UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #151 - 020930

Förord

Hejsan svejsan och välkommen till ännu ett härligt utskick! Tiden sedan sist har varit något turbulent - FROM A BUICK 8 (recenseras i detta utskick) har kommit ut i USA och i och med det har King intervjuats i olika medier och dessvärre har han bekräftat sina tankar på att dra sig tillbaka som publicerande författare. Trist säger vi, men håller ändå tummarna för fler böcker i framtiden.

I detta utskick avslöjas det vilka som vunnit FIRESTARTER: REKINDLED-tävlingen som vi haft på hemsidan sedan förra utskicket.

Till sist vill vi redan nu passa på att nämna att i nästa utskick fortsätter vi med den stora genomgången av Kings böcker, och nu är det dags för CHRISTINE, så skicka in era betyg redan nu!

Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 851


Nyheter

* Nu är det slut. Ja, det ser inte bättre ut än att King står fast vid sitt beslut att sluta publicera böcker. Skriva lär han alltid göra, men enligt flera färska intervjuer är det nu skrivbordslådorna som får ta emot manuskripten och inte förläggarna.

Med de tre sista DARK TOWER-böckerna i stort sett färdiga så kommer vi att i alla fall få nya Kingböcker i 2-3 år till, men sen verkar det ta slut.

Susan Moldow, Kings förläggare på Scribner, är dock skeptisk när hon kommenterar saken: - Jag har hört honom beskriva en roman som jag vet att han vill skriva, som inte är en del i DARK TOWER-sagan och som inte är en kopia av något han gjort tidigare. Och eftersom han beskrivit den för mig så tycker jag att det skulle vara oerhört grymt av honom att hålla undan den från mig.

King är heller helt klar i sina svar på denna brännande fråga, så vi ska nog inte deppa ihop helt. Det kommer nog fler böcker, men när vet ingen.

Lite länkar:

- Intervjun i Entertainment Weekly på nätet:
http://www.ew.com/ew/report/0,6115,352855~5~0~stephenkingtalksretirement,00.html

- Intervjun i Today Show på nätet:
http://www.msnbc.com/m/c/ctv_msnsearchv3.asp?id=tdy_lauer_king_020924

* I den nya Adam Sandler-filmen "Mr. Deeds" finns det en rolig Stephen King-referens. Sandler sitter på en restaurang och berättar om sin hemstad, hålan Mandrake Falls: "Det kommer aldrig några kändisar dig. Jo, en gång stannade Stephen King vid bensinmacken. Killen som har macken mötte hans blick för en kort stund och dagen därpå hade han gått ned 90 kilo…"

* Här är en bild på omslaget till engelska pocketutgåvan av EVERYTHING'S EVENTUAL:
http://w1.192.telia.com/~u19212081/eepaperback.jpg

* En bok med manuset till DREAMCATCHER kommer att släppas i USA i februari.

* Nyversionen av CARRIE som ska visas på amerikansk TV kommer troligen att visas den 4 november.


RECENSION AV FROM A BUICK 8

Stephen King har för vana att avsluta sina böcker med att skriva när och var böckerna skrivits. FROM A BUICK 8 skrevs på fem olika platser mellan april 1999 och mars 2002. Nästan tre år. Det är ovanligt lång tid för en bok på ganska exakt 350 sidor.

Sanningen är den att King låtit FROM A BUICK 8 ligga ett tag eftersom den paradoxalt nog innehåller en händelse som kusligt nog nästan upprepades i verkligheten. Curtis Wilcox, polis vid Troop D i Statler, Pennsylvania mister sitt liv när rattfulle Bradley Roach vingligt mosar Curtis mot sidan av en långtradare, ett scenario som påminner en hel del om Kings olycka sommaren 1999.

Curtis son i övre tonåren, Ned, försöker bearbeta sin sorg genom att hålla sig runt faderns arbetsplats. Ned hoppar in där hjälp behövs, om det så väl snöskottning eller att kommunicera med poliserna. Ned smälter snabbt in i gänget och blir en uppskattad medarbetare.

