UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #136 - 020304

FÖRORD

Hejsan och välkommen till ett nytt utskick från Följeslagarna. I detta utskick har vi en genomgång av boken ROADWORK, en av de böcker King skrev under pseudonymen Richard Bachman. I övrigt har en hel del nyheter, så det är ingen mening med att slösa mer utrymme här.

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 727


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* King har nu äntligen lagt ut en officiell kommentar till snacket om hans pensionering på sin hemsida. Så här står det: "När frågan nyligen ställdes i programmet The View sa Stephen att han har tillräckligt med projekt för att hålla sig sysselsatt under de kommande två åren och att han efter det ska ta ett beslut om han ska dra sig tillbaka eller inte. Var inte oroliga, att färdigställa THE DARK TOWER-böckerna är överst på 'att-göra-listan' under de kommande två åren". Skönt!

* Sanningen om vem som skrivit THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER: MY LIFE AT ROSE RED (recenserades i förra utskicket) kommer allt närmare. En anställd på förlaget Hyperion har sagt sig vara övertygad om att det är King som är författaren. Detta har fått Kings stabb att dementera uppgifterna med en liten "knorr": "Den anställda på Hyperion vet inte vad han/hon pratar om för Stephen King HAR inte skrivit boken. Det vet vi till 100%. Den riktiga författaren kommer inte att avslöjas förrän efter dvd/video-släppet i maj". Lite till får vi vänta, sedan ska vi få veta sanningen!

* FROM A BUICK 8. Cemetery Dance har nu äntligen lagt ut lite information om sin limited edition på boken, fast det är ärligt talat inte så mycket att hurra för. Boken kommer i tre versionen - en "gift edition" (osignerad) i slipcase, en signerad upplaga i traycase, och en "deluxe lettered edition" (troligen också i traycase). Hur stora upplagor det handlar om har de inte specificerat ännu, men man kan ju misstänka att "deluxe lettered edition" antingen är 26 eller 52 ex, beroende på om de enbart "numrerat" den A-Z eller om AA-ZZ också är med.

I övrigt så är de två signerade versionerna helt slutsålda medan den enklare "gift edition" varianten finns för $75... Än så länge har vi inte fått se något från Bernie Wrightsons omslag och illustrationer.

* DREAMCATCHER (filmen). Filmmakarna har, med Kings tillåtelse, bytt namn på Morgan Freemans karaktär Colonel Kurtz. Han heter nu Colonel Curtis. Anledningen till detta är att "Colonel Kurtz" redan är ett välkänt filmnamn på en klassisk karaktär Marlon Brando gjorde i "Apocalypse now". King har inte varit särskilt hemlig med sin inspiration till namnet och i boken hade han 800 sidor på sig att beskriva och utveckla karaktären så att läsarna förstod att det inte var samma person, vilket kan vara lite problematiskt med begränsad speltid i filmen.

När filmmakarna lade fram sina tankar till King förstod han deras resonemang och bad endast om att det nya namnet skulle vara så likt som möjligt och i och med att "Curtis" bara är ett "i"-ljud mer än "Kurtz" har de lyckats bra.

I februari 2003 är det tänkt att DREAMCATCHER ska börja visas i USA.

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON (filmen). Tyvärr kan vi nog nu räkna med att denna planerade film med George A Romero i regissörsstolen nu läggs ned för gott. Problemet ska vara att det inte finns någon skådespelerska i 12-års åldern som har tillräckligt med stjärnstatus för att lyfta fram filmen. Mycket tråkigt att det ska falla på en sådan grej, men i Hollywood är det pengarna som styr...

* FIRESTARTER: REKLINDLED (miniserien). Nu har det hänt spännande saker med den officiella hemsidan till denna miniserie som kommer att visas den 10-11/3 på SciFi Channel i USA. Vid en närmare titt så känns det som att FIRESTARTER: REKINDLED har stort potential att bli en riktigt bra uppföljare med ett stall av bra skådespelare och ett seriöst första intryck. Det ska bli spännande att höra reaktionerna från amerikanerna och sen är det bara att hoppas på att serien kommer till Skandinavien på ett eller annat sätt.
http://www.scifi.com/firestarter/

* THE DEAD ZONE (tv-serien) har också fått en hemsida, fast det händer inte så mycket på den just nu:
http://www.usanetwork.com/series/thedeadzone/

* En hemmasnickrad falsk trailer till filmen DESPERATION finns nu på nätet. Till en början är den riktigt välgjord och trovärdig tills en del lustiga klipp med illustrationer ur boken dyker upp. Hur som helst är den rolig att se och man blir faktiskt väldigt sugen på att se filmen, även om den nu inte finns, och kanske inte heller kommer...
http://www.geocities.com/karcreat/DesperationRM.zip
(Det är en zippad RealMedia-film på ca 2,3 MB)


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER: ROADWORK

"It's roadwork, so what? They're building a road in a city I'll probably never be in again. What am I supposed to think?" - Olivia

* King skriver något seriöst

Ett vanligt scenario på cocktailpartys efter att Kings två första böcker - CARRIE och 'SALEM'S LOT - släppts var att King konfronterades av folk som sa ungefär. "Jaha, Steve - när ska du skriva något seriöst då?". Kings första försök att skriva "något seriöst", eller en "rak roman" som han själv kallade det, blev ROADWORK, en roman som arkiverades i byrålådan tills det var dags för Richard Backman att ge ut sin tredje roman.

