UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #144 - 020624

FÖRORD

Hejsan!

I detta nummer bjuder vi på två recensioner. Det är först och främst ljudboken RIDING THE BULLET som läses av Josh Hamilton och sedan så recenserar vi även kortfilmen STRAWBERRY SPRING som ni nu kan se gratis på nätet. Ett tips är att ni tar och tittar på filmen innan ni läser recensionen. Adressen kommer lite längre ned i utskicket.

Det är lågsäsong vad det gäller nyheter så vi har inte så mycket att bjuda på när det gäller sånt. I alla fall inte denna gång.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 778


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Filmsajten Dark Horizons var i förra veckan först i världen att visa one sheet/filmaffischen till DREAMCATCHER. Ni ser den på följande adress:
http://www.darkhorizons.com/news/p-dream.jpg

* Som vi rapporterade i ett extra utskick härom veckan så ska DREAMCATCHER komma ut på svenska (under titeln DRÖMFÅNGARE) nu i juni. Mer information finn på Bra Böckers hemsida:
http://www.bbb.se/skonlitteratur/romaner/Dromfangare.htm

* Bernie Wrightson kommer att bidra med sex illustrationer till FROM A BUICK 8 (limited edition) och tolv fullfärgsillustrationer + kapitelhuvuden till THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA. Där har vi något att se fram emot.

* Kingexperten Tyson Blue har nu en ny krönika på nätet. Det är som vanligt Needful King's Online det handlar om och denna gång har den titeln: "From A Buick 8 to a Dark Tower, with illustrations by Bernie Wrightson, featuring a Royal Sacrifice, a Schizoid Interview, and more -- Plus: New Books from old friends, featuring a Shakey Musical Segue." Ni hittar den på Liljas sida:
http://www.liljas-library.com

* För ett par utskick sedan skrev vi om Stephen King och dårarna, och då speciellt om galningen Steve Lightfoot som påstår att det var Stephen King som mördade John Lennon. Nu har vi lyckats hitta Lightfoots egna hemsida där ni kan se alla hans "bevis".
http://www.lennonmurdertruth.com


CHANS ATT LÄSA FROM A BUICK 8 & SE THE DEAD ZONE TIDIGT

Jo, det stämmer. Jag har fått ett extra exemplar av den engelska ARCen (Advanced Readers Copy) och den är nu till salu. Hur den ser ut kan ni se på följande länk: http://w1.192.telia.com/~u19211623/UKARCFAB8.jpg

På eBay har dessa gått för mellan $75 (c:a 730 SEK) och $177 (c:a 1700 SEK). Jag vill ha 600 SEK för detta ex.

Jag fick även ett extra presskit för THE DEAD ZONE. Presskittet innehåller första avsnittet (det är inspelat på NTSC format och ni MÅSTE ha en video som klarar amerikanska videoband för att de det), en rätt cool sjukhusjournal med en massa info om skådisar och serien över huvud taget. Denna vill jag ha 200 SEK för.

Priserna inkluderar porto inom Sverige. Intresserad? Maila mig på ha.lilja@telia.com

[Lilja]


RECENSION AV RIDING THE BULLET - AUDIO

De av er som last min tidigare recension av RIDING THE BULLET vet att jag inte riktigt gillar slutet på historien. Att jag tycker att det är lite svagt och inte så värst upphetsande.

Nu när boken släppts på CD och kassett är slutet fortfarande lika svagt men tack vare att Josh Hamilton läser historien så bra tycker jag att man kan acceptera slutet lite mer. Jag tror även det faktum att jag läst/lyssnat på den ett par gånger nu den senaste tiden (den finns ju även med i EVERYTHING'S EVENTUAL) har gjort att jag gillar den mer.