En dag hittar han en läcker bil i ett skjul. Som alla andra tonårsgrabbar blir han fascinerad av den gamla Buicken som står där, i perfekt skick dessutom. När han frågar polischefen Sandy om bilen tvingas Sandy berätta hemligheten om Buicken i skjulet, en hemlighet som aldrig lämnat Troop D och dess poliser.

1979 rullade bilen upp en bensinmack. En mystisk svartklädd man lämnade bilen och försvann bakom ett hörn för att aldrig mer komma tillbaka. Kvar stod Bradley Roach, ja - samma Bradley Roach som körde ihjäl Curtis Wilcox med en övergiven Buick 8. När polisen, Curtis Wilcox och kollegan Ennis Rafferty kommer för att beslagta bilen upptäcker de en del konstigheter med den.

För det första är den inte smutsig, vilket den borde vara då den rullat längs regnvåta gator. Detaljer stämmer inte överens med de Buicks som tillverkades vid samma tid och tändningen går inte att vrida om. Det är som om bilen är en prototyp, en modell, och om det nu är så hur kunde den då rulla upp till bensinmacken och vem var personen som körde den?

Polisen bärgar bilen till Troop D och förvarar den i ett skjul tills vidare. Samma kväll försvinner Ennis Rafferty. Ingen vet var men alla invigda misstänker att det har något med bilen att göra. Curtis Wilcox intresserar sig extra mycket för bilen. Han utför olika experiment och tester, för anteckningar och dokumenterar. Låter som en ganska harmlös hobby, förutom att Buicken inte är någon vanlig bil. Plötsligt brister den ut i märkliga ljusspel som alla nästan slutar likadant - att bilen föder något, varelser ingen tidigare har sett…

På förhand har många trott att FROM A BUICK 8 ska vara en kopia av CHRISTINE, men det kan ni kanske av ovanstående summering av boken räkna ut att den inte är. Den enda likheten är egentligen att det finns en gammal amerikansk bil med i båda böckerna. Christine är ute och röjer, medan Buicken står stilla i ett skjul. Sen kan man inte låta bli att märka likheten mellan omslagen på FROM A BUICK 8 och Donald M Grants exklusiva CHRISTINE…

FROM A BUICK 8 handlar till stor del om (manlig) gemenskap (det är visserligen en tjej med i gänget, men mest män), något som Kings skrivit mycket om i sin karriär, inte minst i DREAMCATCHER förra året. Som vanligt gör han detta med fingertoppskänsla och stor finess. Karaktärerna i boken är fint utmejslade och trovärdiga. För att göra de olika karaktärerna ännu tydligare byter boken berättare hela tiden, även om det är polischefen Sandy som är bokens huvudsaklige berättare. En sympatisk typ.

Jag tror att många kommer att ställa sig en hel del frågor när boken är utläst. Det är mycket som inte får sin förklaring, men - som jag tror det konstateras någonstans i boken - alla frågor kräver inte ett svar.

Stephen King har gjort det igen. FROM A BUICK 8 är ännu en bra bok med gott om smaskiga skräckinslag och mystiska varelser som närmast leder tankarna till novellen "The mist". Med andra ord får FROM A BUICK 8 fyra Följeslagare av fyra möjliga. [Anders]

Så var det då dags att recensera vad som kanske är den sista "normala" Kingboken, åtminstone på ett par år…

En skillnad som jag såg mellan FROM A BUICK 8 och de flesta övriga böcker King skrivit är slutet. I FROM A BUICK 8 får vi inte förklaringar till allt som har med Buicken att göra. Vi får inte veta vad den är till 100%, vi får inte varifrån den kommer och vi får inte veta vad som kommer att hända med den i framtiden. Det är upp till läsaren att bestämma vad som händer. I vanliga fall gillar jag det inte alltid men denna gång funkar det faktiskt! Man har ju trots allt sina aningar…

Tyvärr finns det inte många kopplingar till andra Kingböcker i FROM A BUICK 8. De enda som jag hittat är att man nämner tidningen Inside View. Det är samma magasin som nämns i THE DEAD ZONE och "The night flier". En annan koppling (som visserligen inte är till Kings böcker) är namnet Cynthia Garris. I boken är det en servitris men i verkligheten är det Mick Garris (som samarbetade med King i THE SHINING och THE STAND bland annat) fru.

