UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #152 - 021014

Förord

Hej! Det var ett tag sedan sist men i detta utskick återupptar vi genomgången av Stephen Kings böcker. I denna 17:de del har vi kommit fram till spökbilsromanen CHRISTINE, en bok som många Följeslagare hade åsikter om.

I övrigt finns det inte så mycket att skriva i detta förord så vi säger väl…

…trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 851


Nyheter

* DREAMCATCHER. Tyvärr har världspremiären för nästa stora Stephen King-film skjutits fram ett par månader. Nu är det den fjärde april 2003 som gäller. När filmen ska ha premiär i Skandinavien har vi i dagsläget inga uppgifter om.

* En av de senast kända dollar babies-filmerna har fått en officiell sida. På nedanstående länk kan du läsa mer om NIGHT SURF (novell i NIGHT SHIFT) och se både stillbilder och rörliga diton:
http://www.upstartfilmcollective.com/night-surf/

* Mer surftips - nedan finns två länkar till två tidningsartiklar från när King var ute och marknadsförde FROM A BUICK 8:
http://www.mlive.com/news/aanews/index.ssf?/xml/story.ssf/html_standard.xsl?/base/news-2/1033395096278020.xml
http://www.thejournalnews.com/newsroom/092702/27king.html

* King marknadsförde boken i radio också, bland annat i Mitch Alboms radioprogram. Intervjun finns på nätet i två delar:

Del 1 - http://images.radcity.net/5409/295099.rm
Del 2 - http://images.radcity.net/5409/295100.rm

* Långt innan FROM A BUICK 8 kom ut gjordes en liten ljudbok i reklamsyfte där King läser de första kapitlen i boken. Man kan nu höra drygt 15 minuter av denna inläsning på nätet.:
http://www.nytimes.com/audiopages/2002/09/29/books/audio-king.html
För att kunna lyssna krävs det dock att du registrerar dig hos New York Times, vilket är helt kostnadsfritt.

* THE DEAD ZONE. Den andra säsongen av tv-serien har nu börjats filmas.


Genomgång av Stephen Kings böcker - del 17: CHRISTINE

"If you've got to name it, Arnie, why don't you name it Trouble?" - Dennis Guilder

* Onda maskiner

"Det var en idé för en novell. Jag tänkte att jag skulle skriva en riktigt rolig historia om en kille och en bil vars vägmätare gick baklänges. Bilen skulle reparera sig själv och killen skulle bli yngre och yngre och poängen skulle vara att när vägmätaren slog om till noll, skulle bilen i all sin prakt falla sönder i komponenter."

Det var 1978 enligt Douglas E. Winters intervju i "Stephen King: The art of darkness" som King kom på idén till CHRISTINE, men när han väl började skriva boken tog förlorarkaraktären över, precis som i CARRIE. Det var dock inte första gången King lät objekt och maskiner ta över. Redan i THE SHINING var det en brandslang som agerade ormlikt och i ett flertal noveller ("The Mangler", "The Monkey", "Uncle Otto's Truck" med flera) är det maskiner som blir onda och vänder sig mot mänskligheten. CHRISTINES tydligaste föregångare är dock NIGHT SHIFT-novellen "Trucks" (filmad två gånger, först av King själv under namnet MAXIMUM OVERDRIVE, och senare - obegripligt nog - som TRUCKS för amerikansk tv).

* Historien i korthet

CHRISTINE berättar historien om det finniga mobbingoffret Arnie Cunningham vars vardag består av att dels bli häcklad för den han är och för sitt utseende och dels av att leva upp till sina föräldrars högt ställda förväntningar. Hans enda trygghet är vänskapen till Dennis Guilder, en framgångsrik spelare i skolans fotbollslag.

En dag ser Arnie Christine - en nedgången Plymouth Fury -58 som definitivt sett sina bästa dagar. Men Arnie älskar skrothögen från första ögonblicket och köper vraket av Ronald LeBay, en pensionerad militär. Dennis kan inte förstå varför Arnie slänger bort sina pengar på en skrotbil, men den stora negativa reaktionen kommer givetvis från Arnies föräldrar som förbjuder honom att ha bilen vid deras hus. Arnie, upphetsad i en revolt mot den värld hans föräldrar skapat, släpar iväg bilen till ett gör-det-själv-garage ägt av skummisen Darnell.

