UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #145 - 020715

FÖRORD

Hej och varmt välkomna till ett nytt utskick från Följeslagarna! Denna gång har Lilja lyssnat på THE WAVEDANCER BENEFIT - hyllningsgalan till ljudboksinläsaren Frank Muller som i november förra året råkade ut för en tragisk motorcykelolycka som troligen ödelägger hans karriär. Stephen King ställde upp för sin vän, precis som några andra författare och resultatet blev alltså THE WAVEDANCER BENEFIT.

Vad Lilja tycker om den ser ni lite längre ned i utskicket, men först lite nyheter.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 788


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* King hamnade på 14:e plats på Forbes lista över världens mäktigaste kändisar. $52,4 miljoner har King tjänat sedan sist.

* King ska skriva kommentarer till Ramones-hyllningsskivan "We're a happy family". Skivan sätts ihop av Rob Zombie och släpps den 17/9. Med på skivan medverkar bland annat Eddie Vedder, Red Hot Chili Peppers, Marilyn Manson, U2, Garbage och Kiss.

* BLACK HOUSE. Donald M. Grant rapporterar nu att de fått alla illustrationer till boken från konstnären Rick Barry. Det blev 11 illustrationer till slut, inte sju som tidigare rapporterat. Boken kommer nu troligen att börja säljas i augusti/september. Eventuellt kommer Rick Barry att sälja originalmålningarna till antingen King, Straub eller Grant, så kanske kommer även de att säljas snart.

* CARRIE. Den tre timmar långa remaken för NBC kommer att spelas in mellan den 12 och 19 juli. Regissör blir David Carson. I rollen som Margret White hittar vi Patricia Clarkson som vi i Stephen King-sammanhang känner igen som Melinda Moores (damen som får sin tumör botad av John Coffey) i THE GREEN MILE.

* Stephen och Tabitha King har donerat 1,1 miljoner dollar (ca 11 miljoner kronor) till staden Bangor för nybyggnad av en simbassäng. Den ska bli tre gånger så stor som den befintliga simbassängen. Paret King hade gått förbi bassängen en varm dag och såg att den var proppad med barn och vuxna. De tyckte att det var onödigt trångt och bestämde sig för att göra något åt saken. Den nya bassängen ska vara klar nästa vår.

* King kommer att skriva en introduktion till en nyutgåva av Matthew Lewis klassiker "The Monk".


RECENSION AV THE WAVEDANCER BENEFIT

THE WAVEDANCER BENEFIT var en tillställning som sattes samman av King och några av hans författarvänner för att hjälpa Frank Muller som råkade ut för en allvarlig motorcykelolycka. Frank Muller har läst in en massa böcker på band och CD i USA, bland annat Kings THE DARK TOWER 4. Så, för att hjälpa till med sjukhusräkningen fick King John Grisham, Peter Straub och Pat Conroy att ställa upp gratis och läsa stycken ur sina böcker. Framträdandet ägde rum den 2 februari 2002 i New York och varje person fick mellan 20 och 30 minuter på sig att läsa. Först ut var John Grisham…

Grisham inledde med att hålla en underhållande introduktion av King. Han berättade om en gång när King var på besök hos Grisham och hur han kände det när King skadades i olyckan 1999. Introduktionen var mycket roligt berättad. Efter detta lästa han ur sin bok, THE SUMMONS.

Efter Grisham var det Straubs tur. Han läste ur boken BLACK HOUSE som han skrivit tillsammans med King. Tyvärr valde han ett rätt grymt avsnitt ur boken och personligen tycker jag inte att det passade in i sammanhanget. Jag skulle nog ha valt ett annat…

Sedan var det Kings tur. Från början skulle även King läsa från BLACK HOUSE men i sista sekund ändrade han sig och istället lästa han "The Revenge from Lardass Hogan" från novellen "The Body" som finns i boken DIFFERENT SEASONS. Anledningen till att King ändrade sig var att Muller hade uttryckt sin förtjusning över just denna novell. Om det nu mot förmodan finns någon som inte läst "The Revenge from Lardass Hogan" kan jag avslöja att det förmodligen är en av de roligaste saker King skrivit.

