UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #155 - 021125
Förord
Hejsan! Då var det dags för ytterligare ett utskick. Som sist så är vi fortfarande inne i en liten nyhetstorka. Det händer helt enkelt inte något just nu, förutom att en ny kortfilm poppat upp. Läs mer i nyheterna. Veckans artikel är snarare en liten genomgång av lite nya böcker, ljudböcker och filmatiseringar som Lilja lagt beslag på. Sådant som inte kommit till Sverige än eller finns hos de vanliga bokhandlarna.
Mycket nöje - Lilja & Anders
Medlemsantal: 866
Nyheter
* RAINY SEASONS. En helt ny kortfilm baserad på Kings novell "Rainy Seasons" (finns med i NIGHTMARES & DREAMSCAPES) kommer under december att ha premiär på nätet. Enligt filmens officiella sida är kortfilmen 15 minuter lång och kommer att kunna ses både på iFilm och på den egna hemsidan. På hemsidan kan man redan nu se en trailer som är rätt så lovande. Frågan är bara hur de gjort specialeffekterna för någon större budget verkar de inte haft. Filmen tog nämligen tre dagar att spela in.
http://www.rainyseasonmovie.com/
* King vs Mellencamp. Lite mer information om Stephen Kings samarbete med John Mellencamp går att läsa i denna färska intervju:
http://www.indystar.com/article.php?lindqside30.html
* I Maine har 18 000 laptops delats ut till skolelever i mellan- och högstadiet. Bakom detta initiativ ligger guvernören Angus King (inte släkt med King). Stephen King har talat väl om detta initiativ och vid ett besök i en skola i Freeport nämnde King att han till och med skulle kunna tänka sig att undervisa eleverna via Internet.
För att poängtera vikten av datorer till alla elever sa han: "Ni är de första eleverna någonsin som får vara med om något liknande. När jag gick i sjunde klass fick jag en penna.".
Mer att läsa:
http://www.pressherald.com/news/state/021113laptops.shtml
* Under "Creative Screenwriting Magazine Screenwriting Expo" berättade Frank Darabont att han var sugen på att ge sig på Clive Barkers "Books of Blood"-novellserie, men utveckla den till en skräckserie för TV där även berättelser av Stephen King och andra skräckförfattare också skulle kunna ingå.
Darabont berättade också att filmatiseringen av "The Mist" har prioritet tre just nu. Han håller precis på och skriver manuset till "Indiana Jones IV". Därefter väntar "Farenheit 451" och sen slutligen "The Mist".
Lilja berättar
Just nu händer det inte så mycket här i Norden så jag tänkte därför berätta om lite saker som släppts i USA men som inte kommit hit än. Att det inte kommit hit än betyder dock inte att det inte går att få tag på. De flesta bokhandlare kan beställa böcker från USA eller så går det att beställa på nätet. Själv har jag har haft turen att lära känna lite folk på andra sidan Atlanten och på så sätt fått se och höra lite av det som inte kommit hit än.
Det första är något jag lyssnat på. Från Simon & Schuster Audio fick jag nämligen ljudböckerna FROM A BUICK 8 och THE MAN IN THE BLACK SUIT. Tidigare var jag inte så värst förtjust i ljudböcker men efter att ha lyssnat på ett par har jag faktiskt blivit riktigt förtjust i dem. Det som är lite annorlunda med FROM A BUICK 8 är att här har man använt sig av flera olika personer för att berätta historien, inte bara en som det brukar vara. Detta gör att det blir lite extra känsla när man lyssnar på den. Den är dock inte dramatiserad, vilket brukar vara svårt att få bra…
I THE MAN IN THE BLACK SUIT är det bara en person som läser varje historia men å andra sidan är det fyra kortare historier som serveras här. Dessa kan jag varmt rekommendera. Visserligen är det ganska så dyrt med ljudböcker men som ni vet kommer ju snart tomten och om ni varit tillräckligt snälla är ju inget omöjligt…
En annan sak som vi här i Norden ofta missar är filmer och serier som visas på TV i USA. I somras och höstas visades till exempel TV-serien THE DEAD ZONE på kanalen USA Network. I dagsläget finns det inte några uppgifter om (eller när) den kommer att visas i Norden men vi kan ju alltid hoppas (och ligga på TV kanalerna). De två första avsnitten (piloten) finns dock på DVD (region 1). Jag hade turen att få se alla avsnitt för ett tag sedan och jag gillade faktiskt serien. Visst de hade gjort en del förändringar (Johnny dör ju i boken) men det måste man ju om det ska kunna bli en fortlöpande serie av boken. De ändringar man gjort är också i samma anda som boken så det känns helt OK. Sedan blir det ju inte sämre av att Michael Anthony Hall är mycket bra som Johnny Smith.
En annan Kingfilmatisering som visades nyligen på amerikansk TV är en nyinspelning av CARRIE. Detta är en modern version av Brian DePalmas film som är drygt 2 timmar lång. Innan jag fick en kopia av filmen från NBC var jag rätt skeptisk till det hela men efter att ha sett den är jag faktiskt rätt nöjd. Jag säger "rätt nöjd" eftersom jag inte är helt nöjd med slutet. Då NBC hoppas att få utveckla filmen till en TV-serie (precis som THE DEAD ZONE) var man ju tvungen att hitta på ett slut där man inte tog livet av Carrie. Sättet de gör det på känns dock inte helt trovärdigt…
Det har även trillat ner lite böcker i min brevlåda nyligen. Först fick jag ett ex av en bok som heter REVISITING STEPHEN KING. Denna bok var dock inte någon höjdare. När man läste den var det som att läsa en uppsats från universitetstiden om King och hans skrivteknik. Personligen gillade jag det inte och jag rekommenderar därför inte att ni lägger ut några slantar på den.
