böcker, och i så fall är det väl de vanliga ställena som kan rekommenderas:
http://www.bol.se
http://www.akademibokhandeln.se
http://www.adlibris.se
[Anders]


EFTERORD

I nästa utskick bjuder vi på inte mindre än två recensioner. Dels av kortfilmen PARANOID som nu alla kan se via nätet och sen blir det en recension av den smått mystiska boken THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER, boken som hör till miniserien ROSE RED. Om ni har sett PARANOID eller läst THE DIARY… så får ni gärna höra av er med era åsikter om dem så kan vi komplettera våra recensioner med era åsikter. Till dess är det som vanligt fritt fram att skicka hit frågor och tips och annat skoj. Ha det fint!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows/
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025