UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #146 - 020722

FÖRORD

Hej igen. Nu kommer utskicken tätare än regnet... I detta nummer har vi en intervju som Lilja gjort med Ridley Pearson, mannen som skrev THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER.

För övrigt händer det rätt lite vad gäller King just nu vilket denna vecka resulterar i ett lite tunnare utskick. Vi har dock lyckats få ihop lite nyheter varav en är speciellt glädjande!

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 794


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* DREAMCATCHER. Nu finns det äntligen en trailer ute. Ni kan se den här:
http://www.cinemovies.fr/reportages/films/dreamcatcher/trailer1.htm

* Här är några nya omslag att titta på:

BLACK HOUSE (amerikansk pocket)
http://w1.192.telia.com/~u19212081/blackhousepaperback.jpg

IT och CAT'S EYE (amerikanska DVD)
http://w1.192.telia.com/~u19212081/itcatseye.jpg

* THE DARK TOWER. Nu är det bekräftat att King har lämnat in manuskripten till den femte och sjätte delen. De läses nu igenom av annat folk som ska komma med kommentarer. King ska sedan revidera manuskripten när den sjunde delen är klar.

* Här kan ni lyssna på ett utdrag ur THE WAVEDANCER BENEFIT som recenserades i förra utskicket:
http://www.simonsays.com/assets/isbn/0743527372/W1_0743527372.ram

* ROSE RED har Emmynominerats. Det är del 2 som nominerats i klassen: "Outstanding Art Direction For A Miniseries, Movie Or A Special".


INTERVJU MED RIDLEY PEARSON

Som vi meddelade i ett extra utskick för några veckor sedan så avslöjades den riktiga författaren till THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER: MY LIFE AT ROSE RED. Det var inte King eller någon i hans familj, utan hans kollega Ridley Pearson. Ridley är, förutom författare, även med i rockbandet The Rock Bottom Remainders som består av en massa författare (däribland King) som spelar under parollen "hellre än bra".

Här är en intervju med Ridley Pearson angående dagboken och The Rock Bottom Remainders.

Lilja: Hej Ridley, kan du berätta lite om dig själv?

Ridley Pearson: Jag "började" som en turnerande musiker under ungefär 10 år, samtidigt som jag använde dagarna till att skriva (manuskript först och sen romaner). Efter 8 och ett halvt år utan att få betalt för mitt skrivande fick jag min första roman "Never look back" publicerad. Just nu jobbar jag med min 20:e roman. Jag har skrivit under flera olika namn, däribland Joyce Reardon som jag använde till "The Diary of Ellen Rimbauer".

Lilja: Kan du avslöja vilka andra pseudonymer du använt?

Ridley Pearson: Jag har publicerat tre stycken rakt-på-sak-mysterier under namnet Wendell McCall.

Lilja: Hur kom det sig att du skrev boken "The Diary of Ellen Rimbauer"? Var det din idé eller Kings?

Ridley Pearson: Min förläggare fick höra talas om "Rose Red" och Steve och ABC lät mig läsa manuset och tänka på en bok som kunde knytas ihop med serien. Jag såg att en dagbok nämndes här och där i hela manuset, och Steve lät mig skriva den. Han hade helt fullt upp just då och hade inget större intresse i att skriva den själv. Han läste de första kapitlen, log brett och sa "Du har ju kul. Kör hårt!". Och sen var allt igång.

Lilja: Var det svårt att hålla det hemligt? Jag vet inte om du känner till det, men på Internet har folk gissat att det var Tabitha King, någon av barnen, Peter Straub, någon okänd eller King själv som skrivit den.

Ridley Pearson: Jag var tvungen att hålla det hemligt enligt kontrakt. ABC var oerhört tydliga med det.

Lilja: Fanns det några ledtrådar i boken som - om man läser dem rätt - skulle avslöjat att du skrev den, förutom att den är skriven i din stil?

Ridley Pearson: Ja, och du är den första som frågar om det. Jag tog ett karaktärsnamn från min Lou Boldt-serie - Mama Lu blev Madame Lu i dagboken. Den utspelar sig i Seattle inte minst (där större delen av mina böcker utspelar sig). Jag var övertygad om att någon skulle koppla ihop 1 och 2 men ingen gjorde det. Plus, i min nya bok "Art of Deception" finns det en ledtråd som går tillbaka till Ellens dagbok.

Lilja: Kände du någon gång att det var någon som var på väg att avslöja hemligheten eller kände du dig säker hela tiden?

Ridley Pearson: Jag var HELT medveten om att hemligheten kunde avslöjas när som helst. Jag var tillsammans med Steve i bandet, och han pratade om projektet utan att säga att det var en hemlighet och jag tänkte att "om någon ska läcka så är det Steves rätt att göra det". Men det läckte aldrig ut hur som helst. Svårast var det för Bob Miller, Ellen Archer och alla på bokförlaget Hyperion som kände till allt. De ville inte ljuga för media men de var tvungna att mota bort dem och att vifta bort eventuella spår de fick vittring av. Ingen enkel uppgift.

Lilja: Var det du eller King som bestämde att det nu var dags att avslöja vem som skrev dagboken?

Ridley Pearson: Hyperion, ABC, Steve och jag hade alla funderat på när det skulle var bäst att avslöja det hela. Vi kom överens om att det var dags efter att pocketupplagan släpptes. Steve och hans assistent Marsha fick det stora nöjet att släppa nyheten på Steves hemsida.

Lilja: Hur mycket bestämde King av handlingen i dagboken? Fick du några riktlinjer eller lämnade han allt till dig.