Tiden går och Arnie jobbar på att reparera Christine, som ovanligt snabbt blir i allt bättre skick. Det blir även Arnie vars acnedrabbade hy avtar samtidigt som hans självförtroende ökar och hans personlighet förändras. Så mycket att han får sin första tjej, snyggingen Leigh Cabot. Leigh upptäcker dock snabbt att hon är nummer två - Arnies stora kärlek är Christine.

Ett gäng bråkstakar går en natt loss på Christine och förstör henne totalt. Arnie blir förkrossad men märker att Christine reparerar sig själv. Plötsligt sker en del mystiska smitningsolyckor där de där bråkstakarna dör. Vem är det som tar hämnd - är det Arnie, eller är det i själva verket Christine?

Dennis, Leigh och alla andra i Arnies närhet är oroade över den förändring han genomgått. Vem är det egentligen han har blivit?

* Udda berättarteknik

CHRISTINE består av tre delar: "Dennis - Teenage Car-Songs", "Arnie - Teenage Love-Songs" och "Christine - Teenage Death-Songs". Det lustiga är att den första och sista delen berättas i första person av Dennis, medan den andra delen berättas i tredje person. King förklarade varför det blev så i en intervju i "Twilight Zone Magazine" februari 1984:

"Jag målade in mig i ett hörn och det tog nästan kål på boken. Det var meningen att Dennis skulle berätta hela historien. Men så blev han ju skadad i en fotbollsmatch och hamnade på sjukhus och kunde ju inte se de saker som hände då. Jag försökte länge berätta den andra delen på så sätt att han fick alla händelser berättade för sig, men det funkade inte. Jag provade en massa olika lösningar, men till slut bestämde jag mig för att ge upp alla försök och berätta den i tredje person."

Även om det är ett udda sätt att berätta en historia så funkar det mycket väl.

* Godkänd film

1983 hade King slagit igenom på stort både som bestsellerförfattare och som "säkert kort" när det gällde att filmatisera böckerna. Sex filmer hade det blivit innan det var dags för CHRISTINE att bli film, faktiskt samma år som boken kom ut. Här gällde det att smida medan järnet var varmt. Regissör blev John Carpenter som då hade arbetat upp sitt namn efter succéer med "Halloween", "Escape from New York" och "The Thing". I filmvärldens synvinkel var Carpenter ett större namn än King varför CHRISTINES fullständiga titel är JOHN CARPENTER'S CHRISTINE.

Carpenter nöjde sig inte enbart med att regissera filmen utan komponerade några små musikstycken som dyker upp här och där i filmen. Har man sett "Halloween" så kan man göra en ganska tydlig koppling till den filmseriens huvudtema.

Nästan 20 år senare är CHRISTINE kanske inte den läskigaste film man kan tänka sig, men de smarta specialeffekterna när bilen bucklar ut sig själv håller än idag.

Manuset skrevs av Bill Phillips som stympade Kings bok ganska rejält. Karaktärer och scener uteslöts, vissa scener placerades om eller slogs ihop med andra scener, men i stort följer filmen Kings förlaga väl och anses vara en av de godkända Kingfilmatiseringarna.

* Udda fakta

- Arnold Richard Cunningham har fått sitt namn från figuren Richie Cunningham i tv-serien "Gänget och jag". Richie och Fonzie och de andra hänger på ett ställe som heter just "Arnold's". King har även beskrivit CHRISTINE med "Det var som 'Gänget och jag' blev galna!".

- Kingexperten George Beahm hävdar i sin bok "The Stephen King Companion" att Arnie Cunningham har mycket gemensamt med Arnie Kalowski, huvudkaraktären i Kings opublicerade bok SWORD IN THE DARKNESS (en av de böcker King skrev innan CARRIE, men som aldrig publicerades). Så här skriver Beahm:

"I CHRISTINE heter huvudpersonen Arnie, han går i high school och planerar sin collegetid. Han köper en Plymouth Fury -58 för $250. Hans förhållande med Leigh Cabot är konstruktivt, men hans förhållande med Christine är destruktivt. I SWORD IN THE DARKNESS heter huvudpersonen Arnie, han går i high school och planerar sin collegetid. Han köper en Ford -56 för $50. Hans förhållande med Janet Cross är konstruktivt, men hans maniska förhållande med den sexuellt utmanande Kit Longtin är destruktivt."