Hamilton lyckas med det så viktiga konststycket att få det att låta som om det är fler än en person som läser. Min favorit är när han läser George Staubs repliker. Han får till en sådan röst som man skulle kunna förvänta sig att en kille som Staub har…

Som ni märker tar jag inte upp så mycket av handlingen här. Det är av den enkla anledningen att vi redan recenserat själva historien. Ni hittar den recensionen i utskick nummer 86. Det som jag kommit att märka mer i historien efter att läst/lyssnat på den lite mer är det moraliska i den. Parker blir här ställd inför ett val, ett enormt svårt val. När han sedan gjort sitt val våndas han över om han valt rätt. Känner ni igen er? Det gör i alla fall jag.

Betyget blir rätt bra. RIDING THE BULLET får 3 starka Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Jag tycker inte heller att RIDING THE BULLET är en av Kings bättre historier, men helt okej är den. Precis som Lilja skriver så gör Josh Hamilton ett bra jobb när han läser berättelsen. Skönt att höra en ung röst för en gångs skull. Det passar ju extra bra in i historien. Josh är även duktig på att få till Maine-dialekten, vilket kommer på sin plats när han ska göra rösten till diverse gubbar som kör Parker på sin resa till sin sjuka mor. Att han är duktig på dialekter gör även att han låter lite som King, och det är ju absolut inget fel.

Om man inte har hört en ljudbok tidigare och är sugen på att göra det, så rekommenderar jag inte RIDING THE BULLET. Det finns roligare böcker som är mer värda pengarna. RIDING THE BULLET får även av mig 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


RECENSION AV STRAWBERRY SPRING

***
OBS! Innan ni läser nedanstående recension, kan det vara lämpligt att se filmen på nätet. Kolla in följande adress:
http://www.ifilm.com/ifilm/product/film_info/0,3699,2438560,00.html
***

STRAWBERRY SPRING är en c:a 8 minuter lång film baserad på Kings novell med samma namn. Historien berättas av en student på en skola i USA där en seriemördare som fått namnen Springheel Jack härjar. Springheel Jack drar runt på skolområdet och mördar oskyldiga studenter, alla av det kvinnliga könet. Allt eftersom historien berättas står det ganska snart klart vem mördaren är...

Filmen som alltså endast är 8 minuter lång innehåller inte allt som finns med i historien, en lite del av handlingen har tagits bort. Huvuddelen finns dock kvar vilket gör att Kings historia och känsla lever kvar i filmen i allra högsta grad.

Känslan man får när man ser STRAWBERRY SPRING är att den känns som en mycket modern version av historien och att den är ordentligt påkostad. Den innehåller enormt mycket statister och är över lag mycket snyggt gjord! Jag skulle vilja påstå att STRAWBERRY SPRING tillsammans med PARANOID är en av de snyggaste kortfilmerna gjorda efter Kings noveller.

Precis som i novellen innehåller filmen till största delen enbart en berättarröst (med undantag av en kort sekvens på slutet). Som jag ser det var det tur att Doveed Linder höll sig till samma strategi som King. Det hade blivit enormt svårt att föra handlingen framåt i den takt som han gör nu om han använt sig av dialog istället…

Ytterligare en sak som slår en är att Greg Loch som spelar studenten är perfekt i rollen. Han ser precis ut som jag kan tänka mig att en sådan person ser ut. Inte direkt en komplimang för stackars Greg men i en recension ska han ta det som en komplimang. Han har även en perfekt röst för filmen. Det är han som berättar historien.

Vad blir det för betyg nu då? Jo, det blir bra. Jag tycker att STRAWBERRY SPRING berättar Kings historia på ett mycket bra sätt och den är framför allt trogen Kings novell. Betyget blir därför en 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

STRAWBERRY SPRING är mycket riktigt ännu en lyckad kortfilm baserad på en Kingnovell. Jämför man med PARANOID så är den inte i samma klass.

Mycket av filmens sex minuter (japp, de sista två minuterna är ju eftertexter) är filmat med en kamera som liksom agerar som en person. Den söker och tittar på omgivningarna. Ackompanjerad av stämningsfull pianomusik blir det en ganska spännande upplevelse.

