UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #148 - 020819

FÖRORD

Hej och välkomna till sommarens sista utskick. Nu går vi mot mörkare tider, men i och med det så har vi en del att se fram emot i höstmörkret. FROM A BUICK 8 kommer snart och även ROSE RED på VHS/DVD är på ingång, men redan nu på onsdag så kommer HJÄRTAN I ATLANTIS ut i videobutikerna. Vi antar att det var en del som missade den när den gick på bio i våras – den gick ju inte överallt och där den gick, gick den inte så värst länge. Denna videorelease är med andra ord rätt efterlängtad. Så efterlängtad att vi i detta utskick påminner er lite om hur filmen blev mottagen när den kom. Dessutom bjuder vi på en fräsig tävling på vår hemsida där ni kan vinna – ja just det – HJÄRTAN I ATLANTIS!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 818


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* En skärmsläckare baserad på FROM A BUICK 8 kan nu laddas hem från Kings officiella sida:
http://www.stephenking.com/future.html

* För de som sitter och väntar på George Beahms “Price Guide” på CD-ROM så är väntan snart över. Det mesta av arbetet är gjort, bland annat har 600 bilder skannats in. ”Boken” som i utskriven form är en diger lunta blir just nu korrekturläst och sen kommer eventuella prisändringar korrigeras och sen ska CD-ROM:en tryckas upp.

Mer information och två bilder som visar dels hur omfattande den är i utskriven form och hur några sidor med CARRIE ser ut, finns på:
http://www.georgebeahm.com/

* Signet har släppt THE DARK TOWER 1-4 i en ny pocketupplaga med nya, liknande omslag. Ni kan se detta på:
http://www.darktowercompendium.com/

* Anthony som driver The Dark Tower Compendium, och som är en DARK TOWER-fantast av rang, har ställt en fråga till Kings assistent Marsha om misstag i DARK TOWER-böckerna. Anthony har på sin sida i avdelningen ”The Nitpicker’s Guide” sammanställt felaktigheter i de böcker som hittills kommit ut. Det kan vara namn som förväxlats, årtal som inte stämmer och framför allt problemet med nord och syd som verkar vara helt upp-och-ned i THE DARK TOWER. Många anser att King lagt in dessa fel med flit, att de magnetiska polerna i Rolands värld är spegelvända och så vidare.

Marshas svar var enligt följande: ”Stephen har tagit hand om väderstrecksproblemen i de nya böckerna. Han har även hyrt en person som ska gå igenom alla böckerna, inklusive de nya för att hitta eventuella felaktigheter i de gamla böckerna (de första tre blev aldrig redigerade) och det som kan vara konstigt i de nya. Hon är extremt noggrann så jag är rätt säker på att hon kommer att hitta alla knasigheter.”

* Det har kommit fram lite uppgifter om de tre DVD:s med äldre Kingtitlar som kommer ut nu snart. Uppgifterna gäller Region 1, så om de följer med till Region 2 återstår att se:

- CAT’S EYE (släpps 1/10), kommentarer av regissören Lewis Teague, trailer
- IT (släpps 1/10), kommentarer av Tommy Lee Wallace, Richard Thomas, John Ritter, Tim Reid och Dennis Christopher
- STEPHEN KING’S THE SHINING (släpps 7/1 2003), kommentarer av Stephen King, Steven Weber, Mick Garris, Cynthia Garris, Mark Carliner, Bill Corso, Boyd Shermis, Patrick McMahon och Shelly Johnson, borttagna scener med regissörens kommentarer.

* Mark Pavia vill göra en uppföljare till THE NIGHT FLIER. Så här säger han till Fangoria: ”Det pratas om THE NIGHT FLIER 2. Jag skulle då skriva och regissera igen med Stephen Kings tillåtelse. Miguel Ferrers karaktär Richard Dee skulle inte vara med, även om jag lekt lite med tanken att han skulle komma tillbaka som en slags Terminator-slav till Dwight Renfield. Renfield och Kathrine Blair skulle båda vara med.”

* Fangoria rapporterar även om den kommande filmatiseringen av Patrick McGraths bok ”Asylum” som King skrivit ett filmmanus till. Det verkar som produktionsbolaget Kismet Entertainment nu valt att göra filmen med en annan regissör utifrån ett annat manus skrivet av Patrick Marber. King har ännu inte officiellt kommenterat detta.

* I november kommer de fyra sista novellerna från EVERYTHING’S EVENTUAL ut som ljudboken THE MAN IN THE BLACK SUIT: 4 Dark Tales. Nu är det bestämt vilka som ska läsa novellerna. Det är Becky Ann Baker, Peter Gerety (som båda också är med och läser FROM A BUICK 8), Arliss Howard och John Cullum. Vem som läser vilken novell är ännu inte känt.