Ridley Pearson: De enda riktlinjerna kom ifrån själva manuskriptet till serien. Joyce Reardon introducerar oss till Rose Red och till Ellen och Johns liv, och det var upp till mig att bestämma (hitta på) hur de hade kommit dit de var när Joyce berättar om olika delar i deras liv.

Lilja: Jag måste säga att du fick in några fina kopplingar till King i dagboken. Jag tänker bland annat på pizzakillen i miniserien (spelad av King) och postkillen som sa "Pisa for Rimbauers". Var det något du planerade eller var det någon som bara hände?

Ridley Pearson: Jag stoppade in alla möjliga sorters skämt i boken för att få Steve att garva till när han läste den, och för att missleda läsarna om vem som skrivit den. Hela tanken var att få det att se ut som Ellen hade skrivit den. Steve och jag gillade redan för första början skämtbiten nästan mer än allt annat, det vill säga: att en dagbok har hittats och inspirerat "Rose Red" från början.

Lilja: Du nämnde i ditt officiella uttalande att ABC vill utveckla dagboken till en två timmar lång film. Hur har det gått med det och kommer du att skriva manuset?

Ridley Pearson: Vi jobbar på det just nu. Jag skriver manus. Vi har inte fått ett fullständigt OK ännu, men vi är väldigt nära.

Lilja: Dina andra böcker då - jag har inte läst någon (förutom dagboken så klart), vilken rekommenderar du att jag ska börja läsa och varför?

Ridley Pearson: Jag rekommenderar min nya "Art of Deception", eftersom jag anser att det är min starkaste bok hittills. De som gillar Steves böcker borde troligen gilla "The Angel Maker", "Beyond Recognition" och "Middle of Nowhere".

Lilja: Vad ska du göra härnäst? Jag har förstått att The Rock Bottom Remainders ska göra några spelningar nästa år och att din nya bok "Art of Deception" kommer den 6/8 och att du ska göra en liten turné för den.

Ridley Pearson: The Rock Bottom Remainders har en västkuststurné planerad i april nästa år (kolla in min hemsida www.ridleypearson.com ("appearances") för uppdateringar). Steve kommer kanske vara med på turnén. Det kommer också att filmas en dokumentärfilm om bandet i samband med turnén.

Lilja: På tal om The Rock Bottom Remainders - kommer ni någonsin att ge ut en ny CD, video eller bok? Jag vet att det är många fans som verkligen skulle vilja det, många - mig själv inräknad - som inte bor i USA och kan se er live.

Ridley Pearson: Om vi någonsin släpper en CD så kommer den att förstöra stereon den spelas på... Det som kommer är dokumentären (om vår vänskap, förhoppningsvis inte så mycket musik!). Allra bäst är att komma och se oss live förstås.

Lilja: Kan du säga någon mer om dokumentären? När ska den visas eller släppas?

Ridley Pearson: Om det finns en budget så kommer den att filmas av Mary Kemper någon gång tidigt nästa år. Jag antar att hon kan ha ett utkast färdigt till nästa höst. Mary Kempers första film - "Wooster Street" om en fin artist - har precis blivit antaget av PBS.

Lilja: Tack så mycket för intervjun!

[Intervjun gjordes av Lilja och publicerades först på www.Liljas-Library.com. Denna översättning gjordes av Anders.]


KÖP FROM A BUICK 8 TILL SPECIALPRIS

Precis som vi gjorde med BLACK HOUSE och EVERYTHING'S EVENTUAL har vi nu fixat ett specialpris på FROM A BUICK 8 hos Uppsala English Bookshop. Det normala priset är 306:- plus porto på 45:- (alltså 351:- totalt). För er som är medlemmar i Följeslagarna har vi dock lyckats förhandla fram ett lägre pris. Ni betalar endast 230:- och då är porto inom Sverige inkluderat. Inte illa eller hur?

Hur beställer ni då? Jo, ni gör såhär:

* Ring (018-100510), faxa (018-604805) eller maila (bookshop@ueb.se) in er beställning till Uppsala English Bookshop. Ni kan inte gå in via deras hemsida och beställa.

* Ange referensen "FAB8 - Följeslagarna" i er beställning. Utan denna får ni inte vårt avtalade pris.

* Ni uppger ert personnummer, namn och adress och boken skickas direkt hem till er i brevlådan. Ni får även med en faktura som ni har 15 dagar på er att betala.

* Detta gäller den amerikanska utgåvan av boken.

* Beställningarna måste vara Uppsala English Bookshop tillhanda senast den 15 augusti. Boken kommer sedan att levereras under veckorna 35 och 36.

Uppsala English Bookshop har även tre ex kvar av EVERYTHING'S EVENTUAL om någon är intresserad. De erbjuder därför ett paketpris för både FROM A BUICK 8 och EVERYTHING'S EVENTUAL för 475:- (inklusive porto) Erbjudandet gäller bara för de tre ex av EVERYTHING'S EVENTUAL de har kvar så se till att beställa snabbt om ni är intresserade.

För beställning: Ring (018-100510), faxa (018-604805) eller maila (bookshop@ueb.se) in er beställning till Uppsala English Bookshop. Ni kan INTE gå in via deras hemsida och beställa. Ange referensen "FAB8 - Följeslagarna" i er beställning. Utan denna får ni inte vårt avtalade pris.


EFTERORD

I nästa utskick är det dags för genomgången av DIFFERENT SEASONS (SOMMARDÅD/VINTERVERK) och vi vill fortfarande att ni skickar in ert betyg på boken (trots att den är utgiven i två delar i Sverige så räknar vi den som en bok) och en liten motivering om ni orkar. Skalan är 1-5 där 5 är bäst. I övrigt får ni som vanligt skicka in frågor och annat rörande King. Ha det bra till måndagen den 5/8, för då kommer utskick #147...

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025