UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #150 - 020916

Förord

Hej och välkomna till Följeslagarnas etthundrafemtionde utskick! Det är inte illa alls! Många Internetrelateradeprojekt överlever inte alls länge, men vi fortsätter att gå på lika hårt som vanligt. Vi har en present till oss själva på gång, men tyvärr hann vi inte få till den till detta jubileum. Så vi låter detta blygsamt passera och riktar in oss på ett rejält firande i april nästa år för då fyller vi fem år!

I Sverige har det pratats om val, val och val den senaste tiden och det börjar stå en upp i halsen. Nu är det över för den här gången. I Stephen King-världen står man inför ett helt annat val, nämligen vilken film man ska välja i videobutiken. Nyligen kom HJÄRTAN I ATLANTIS och ROSE RED och nu kommer även FIRESTARTER: REKINDLED ut i hyllorna. Det är sannerligen inte varje dag man kan stå och välja mellan tre nya Kingfilmer och det är vi glada över. En liten sammanfattning av FIRESTARTER: REKINDLED väntar längre ned i detta utskick.

Innan vi börjar med nyheterna ska vi bara kommentera den respons fick efter förra utskicket där vi avslöjade planer på att gå över till HTML-utskick. Det var inte så många som kommenterade det, men kommentarerna var våldsamt negativa. Vi garanterar att vi kommer att tänka över vårt val både två och tre gånger och utreda det hela ordentligt innan några eventuella förändringar sker. Det blir vårt vallöfte!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 837


Nyheter

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. George Romeros planerade filmatisering lades ju ned eftersom de inte trodde att de kunde hitta en tillräckligt bra barnskådespelare som kunde hantera rollen som Trisha. Trodde vi. I en färsk intervju, gjord i samband med Fangoria Weekend of Horrors i Los Angeles svarar Romero på några frågor om filmen, som alltså fortfarande verkar vara vid liv. Vi hoppas på med info så snart som möjligt.

* THE DEAD ZONE. I förra utskicket skrev vi att första säsongen av den nya tv-serien skulle komma på DVD (Region 1) den 5/11. Detta visade sig inte vara helt sant. De två första avsnitten släpps på DVD den 5/11 med lite bonusmaterial som kommentarer och en exklusivt gjord "Johnny Smith video diary". Resten av avsnitten släpps på DVD först i mars, men om det är en komplett säsong eller de 11 avsnitt som är kvar är just nu inte känt.

* THE MAN IN THE BLACK SUIT: 4 DARK TALES. Nu är det bestämt vem som läser vilken historia i den kommande ljudboken med de kvarvarande fyra novellerna från EVERYTHING'S EVENTUAL. De är:

Becky Ann Baker ("That feeling, you can only say what it is in French")
John Cullum: ("Man in the black suit")
Peter Gerety: ("All that you love will be carried away")
Arliss Howard: ("The death of Jack Hamilton")

* Stephen King kommer att marknadsföra FROM A BUICK 8 genom att vara med i tidningen Entertainment Weekly (23/8), i morgonprogrammet Today Show (24/9), signera böcker på Barnes & Noble i New York (24/9), intervjuas av Janet Maslin på Jacob Burns Film Center i Pleasantville, NY (25/9) och signera böcker på Borders i Ann Arbor, MI (29/9). Boksigneringarna kräver biljetter och tar endast emot 200 besökare som enbart kan köpa FROM A BUICK 8 på plats och få den signerad. Med andra ord kommer inte de värsta samlarna att ta med sig alla böcker de har till dessa evenemang.

* Gratisnätmagazinet The Spook har låtit författaren Jack Ketchum recensera FROM A BUICK 8. Ni kan läsa recensionen i följande PDF-fil, men som vanligt: läs på egen risk!
http://www.thespook.com/2002-08/thespook-2002-08k.pdf

* THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER. Nu ser det allt mer ut som om Ridley Pearsons bok kommer att bli en fristående "prequel" till ROSE RED. I sitt nyhetsbrev daterat 4/9 skriver han att han haft möte med producenten Mark Carliner och Quinn Taylor och Greg Shephard från ABC TV och att allt nu verkar vara klart. Mer information väntas komma i slutet av månaden.

* I den amerikanska skämttidningen The Onions arkiv kan man hitta ett brev från Stephen King där han berättar om att han inte minns att han skrivit THE TOMMYKNOCKERS. Om ni inte visste det tidigare så ska man inte ta The Onions nyheter på allvar för det är påhittat alltihop, men en stunds rolig läsning i alla fall!
http://www.theonion.com/onion3517/i_dont_remember.html


FIRESTARTER: REKINDLED på VHS/DVD

Den 11:e och 12:e mars i år visades FIRESTARTER: REKINDLED på SciFi Channel i USA. Båda avsnitten var 2 timmar långa (inklusive reklamavbrott) och när nu denna miniserie kommer på VHS/DVD (endast DVD som köpvideo) är den 162 minuter lång. Detta betyder att lite mer än reklamen klippts bort. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att titta på denna version ännu och kan därför inte kommentera eventuella skillnader.

