UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #143 - 020610

FÖRORD

Hej hej! Nu är det sommar och allting är klibbigt och varmt och man orkar inte med mycket. Lyckligtvis har vi kramat fram den sista orken vi har och gjort ännu ett utskick… Pust!

Denna vecka har vi tittat på pilotavsnittet till den nya tv-serien THE DEAD ZONE som börjar nästa söndag i USA. Tyvärr vet vi inte när denna serie kommer till Skandinavien (om den ens gör det) men vi håller tummarna hårt för att den ska göra det!

Varm läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 773


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Om du av någon anledning raderade extrautskicket med Stephen Kings intervju med sig själv finns det här:
http://www.stephenking.com/sk_interviews_sk.html

* THE DEAD ZONE. Nu finns det intervjuer ute med folk inblandade i skapandet av THE DEAD ZONE-serien. Vill ni läsa dom hittar ni dom här:

Michael Piller (producent och skapare av serien)
http://talk.trekweb.com/articles/2002/05/20/1021872445.html

Anthony Michael Hall (spelar Johnny Smith i serien)
http://talk.trekweb.com/articles/2002/06/04/1023192169.html

Joe Menosky och Michael Taylor (manusförfattare)
http://talk.trekweb.com/articles/2002/05/27/1022502762.html

* DREAMCATCHER. Filmandet av DREAMCATCHER är nu klart och i samband med det har man även lagt ut en intervju med regissören Lawrence Kasdan som ni hittar här:
http://dreamcatchermovie.warnerbros.com/cmp/webcast.html

Det finns även 4 nya bakom-kuliserna-filmer på den officiella sidan.

* CARRIE. Som ni vet kommer det en nyversion av CARRIE under året. Nu har det avslöjats att Angela Bettis kommer att spela Carrie. Om ni inte vet vem det är hittar ni mer info om henne här: http://us.imdb.com/Name?Bettis,+Angela

* Undrar du om det är en första utgåva du har av en av Kings böcker? Ta då en titt på följande lista som är gjord av Bev Vincent och finns på Kings officiella sida:
http://www.stephenking.com/answers.html#firstedition

* Lagom till Halloween släpps några äldre Kingfilmer/serier på DVD. Det är THE SHINING (1997, som aldrig tidigare funnits utgiven på video/DVD i USA), IT och CAT'S EYE. Nyligen släpptes även SILVER BULLIT och GRAVEYARD SHIFT dock utan något bonusmaterial att skryta över.


RECENSION AV THE DEAD ZONE - PILOTAVSNITTET

THE DEAD ZONE som tv-serie? Är det möjligt? Ja, helt säker är jag inte men faktum kvarstår att nu på söndag händer det i USA. Då visar nämligen tv-kanalen USA Network det första avsnittet av 13.

Vi har naturligtvis tagit en titt på första avsnitten och efter att ha sett det måste jag säga att jag faktiskt tror att detta kan bli bra, riktigt bra. Avsnittet som fått titeln WHEEL OF FORTUNE är 40 minuter långt (utan reklam) och är bra. Visst det har gjorts en del ändringar jämfört med boken men faktum är att i det här fallet kan man leva med det. Hade detta varit ett fristående avsnitt eller en tv-film hade jag inte köpt det men det faktum att det ska komma ytterligare 12 avsnitt gör att jag kan leva med ändringarna.

De största ändringarna är att man skapat två karaktärer som inte finns med i boken. En är Bruce Lewis (John L. Adams) som är Johnnys personliga tränare/skötare och den andra är Pastor Gene Purdy (David Ogden Stiers känd från M*A*R*S) som i seriens början agerar moraliskt stöd åt Johnnys mor. Min gissning är att man la till dessa för att serien inte enbart skulle handla om Johnny och Sarah. Det hade förmodligen varit ett misstag att bygga upp serien på enbart två personer…

En annan förändring är att Sarah (Nicole deBoer från Star Trek) nu är gift med Sheriff Walt Bannerman (Chris Bruno). Varför denna ändring gjorts vet jag inte men antagligen bäddar det för en hel del konflikter som de kan utnyttja under seriens gång. Man anar en redan i första avsnittet…

Förutom dessa ändringar har man även gjort en del små ändringar i huvudhistorien. Dessa är helt klart gjorda för att man ska hinna berätta hela grundhistorien på 40 minuter. Resultatet blir dock detsamma som i Kings bok och det är ju huvudsaken.

Hur som helst är dessa ändringar inget problem. I vanliga fall brukar jag vara den första som hackar på folk som gör ändringar jämfört med Kings bok men inte denna gång. Denna gång gäller det en tv-serie som kommer att hålla på i minst 13 avsnitt och då gäller inte de vanliga reglerna längre. Här gäller det att vara mer kreativ för att det ska hålla hela vägen, vilket fortfarande återstår att se om det gör…

Vad kan man då säga om huvudrollsinnehavaren Anthony Michael Hall som Johnny Smith? Jo, han gör en strålande insatts. Jag var lite orolig innan med tanke på att Hall gjort en hel del teen-movies tidigare som inte varit några höjdare. Nu har dock Hall vuxit upp och gör här rollen som Johnny perfekt. Jag skulle faktiskt vilja gå så långt som att säga att han gör den bättre än vad Christopher Walken gjorde i filmversionen, eller åtminstone lika bra.