Två saker är lite dåliga tycker jag. Den första är den ultraklassiska huggande kniven som man sett femtielva gånger för mycket och sen är det den avslutande dialogen som känns lite styltig, men lyssna noga på det som sägs på radion som huvudpersonen lyssnar på, för när han svara på sin faders frågor så svarar han också på de frågor som ställs i radion. Snyggt och smart.

Men - STRAWBERRY SPRING är lite för kort och konstig för att få de höga betygen hos mig. 3 Följeslagare av 5 är den värd. [Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Max Klintman

1. Hej. Jag undrar om det finns flera översättningar av HEARTS IN ATLANTIS? För ett halvår sedan ungefär läste jag en översättning av Holmberg. Sedan när jag nu köpte en annan billigare version (med filmpostern som omslag och med färre - 495 - sidor), saknar jag flera saker från den andra boken. Först trodde jag bara att det var inbillning, men ständigt märker jag att jag saknar flera saker. I övrigt så är ju alla berättelserna där så detta verkar konstigt, det är ju trots allt samma översättare.

- Detta var en mycket märklig fråga, och eftersom vi har John-Henri Holmberg bland oss så bollade vidare frågan till honom. Så här svarade han:

"Jag har bara gjort en översättning av boken. Och för all del medger jag att jag inte läst om den sedan den kom i tryck, vare sig inbunden eller kartonnerad. Men jag har i alla fall böckerna, och såvitt jag kan se är kartonnaget (alltså utgåvan utan löst skyddsomslag men med filmaffischbilden på pärmen) - precis som så gott som alltid vid lågprisomtryck -- identisk med originalupplagan och tryckt från samma sättningsoriginal: alltså exakt samma text, sida för sida."

"Så min bästa gissning (baserad, faktiskt, på egen erfarenhet: samma sak har hänt mig) är att Max undermedvetna tagit boken till sig och jobbat vidare med den efter den första läsningen. Så att han nu "minns" scener och stycken som faktiskt aldrig fanns i boken, utan som han själv lagt till."

"Det här är inte så ovanligt. För en del år sedan tänkte jag i en antologi trycka en novell jag läst långt tidigare, och som jag mindes som den bästa jag någonsin sett om en viss sak. Så jag lyckades rota fram den och läste om den -- samma bok, samma novell som jag kom ihåg. Problemet var bara att det där jag trodde att den handlade om bara fanns antytt i några meningar i mitten av historien. Resten av hela den handling jag "kom ihåg" hade jag tillverkat själv. Den historia som fanns handlade om någonting helt annat."

"Men samtidigt misstänker jag att den sortens reaktion innebär att det man läst gripit tag i en och satt igång ens egen kreativitet. Vilket ju är ett gott betyg till också den berättelse som verkligen står där."
v Vi tackar John-Henri för svaret. [Anders]

Fråga från Tony

2. Hej Anders och Lilja! Jag blir lite snurrig när jag försöker greppa begreppet King/Bachman. Kan ni förklara för mig; Är båda samma fysiska person? Hoppas jag kan få svar om hur det ligger till.

- Ja, det är samma person. För mer info om King/Bachman-historien kolla in följande utskick i arkivet: #12 (King under pseudonym - del 1), #13 (King under pseudonym - del 2), #74 (Genomgång av RAGE). [Anders]


EFTERORD

I nästa utskick tänkte vi fortsätta med att recensera ljudböcker, då vi tar oss an "The Wavedancer Benefit", stödgalan för Frank Muller där King läste "The Revenge of Lardass Logan" och Peter Straub läste ur BLACK HOUSE. Den 8 juli kommer det utskicket. Två veckor senare, den 22/7, kommer utskick #146 där vi tar och går igenom DIFFERENT SEASONS (SOMMARDÅD/VINTERVERK), så ni har fyra veckor på er att läsa om boken/böckerna om ni vill vara med och sätta betyg.

Ha det så bra tills nästa gång!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025