- Följeslagaren Martin Ahlén berättade om en rolig CHRISTINE-referens: "Det var ett avsnitt ur tv-serien Futurama, en episod med 'The what-if-machine'. Utomjordingen Leela frågade maskinen om hur saker och ting skulle varit om hon var på sin hemplanet. Det hela var en parodi på 'Trollkarlen från Oz'. Fry spelade den levande fågelskrämman, för att skrämma bort en fågel läste han högt ur just CHRISTINE."

- CHRISTINE var den sjätte titeln som kom i begränsad upplaga, tryckt av Donald M. Grant. Boken släpptes i två "states", den ena var numrerad 1 - 1000 och den andra med bokstäver a - z. Omslaget påminner en hel del om det som just nu kan ses på den amerikanska versionen av FROM A BUICK 8.

- När THE REGULATORS kom ut i begränsad upplaga, hade varje bok en handskriven check av Richard Bachman i stället för bara en vanlig signatur. Alla dessa checkar hade referenser till andra böcker av King och check 157 - 166 har tydliga referenser till CHRISTINE:

157. Pittsburgh Civic Center, $26, tkts. to Jackson Browne.
158. Roland LeBay, $2,100.00, '58 Fury.
159. Arnie Cunningham, $87.50, for auto parts.
160. Darnell's Used Auto Parts, $15, grill for Fury.
161. Johnny Pomberton, $100, Rent "Petunia".
162. British Lion Steak House, $28.50, dinner w/ Leigh.
163. Libertyville Heights Cemetary, $150.00, LeBay's plot.
164. McConnell's Auto Parts, $65, windshield for Fury.
165. The Speed Shop, $85, Feully headers.
166. Western Auto, $8.00, keys/Darnell's.

- I filmen finns en scen där Dennis ska fråga Leigh om hon vill gå ut med honom. De är båda i biblioteket och precis innan han sätter sig vid hennes bord plockar han ut en bok ur en hylla och boken är givetvis Kings CHRISTINE.

- Att skådespelare gör så kallade "cameos" har man ju hört talas om, men bilar… Faktum är att Christine skymtar förbi i två filmer. Dels i CAT'S EYE (där hon nästan kör på Cujo!) och dels i "Scary Video".

- Enligt en artikel i en gammal svensk filmtidning skulle CHRISTINE från början gått under namnet OUTLINE, men eftersom det inte är bekräftat någon annanstans tror vi att det helt enkelt rör sig om ett skrivfel modell större.

* Utgivning

1983 kom CHRISTINE på engelska.
1983 kom CHRISTINE i begränsad upplaga av Donald M. Grant
1983 kom filmversionen av CHRISTINE.
1984 kom CHRISTINE på finska (CHRISTINE, TAPPAJA-AUTO).
1985 kom CHRISTINE på svenska (CHRISTINE).
1989 kom CHRISTINE på danska (CHRISTINE).
1990 kom CHRISTINE på norska (CHRISTINE).

* Personliga reflektioner

I vanlig ordning har jag läst om boken inför denna genomgång och det första man kan anmärka på är att den svenska boken är onödigt lång. Av någon anledning har Legenda satt boken med ganska stor stil på små sidor, vilket gjort att boken växt från originalets 526 sidor till monstruösa 769 sidor. Det andra man kan anmärka på är att boken i sig är lite onödigt lång rent historiemässigt. Det känns som om den kunde trimmats ned en smula extra.

Ser man förbi den personliga parentesen hittar vi en - till en början i alla fall - ganska skön och roande historia om kompisarna Arnie och Dennis. Men sen blir historien allt mörkare och snudd på obehaglig. I sin helhet en bra mycket bättre historia än vad jag mindes. Jag har inte läst boken sen jag läste den för första gången för runt 15 år sedan och det är - som i så många andra fall - filmen jag minns mest. Givetvis har jag även sett om filmen inför denna genomgång och blev ganska besviken faktiskt.