* Råkar ni sitta och slötitta på någon musikkanal kan ni hålla ögonen öppna efter en video som heter ”I’m gonna be alright” med Jennifer Lopez och rapparen Nas. En bit in i låten rappar Nas något om Stephen King. Vad är lite osäkert…

* Dagens Nyheter har recenserat DRÖMFÅNGARE:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=46070&previousRenderType=6


HJÄRTAN I ATLANTIS – DVD/VHS

På onsdag kommer HJÄRTAN I ATLANTIS ut på DVD och VHS. Filmen gick upp vissa svenska biografer i mars i år och fick ett ganska svalt mottagande. Aftonbladets filmrecensent Jens Peterson satte två plus i betyg och beskrev filmen som ”en vacker film” som ”förgäves försöker hitta samma atmosfär som STAND BY ME …/… den berör aldrig på samma sätt.”

Filmen, regisserad av Scott Hicks (”Shine”) efter ett manus av William Goldman, berättar historien om hur unge Bobby Garfield lär känna den smått mystiske Ted Brautigan när denna flyttar in hos Bobby och hans mamma. Bobby och Ted utvecklar en vänskap där Ted blir som en saknad fadersfigur för Bobby. Bobby, i sin tur, hjälper Ted genom att dels läsa tidningen mot en liten ersättning och samtidigt hålla ögonen öppna för ovanligheter, speciellt mystiska män.

Bobby avfärdar det där med männen som något Ted sagt på skoj men plötsligt dyker allt mer ovanligheter upp. Samtidigt lär sig Bobby en hel del om sin döda pappa, och om sin frånvarande och egoistiska mamma vilket får Bobby att lämna barndomen och förlora sin ”oskuld”. Allt medan de mystiska männen kommer allt närmare…

HJÄRTAN I ATLANTIS är stillsamt dramatisk film med vissa spänningsinslag, men ingen direkt skräck. Den är snarare eftertänksam än otäck, och dessvärre en aningens utdragen och seg. När vi recenserade filmen i utskick #137 gav jag filmen 3 Följeslagare av 5 möjliga med motiveringen: ” Det är ingen klassisk Kingfilm som man kommer att se om och om igen, men det är en bra filmatisering som visserligen tar sig några friheter jämfört med originalet men klarar sig på grund av främst utmärkta skådespelare och en trevlig ton i filmen.”

Lilja var däremot oerhört besviken på hur filmen överförts från Kings förlaga, speciellt hur de strukit referenserna till THE DARK TOWER som finns i novellen. ”Det är inte något fel på skådespelarnas insatser i HJÄRTAN I ATLANTIS, det är inte heller något fel på hur den filmats MEN tyvärr blir det inte bra när man hackar upp en historia, tar bort en stor och viktig del av den på ett slarvigt sätt och dessutom stressar sig igenom historien. Det är bara att inse att även om den stora allmänheten inte har en aning om vad THE DARK TOWER är så fyller det en viktig funktion i historien. Nu känns det hela mest som ett billigt försök att rida på THE GREEN MILE-vågen och samtidigt utnyttja Kings namn.” skrev Lilja och satte en ynklig 1:a i betyg.

* DVD:ns bonusmaterial.

Vi har inte haft möjlighet att se bonusmaterialet, men på pappret är det i alla fall exakt samma som på Region 1 DVD:n som släpptes redan i februari.

Materialet är i alla fall kommentarer av regissören Scott Hicks, intervju med Anthony Hopkins (och Scott Hicks?), trailer och stillbildsgalleri. Inte så mycket att hurra över möjligtvis, men bättre än ingenting.

* Vinn HJÄRTAN I ATLANTIS på VHS!

Vi kan stolt presentera ett nytt samarbete med Sandrews Metronome som givit oss tre exemplar av HJÄRTAN I ATLANTIS som vi nu lottar ut i en tävling på vår hemsida. Surfa till http://welcome.to/foljeslagarna - logga in på medlemsavdelningen, klicka på ”Tävling” och svara på fem kluriga frågor.

OBS! Tävlingen pågår fram till och med söndagen den 25:e augusti så det gäller att vara snabb med svaren! Lycka till!

[Anders]


LITE GNÄLL

I förra veckan gick deadlinen för vårt erbjudande om FROM A BUICK 8 till specialpris från Uppsala English Bookshop ut. Även om det endast är ett fåtal av våra medlemmar som utnyttjar våra erbjudanden så är det hur som helst något vi gärna vill fortsätta med i framtiden. Dessvärre har det nu uppenbarat sig att det finns en medlem som är på väg att förstöra allt för vi som uppskattar denna generösa gest från Uppsala English Bookshop.