Det märks att skaparna av THE DEAD ZONE fått en hel del slantar att sätta sprätt på. Scenerna där Johnny får sina visioner är verkligen välgjorda och ordentligt påkostade. Hela avsnittet känns fräscht och nytt.

Allt detta har man gjort utan att förlora Kingkänslan i historien. I första avsnittet får vi se hur Johnny hamnar i koman och hur han vaknar upp. Vi får höra talas om Castle Rock-stryparen och Greg Stillson. Johnny får dessutom några av de visioner som finns med i boken.

Betyget på första avsnittet blir som ni säkert förstår alltså rätt bra. Det blir faktiskt 4 Följeslagare av 5 möjliga. Det är bara att hoppas de fortsätter på samma linje. [Lilja]

Jag håller med - THE DEAD ZONE som tv-serie verkar väldigt lovande. Det återstår dock att se vad som händer när de fått med allt som är med i boken - hur ska det gå då? Författarna har sneglat mer på boken än vad David Cronnenberg och hans gäng gjorde när de gjorde filmen. I serien är ju scenen med lyckohjulet med bland annat.

Serien placerar även THE DEAD ZONE i nutid. Johnnys doktor är nu en ung Vietnames som skiljdes från sin mamma som barn under Vietnamkriget. I boken/filmen är doktorn en äldre man som skiljdes från sin mor i andra världskriget. Denna ändring, samt tilläggen av några nya karaktärer tycker jag är helt i sin ordning.

Dessvärre är jag lite besviken på hur de filmat det hela. THE DEAD ZONE är en av de Kingfilmer jag sett flest gånger, och det verkar även som gänget bakom serien pluggat den noggrant för många scener är i princip filmade exakt likadant. Dessutom tycker jag att Anthony Michael Hall (att det är samma person som var osnuten pojkvasker i "The Breakfast Club" kan jag inte tro!) och Nicole deBoer är oerhört lika Christopher Walken och Brooke Adams från filmen. Ett sammanträffande kanske?

Jag hoppas dock att serien kommer till Sverige snart. Att se piloten var lite av en plåga för avsnittet slutar nämligen när det är som mest spännande…

Egentligen vill jag inte ge betyg till THE DEAD ZONE eftersom det endast handlar om ett avsnitt av 13, men separat är det värt 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


INTERVJU MED MICHAEL PILLER

Mannen som ligger bakom den nya tv-serien THE DEAD ZONE heter Michael Piller. Han är bland annat författare och exekutiv producent. Michael har genom åren varit inblandad i serier som "Miami Vice" och "Cagney & Lacey", men är troligen mest känd för över 500 timmar "Star Trek" han varit inblandad i.

Nu är det THE DEAD ZONE som gäller och följande intervju gjordes av Lilja för publicering på Liljas-Library.com men här kommer den i översättning av Anders.

Lilja: Hur kommer det sig att ni valde THE DEAD ZONE av alla Kings böcker som grund för en tv-serie? Var det ditt förslag eller tv-bolagets?

Michael: Tv-bolaget köpte serien från en idé producenten Lloyd Segan hade och sen anställde de mig. Jag blev peppad på projektet efter att ha läst boken. Jag kände att jag kunde få en möjlighet att utforska världen som vi lever i genom Johnny Smiths ögon.

Lilja: Efter att ha tittat på pilotavsnittet så måste jag säga att jag är positivt överraskad. Serien ser väldigt professionell ut och Johnnys visioner är mycket välgjorda. Var det svårt att komma på hur Johnnys visioner skulle se ut? Jag antar att ni hade en del idéer att välja emellan?`

Michael: Först och främst så ska regissören Rob Lieberman tilldelas mycket av äran för hur serien ser ut. När det gäller idéer så kan jag bara säga att jag försöker se bilderna framför mig när jag skriver och jag försöker se det på ett sådant sätt jag skulle vilja se det som tv-tittare.

Lilja: Jag lade också märke till några nya karaktärer i serien som inte är med i Kings bok, jag tänker på skötaren Bruce Lewis (spelad av John L. Adams) och pastor Gene Purdy (spelad av David Ogden Stiers). Hur kom ni på dessa karaktärer och varför blev de extra framträdande i serien?

Michael: Bruce kom till då vårt tv-bolag och studio tyckte att Johnny behövde någon att prata med, någon han kan dela sina inre tankar med som inte är Sarah. John Adams har utvecklat vad som från början var menat att bli en liten biroll till en av huvudrollerna - det är riktigt bra kemi mellan de två vilket kommer att märkas.