Det "raka och seriösa" ligger kanske främst i att det inte finns några monster och övernaturliga inslag i boken. ROADWORK, är precis som de andra tidiga Bachman-böckerna, en bok där människan står i fokus. ROADWORK har ganska många likheter med RAGE.

* Hörnpelarna rasar

Huvudperson i ROADWORK är Barton George Dawes. Han är i 40-årsåldern, bor med sin fru Mary och är chef på tvätteriet Blue Ribbon (känt från andra Kinghistorier). Bart och Mary har förlorat två barn. Det första föddes dött och sonen Charlie dog i 10-årsålden av en hjärntumör.

Charlies död är något som påverkat Bart mer än vad omvärlden kan se. Han har två röster i sitt huvud, George och Fred (Bart och Charlies andranamn) som dyker upp då och då. Bart kan "slå av strömbrytaren" för att få bort dem, men det är inte alltid det lyckas. Redan när boken börjar får man ta del av denna situation, vilket gör att man direkt förstår att allt inte är helt rätt ställt med vår huvudperson.

En ny motorväg ska byggas i staden. Tvätteriet ligger mitt i vägen och måste därför rivas. Inte nog med det, Barts hem ligger också i vägen och en efter en flyttar grannarna, medan Bart fortfarande stannar kvar. Bart vägrar att ge upp sitt jobb och sitt hem för vägbyggandet. Han skriver inte under ett kontrakt som garanterar tvätteriet en ny lokal och till slut säger han upp sig innan ledningen hinner sparka honom.

Hustrun Mary är inte helt nöjd med Barts agerande, inte minst när hon inser att han inte alls letar efter ett nytt hem som han lovat, och hon lämnar honom. Baksidetexten på den svenska utgåvan av ROADWORK beskriver detta som att "hörnpelarna rasar" - jobbet, hemmet och hustrun - men man skulle även kunna se det som att den första hörnpelaren rasade redan när sonen Charlie dog.

* Anti-auktoritär

Bart skaffar nu ett antal vapen och sprängämnen för att stå emot de som vill ta hans hem ifrån honom. Han tänker inte flytta. Faktum är att Barts sätt att stå emot auktoriteten påminner en hel del om Charlie Dekkers situation i RAGE, och även en smula om Ben Richards agerande i THE RUNNING MAN. Hur det går ska vi inte riktigt avslöja…

King skrev ROADWORK strax efter att hans mamma gått bort i cancer. Han har sagt att han skrev boken för att försöka bearbeta den sorg han kände och för att försöka förstå varför hon dog. Frågan är vad han menar med det, för visserligen ligger Charlies död som en mörk skugga över Barts dagliga liv, fast det är bara i några få, kortare segment som han verkligen går in på saken lite djupare.

King har även sagt att han anser att ROADWORK är den sämsta av Backmanböckerna eftersom den "försöker så mycket att vara bra och hitta lösning på gåtan om mänskligt lidande". King bearbetade även mammans bortgång i novellen "The woman in the room".

* Utgivning

1981 kom ROADWORK ut i USA
1988 kom ROADWORK ut på svenska (den svenska titeln är VÄGBYGGE)
1988 kom ROADWORK ut på norska (den norska titeln är BESETTELSE)
1993 kom ROADWORK ut på danska (den danska titeln är DAWES' SIDSTE KAMP)
1994 kom ROADWORK ut på finska (den finska titeln är RICHARD BACHMAN KIRJAT 2: VIMMA & JUOKSE TAI KUOLE)

* Personliga reflektioner

Innan jag läste om den svenska översättningen av ROADWORK (VÄGBYGGE) inför denna genomgång så hade jag inte läst boken sedan 1988 när den först kom. Faktum är att mitt exemplar är i ett sånt sjukt perfekt skick att man skulle kunna tro att jag aldrig läst boken tidigare.

Jag kom ihåg själva händelseförloppet, men inte alla enskilda detaljer, fast när jag läste den kom det mesta tillbaka. Jag minns inte riktigt vad jag tyckte om boken 1988, men så här fjorton år senare tycker jag att boken är okej. Den är minst sagt annorlunda för att vara en Kingbok och hade den kommit ut direkt efter 'SALEM'S LOT (eller tidigt i karriären) med Kings namn på omslaget är jag inte säker på att King hade varit samma författare som han är idag.