Det tog King två år att skriva FROM A BUICK 8. King började 1999 och var klar 2001. Detta berodde dock inte på att King börjat skriva långsamt utan på att han råkade ut för sin olycka. King hade skrivit ett första utkast innan olyckan men kände att han ville göra mer efterforskning om polisen i Pennsylvania innan han färdigställde boken. Detta kunde han dock inte göra förrän han blivit bättre. Hade inte olyckan inträffat skulle FROM A BUICK 8 egentligen ha varit ute före DREAMCATCHER som kom 2001.

Betyget då? Jo, det blir bra. Jag gillar FROM A BUICK 8 och om det nu blir som King sagt att detta blir den sista "normala" (THE DARK TOWER ej inkluderat) Kingboken så är det en värdig sådan. FROM A BUICK 8 får fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


FIRESTARTER: REKINDLED-tävlingen

I förra utskicket skrev vi om FIRESTARTER: REKINDLED som i dagarna kom ut på VHS och DVD. I samband med det hade vi en tävling på hemsidan där man kunde vinna sitt eget ex av filmen på DVD. Tävlingen gick ut på att svara på fem frågor. Här kommer frågorna och de rätta svaren.

1. Hur fick Charlie sina speciella krafter? (1 poäng)

Rätt svar: Hon ärvde dem genetiskt från sina föräldrar som deltog i ett experiment med drogen Lot 6.

2. Vem spelade huvudrollen (som Charlie) i originalfilmen och vilket år kom filmen? (2 poäng)

Rätt svar: Drew Barrymore, 1984.

3. FIRESTARTER: REKINDLED figurerade inte som titel när snacket om uppföljaren började under förra året. Vilken titel hade projektet då? (2 poäng)

Rätt svar: FIRESTARTER: THE NEXT CHAPTER

4. Malcolm McDowell som gör rollen som "Rainbird" i FIRESTARTER: REKINDLED var ett tag tänkt att göra huvudrollen i en annan King-uppföljare. Vilken då? (3 poäng)

Rätt svar: THE MANGLER 2

5. Syns King själv i FIRESTARTER: REKINDLED? (4 poäng)

Rätt svar: Nej, han är inte med i filmen. Alternativ här var ja, som en brandman, ja, som en präst, ja, som Charlies pappa, ja, som en tv-reporter samt nej, han är inte med i filmen.

Maxpoäng: 12, och hela elva stycken hade prickat in alla rätt och bland dem drog vi fem vinnare, och här har vi dem:

Niklas Fridh, Malmö
Jörgen Nylander, Sundsvall
Andreas Hjelmstedt, Kungsängen
Eva Hellberg, Söderhamn
Lars-Göran Becklund, Boden

Vi säger ett stort grattis - vinsterna kommer på posten!


Frågor & svar

Fråga från Stefan

1. Hej, jag tänkte höra vart man får tag i Kingfilmer?

- Jag antar att du menar var man kan köpa filmer, för annars är det bara att uppsöka närmaste videobutik och hyra för fullt. I och för sig kan du uppsöka närmaste videobutik eftersom vissa även har filmer till försäljning. Detta gäller dock främst nya titlar och kanske en del äldre. Övriga "vanliga" ställen där man kan hitta filmer är till exempel Åhléns, Expert och till och med en liten outsider som Överskottsbolaget. Flest titlar hittar du dock om du vänder dig till http://www.ginza.se (sök på "stephen king" som Titel/Produkt) eller hos http://www.discshop.se, fast de har endast DVD. Du kan också titta i "Butiken" på Följeslagarnas hemsida (medlemsavdelningen), där finns det då och då filmer till salu. Hoppas du hittar vad du söker. [Anders]

