UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #142 - 020527

FÖRORD

Hejsan och välkomna till ännu ett utskick! En viss nyhetstorka har uppenbarat sig och därför blir detta ett ganska blygsamt utskick.

Vi hade lovat en recension av ROSE RED till detta utskick. Dessvärre har filmen skjutits fram – precis som STORM OF THE CENTURY – till den 4/9 (preliminärt). Så tyvärr måste vi vänta ända till dess innan vi kan recensera filmen.

I panik har vi därför slängt ihop något som vi valt att kalla ”Stephen King och dårarna”. Vad nu det är får ni se lite längre ned i utskicket.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 770


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* CARRIE. Nu är det klart vem som ska spela Carrie White i NBC:s remake av filmen. Det blir Angela Bettis som får göra huvudrollen. NBC:s version kommer att bli tre timmar lång (vilket sannolikt betyder att den delas upp i fler delar) och den börjar att filmas den 12/6. Premiär blir det i slutet av detta år, eller i början av nästa. Manuset skrivs av Bryan Fuller som lovat att följa originalfilmens story noga. Filmen kommer att bli som en längre pilot till en eventuell serie, vilket alltså betyder att slutet inte kommer att följa den första filmen.

* Ett signerat ex av SECRET WINDOWS, Book of the Month-clubs samling av essäer och andra texter av King som släpptes som en slags kusin till ON WRITING förra året har sålts på eBay. Eftersom boken är ganska ovanlig, och ännu ovanligare signerad, gick den för ganska exakt 5000 svenska kronor!

* Som ni läst har ROSE RED blivit försenad i Sverige, men den 14/5 släpptes den i USA. Samma dag släpptes även RIDING THE BULLET på kassett och CD.

* I augusti blir det lite av en filmfrossa för Stephen King-diggare får då kommer nämligen både HJÄRTAN I ATLANTIS och FIRESTARTER: REKINDLED ut i videobutikerna, i alla fall på DVD. Den enda som har ett bestämt datum just nu är FIRESTARTER: REKINDLED som ska komma ut den 7/8, enligt discshop.se

* Slutligen vill vi gratulera Följeslagaren Reza Parsa som rönt nya framgångar med sin kortfilm ”Möte med ondskan”, nu senast i anrika Cannes-festivalen! Grattis!


STEPHEN KING OCH DÅRARNA

Med kändisskapet kommer dårarna. Det finns kändisar som folk inte skulle känna igen om de så väl stod mitt framför dem, och så finns det dem som man absolut känner igen på direkten. Stephen King blev snabbt ett känt ansikte. Från att ha varit ingen alls, till att bli känd i fantasy-/skräckkretsar blev King i och med sin tredje bok THE SHINING och filmen CARRIE en riktig kändis.

I och med det kom telefonsamtalen och breven. King fick byta telefonnummer med jämna mellanrum. Telefonister fick snällt säga ifrån när folk frågade efter Kings telefonnummer. Med post kom olika slags frågor och förfrågningar om de mest underliga saker. King har själv skrivit en essä om detta utifrån en av de knäppare frågorna: ”’Ever et raw meat?’ and other weird questions”.

Gemensamt för alla är att de givetvis kallar sig hans ”number one fan”…

Brevskrivarna är dock ganska harmlösa i jämförelse med dem som tar beundrandet ett steg till. Kings hus i Bangor är ett populärt turistmål. Här samlas dagligen fans från hela världen för att ta en bild på sig själv utanför huset, och i bästa fall få en skymt av mästaren själv.

Huset i sig är omringat av ett specialgjort stängsel i järn med olika skräcksymboler såsom spindlar, fladdermöss och annat fastsatta här och där. En morgon hösten 1986 vaknade familjen King och upptäckte att de stora fladdermusvingarna som är på var sin sida av entrén var bortklippta. Även huvudena på den trehövdade gipen saknades…

En betydligt mer allvarlig sak skedde inne i själva huset. En morgon var Tabitha King ensam i huset. Det var runt sextiden på morgonen när hon hörde ljudet av glas som gick i kras. När hon gick ned för trapporna för att undersöka saken möts hon av en person som såg ut som ”Charles Manson med långt hår” med en ryggsäck i händerna. Han sa att han var Stephen Kings största fan (vad annars?), men plötsligt ändrar han sig och säger att han hatar King för han har stulit MISERY från hans moster.

Han höll upp ryggsäcken och sa att den innehöll en bomb. Tabitha rusade ut ur huset i bara nattlinnet och lyckades kalla på polis hos en granne. När polisen grep mannen visade det sig att ryggsäcken innehöll en massa pennor och gem. Ingen bomb. Senare förklarades historien. Mannen var från Texas och hans moster var en sjuksköterska som fått sparken från ett sjukhus och på något sätt fick han ihop det med Annie Wilkes i MISERY.

MISERY är som ni vet en bok om en författare som tas om hand om sitt största fan, som visserligen visar sig vara komplett galen, och att inspiration till boken kom utifrån de människor King mött genom brev eller på gatan är ganska uppenbart.