Som Bachman-bok är den också bara okej. Om jag vill läsa om någon av de fyra första så väljer jag RAGE och THE LONG WALK först och främst. ROADWORK får därför tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

När jag läste ROADWORK för en sådär 10 år sedan tyckte jag att den var rätt seg att komma igenom och jag uppskattade den inte fullt ut. Sedan dess har jag inte läst den igen men jag tror att jag skulle uppskatta den bättre nu än för 10 år sedan. Jag vet också att jag inte är ensam om att tycka att detta är den svagaste Bachman-boken, många som jag pratat med håller med mig. Jag kan dock inte svara på varför den känns seg utan bara konstatera att så är det, för mig åtminstone.

Betyget blir därför lågt. ROADWORK får endast två Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg

Det var inte så många som satte betyg på boken, troligen eftersom vi inte han påminna i god tid, men Följeslagarnas medelbetyg landar på exakt 3.0! Några röster om boken:

"Denna bok är en gammal favorit och den får betyget 4. Det är faktiskt en ganska sorglig historia, och mestadels har man svårt att inte stå på Bartons sida trots att han inte är riktigt, ska vi säga klar i huvudet. King får en på något sätt att ryckas med i Barts vansinne och heja på honom, samtidigt som man önskar att han ändrar sig och vaknar upp. Det är som alltid en mycket spännande bok."

"En hyfsad psykologisk triller om en man som förlorar allt, till och med förståndet. Hade väntat mig lite mer av boken. Hade trott att snubben skulle flippa ut mer = ta fler liv. Därför får boken bara en 2:a i betyg. Det var dock trevligt att det inte förekom nått övernaturligt i boken, det hade nog inte passat så bra."

"En våldsam historia som dock inte gav så djupare intryck på mig. Men det är en välskriven historia om en förlorad människa (som vanligt mycket bra skildrad). Får en stark 3:a."


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Gudde:

Hej, jag har bara en liten undran. Vet man vem som har rättigheterna till SVARTA TORNET-serien? Kommer de andra delarna, förutom ettan och tvåan, någonsin att finnas översatta till svenska? Är det inte lite märkligt att man inte översätter en sådan populär författare som King och speciellt när del 1 och 2 finns översatta? Jag skulle verkligen vilja ha de andra delarna med. Ska man behöva vänta tills han ligger 2 meter djupt innan någon får fingrarna ur... Det är väl inte första gången ni får frågan, men jag vore tacksam för svar om ni har något på lager... Vet ni förresten om BLACK HOUSE kommer att översättas?

- Hej själv. Jo, det här är väl den vanligaste frågan som ställs, men nu var den ju lite annorlunda vinklad. Det är ingen som har de svenska rättigheterna på hela THE DARK TOWER-serien. Man (som förlag) köper rättigheterna för enskilda titlar, så det är alltså inte något svensk förlag som sitter på böckerna och inte översätter dem.

Kings popularitet i Sverige har helt klart minskat sedan de två första THE DARK TOWER-böckerna kom på svenska. Nu ligger en ungefärlig upplaga på en ny Kingtitel på blott 4 000 ex. Det är inte så mycket. Vi har även tidigare berättat att just REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA de två sämst säljande Kingtitlarna någonsin, så förlagen är kanske inte direkt övertygade om att folk vill läsa böckerna.

Jag ska inte säga att böckerna aldrig kommer att översättas, men jag måste ändå rekommendera dig att läsa dem på engelska. Om nu de tre sista delarna kommer inom de närmaste fem åren så kommer det att dröja mycket länge innan serien är komplett på svenska.

BLACK HOUSE borde väl komma på svenska lagom till hösten 2003. [Anders]


EVERYTHING'S EVENTUAL TILL FÖRMÅNLIGT PRIS

I veckan skickade vi ut två extra utskick med information om hur ni kan köpa EVERYTHING'S EVENTUAL till ett förmånligt pris. Här kommer informationen i sammandrag.

Det är Uppsala English Bookshop som nu erbjuder EVERYTHING'S EVENTUAL till Följeslagarnas medlemmar för endast 250 kr inklusive moms och frakt och alltihop. Detta är troligen det billigaste alternativet att köpa boken och det krävs inget kontokort eller liknande. Du betalar med faktura på posten eller banken.

För att beställa boken kontaktar du Uppsala English Bookshop på antingen mail bookshop@ueb.se, telefon 018-10 05 10 eller faxa 018-60 48 05. Ange Följeslagarna som referens, annars blir det ett helt annat pris. Senast den 14 mars måste Uppsala English Bookshop ha din beställning och leverans blir under vecka 14.


EFTERORD

I nästa utskick gör vi ett nytt försök med filmen HJÄRTAN I ATLANTIS som då förhoppningsvis kommit till Sverige. Till dess får ni skicka in frågor och annat kul till oss. Vi ses om två veckor!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025