Det finns mycket i boken som fallit bort i filmen, vilket är naturligt, men jag saknar ändå en del av bokens bärande bitar, som Dennis och Arnies vänskap. Den framstår inte alls lika stark i filmen som i boken. Även Ronald LeBays del i det hela har helt fallit bort och hans bror George har fått ta över rollen som den skabbiga gubben som säljer bilen. Filmens två starka kort är specialeffekterna som jag fortfarande tycker är rätt häftiga, och Keith Gordon som gestaltar Arnie Cunninghams förvandling och förfall på ett utmärkt sätt. Synd att Gordon inte verkar ha fått några större roller sedan 1983.

Mitt enda problem med CHRISTINE (både som bok och film) är att jag inte riktigt går igång på idén om en levande bil, plus att jag inte riktigt tycker att King klarar av att berätta varför hon lever och varför hon är så ond. I filmen förstärker man hennes ondska genom att lägga till en öppningsscen där hon redan på rullbandet i fabriken krossar en gubbes fingrar och tar kål på en annan. Det är lite B tycker jag.

Men för att summera det hela tycker jag att CHRISTINE är värd tre Följeslagare av fem möjliga. Den har en viss charm, men skulle kanske ha skrivits om en gång till. [Anders]

Det var säkert 12-15 år sedan jag läste CHRISTINE så att säga att jag har den färskt i minnet vore en lögn. Jag kommer dock ihåg att jag tyckte att den var häftig när jag läste den. Hela konceptet med en bil som reparerar sig själv var spännande och nyskapande…åtminstone i min värld.

Tyvärr lever inte filmen upp till bokens standard och jag tror att det är en hel del som inte gillar CHRISTINE just på grund av det. Tyvärr är det ju så att fler ser filmen än läser boken och gör man både och är det ju ofta så att det är filmen man minns…

Betyget blir medelmåttigt. Tre Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

Det är med stor glädje vi kan konstatera ett bländande rekord! CHRISTINE lyckades engagera hela 63 medlemmar att skicka in sitt betyg på boken! Detta är vi mycket glada över, och medelbetyget blev mycket högt - 3,98 - efter 4 tvåor, 16 treor, 30 fyror och 13 femmor.

Här är ett axplock av kommentarerna till betygen:

- En bok som känns lite fånig och långtråkig. Delarna som handlar om tonårsrelationer är mycket intressanta, men "mördarbilen" blir bara fånig.

- CHRISTINE läste jag första gången för 7-8 år sen och plöjde igenom boken på två dagar. Det är mycket känslor i boken som jag uppskattar, i början så lider man verkligen med Arnie men man kommer att hata honom (egentligen LeBay). Men så kommer vändningen i slutet när Dennis lockar ut Arnie lite parkeringen och då skäms man nästan lite för sina känslor. En av Kings bättre böcker.

- Det är en himla bra rysare, som gör att man blir mörkrädd när man är ute med hunden sent på kvällen och möter märkliga bilar… Allvarligt talat så är det en historia man minns och återkommer till i tankarna långt efter man har läst den och då är det en bra historia.

- Jag älskade boken när jag läste den i femtonårsåldern (har tyvärr inte hunnit läsa om den nu). Visst fanns det tidpunkter då man önskade sig en sådan bil (eller snarare sådan allierad) när man växte upp och höll på att möta vuxenvärldens krav, samtidigt som man kände sig egen och utstött. Ju mer jag tänker på det så är ju King ingen skräckförfattare, utan snarare en skildrare av mänskligheten i en rad faser och mindre trevliga skepnader, men likväl en lika stor författare som mången nobelpristagare. Han blir ju läst åtminstone.

- Tycker att denna boken fångar det Amerikanska samhället och vad som händer inuti människor på ett mycket bra och trovärdigt sätt. Läste den om och om igen när jag var ung och hittade många bottnar. Storyn kan tyckas simpel och långsökt om man bara tittar snabbt, men jag tror på den när jag läser CHRISTINE. Länge sedan jag läste den nu, men jag kommer definitivt att läsa den fler gånger i mitt liv.

- Som vanligt får man någon gång under resan sympati för alla karaktärer, även de "onda", språket är lättillgängligt samtidigt som det är roande. Inte någon gång under läsandet tappade jag fokus och tröttnade, man vill hela tiden läsa mer. Jag ska bespara er en massa superlativ och avslutande säga att jag tycker Arnie är en modern antihjälte.