När vi recenserade FIRESTARTER: REKINDLED i #140 var vi hårda i betygen. Lilja drog till med en ynklig Följeslagare av fem möjliga då han var mycket besviken på denna uppföljare: "Det finns inte något snällt sätt att säga detta. Serien är skit! …/… Så gott som alla skådespelarna är verkligen kassa. …/… Hur dessa personer kunnat bli skådespelare övergår mitt förstånd…".

Jag var snällare i mitt omdöme med min tvåa och skrev: "Jag tycker inte att FIRESTARTER: REKINDLED är skit, men jag tycker heller inte att den är speciellt spännande. Specialeffekterna är ganska välgjorda men man blir rätt trött på eld efter ett tag. Den är dock värd att se, så om/när den kommer på VHS/DVD i butikerna tycker jag att ni ska se den."

Även om våra omdömen var hårda så är filmen sevärd, speciellt som den är en av de mest påkostade uppföljarna som gjorts. Mycket krut har lagts på brinnande specialeffekter om man säger så. Man har också lyckats engagera några kvalitetsskådespelare som Malcolm McDowell och Dennis Hopper, även om McDowell är den som ligger närmast en Oscar av dem…

En kort beskrivning av filmen är att den handlar om Charlie McGee (Marguerite Moreau) som nu är vuxen. Hon har lärt sig kontrollera sina krafter, men ändå tappar hon kontrollen ibland, till exempel när hon blir upphetsad av sexuella situationer eller obehagliga drömmar. Hon jagas fortfarande av John Rainbird (Malcolm McDowell) som varit flitig och utvecklat drogen Lot i ytterligare 17 steg och i och med det fått fram en liten armé av barn med övernaturliga kunskaper.

Inte oväntat konfronteras Charlie med Rainbird efter alla dessa år… Som direkt uppföljare till originalfilmen FIRESTARTER går den inte riktigt söm i söm. Vissa mindre förändringar har gjorts, men grunden är i stort sett den samma. Det gick rykten om att SciFi Channel skulle utveckla FIRESTARTER: REKINDLED till en veckomässig tv-serie, men hittills har det inte hörts något mer om de planerna. Kanske var det den generellt dåliga kritiken som fick dem att ångra sina planer. Och det var nog lika bra det i så fall…

Nu släpps FIRESTARTER: REKINDLED på VHS/DVD den 25/9. På köpvideomarknaden kommer filmen endast på DVD och just idag är eventuellt bonusmaterial okänt, men den amerikanska DVD:n innehåller inte något extraordinärt material.

[Anders]


ROSE RED-tävlingen

I förra utskicket recenserade vi ROSE RED som i dagarna kom ut på VHS och DVD. I samband med det hade vi en tävling på hemsidan där man kunde vinna sitt eget ex av filmen på VHS. Tävlingen gick ut på att svara på fem frågor. Här kommer frågorna och de rätta svaren.

1. ROSE RED skulle ursprungligen bli en film som King skrev tillsammans med en känd filmregissör - vem? (2 poäng)

Rätt svar: Steven Spielberg.

2. ROSE RED är inte det första filmprojektet King skrivit direkt som manus, ytterligare fem filmatiseringar (filmer, miniserier, kortfilmer) finns - nämn så många som möjligt. (5 poäng)

Rätt svar: "Father's day", "Something to tide you over", "They're creeping up on you" (kortfilmer i CREEPSHOW), "Sorry, right number" (kortfilm för tv), "The general" (kortfilm i CAT'S EYE), "Old chief Wood'n'head", "The hitchhiker" (kortfilmer i CREEPSHOW 2), GOLDEN YEARS (miniserie), SLEEPWALKERS (film), "Chinga" (avsnitt i "Arkiv X"), STORM OF THE CENTURY (miniserie).

Som synes fanns det många fler än fem svar på denna fråga, men fem är maxpoängen oavsett om man svarat fem rätt eller elva som är möjligt. Vi har godkänt CREEPSHOW, CAT'S EYE, CREEPSHOW 2 som korrekta svar, även om vissa av kortfilmerna i filmerna inte baserades på originalmanus. Vi har inte godkänt "Kingdom Hospital" eller "Asylum"/"Från vanvett" eftersom dessa inte finns filmade ännu.