Min son Shawn kom på karaktären Purdy. Han tyckte att vi behövde en antagonist i serien för att skapa lite konflikter för Johnny. Jag ville fortsätta med att utforska de spirituella inslagen i boken fast lite mer modernt. Purdy tillåter oss att göra det. Han är en mångfacetterad karaktär, inte alls en typisk mustaschtvinnande skurk.

Lilja: Jag tycker också att ni gjort ett jättebra med rollbesättningen. Jag gillar speciellt Anthony Michael Hall (Johnny) men även Nicole deBoer (Sarah) och Chris Bruno (Walt Bannerman) är kanon. Jag antar att ni var nervösa för att hitta er Johnny, eftersom Christopher Walken var så bra i filmen?

Michael: Att hitta Johnny var vår första och viktigaste utmaning, precis av den anledningen som du nämnde - vi var tvungen att hitta någon som kunde fylla Christopher Walkens skor. Jag ville ha någon oväntad. När jag såg Michael Hall som Bill Gates i "Pirates of Silicon Valley" så visste jag att han var vår kille. Han var mitt första val för rollen

Lilja: I piloten är Kingkänslan närvarande, men som ett Stephen King-fan är jag lite orolig over att den kommer att försvinna (som den ofta gör i många filmatiseringar). Hur ska ni bära er åt för att bibehålla känslan?

Michael: Om du sett det jag gjort i "Star Trek" så vet du att jag hängivet följt Gene Roddenberrys vision. Jag drog en slutsats att eftersom "Star Trek"-serien varit populär så länge så måste han ha vetat något. Många författare har haft problem med Genes framtidsvision. Vi kommer att visa samma vördnad till Stephen Kings vision. Vi måste självklart hitta på våra egna historier men de kommer att vara väldigt influerade av karaktärerna i boken och i tradition med Kings verk (inte bara skräckdelarna utan allt han gör). Jag tror inte att Stephen King kommer att bli besviken när han ser serien, och inte du heller.

Lilja: Hur ska ni bära er åt för att hålla serien intressant? Inte för att jag är tveksam, men det finns en risk att alla avsnitt börjar likna varandra. Jag antar att ni har haft många diskussioner hur ni ska undvika detta, inte sant?

Michael: Ärligt talat så börjar det mer luta åt motsatsen, till vårt tv-bolags stora bestörtning eftersom de vill veta exakt vad formen på vår serie är. Jag gillar inte fasta former och vår serie kommer att vara annorlunda varje vecka. Ett mordmysterium vecka två, ett medicinskt mysterium vecka tre. Ett avsnitt med resor i tiden (i Johnnys huvud), en alternativ dokusåpa, Johnny anklagas för att vara en häxa, Johnny påverkas av droger som förändrar sinnet... Alla avsnitt är olika, men sammanflätade av Johnny Smiths resa mot sitt nya öde.

Lilja: Är det olika författare, regissörer och producenter för de olika episoderna eller är det samma genom hela första säsongen?

Michael: Vi har ett gäng med författare men många av första säsongens avsnitt är skrivna av antingen mig och Shawn eller frilansare. Det är olika regissörer varje vecka, men Rob Lieberman har stannat och regisserat de flesta episoderna.

Där tackar vi Michael Piller för svaren. Mer info om honom finns på http://www.piller2.com


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Johan Ander

1. Tjena! Eftersom jag vill uppleva (helst läsa) så många som möjligt av Kings historier så undrar jag vilka Kinghistorier som endast finns i form av bio- eller tv-filmer? Några som jag kommer på själv är t ex ROSE RED och SLEEPWALKERS (den finns väl inte i textformat, eller?). När det gäller STORM OF THE CENTURY så räknas ju inte den eftersom man kan köpa "Screenplay" som bok.

- "The General" som finns med i CAT'S EYE finns inte i någon bok. Inte heller GOLDEN YEARS som King skrev direkt för tv. [Lilja]

Fråga från Christian:

2. Hejsan. Jag undrar bara om det gjorts någon film på MARATONMARSCHEN (THE LONG WALK). Jag har nämligen fått höra att den filmen skall finnas, och skulle gärna få tag på den. För det är en jävligt bra bok. Tack på förhand.

- Nej, någon film på MARATONMARSCHEN har inte gjorts. Om du vill ha en komplett lista på alla filmer som gjorts, baserade på Kings verk, hänvisar jag till följande adress:
http://us.imdb.com/Name?King,+Stephen [Anders]


EFTERORD

Till nästa utskick har vi lyssnat på ljudboken RIDING THE BULLET och recenserat den. Om den lyfter historien eller inte återstår att se om två veckor. Till dess får ni skicka in frågor och liknande om ni orkar, eller så tar ni det bara lugnt… Ha det bra i alla fall!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025