I september 1986 hade King en föreläsning där han berättade om MISERY, som då var Kings kommande bok. Han berättade om en incident i samband med att han varit med i TV någon gång i slutet av 70-talet. På väg till sin bil möttes han av ”autograffolket”:

”I vissa fall är de sådana som bara samlar på autografer, i andra är det folk med tomma ögon som är lite skumma. De vet inte varför de vill ha ens autograf, de vet bara att man är någon som varit på TV. Man har blivit projekterad genom luften, vilket gör en till någon som inte riktigt finns, en kändis eller liknande. Sen finns det dem vars ögon inte bara är tomma utan de ser ut som spökhus som inte bara signalerar att det inte är någon hemma utan att det är spöken där.”

”En som jag mötte var precis så. Han var tunn och slank och grep tag i mig väsande ’Kan du signera det här? Kan du signera det här?’. Han hade ett papper som jag skrev på, sen gick jag vidare mot bilen. Då tar han fram en Polaroidkamera och frågade om han kunde få sin bild tagen med mig. Jag sa ’OK, om det går fort’, så han ger kameran till någon och får sitt foto taget. Medan det framkallas frågan han ’Kan du signera det? Kan du signera det?’ och jag säger OK. Han tar fram en specialpenna för han vet av erfarenhet att det är nästan omöjligt att skriva på Polaroider. Så jag skriver: ’All välgång till Mark Chapman från Stephen King’. Det var killen som mördade John Lennon. Och när vi pratade med varandra beskrev han sig själv som… mitt största fan.”

King har visserligen vid ett annat tillfälle sagt att det här inte var riktigt sant, men det är fortfarande en bra story, som dessutom leder oss in till nästa dåre. Det är helt omöjligt att prata om dårar utan att nämna en speciell herre som heter Steve Lightfoot.

1994 gjorde King en minst sagt annorlunda promotionturné för INSOMNIA då han åkte runt på sin motorcykel och besökte små bokhandlar och hade signeringar. Vid det sista stoppet i Santa Cruz, Kalifornien möttes han av Steve Lightfoot som höll i en skylt där det stod ”King är en mördare. Det är sant”. Förutom denna skylt skrek han diverse osanningar och på sidan av hans van stod det med stora bokstäver: ”King sköt John Lennon. Regeringen och media visar dubbelgångare: Chapman”.

Det var inte första gången Lightfoot ställde till det. Två år tidigare hade han varit i Bangor och blivit tillsagd av polisen att hålla sig borta från Kings familj, hans anställda, hans hem och arbetsplats. Polisen hade också fått klagomål om att Lightfoot stått och trakasserat folk utanför Betts Bookstore där han parkerat sin van och delade ut sin maskinskrivna tes om sin konspirationsteori om att det var King som hade mördat John Lennon, inte Mark Chapman.

King kommenterade det hela i Bangor Daily News: ”Jag vill bara säga att den här killen har hållit på så här i 10 år. Jag hatar det, förstås. Det är vad han vill. Vi lever i ett samhälle då denna sort av publicitet är som en drog.”

Slutligen har vi de dårar som ivrigt påstått att King snott deras historier. Detta är ganska vanligt förekommande. Den senaste gäller DESPERATION som författaren och adjunkten Christina Starobin påstår att King har plagierat från hennes outgivna bok ”Blood Eternal” – en bok om vampyrer som bedriver en bilverkstad i New Jersey.

Saken var uppe i rätten förra våren. Starobin påstod att King saknade litterär talang och helt enkelt snott storyn genom att ha läst hennes manuskript under de tre månader som det fanns hos Penguin, Kings förlag vid tillfället. Hon påstod sig vara ”litterärt våldtagen” och upprepade vid fler tillfällen att hennes litterära kunskaper skulle vara nog för att ifrågasätta om King verkligen skrivit DESPERATION.

Domaren David N. Hurd dömde till Kings fördel då han ansåg att det inte fanns några gemensamma karaktärer, platser eller händelser i de båda verken, inte heller några referenser till populär kultur, historiska händelser eller sekvenser: ”När de både verken beskådas samtidigt, är det tveklöst uppenbart att ingen vettig människa kan se dem som samma verk.”

Hurd hade även synpunkter på Starobins återkommande påhopp på King som person och hans talang: ”Det är beklämmande att en person med den kärandens utbildning och utsagda kunskaper ska ta till sådana attacker, särskilt i skenet av de uppenbart grundlösa anklagelserna.”

Christina Starobin är knappast den sista som kommer att anklaga King för plagiat och det är knappast den sista dåren vi kommer att stöta på.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Kenneth Bodin

1. Vet ni om Stephen behärskar några fler språk än engelska/amerikanska och har han i så fall skrivit någon berättelse på annat språk än sitt modersmål?

- I en intervju i TIME Magazine i oktober 1986 stod det att bland Kings dåvarande planer ingick det att plugga franska för att göra klart ”Livre Noir”, en detektivhistoria på franska. Eftersom vi inte hört något mer om ”Livre Noir” sedan dess antar vi att det antingen var en missuppfattning, eller att det är något King skrivit enbart för sig själv, men vi förmodar också att King alltså även kan franska. [Anders]


EFTERORD

Det var veckans utskick. Vad det blir nästa gång, om två veckor, vet vi inte just nu, så det får bli en liten överraskning! Till dess får ni skicka in frågor och sådant, det kan aldrig bli för lite av sådant i utskicken! Ha det bra tills nästa gång.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025