UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #154 - 021111

Förord

Hej, hej! Nu är det vinter igen. I alla fall i delar av Sverige. Trots det är det torka, nyhetstorka alltså! Just nu händer det inte speciellt mycket, men i framtiden så händer det desto mer. Vi har med andra ord i detta utskicks artikel redogjort för vad som är på gång under främst 2003 men även ytterligare några år framöver.

Mycket mer finns inte att säga denna gång.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 862


Nyheter

* BAG OF BONES. Äntligen börjar det hända något kring denna sedan länge kända kommande filmatisering. Sedan tidigare är det känt att Bruce Willis filmbolag Cheyenne Enterprises ska producera filmen för MGM men nu är det bestämt att Peter Care ska utveckla och regissera filmen. Care är en ganska okänd regissör som tidigare mest gjort rockvideor, bland annat "Stripped" (Depeche Mode) samt "Drive", "Man on the Moon" och "What's the Frequency, Kenneth?" (samtliga med R.E.M.). Manus till filmen är skrivet av David Velos.

* Bokutgåvan av manuset till filmatiseringen av DREAMCATCHER har skjutits fram till mars 2003. Newmarket Press släpper boken.

* Ridley Pearson (Kings kompis i The Rock Bottom Remainders som skrev ROSE RED-relaterade "The Diary of Ellen Rimbauer") meddelar nu via ett nyhetsbrev att ABC nu kommer att göra en miniserie av hans bok. Precis som i ROSE RED så kommer Craig Baxley att regissera, Tom Brodek producerar och Stephen King och Mark Carliner är exekutiva producenter. I januari börjar man filma serien i Tacoma, Washington och redan i maj 2003 planeras den att visas, vilket låter väldigt tätt inpå.

* Det är nu ett år sedan ljudboksinläsaren Frank Muller skadades i en motorcykelolycka. Muller har läst in flera av Kings böcker och för att hjälpa Muller att komma tillbaka var King med och startade The Wavedancer Benefit som bland annat innehöll en kväll där några av Frank Mullers författare läste ur sina egna böcker. Nu har Mullers bror Leo skrivit en text om sin brors hälsa. Tydligen har Frank Muller återhämtat sig oväntat mycket jämfört med andra som råkat ut för liknande olyckor, men det är en lång väg kvar till att blir helt återställd, om det kommer att hända över huvud taget.
http://www.bitchen.com/muller/news.html


Vad händer i framtiden?

Nu är det åter igen dags att ta en titt på vad som kommer att dyka upp i framtiden när det gäller King. I år kommer det inte något mer, 2002 är nu slut som Kingår...vad vi vet nu åtminstone. Därför ska vi här ta en liten titt på allt som vi vet kommer i framtiden.

Det stora som händer härnäst (med början under nästa år) är ju naturligtvis del 5, 6 och 7 i THE DARK TOWER-serien. Så här ser utgivningsschemat ut enligt Kings intervju med sig själv (http://www.stephenking.com/sk_interviews_sk.html):

THE DARK TOWER 5: WOLVES OF THE CALLA
- Grants utgåva september 2003
- Tradepaperback mars 2004
- Pocket mars 2005

THE DARK TOWER 6: SONG OF SUSANNAH
- Grants utgåva november 2003
- Tradepaperback maj 2004
- Pocket maj 2005

THE DARK TOWER 7: THE DARK TOWER
- Grants utgåva mars 2004
- Tradepaperback september 2004
- Pocket september 2005

Som ni ser kommer det att dröja lite innan de av oss som inte vill/har råd att köpa Grants lite dyrare utgåvor får veta vad som händer. Ännu längre får de som väntar på pocketutgåvorna vänta...

Den Kingfilm som är näst att dyka upp är DREAMCATCHER. I april har den premiär i USA och när den kommer till norden kan vi bara spekulera i. Förhoppningsvis är det någon gång under 2003 som gäller. Det släpps även en tie-in utgåva av boken i pocket i januari (maj i England) och en bok med manuset i mars. En hel del DREAMCATCHER under nästa år med andra ord.

När det gäller övriga filmatiseringar kommer det under 2003 att visas en hel del på TV av King. Först ut är säsong 2 av THE DEAD ZONE som har premiär den 5 januari 2003 i USA. Tyvärr finns det i dagsläget ingen info om när den kommer till norden men mitt råd är att ni alla ligger på och mailar TV-kanalerna och kräver att de visar den, NU!!! ABC i USA kommer även att visa Kings version av Riket (Riget) under 2003. Serien kommer att heta KINGDOM HOSPITAL och bestå av 10 avsnitt av vilka King kommer att skriva de 2 första. ABC kommer även att visa Ridley Pearsons filmatisering av THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER, fake dagboken som kompletterade Kings ROSE RED.

Utöver dessa filmer kommer även CHILDREN OF THE CORN 8 (jo, det är faktiskt sant), SECRET WINDOW, SECRET GARDEN. I Sverige kommer också THE SHINING 26/2-03) och IT (26/2-03) att släppas på DVD.