Fråga från Annelie

2. Är det något genuint värde på den felstavade författartiteln på ELDFÖDD utgiven av Bra Böckers bokklubb (tror jag)? Det står Stephan istället för Stephen. Denna bok är utgiven via en bokklubb, jag har sett att andra har haft samma bok. Det vore kul om någon annan varit med i samma klubb och erhållit ett likadant exemplar med fel förnam. Kultvärde? För oss som tänker spara i så fall....

- Nja, det är nog snarare kultvärde än något ekonomiskt värde. Om jag inte har helt fel är det Bonniers bokklubb som givit ut boken och inte Bra Böcker. Ett ruskigt slarv är det i alla fall att stava fel på författarens namn. [Anders]

Frågor från Christer

3. Jag undrar om det finns en "förstautgåva" av talböcker som till exempel BLOOD AND SMOKE, om det finns det, hur vet man att det är en i så fall?

- Det här var en lurig fråga som vi bollade vidare till experten Bev Vincent som sammanställt den PDF-fil med all tänkbar information om hur man identifierar förstautgåvorna som finns på Kings hemsida. Han svarade att han inte trodde att konceptet "förstautgåva" finns bland ljudböckerna och att det är helt annan process kring det hela. [Anders]

4. Släpptes de sju första Stephen King böckerna, av Askild & Kärnekull inbundna?

- Även detta var en lurig fråga. Själv har jag endast A&K:s inbundna utgåvor av SOMMARDÅD och VINTERVERK i samlingen, de allra tidigaste titlarna har jag bara i kartonage. Jag bollade vidare frågan till John-Henri Holmberg, som hade ett utförligt svar att komma med:

Tja, med hjälp av Kungliga bibliotekets databas kan man få veta det här:

CARRIE, 1980, tydligen förstaupplaga i pocket (cirkapris 26:-)
VARSEL, 1980, inbunden (cirkapris 69:-)
ELDFÖDD, 1981, inbunden (cirkapris 130:-)
CUJO, 1982, inbunden (cirkapris 140:-)
DÖD ZON, 1983, inbunden (cirkapris 135:-)
JURTJYRKOGÅRDEN, 1984, notervärd eftersom Bra Böckers upplaga utkom först och är den autentiska förstaupplagan; den senare från Legenda är inbunden (cirkapris 150:-)

Såvitt jag kan fatta innebär det här att ELDFÖDD, CUJO, DÖD ZON, JURTJYRKOGÅRDEN alla har förstaupplagor som är inbundna med lösa skyddsomslag (gäller för den sista oberoende av om man samlar på Legendas eller Bra Böckers utgåva).

CARRIE måste med tanke på priset vid den här tiden ha varit antingen en rätt dyr pocket eller en rätt billig "storpocket"/häftad utgåva.

VARSEL är svårare. Cirkapriset 69:- är lågt för att vara inbundet med skyddsomslag (men bokpriserna steg brant med inflationen under 80-talet, så det är alls inte omöjligt). KB anger dock att den var inbunden, vilket normalt betyder att det fanns ett löst omslag. Den kan ju ha tryckts i litet format, vilket skulle göra priset rätt rimligt.

Min gissning: samtliga Askild & Kärnekulls/Legendas utgåvor utom CARRIE utkom först inbundna med löst skyddsomslag. CARRIE däremot inte.

Vi tackar John-Henri för denna oumbärliga hjälp. [Anders]

Fråga från Jenny

5. Hej. Som nybliven medlem i Följeslagarna och ett stort King-fan, undrar jag om ni har förslag på nåt bra ställe där man kan köpa Kings böcker. Bland annat de som inte är översatta till svenska och kanske de som ännu inte kommit till Sverige. Tack på förhand!