3. ROSE RED är regisserad av Craig R Baxley som tidigare gjort en Kingfilmatisering - vilken då? (1 poäng)

Rätt svar: STORM OF THE CENTURY

4. I samband med att ROSE RED visades i USA kom boken "The Diary of Ellen Rimbauer: My life at Rose Red", men var det som egentligen skrev boken och hur hör författaren ihop med King? (2 poäng)

Rätt svar: Boken skrevs av Ridley Pearson som spelar musik tillsammans med King i The Rock Bottom Remainders.

5. King gör sin traditionella cameo i filmen, men vem spelar han? (2 poäng)

Rätt svar: Ett pizzabud. Alternativ här var ett spöke, en professor, ett pizzabud, en tv-reporter eller som sig själv.

Maxpoäng: 12, och två hade prickat in alla rätt och bland de fyra som hade 11 rätt drog vi en bronsmedaljör, och här har vi vinnarna:

Andreas Dekarö, Umeå
Malena Magnusson, Moheda
Ulf Samuelsson, Växjö

Vi säger ett stort grattis - vinsterna kommer på posten!


Tävling: vinn FIRESTARTER 2: REKINDLED på DVD!

För tredje utskicket i rad presenterar vi en ny tävling där ni kan vinna en film, denna gång FIRESTARTER 2: REKINDLED på DVD, och precis som de tidigare två gångerna finns denna tävling på hemsidan. Logga in på medlemsavdelningen och klicka på "Tävling" och svara. Fram till och med söndagen den 22/9 har ni på er att svara.

Tävlingen genomförs i samarbete med Universal som varit generösa nog att skänka oss priserna! Tack så mycket!


Frågor & svar

Fråga fån Rasmus

1. Hej! Satt och tänkte på BLACK HOUSE här för ett par dar sen och kom fram till att figuren Henry Leyden är en av de coolaste figurerna som förekommit i en Kingberättelse någonsin... Jag tänkte bara kolla om ni vet om han förekommer (kanske under annat namn?) i någon annan berättelse av King? Kanske i någon DARK TOWER-del eftersom det finns så många kopplingar mellan den och BLACK HOUSE?

- Visst är Henry Leyden en av Kings (och det ÄR Kings figur - Straub har bekräftat det) coolaste figurer hittills, men han har inte varit med i någon annan bok - än. Det finns ju tre DARK TOWER-böcker kvar och man vet aldrig, han kan ju dyka upp i någon av dem (hur nu det skulle gå till?). Henry Leydens karaktär är ganska tydlig - smart, coolt, förmågan att vokalt gestalta olika personer, samt blind, så det blir ganska lätt att känna igenom honom. [Anders]

Fråga från Patrik Vingeskog

2. Som nyfrälst medlem inom Följeslagarna undrar jag om vi har medlemsmöten någonstans någon gång ?

- Nej, det har vi inte. I alla fall inte än, men man vet inte vad som kan ske i framtiden… [Anders]

Fråga från Niklas Fridh

3. Jag har funderat på att börja samla på olika utgåvor av CARRIE. Vilka varianter finns i Sverige? Vad jag vet finns pocketen i 3 varianter; Askil & Kärnekull (gul), Månpocket och Legenda. Kartonnerad i 2; Legenda och Legenda (med den lilla bildfyrkanten längst upp på smalsidan av pärmen...) Finns det fler svenska varianter? Mål nr 2 kan vara att försöka få tag på de amerikanska varianterna, hur många finns det? Första versionen lär väl vara svindyr?

- Det känns ju som att det borde finnas en inbunden variant av den boken på svenska, men det kanske aldrig kom någon? Annars känns det som du fått med det mesta. När det gäller CARRIE i USA så har jag på min hemsida Secret Windows bilder på 13 olika omslag på boken (det finns sannolikt fler) där de flesta är olika pocketomslag, men det finns en hel del att leta efter om man ska ha alla.

Första utgåvan av CARRIE är vanligtvis rejält dyr, men just nu hittar jag några till vad som känns som överkomliga priser. Betts Books har en för 500 dollar och en sökning på ABEBooks.com ger två träffar - en för 400 dollar och en för 800 dollar. Visserligen är Betts exemplar och den för 400 före detta biblioteksexemplar och den för 800 sedd som "bara" Fine/Near fine. [Anders]


Efterord

Nästa gång så ger vi oss på höstens Kingroman FROM A BUICK 8 som just nu verkar bli Kings sista vanliga roman (de tre DARK TOWER-böckerna ser vi som "ovanliga" romaner…), om det inte kommer några nya uppgifter snart, vilket vi verkligen håller tummarna för. Hur är den boken då och är den en värdig avslutning? Det får ni läsa om två veckor. Fram till dess får ni gärna skicka in frågor och annat och för allt i världen inte glömma bort att fira lite nästa lördag (21/9) för då fyller Stephen King 55 år… Grattis!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025