- CHRISTINE var den första bok av Stephen King jag läste. Jag var 14 år gammal och sög åt mig romanens kärlekshistoria som en svamp. Jag var Arnie Cunningham, ensam, missförstådd, med hudbesvär och få vänner. Vi slukade Stephen Kings böcker. Något år senare identifierade vi oss med Förlorargänget i DET, min ungdoms andra stora läsupplevelse. CHRISTINE var på en gång krypande otäck och fascinerande, Roland D LeBay en skrämmande djävulsgestalt. En av bokens mest skräckinjagande scener är när den döde LeBay visar sig i bilens baksäte (eller är det framsäte?) och väser "Ta dig en sup, din jävel. Du ser ut att behöva en". Jag har aldrig läst om boken efter det, och kanske romantiserar jag en aning och minns den som bättre än den är, men i min bok har Stephen King sällan uppnått samma höjder som med CHRISTINE.

- En av de obehagligaste skildringarna av mänskligt förfall jag läst.

- Denna bok har en fascinerande vinkling, en känslosam handling blandad med den sedvanliga skräckelementen och slutet är rent av tragiskt. Den tilltalar nog den sympatiska delen av många läsare och detta med den starka kontrasten till skräcken är lite som en sur godis som till 50% är söt. Mycket bra bok som sagt, men dock inte den bästa.

- King bygger upp spänningen bit för bit. Jag tycker berättelsen intensifieras fram till duellen i slutet. Boken läste jag då jag hade influensa med rätt hög feber. Detta gjorde att jag om nätterna hade härliga mardrömmar om både bilar (last- och tankbilar), samt monster i kattskepnader.

- En av Kings sämre, fastnade inte för konceptet helt enkelt.

- Det var länge sedan jag läste den, men den var lite väl osannolik, samt lite "seg"'. Visst skriver King osannolika historier, men en del kan faktiskt vara sannolika. Dock, CHRISTINE var inte så bra - det finns bättre Kingböcker.

- Det var den andra Stephen King-boken jag läste (1988) och det var som att bada i en isvak varje kväll när jag läste, strax innan det var dags att släcka lampan. Jag tycker om tonen, det är kanske en av Kings bästa böcker om Amerika och den amerikanska själen med rock och bilar. Jag vet att många tycker den är för lång men jag tycker den har ett bra tempo och är väldigt bra balanserad. Dennis och Arne är två sköningar som det är lätt att identifiera sig med. Roland LeBay är inte att leka med. Bra jobbat.

Fotnot: Nästa genomgång blir på PET SEMETARY (JURTJYRKOGÅRDEN). Läs om den redan nu!


Frågor & svar

Frågor från Marko

1. Hej, jag undrade bara vilket bokförlag som ger ut Bra Spänning? Min utgåva av JURTJYRKOGÅRDEN är från dem, tryckt 1984.

- Återigen såg vi oss tvingade till att vända oss till vår vän John-Henri Holmberg som har ett mycket utförligt svar på denna fråga:

Bokförlaget Bra Böcker, som fram till 1998 låg i Höganäs och numera finns i Malmö, grundades i mitten av 1960-talet i Helsingborg av Rolf Janson.

Rolf idé var ursprungligen att publicera böcker enbart för direktförsäljning som "paket" i bokklubb. De första åren utgavs två böcker i taget, varannan månad, och postades som "paket" till kunderna. På böckerna fanns vid den här tiden tryckt utgivarnamnet "Bra Böcker".

Lanseringen blev en stor framgång och medlemsantalet i Bokklubben Bra Böcker, som var det namn man lanserade bokpaketen under, växte snabbt, framför allt sedan man utökat antalet böcker i paketen till tre: två romaner och en färgillustrerad, populärt hållen faktabok. I början av 1970-talet blev denna tredje bok två gånger om året ett band i Bra Böckers Lexikon, och nu var succén enorm.