- De ställen jag kan rekommendera är http://www.ueb.se, http://www.adlibris.se/shop/ och http://www.bokus.com/se/. Jag har själv handlat hos alla och alltid varit nöjd med det jag fått. [Lilja]

- Vill man shoppa från utlandet kan vi rekommendera ett ställe som heter English Language Books. Killen som har det heter Valdemar och är en trevlig prick. Han har ordnat så att man inte behöver krångla med kontokort och liknande utan man får med ett inbetalningskort i paketet och betalar det till svenska postgirot. Man når honom via email: engbooks@engbooks.com - skriv på engelska! [Anders]

Frågor från Rainer

6. Är omslaget till DÖDSBÄDDEN det amerikanska originalet?

- Nej, det är det inte. Det amerikanska originalet är ett ganska trist och intetsägande omslag. Det svenska omslaget är så vitt vi vet exklusivt för Sverige. [Anders]

7. Finns det någon sida på nätet där man kan få se originalomslagen till alla Kings böcker?

- Japp, ta en titt på min hemsida: http://www.castlerocknet.com/secretwindows så får du över 2000 omslag från hela världen att titta på, bland annat de amerikanska originalomslagen (klicka på "The covers" och sedan "First editions"). [Anders]

Fråga från Ulf

8. Jag heter Ulf och är en storkonsument av Stephen Kings böcker. Just nu söker jag med ljus och lykta efter fortsättningarna på DET SVARTA TORNET-serien. Först och främst del 3 och 4 som ju har släppts i USA. Vet ni om någon planerad svensk utgivning är på gång? Jag skulle även tacksamt ta emot information om vart jag eventuellt kan få tag på del 2 som jag läst men inte äger.

- Vår absolut vanligaste fråga alla kategorier! DET SVARTA TORNET-serien tog slut i Sverige efter del 2 då de två böckerna var de sämst säljande Kingtitlarna i Sverige någonsin. Sedan dess har inget förlag vågat ta upp publiceringen och det finns inga indikationer på att det skulle ske heller. Nu kanske det ändras när serien blir komplett med del 5-7, och förlagen inser att det inte finns något mer av King att ge ut. Man kan ju hoppas på det. Annars rekommenderar jag dig att läsa böckerna på engelska, de gör sig bättre på originalspråket.

Att hitta DET SVARTA TORNET-böckerna är inte speciellt lätt. Du får leta i antikvariat, på auktionssajter och liknande, eller titta in Följeslagarnas Butik där de dyker upp då och då. [Anders]

Fråga från Stefan

9. Hej! Jag läste om den där låtlistan som någon frågade om. Kan säga att låten "Rockaway beach" med Ramones är med i novellen "Flotten" som jag läste om nyligen. Nu undrar jag om King som ofta har med associationer och skildringar om musik i sina berättelser har haft några associationer med The Ramones i sina berättelser. King är ju själv insatt i musik, och Ramones var ju stora under 70- och 80-talet, så jag undrade ifall han har med något om dem i någon berättelse.

- Jo, det kan man säga att han haft. Ramones lilla paroll "Hey ho, let's go!" är med på flera ställen i JURTJYRKOGÅRDEN, vilket även fortsatte i filmatiseringen där en lastbilschaufför lyssnar på "Shena is a punkrocker" (tror jag). Sen får man inte glömma bort att Ramones gjorde "ledmotivet" "Pet Semetary" till filmen. [Anders]


Efterlysning

Är det någon av Följeslagarnas nu 850 medlemmar som är kunnig i programmeringsspråket PHP? I så fall - hör av till oss!


Efterord

Det var allt för denna gång. I nästa utskick återupptar vi vår "Genomgång av Stephen Kings böcker" där vi kommit fram till CHRISTINE som nämndes lite tidigare i detta utskick. Och ni vet vad som gäller - skicka in ert betyg på boken mellan 1 och 5 och skriv gärna en liten motivering till betyget. I övrigt får ni ha det så bra, så hörs vi snarare än ni tror…

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025