Till saken hör att jag personligen gillar King som berättare, alltså när han läser högt. Vissa gillar det inte men jag gör det. Här får vi dock verkligen bevis för att King kan läsa inför en publik. Han improviserar och man hör hur publiken tjuter av skratt på vissa ställen. Pat Conroy är sist att framträda. Han är det enda som inte läser ur en av sina böcker. Istället berättar han om hur han fick sin första bok utgiven. Jag har inte läst något av Conroy och jag har aldrig hört honom tala men här stjäl han showen totalt! Hans framträdande är så underhållande och roligt att man nästan ligger på golvet och vrider sig av skratt. Även om både King och Grisham är roliga ligger de hästlängder efter Conroy. Efter detta talar Erica Muller till publiken. Medan hon talar avbryts hon av hennes och Franks dotter. Detta är trots omständigheterna otroligt roligt att höra. Det ger situationen ett djup som gör att man förstår vilken tragedi som utspelats här… Betyget då? Jo, det blir högt. Jag ger THE WAVEDANCER BENEFIT 4 Följeslagare av 5 möjliga. Mer information om Frank Mullers framsteg och The Wavedancer Foundation hittar ni här: http://www.bitchen.com/muller/ [Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Frida

1. Alltså… de gånger ni nu har nämnt STRAWBERRY SPRING har jag försökt se filmen men det går inte. Jag kommer till sidan och kan göra allt utom att se filmen. Väldigt frustrerande, kan man se den någon annanstans?

- Det enda sättet att se STRAWBERRY SPRING just nu är att gå in på ifilm.com och se den där. Den finns inte utgiven på video eller liknande just nu. Den visas visserligen på olika filmfestivaler, men som vanlig dödlig är det enklaste sättet att se den på nätet. Det låter som om du antingen inte har rätt program för att se filmen (RealPlayer eller Windows MediaPlayer), så försök leta rätt på dem först och prova sen igen. [Anders]

2. Hemma har jag en bok vid namn HJÄRTAN I ATLANTIS, men det verkar som att ni pratar om någon annan bok. Har jag bara missuppfattat det hela?

- Vi pratar om väldigt många olika böcker, och oftast så nämner vi originaltitlarna, på engelska alltså. Då heter HJÄRTAN I ATLANTIS det snarlika HEARTS IN ATLANTIS. Är det den titel du sett? [Anders]

Fråga från Göran Hallberg

3. Var får jag tag i Stephen King-ringsignaler till mobilen?

- För det första vet jag inte riktigt vad du menar med "Stephen King-ringsignaler", är det låtar ur filmerna som du syftar på då? I så fall kan du kolla på www.inpoc.se och se om du hittar något där, men det är nog inte det enklaste. Om det är någon som vet var det kan finnas så hör gärna av er till oss. [Anders]

Frågor från Michaela Johansson

4. Hej! Jag vann en bok på eBay med fotografier av så kallade "gargoyles", alltså de stenmonster som sitter på gamla byggnader. Fotona ska vara tagna av f-stop Fitzgerald och boken ska innehålla texter skriva av Stephen King. Jag läste på ett annat ställe att det till och med var han som hade tagit fotona. Vad vet ni om detta?

- NIGHTMARES IN THE SKY, som boken heter, är en så kallad "coffeetable book", alltså en sådan där stor bok med mycket bilder som man ska ha på vardagsrumsbordet och bläddra i när andan faller på. Just denna bok innehåller som du skriver foton på stenstatyer som sitter på hus och glor ned på folk. Fotona är tagna av fotografen f-stop Fitzgerald och King har skrivit en slags essä som inleder boken. Det är f-stop Fitzgeralds bok mycket mer än det är Kings, men är man fan så är man! Vi kommer att återkomma till NIGHTMARES IN THE SKY vid ett senare tillfälle. [Anders]

5. Jag missade dokumentären på BBC World, går den i repris?

- Dokumentären, som visats på SVT för något år sedan under namnet "Stephen King - rädd för mörkret" gick tre gånger i helgen och det är möjligt att den visas fler gånger. Kolla i tv-tidningen eller på www.dagenstv.com. [Anders]


PÅMINNELSE OM BETYG

Delvis på grund av alldeles för få inskickade betyg på DIFFERENT SEASONS (SOMMARDÅD/VINTERVERK) skjuter vi upp genomgången till utskick #147 (den 5/8). Kom igen nu och skicka in ert betyg på boken (trots att den är utgiven i två delar i Sverige så räknar vi den som en bok) och en liten motivering eller så. Skalan är 1-5 där 5 är bäst.


EFTERORD

Som synes av påminnelsen ovan skjuter vi fram genomgången av DIFFERENT SEASONS ett utskick och i nästa utskick, som kommer redan om en vecka, kommer vi att i stället köra en intervju med den riktige författaren till THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER - Kings kompis Riddley Pearson. Om en vecka får ni läsa hans sida av historien. Till dess får ni skicka in frågor och annat kul till oss.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025