Bokförlaget Bra Böcker började nu växa, dels genom att starta fler bokklubbar, dels genom att börja utge böcker också i bokhandeln. Under de följande 20 åren, fram till dess att förlaget 1994 såldes till IMP-koncernen, startades bokklubbarna:

- Bra Spänning (två thrillers per paket)
- Bra Deckare (två deckare per paket)
- Bra Klassiker (två klassiska verk per paket)
- Bra Lyrik (två lyrikvolymer per paket)
- Månadens deckare (en bok i taget)
- Ditt bibliotek (sortimentsbokklubb med en huvudbok)

Under namnet Bokorama utgavs också bokserier som såldes både per post och i handeln; här kom bland annat en serie vilda västern-romaner, stora serier om Andra världskriget med mera.

Länge fanns ingen enhetlig policy för hur förlaget presenterades i bokhandeln. Fram till 1988 förekom böcker från Bra Böcker i handeln under förlagsnamnen "Bra Bok" (så hette ofta bokhandelsutgåvorna av böcker som också förekom i någon av förlagets bokklubbar), Wiken (böcker som enbart utgavs för bokhandeln), Bokhuset (en kortvarig satsning på mer populära romaner i bokhandeln), Bokorama (samma som i postförsäljning).

När jag hösten 1988 blev skönlitterär utgivningschef föreföll mig det här systemet vettlöst. Bra Böcker var då med en årsutgivning av nära 200 titlar ett av Sveriges tre största förlag, men det "märktes" inte, eftersom ingen gemensam profil eller ens något gemensamt namn fanns i bokhandeln. Från och med början av 1989 försvann därför alla andra utgivningsnamn och all bokhandelsutgivning skedde under namnet Bokförlaget Wiken.

Böcker som var helt och hållet förlagets egna trycktes därefter i två upplagor: en för bokhandeln, med utgivarnamnet "Wiken", en för respektive bokklubb ("Bra Böcker", "Bra Spänning" eller vad det nu var). Ibland köptes bokklubbsrätten till böcker som utkom på andra förlag; därför kom Stephen King i bokhandeln på "Legenda", i bokklubb på "Bra Böcker" eller "Bra Spänning". På samma sätt utkom Jean Aule på 80-talet i bokhandeln hos "Tiden", i bokklubb på "Bra Böcker".

Detta system med två upplagor för böcker som går i någon stor bokklubb är inte ovanligt. Huvudböckerna i Bonniers Bokklubb eller Månadens Bok utkommer också med bokklubbsnamnet som utgivare, medan de ordinarie bokhandelsupplagorna kommer med annat utgivarnamn. I realiteten är det normalt exakt samma böcker; vad man gör är att man under tryckningen byter ut ett par tryckplåtar (till omslaget respektive sidorna 3 och 4 i inlagan av boken, där förlag normalt finns angivet). Skälet är förstås att bokklubbarna ofta sålt mycket större upplagor av sina huvudböcker än vad som gått genom bokhandeln. Samtidigt har bokklubbsböcker (särskilt hos Bra Böcker, som hade en utpräglad lågprispolicy) ofta kostat hälften eller ännu mindre av det normala bokhandelspriset. Fanns ingen skillnad mellan utgåvorna skulle det ha blivit klart lönsamt att köpa ett av Bra Böckers bokpaket, få 3 böcker för kanske 200 kronor och därefter byta alla i bokhandeln och i utbyte kunna få andra böcker värda kanske 500 kronor - medan Bra Böcker skulle ha fått en retur från bokhandeln som måst betalas med bokhandelspriset på de tre böckerna, också det mer än 200 kronor.

Just "Bokklubben Bra Spänning" startades 1979 och publicerade årligen 8, ibland 9 "paket" med två böcker var. Bokklubben upphörde en bit in på 90-talet, efter försäljningen av Bra Böcker, och fanns alltså i kring 15 år. Böcker i Bra Spänning där Bra Böcker också hade bokhandelsförsäljningen i Sverige utkom fram till 1988 i bokhandeln med förlagsnamnet "Bra Bok", därefter med förlagsnamnet "Wiken".

Vi tackar för det mycket utförliga svaret! [Anders]

2. Jag har även JERUSALEMS LOTT OCH ANDRA NOVELLER och MAJSENS BARN OCH ANDRA NOVELLER utgivna av B.Wahlströms - är de sammandrag av större böcker eller är det dem som de gjort filmerna från?