En medlem – och du vet vem du är – har ännu inte betalat EVERYTHING’S EVENTUAL som vi hade erbjudande om i våras. Detta är givetvis riktigt dålig stil. Vi hoppas att du gör detta omedelbart, för du vill väl ändå inte förstöra för oss andra?


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Linda:

1. Hej! En fråga – i förra utskicket skrev ni ”’Becka Paulsons uppenbarelser’ är ett litet utdrag ur KNACKARNA i en lite omskriven version. [Anders]”. Var inte "Becka Paulsons uppenbarelser" med i NEEDFUL THINGS? Eller är jag ute och cyklar? Det var en evighet sen jag läste någon av böckerna. ;)

- Litar du inte på oss? :) Tyvärr, Linda, du är ute och cyklar så det står härliga till. Slå upp sidan 264 (Legendas inbundna KNACKARNA) så hittar du ”’Becka Paulson” – kapitel 2 i Andra boken ”Historier från Haven”. [Anders]

Fråga från Lina:

2. Hej! Har lite frågor. Köpte nyss en bok som hette ”Svarta syner” med tre noveller av Stephen King: ”Dubbelgångarna”, ”Dojan” och ”Hängiven tillägnan”. Finns de med i någon annan bok? Och varför har jag aldrig hört talas om den här boken tidigare?

- Om vi börjar med varför du inte hört talas om boken tidigare så kan det bero på att den kom ut i inbunden upplaga 1991 och i pocket året efteråt eller så och försvann sen mer eller mindre från marknaden. Sådant händer. Av de tre novellerna är det bara ”Dubbelgångarna” som inte publicerats i någon annan bok. ”Dojan” och ”Hängiven tillägnan” dök upp i NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP – FÖRSTA BOKEN 1998 i nyöversättning och med titlarna ”Skorna” samt ”Tillägnan”. Förutom ”Svarta syner” så ”finns” (i antikvariat åtminstone) det ytterligare två böcker där en novell av King ingår. Utöver ovan nämnda ”Becka Paulsons uppenbarelser” i boken ”I nöd och lust” finns ”Nattflygaren” (som även den återfinns i NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP – FÖRSTA BOKEN) i ”Ondskans väsen”. [Anders]

Fråga från Ulf:

3. Ni skriver i utskick 147 att 237 är rummet i THE SHINING med kvinnan i. I min bok (Bonniers, översättning av Bo G A Ericsson) står det 217 - är detta en översättningsgroda eller nåt annat lustigt?

- Nej, det är helt korrekt översatt – 217 är numret på rummet med kvinnan i, i boken. När Stanley Kubrick skulle filma interiörscenerna i hotellet Timberline Lodge i Oregon så bad ledningen att Kubrick skulle välja ett rumsnummer som inte fanns i verkligheten, eftersom de misstänkte att ingen skulle vilja boka rum 217 om det användes i filmen. Vi skulle kanske ha varit lite tydligare med denna uppgift i förra utskicket. Vi ber om ursäkt för det. [Anders]


TIPS

1. Tänkte bara roa herrarna med att vi som hör fragment av "Sommar" på P1 i bilradion kunnat konstatera att det tydligen är en King-renässans på gång. Söndag den 4 augusti läste regissören Reza Parsa bland annat högt ur THE SHINING och uppmanade lyssnarna att läsa King; dagen efter berättade författarinnan Maria Küchen om när hon för att liksom alla andra riktiga intellektuella kunna tala illa om den otvättade massans litteratursmak på måfå började läsa en bok av en författare hon i förväg visste måste vara riktigt dålig... och upptäckte att Stephen King var "farligt bra". Är man road kan man i en månad lyssna på "Sommar"-programmen via nät på
www.sr.se/p1/sommar/sounds/
och där kan ju den verkligt fanatiske kolla om också några av de andra sommarpratarna sedan början av juli har sagt något om Stephen King... / John-Henri

2. Hej! Om ni inte redan har hört det; gå in på:
http://www.sr.se/p1/sommar/sounds/20020804.ram
Där väntar en pytteliten men kanske ändå glad överraskning från mig, ni får lyssna 30 min ungefär, innan ni förstår vad det rör sig om. / Reza Parsa

- Tack John-Henri och Reza för dessa tips!


EFTERORD

Så, nu var det slut för denna gång och vi laddar upp med nya krafter inför nästa utskick som som vanligt kommer om två veckor. Vi ses då! Ha det så bra till dess och skicka gärna ett lass frågor till oss om ni har några!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.comFÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt