UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #14 - 980907

Förord

Ja, så var vi då tillbaka i den vanliga takten igen. Från och med nu kommer Följeslagarna varje vecka igen! Det har ni väl sett fram emot?

Tyvärr så måste vi inleda veckans utskick med en riktigt tråkig nyhet, men vi hoppas att det som står i nyheten inte blir riktigt sant, i alla fall inte på ett bra tag. Hur som helst har vi ändå fullt av nya positiva nyheter så ni ska inte deppa!

I övrigt är det ett fullmatat nummer som alltid, med Liljas rapport från Bangor som grädde på moset, så vi hoppas att ni får en stunds trevlig läsning i det begynnande höstrusket!

Hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 49


Nyheter från Territorierna

Extra viktigt - King lägger av?!

I en oroväckande artikel i samband med Kings Englandsbesök i förra veckan, påstår en tidning att King sagt sig närma sig slutet på sin karriär som publicerande författare; "En författare har ett begränsat antal berättelser att skriva. Jag tror att jag är väldigt nära slutet av mina böckers publicering. Man kommer till en punkt då man utforskat alla rum och gått in i väggarna, och då är det dags att sluta. Jag vill inte bli en parodi på mig själv. Jag har skrivit om det mesta folk uppskattar, hädanefter kan jag likna en tjattrande gammal farbror", säger King.

Detta känns lite som en grov missuppfattning av vad som sas live över internet, nämligen att King uppfattar sig vara närmare slutet av karriären än början (vilket kan innebära allt från 29 år till 1 dag) och att han kunde tänka sig ett liv utan att bli publicerad, men denna intervju är inte grundad på internetintervjuen.

Nu kan man fråga sig varför detta kommer upp i intervjuer nu för tiden. Det beror på att huvudpersonen i BAG OF BONES - Mike Noonan, beslutar sig för att lägga av, inspirerad av Thomas Hardy som slutade när han låg på topp och som "inte kunde förstå varför han väntat så länge". Många tror att detta är ett dolt meddelande från King, men King har sagt att han inte är Noonan, och det får man tro på.

Men ändå så håller inte King på sina känslor: "Under alla år, sedan jag var 12 och började skicka berättelser till tidningar, till när jag gjorde klart BAG OF BONES vid 50, så har jag aldrig ifrågasatt publicering som den sista delen av skapandet, men det behöver inte vara så."

"Jag skriver fortfarande 4-5 timmar om dagen, men när jag arbetar så behöver min fru inte vara rädd för att be mig om hjälp om bilen inte startar."

Ur vår synvinkel, vi fans alltså, är ju detta väldigt tråkigt, men det är ju inte så mycket man kan göra. Å andra sidan så ska vi nog inte oroa oss alltför mycket. Vi har minst 7 böcker att se fram emot (se nyheterna här nedan), och det blir säkert fler. Jag skulle nog tro att vi har kvar King i minst 15 år till. Hoppas så i alla fall.

[Anders]

Från en extraordinärt exklusiv källa rapporteras det nu att King försöker jobba på en ny bok så gott det går mellan alla intervjuer han gör nu för tiden. Samma källa rapporterar också om innehållet i den kommande boken WHY WE’RE IN VIETNAM: berättelserna heter "Low Men in Yellow Coats", "Hearts in Atlantis", Why We're in Vietnam" och "Blind Willie". Boken kommer att komma ut i september nästa år och den gemensamma nämnaren för historierna är att de handlar om 60-talet.

Kings miniserie STORM OF THE CENTURY kommer att visas på TV i USA någon gång under februari nästa år. Pocket Books kommer att släppa manuset i bokform under samma månad.

ON WRITING (tidigare känd under namnet ON FICTION), som antagligen kommer 1999, verkar bli en riktigt intressant bok. I internetintervjuen sa King att första delen av boken handlar om hur han blev en författare och den andra halvan är en slags instruktionsbok, eller som King uttryckte det ”this is how I do it and maybe it will work for you”.

THE DARK TOWER nyheter: King sa i samma intervju ( http://www.guardian.co.uk/events/king/transcript.html) att han planerar att sätta sig ner och skriva alla tre kvarstående volymer under nästa år, så att han äntligen blir klar med dem. Vi får hoppas att detta blir verklighet… Dock ska man nog inte förvänta sig att samtliga tre böcker kommer att släppas i en klump utan det är mer troligt att de sprids ut över en tioårsperiod.

Videonyheter: Som vi tidigare berättat kommer TRUCKS att släppas på video v. 42, närmare bestämt det 14:e oktober. CHILDREN OF THE CORN 5 - FIELDS OF TERROR kommer även den på video i år. Den kommer att släppas v. 50. Båda kommer från ScanBox.

Nu har SF bekräftat att APT PUPIL kommer att få biopremiär i Sverige i slutet av oktober. Den svenska titeln kommer att bli SOMMARDÅD. Det är något av ett under att den har premiär i Sverige så snabbt efter USA premiären som är den 23/10.

Chris Carter sa i en intervju nyligen att det finns en möjlighet för ännu ett Kingavsnitt i Arkiv X med George Romero som regissör.

Efter allt strul med RAGE (RASERI) så kommer denna att tas bort från marknaden. Om det innebär att THE BACHMAN BOOKS försvinner helt, eller om den fortsättningsvis endast kommer att innehålla tre historier, återstår att se.

Avslutningsvis kan vi meddela att från och med idag har Följeslagarnas hemsida bytt utseende totalt och blivit både uppdaterad och uppfräschad så styr era webläsare dit och ta en titt på den nya snygga sidan. Vi hade även tänkt försöka få recensioner på alla Kings böcker på hemsidan. Tyvärr så hinner vi inte skriva alla och därför ber vi er om hjälp. Om ni vill skriva en recension på en av Kings böcker, skicka oss ett mail och tala om vilken titel du vill recensera (det blir bara en på varje bok), så meddelar vi instruktioner för recensionerna. Den som anmäler sig först får ta den boken.


Tävlingsresultat

Förra numrets tävling visade sig vara riktigt svår, och det var kanske meningen efter den senaste superenkla tävlingen, och kanske var endast fem dagar lite väl lite, men så är det ibland. Nu kommer vi förmodligen inte ha någon tävling på ett tag – vi vill inte att det ska bli någon rutin, men när vi kommer att ha tävlingar kommer det fortfarande vara väldigt fina priser!

Hur som helst, vi har en vinnare och vem det blev och vad de rätta svaren var kan ni läsa på http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/manuel.html


Oumbärliga ting - 39 timmar i Bangor

När vi landade i Bangor tio minuter i nio på kvällen den 26 juli så trodde jag att jag skulle känna igen mig, det var ju ändå på Bangor International Airport som delar av LANGOLJÄRERNA spelades in. Tyvärr så var det för mörkt för att se speciellt mycket. Stephen King blev vi dock påminda av nästan omgående. När vi skulle till hotellet så visade det sig att taxichauffören ofta brukade se King på gatorna i Bangor. Han berättade att King hade ett favoritcafé som han ofta gick till för att köpa sitt kaffe. Om detta är sant eller inte kan jag inte svara på. Vi hittade inte det café som han pratade om, så någon bekräftelse fick vi aldrig.

Den 27:e var det så äntligen dags att kolla in Derry…öhh, jag menar Bangor. Vi började med Betts Bookstore. Det var verkligen roligt att få se denna affär i verkligheten efter att endast ha kommunicerat med Stu via e-mail. Stu och Penny visade sig vara kanontrevliga och dom tog sig tid att visa en massa limited böcker. Det fanns dock lite mindre böcker av och med King och lite mer ”andra” böcker än jag trott. Jag hade, för min inre syn, sett en affär full av endast Kingböcker. En omöjlighet i verkligheten. Efter att ha spenderat lite drygt 110 dollar i denna affärernas affär så var det dags att ta en titt på Bangor Public Library, Kings favoritställe att donera pengar till.

Väl där gick jag naturligtvis till hyllan med Kingböcker. En bibliotekarie hade berättat för mig att de hade flera ex av ALLA Kings böcker (även SIX STORIES). Tyvärr så var de alltid utlånade. Jag antar att King har massor av fans även på hemmaplan. Jag hittade dock ett ex av THINNER (utan Kings namn på) och naturligtvis en del ”vanliga” böcker. Jag passade också på att skaffa ett lånekort, man vet ju aldrig, kanske återvänder jag…

Efter detta var det så äntligen dags för ett besök på West Broadway nummer 47, adressen där Kings hus ligger. Samtidigt som vi anlände till huset kom det en bil ut från grindarna. Det var en kvinna som körde. Under den tid som vi var där kom det ytterligare tre bilar från huset. I den andra såg det ut som om det var King själv som körde, men tyvärr så såg jag bara föraren några korta sekunder, så jag kan ha sett fel även om jag inte tror det. I de andra bilarna satt det först en kvinna och sedan ett äldre par. Vilka dessa var har jag ingen aning om. Det var mycket oväntat att se grindarna stå vidöppna. Tydligen är det sant att King verkligen får leva i fred.

Naturligtvis tog jag de obligatoriska fotografierna utanför Kings hus, både med mig framför huset samt på hans vaktande fladdermöss. Jag passade också på att sticka in handen innanför staketet och plocka med mig en liten sten som en extra souvenir.

Efter detta begav vi oss till den baseballplan som King låtit bygga bakom sitt hus (den kallas i folkmun för ”The Field of Screams”) och till ”The Paul Bunyan Statue”, vilken är den staty som får liv i IT.

Dagen därpå var det så dags att lämna Bangor. På väg ut till flygplatsen berättade en annan taxichaufför att han gått i samma klass som King i college. Han berättade att King redan då skrivit mycket. Något som vi alla är glada för. När vi så sedan såg Bangor Intenational Airport från luften tyckte jag att det var något underligt vid en av byggnadena. Det såg ut lite som en packman, en packman med sylvassa tänder…

[Lilja] (se bilder från Liljas Bangortrip på:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/artikel.html)


Frågor och svar

1. Vet någon hur det blir med Talismanen? Steven Spielberg har tydligen köpt rättigheterna för jättelänge sedan. [Dan Linder]

- Tyvärr så ser det inte ut som om den skulle bli av inom en snar framtid. Tydligen så har King och Spielberg helt olika åsikter när det gäller att göra film. Det som antagligen måste hända för att det ska bli en film är att Spielberg säljer rättigheterna till någon annan. Frågan är väl om det ska göras film av THE TALISMAN…det lär ju inte bli lätt… [Lilja]

- En bekant till oss har läst ett utkast till manus och i det hade huvudpersonen Jack plötsligt blivit en tjej… Ett exempel på Spielbergs annorlunda syn på boken… [Anders]

2. Är det någon mer än jag som undrar över subtexten och alla antydningar omkring tjurmasken i Rose Madder? [Dan Linder]

- Öh… Denna fråga får du allt utveckla för vi har ärligt talat ingen aning om vad du syftar på! [Lilja & Anders]

3. För något nummer sedan skrev ni om en bok som hette "Americas best-loved... någonting?". Det var en bok om King. Vad hette författaren? [Björn Folbert]

- Det är George Beahms ”Americas Best Loved Boogeyman” du tänker på, en slags biografi över King. Beahm har skrivit ganska många böcker om King. Den kändaste borde vara ”The Stephen King Companion” som borde ingå i varje King-diggares samling. Andra bra författare som skrivit böcker om King är Michael Collins, Douglas Winter och Stephen Spignesi, vars kommande bok ”The Lost Works of Stephen King” kommer att vara mycket intressant. Det finns en uppsjö av böcker om King och givetvis är vissa rena skräpet. Förra året kom det en quizbok - ”The Ultimate Unauthorized Stephen King Trivia Challenge” som var fullmatad med felaktigheter. Köp den inte! [Anders]

4. Tycker ni inte att det är konstigt att en sådan pass framgångsrik författare som King inte fått några lärjungar i andra länder. Varför har vi ingen skräckförfattare i Kings fotspår i det här landet. Har någon försökt? Jag känner inte till NÅGON på rak arm? [Dan Linder]

- King kopior finns det nog gott om, men det är väl tur att man inte känner till några. Kopior är aldrig roliga, oavsett vad det gäller. Jag tror inte skräck är så lättpublicerat i Sverige. Jag har läst en intervju med en svensk skräckförfattare som hade skrivit flera böcker och inte fått någon antagen (det kan ju i och för sig bero på att de var dåliga, man vet ju aldrig…). Personligen skulle jag tycka att skräck satt i en svensk miljö skulle kännas en smula fånigt. Tänk er denna text på baksidan av en bok: ”I den lilla staden Blomstermåla verkar allt som vanligt, men under ytan lurar det hemskheter sedan årtionden tillbaka. När en rad otäcka mord uppdagas fattar Evert Lundgren telefonen och ringer fem samtal. I Ystad sitter skräckförfattaren Sören Silversjö, som plötsligt börjar stamma igen så fort han hör Everts röst. I Växjö planerar den framgångsrika mellanstadieläraren Anna Eriksson ett prov när hon avbryts av ett oväntat samtal, och i Emmaboda sätter sig byggnadsarbetaren Jonas Wickström genast i bilen med sikte mot Blomstermåla. De vet alla vad det gäller – spindeln är tillbaka och det är dags att göra upp. För gott.” – funkar väl inte riktigt va?! [Anders]

Skicka gärna mer frågor, vi svara så gott vi kan!


Efterord

För de som kan vår planering utantill så vet dom att en recension av DESPERATION står på tur. Nu är det så olyckligt att det är en fysisk omöjlighet för oss att hinna läsa och recensera boken till nästa vecka, eftersom den uppenbarligen är försenad, men det kommer! Istället blir det en recension av BAG OF BONES i nästa veckas Oumbärliga ting. För en uppdaterad planering så surfar ni in på vår hemsida. Det är även dags för Butiken så skicka in era annonser. Till dess – ha det bra, så hörs vi!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025