- När Wahlströms förlag efter många år valde att släppa DÖDSBÄDDEN på nytt så valde de att dela upp boken i två volymer: JERUSALEMS LOTT OCH ANDRA NOVELLER och MAJSENS BARN OCH ANDRA NOVELLER. De är alltså inte sammandrag av andra böcker utan snarare en bok som fått dela på sig. Många filmer har baserats på noveller ur denna bok (eller dessa böcker numera), dock inte 'SALEM'S LOT. [Anders]

Fråga från Therése

3. Hej! Jag undrar varför inte JERUSALEMS LOTT och MAJSENS BARN är med på listan över Stephen Kings böcker på Följeslagarnas hemsida? Det är två böcker med samlade noveller. Det står att något om att novellerna har varit med i DÖDSBÄDDEN, men är det alla noveller eller är det fler noveller i mina böcker? Blir lite fundersam över vad det är för böcker jag har.

- Som du kan läsa i ovanstående svar så är de två böckerna i själva verket DÖDSBÄDDEN under nytt namn uppdelad i två volymer och eftersom DÖDSBÄDDEN redan är med i listan fann vi ingen anledning att ha med nyutgåvan (nyutgåvorna) bara för att den bytt namn. [Anders]

Fråga från Karin

4. Hej! Jag skulle behöva ett tips på en bra bok om Stephen Kings böcker som man kan köpa... Skulle gärna vilja läsa olika teorier om kopplingar mellan personer och händelser i hans böcker! Vet ni om det finns någon bra sådan bok?

- När det gäller böcker om böckerna själva och kopplingar mellan dom är det THE STEPHEN KING ENCYCLOPEDIA, THE LOST WORK OF STEPHEN KING, THE ESSENTIAL STEPHEN KING (av Stephen J. Spignesi) som gäller. Letar du efter böcker om King själv och inte enbart om hans böcker skulle jag rekommendera de flesta böckerna av Stephen J. Spignesi, George Beahm och Michael Collings. [Lilja]

Frågor från Niklas

5. Kommer IT, CAT´S EYE, THE SHINING att ges ut på svenska DVD också? När?

- Jag har inte hört något om CAT'S EYE men både IT och THE SHINING kommer på DVD den 26 februari 2003 (datumet är dock preliminärt). [Lilja]

6. Har precis läst "Calla Bryn Sturgis" och "The Little Sisters of Eluria". Placera in dem kronologisk i DARK TOWER-serien. Jag har tappat kollen.

- "Calla Bryn Sturgis" är ju förordet till THE DARK TOWER 5: WOLVES OF THE CALLA, så den är "nyast". "Little Sisters…" är lite svårare att placera in på tidsaxeln. Den utspelar sig innan THE GUNSLINGER, men efter tillbakablickarna i WIZARD AND GLASS. Lite krångligt men så är det. [Anders]

7. Finns det några andra Följeslagare som samlar på Koontz-böcker, svenska och engelska, så vill jag gärna komma i kontakt med dem: nfridh@hotmail.com

- Ja, de som samlar på Koontz kan maila till Niklas på ovanstående adress. [Anders]

Fråga från Fredrik

8. Hej, jag har bestämt mig för att läsa alla Kings böcker och noveller och jag har inte mycket kvar men jag hittade en DVD-film på cdon.com som förbryllar mig. Den heter GOLDEN YEARS och är av Stephen King. Den handlar tydligen om en person som heter Harlan som råkar ut för en explosion i ett militärt labb, han är den enda överlevande men tydligen så föryngras han för var dag som går osv… Är detta en novell? I så fall i vilken bok finns den. Är det en roman? Vad heter den på svenska?

- GOLDEN YEARS är varken en novell eller en roman, utan ett specialskrivet manus direkt för tv. Från början var det meningen att GOLDEN YEARS skulle bli en regelbunden tv-serie, men den gick inte så bra så den avslutades efter en halv säsong eller så och det är den man kan köpa på DVD. [Anders]


Efterord

Då lyfter vi på hatten för denna gång och ber att få återkomma om två veckor, fast med vad vet vi inte just nu. Vi har dock en rolig intervju på gång med någon kopplad till King, men mer än så säger vi inte just nu… Kanske får ni veta det nästa gång… Fortsätt gärna att skicka in frågor till oss - det gillar vi!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025