UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #139 - 020415

Välkommen till detta jubileumsutskick från Följeslagarna! Vad menar vi med det? Jo, för fyra år sedan kom det första utskicket till de 15 medlemmar som vi då hade tvingat att gå med i vårt lilla forum. Nu fyra år senare växer Följeslagarna stadigt och vi hoppas att kvalitén är minst lika bra som den var det första året.

(Den egentliga födelsedagen är nu på lördag, den 20, men vi tjuvstarar lite. Det får man.)

I förra utskicket hade vi med ett otrevligt mail vi hade fått, och som födelsedagspresent nu har vi fått en hel del positiva ord, vilket vi givetvis tackar ödmjukast för. Sådant värmer, det ska ni veta.

Eftersom det är jubileum så har vi genomfört den årliga omröstningen. Tyvärr tycker vi att det är lite tråkigt att det är så få som är med och tycker till. Så jobbigt är det väl ändå inte? Ni som inte röstat får gärna skriva och berätta varför.

Men nu börjar vi, med en riktig kanonnyhet!

Grattis på födelsedagen! - Anders & Lilja
Medlemsantal: 748


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Vi börjar med den roligaste nyheten just nu - THE DARK TOWER 6 (just det, DT6!) har både fått en titel och ett releasedatum. Boken får namnet SONG OF SUSANNAH och ska, precis som DT5 släppas nästa år 2003!

En rolig detalj sammanhanget är att stephenking.com:s webmaster först missuppfattade nyheten från Kings assistent och bytte helt sonika namn på DT5 när det lades ut på sidan. Detta skapade viss kalabalik bland fansen och när någon frågade Kings assistent om varför boken bytt namn uppdagades misstaget och allt blev korrigerat.

Vi har alltså - om allt går enligt Kings planer - två DARK TOWER-böcker att se fram emot nästa år. Några detaljer kring DT6 har inte kommit ut ännu - DT5 ska i manusform vara runt 900 sidor och illustrationerna ska göras av Bernie Wrightson. King har tidigare sagt att en av de tre avslutande DARK TOWER-böckerna ska vara något kortare, och i och med att det inte var speciellt länge sedan vi först fick reda på att King inlett arbetet med DT6 så är det lätt att misstänka att det är SONG OF SUSANNAH som är den kortare boken. Nåväl - det lär komma detaljer snart.

Kom ihåg att DT5 bytte namn från THE CRAWLING SHADOW till WOLVES OF THE CALLA, så man vet ju aldrig - snart kanske SONG OF SUSANNAH heter något helt annat...

* Lite sen nyhet kanske, men nu finns FLICKAN SOM ÄLSKADE TOM GORDON tillgänglig i pocket i Sverige.

* DREAMCATCHER kommer på norska (DRØMMEJEGERNE) den 31/5 genom Aschehoug. Mer info:
http://www.aschehoug.no/litteratur/top/aretsboker/article.jhtml?articleID=14760

* FROM A BUICK 8. Nyligen kom höstens Kingbok ut i Tyskland och nu har den även kommit ut i Holland (HET GEHEIM VAN DE BUICK) och den amerikanska utgåvan blir inte ens tredje först. I England kommer FROM A BUICK 8 redan i slutet av sommaren, nämligen den 30/8. Enligt rykten ska Hodder & Stoughton slå på stort och marknadsföra boken med en Buick som åker omkring som även ska lottas ut bland läsarna...

* Från England kommer även en nyhet om att King fått 23 miljoner pund för sina "sista fyra böcker" - vilka dessa fyra böcker är har ingen någon aning om, inte ens Kings assistent.

* Efter en stunds inaktivitet på DREAMCATCHERS hemsida har nu fyra nya videoklipp lagts upp:
http://www.dreamcatchermovie.com

* FIRESTARTER: REKINDLED, uppföljaren till FIRESTARTER som nyligen visades i två delar på SciFi i USA kommer att utvecklas till en tv-serie.

* CARRIE kan bli en tv-serie. Enligt en artikel ur Vancouver Sun håller NBC på och letar efter lämpliga miljöer för att göra en ny version av Kings berättelse, satt i nutid med moderna specialeffekter. Eventuellt kan filmen följas upp av en tv-serie eller fler filmer. Ett manus har skrivits av Bryan Fuller, som tidigare bland annat skrivit "Star Trek: Voyager" och "Star Trek: Deep Space Nine".

* Tv-serien THE DEAD ZONE drar igång den 16/6 på USA Network och pågår sedan i 13 veckor till om med den 8/9. På tv-seriens hemsida kan man läsa att det finns planer på att släppa den på DVD/VHS i framtiden, så även om den inte kommer till Sverige så kan det finnas möjligheter att se den.

Seriens skapare Michael och Shawn Pillar verkar vara oerhört seriösa med sin serie. De har nämligen lagt upp en "writers guide" på sin hemsida för de författare som vill göra manus till serien. I den står det klart och tydligt att Kings bok är en förlaga som man ska vara trogen. På förhand verkar THE DEAD ZONE i tv-serieform bli riktigt bra.

Mer information på http://www.thedeadzone.net

* En "dollarbaby"-film utifrån Kings novell "Strawberry Spring" har bland 65 andra kortfilmer utsetts till en av nio "finalister" i "Sixth Annual Film Showcase" av The International Cinematographers Guild (ICG). Filmen STRAWBERRY SPRING av Dave Rutherford kommer att visas tillsammans med de övriga åtta filmerna för första gången vid Directors Guild of America i Los Angeles den 5/5. "Detta showcase är en slags provtitt på vad framtidens filmmakare har att komma med." säger filmpresidenten George Sprio Dibie. Med andra ord ska vi lägga namnet Dave Rutherford på minnet!


OMRÖSTNING 2002

Då var det åter igen dags att redovisa resultatet av Följeslagarnas stora omröstning. I år var det 144 eller 20% av er som valde att delta i omröstningen. Procentuellt är det samma som förra året då det också var 20% som deltog. Här i utskicket kommer vi som vanligt endast att presentera de fem första platserna i varje kategori, men vill ni se hela resultatet finns listorna med samtliga titlar på hemsidan (kolla "Aktuellt"-sidan). Där har vi även angivit vilken placering titeln fick förra året och 2000 så ni kan se hur er smak förändrats (eller inte förändrats).

* Bästa Kingboken

Vi börjar med böckerna. I denna kategori deltog alla som skickade in bidrag. Som väntat stod det även i år mellan THE STAND och IT. 2000 var det IT som var populärast och tog hem första platsen. Sedan förra året var det THE STAND som var populärast. I år var det återigen THE STAND som kammade hem första platsen med en marginal på 28 poäng.

De andra titlarna hade egentligen aldrig någon chans. Precis som förra året var THE GREEN MILE den titel som var närmast. Den kom dock hela 117 poäng efter vinnaren.

Inte heller i år var det några större överraskningar i denna kategori. Ska man leta fram någon är det väl åter igen HEARTS IN ATLANTIS. Förra året överraskade den med att hamna på 13:e plats utan att ha översatts till något nordiskt språk. I år efter att ha översatts hamnade den trots detta inte högre än på 10 plats med 25 poäng.

Här är top-5:

1 - THE STAND - 181
2 - IT - 153
3 - THE GREEN MILE - 64
4 - THE LONG WALK - 43
5 - BAG OF BONES - 39

* Bästa Kingnovellen

Tyvärr var det inte alla som deltog i denna kategori. Antingen genom att inte ange några alternativ eller genom att ange böcker som alternativ (vilket diskade er i denna kategori). Totalt var det 131 som deltog. Vad detta beror på är lite osäkert. Antingen gillar ni inte Kings kortare verk eller så beror det på något annat. Skicka gärna in kommentarer till oss och berätta vad ni inte gillar med Kings kortare verk. Skicka mailen till foljeslagarna@telia.com

När det gäller placeringarna i kategorin har det här hänt lite. "Rita Hayworth And The Shawshank Redemption" som vann förra året fick detta år konkurens från "The Mist" och" The Langoliers" och kom i år inte högre än en fjärdeplats.

Här är top-5:

1 - "The Mist" - 113
2 - "The Langoliers" - 77
3 - "The Body" - 60
4 - "Rita Hayworth And The Shawshank Redemption" - 54
5 - "Survivor Type" - 38

* Bästa Kingfilmen

I filmkategorin deltog 143 av er. För tredje året var det samma titlar som gjorde upp om de fem översta platserna. Det känns som om dessa är de som ni medlemmar gillar bäst. Årets Kingfilm HEARTS IN ATLANTIS kom inte högre än till plats 20. Om det beror på att ni inte sett det eller inte gillar den vet jag inte.

Här är top-5:

1 - THE GREEN MILE - 198
2 - THE SHAWSHANK REDEMPTION - 174
3 - THE SHINING (1980) - 94
4 - THE STAND - 68
5 - STAND BY ME - 54

Det var alltså en kort sammanfattning över resultatet. Gå nu in på vår hemsida och kolla var de andra titlarna hamnade.

* Utlottningen av EVERYTHING'S EVENTUAL

Nu till det som ni alla väntat på. När vi drog igång detta lovade vi att lotta ut ett ex av den engelska inbundna utgåvan av EVERYTHING'S EVENTUAL till en av er som var med och röstade. Detta har vi nu gjort och slumpen gjorde så att Andreas Andersson i Linköping vann. Boken kommer inom kort med posten. Grattis!

Glöm nu inte att kolla hela listorna på vår hemsida.

[Lilja]


KOMMENTARER TILL KINGS PÅSTÅDDA PENSION

Det har kommit in ett par kommentarer till:

Från Birgitta A-L
- Angående Kings pensionering så tror jag lika lite på att han upphör att skriva, som att Bob Dylan skulle sluta turnera - The never ending tour... Frågan är alltså om King KAN sluta skriva?

Från Johan Ander
- Efter att ha läst svaren på dem tio frågorna i Time samt även introduktionen i EVERYTHING'S EVENTUAL så verkar det som King menar allvar med att inte publicera en bok om året (eller mer). Om han känner som han känner så ska han givetvis inte publicera bara för att han "måste". Det framgår ju också att han inte kommer sluta skriva. Jag har svårt att tänka mig att han inte tycker något av det han skriver skulle vara värt att publicera. Dessutom kanske det blir en sorts omstart och King kan utforska nya ämnen, stilar, etc., eftersom han kan skriva utan att ha publicering i tankarna. Plötsligt kanske någonting har blivit skrivet som han tycker att han borde publicera. Dessutom så kommer ju effekten av "pensioneringen" visa sig för oss läsare först om några år när DARK TOWER-böckerna är färdiga.

Vi tackar för de tankarna.


FÖLJESLAGARNAS HEMSIDA

Följeslagarnas hemsida börjar bli aningens förlegad. På grund av tidsbrist har den inte fräschats upp med någon ny design på länge, men nu är det på gång. Med anledning av det ställer vi härmed några frågor rätt ut:

1) Har du några synpunkter på innehållet på hemsidan? Är det något du saknar? Är det något du tycker ska förbättras?
2) Vill du ingå i en liten testgrupp som får vara med och tycka till när arbetet går vidare?
3) Vet du någonstans där Följeslagarna kan få serverutrymme (gratis), där vi även kan få ett IP-nummer för att koppla till en domän?

De som vill får svara på ovanstående frågor (en eller alla) - det är inget måste alls. Skicka svaren till foljeslagarna@swipnet.se och märk gärna mailet med "Hemsidan".


NYA RUTINER FÖR ANMÄLNINGAR/AVANMÄLNINGAR

Från och med påminnelsen om omröstningen, som kom i förra veckan, levereras Följeslagarnas utskick genom en tjänst som YourMailinglistProvider.com erbjuder. Detta innebär först och främst att det blir oerhört mycket mindre administration för oss (det är faktiskt ganska så ovant just nu så här i början) och betydligt enklare för de som inte längre vill få utskick från oss. Det är bara att titta längst ned i detta utskick. Där finns en länk med din e-postadress sist. Klicka på den och du har fått ditt sista utskick från Följeslagarna.

Detta innebär även att de som vill byta adress först måste avanmäla sin gamla adress och sedan göra en nyanmälan. Detta gör man enklast och enbart genom att gå till vår hemsida.


EFTERORD

Ja, då var jubileumsutskicket över. Nu tar vi nya friska tag och fortsätter ännu ett år, och ett till och så vidare… I nästa utskick tänkte vi ge oss på en recension av FIRESTARTER: REKINDLED - miniserien som visades på SciFi-channel i USA nyligen och som nu kommer att fortsätta som löpande tv-serie. Är den något att ha eller inte? Den frågan besvarar vi i nästa utskick. Till dess får ni skicka in frågor och sådant. Ha det bra!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025