Två böcker om King är planerade. I januari kommer Michael Collings bok HORROR PLUME'D och i maj kommer CD-boken THE COMPLETE GUIDE TO THE WORKS OF STEPHEN KING som båda enligt förhandsrapporterna kommer att vara något i hästväg när det gäller uppgifter om Kings verk.

Sist men inte minst kommer även Kings två senaste böcker ut i pocket. EVERYTHING'S EVENTUAL i mars och FROM A BUICK 8 i juni.

Det var allt som vi vet i dagsläget. Det är ju inte så lite men visst märks det att King slagit av på takten. Tyvärr verkar det som om det kommer att bli riktigt tunt efter att THE DARK TOWER 7 släppts.

[Lilja]


Frågor & svar

Fråga från: Annelie Morey

1. Hej! Tänkte ställa en fråga som ni kanske har tagit upp tidigare, men eftersom jag nyligen blev medlem så frågar jag ändå. Jag köpte THINNER (FÖRBANNELSE) som engelsk pocket i Israel 1986. När romerna ska prata romani, så är texten i boken på svenska. Enligt en historia jag läst någonstans så blev det så eftersom King ju naturligtvis inte kunde romani och använde slumpvist utvalda ord från en svensk bok (VARSEL?) han hade i sin bokhylla. Ändring till romani skulle självklart ske innan tryckning, men glömdes av någon anledning bort. Nu undrar jag om det fortfarande är svenska i de senare upplagorna av THINNER eller om det är ändrat? Bör jag hålla hårt i min slitna pocket, eller är den en dussinvara?

- Ja, det stämmer att King tog lösryckta fraser ur svenska VARSEL (det är därför man kan hitta sådana märkliga fraser som "Ta mig inte till mormor!" i det engelska originalet), men att det bara skulle vara tillfälligt var en ny historia för mig. Dock en mycket sannolik sådan, men vad jag vet så kvarstår de svenska meningarna i THINNER än i dag. Så din pocket är väl ingen raritet direkt. [Anders]

Fråga från Roger Jonsson

2. Jag undrar om ni vet någon sida där man kan få reda på hur man känner igen de svenska förstautgåvorna. Kan man känna igen en första utgåva på dess ISBN-nummer, så att man kan beställa från de stora affärerna på nätet (såväl svenska som engelska)? På er sida finns information om alla böcker som är utgivna i Sverige, vilket förlag och vilket år, men räcker detta för att känna igen dem? Alltså om jag hittar KNACKARNA utgiven av Legenda år 1989, är det då säkert att det är förstautgåva? Jag vet att bokklubben Bra Böcker har gett ut samma böcker men dessa vill jag inte ha.

- Bara för att vissa titlar är utgivna både av Legenda och Bra Böcker så betyder det egentligen inte att boken med Legenda som förlag är "finare" än Bra Böcker-boken. Som John-Henri Holmberg redogjorde för några utskick sedan så är det i princip samma bok, förutom att man bytt tryckplåtar för bland annat copyrightsidan där förlagsnamnet står. Men jag kan förstå att det "känns" bättre att ha en bokhandelsbok snarare än en bokklubbsbok.

Även denna gång har vi konsulterat John-Henri och han berättar att ISBN-numren inte räcker för att identifiera förstautgåvor. ISBN-numret ändras nämligen bara när boken får nytt utförande eller revideras; frånsett sådant förblir ISBN detsamma oberoende av antal tryckningar. John-Henri säger också:

- Någon sida där det informeras om svenska förstautgåvor känner jag inte till. Säkrast är att kolla dels Kungliga bibliotekets databas Libris, som vanligtvis anger upplagor och dessutom kan användas för att kontrollera vilken upplaga av en viss bok som är den första, dels därefter att titta i böckerna innan man köper dem. Någon helt genomförd praxis finns inte i Sverige, men ofta läggs vid nytryckningar till en rad på tryckortssidan, av typen "andra tryckningen" eller "3:e till 5:e tusendet" eller något sådant. Finns det kan man om inte annat vara bombsäker på att det inte är förstautgåvan man hittat.

Vi tackar John-Henri för hans oumbärliga hjälp! [Anders]

Fråga från Johan Ander

3. Tjena! Jag undrar vad det senaste är när det gäller THE PLANT. Kommer vi någonsin få se slutet på den historien tror ni?

- Som det ser ut nu så finns det inga indikationer på att King kommer att färdigställa boken. Den har inte nämnts i något sammanhang under den senaste tiden. Men eftersom King varit så noggrann med att slutföra DARK TOWER-serien så känns det som han borde färdigställa THE PLANT också, inte minst för att han lovat sina läsare det. Personligen tror jag att THE PLANT finns färdigskriven och i princip borde gå att publicera (som riktig bok) hur lätt som helst. Men vi vet ju inget, tyvärr. [Anders]

Vi har även fått frågor från Christer och Niklas Fridh som vi sparar till nästa utskick, då dessa kräver lite mer utförliga svar än normalt.


Efterord

Så var detta lite kortare utskick över för denna gång. Vad det blir nästa gång är i dagsläget inte bestämt, men att det kommer om två veckor är i alla fall helt bestämt. Vi ses då, alltså, och skicka gärna fler frågor till oss.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com


FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025