Då är det bättre att ni lägger era pengar på en bok som heter HORROR PLUM'D. Den är skriven av Michael Collings (som skrivit en hel del böcker om Kings verk). Detta är dock inte heller en bok som man läser från pärm till pärm utan ett uppslagsverk som man kan använda för att få fram info om i stort sätt allt som King gjort. Här listas alla böcker, korthistorier, dikter, manus, utländska utgåvor med mer. Detta är alltså en mycket användbar. HORROR PLUM'D släpps den 6 januari 2003.
Då så, jag hoppas att detta gett er lite info om vad som finns utanför Nordens gränser och vad som förhoppningsvis kommer hit så småningom.
Om ni skulle vilja veta lite mer om vad jag tycker om dessa titlar så finns det (eller så kommer det snart) recensioner av dem på min sida: http://www.Liljas-Library.com
[Lilja]
Frågor & svar
Frågor från Niklas Fridh
1. Vet ni vilka "Little Sisters from Eluria" egentligen är? Fick inte kläm på det. Vilket syfte har de att fånga Roland och vem jobbar de för?
- Novellen kopplar ihop THE DARK TOWER-sagan med EYES OF THE DRAGON genom staden Delain där EYES OF THE DRAGON utspelar sig. Den unge mannen som Roland möter hos systrarna kommer nämligen därifrån. Rhea of the Coos från WIZARD AND GLAS nämns också. Rent tidsmässigt utspelar sig händelserna hos systrarna innan THE GUNSLINGER men efter handlingen i WIZARD AND GLAS. Vilka de jobbar för är svårt att säga. De kanske inte jobbar för någon eller så kanske de jobbar för självaste Flagg. De kommer förmodligen att dyka upp i kommande DARK TOWER-böcker.
En annan tes är att eftersom de är någon slags vampyrer så kommer de att möta Father Callahan som King sagt ska dyka upp i framtida DARK TOWER-böcker. [Lilja]
- Systrarna figurerar även lite flyktigt i BLACK HOUSE så jag tror inte att vi sett det sista av dem. [Anders]
2. Berätta mer om "The Star Invaders". Är den möjlig att få tag på?
- "The Star Invaders" är en sju sidor lång historia som King skrev som tonåring. Han gav även ut den själv som en "Gaslight Book" när han var sjutton.
Vilka är då chanserna att få tag på en kopia av "The Star Invader"? Dom är lika med noll! Det enda exemplar som fortfarande existerar ägs av King själv och han har inga planer på att ge ut den igen, tyvärr.
Här är ett smakprov:
"Lord, they had locked him in a small room! It seamed even smaller then before. Jerry felt a cold sweat breakout on his brow. He remembered back thirty years. He had been a kid then, a really small kid. His father had been a bear on discipline, and every time he'd done something wrong, he was locked in the closet to meditate….
He had gotten to hate that closet. It was small and stuffed with clothes. The acrid smell of moth-balls made him cough, and to his terrified four-year-old mind, it always seemed that a tiger crouched in the corner." [Lilja]
Frågor från Christer:
3. Jag undrar vad ni har för samling med Kingböcker? Hur många ni har, har ni limited editions, signerade, dyraste bok ni har köpt, vilken bok ni helst vill ha osv.
- Oj, vilken fråga. Vad samlar jag på av Stephen King? Ja, det enda som jag uttalat samlar på är alla böcker och då i amerikanska pocketböcker. Här vill jag ha alla titlar. Sedan har jag naturligtvis en hel del andra saker som jag samlar på också. Jag har till exempel fått ARCs (Advanced Readers Copy) av Kings böcker sedan BAG OF BONES kom. Dessa är jag mycket nöjd över man jag samlar inte i den bemärkelsen att jag köper upp en massa äldre titlar.
Nä, att jag bara samlar på amerikanska pocketböcker är inte helt sant. Jag samlar faktiskt på Kings böcker på så många olika språk som jag kan hitta. Hittills har det blivit knappt 40 stycken.
Jag ser också till att jag ser alla filmatiseringar av Kings böcker (även CHILDREN OF THE CORN-filmerna). Detta betyder dock inte att jag köper alla filmerna. Det räcker med att jag hyr dom.
Utöver detta har jag även en uppsjö av böcker om King, jag har nästan alla opublicerade korthistorier, jag har en hel del audioböcker och jag har lite filmmusik.
Något jag inte samlar på är svenska Stephen King böcker. Jag gjorde det fram till mitten av 90-talet men sedan fick jag nog. För det första tar det så lång tid innan de översätts och dels föredrar jag att läsa Kings böcker på originalspråk.
Den dyraste boken jag äger är ett ex av SIX STORIES. Jag köpte den dock när det kostade $85 så jag har inte betalat några enorma summor för den.
Jaha, det var lite av vad jag samlar på. Vad samlar ni övriga på? Är ni som jag en som samlar på det mesta ni kommer över med Kings namn på (fast ändå inte samlar uttalat) eller nöjer ni er med att köpa de svenska (eller annat nordiskt språk) böckerna? [Lilja]
- Jag samlar på svenska och amerikanska böcker. Jag har en komplett samling inbundna svenska böcker (några i kartonage) och har kommit en bra bit på vägen när det gäller inbundna amerikanska böcker. Några tradepaperbacks har det blivit i samlingen som substitut (jag ska även erkänna att min CYCLE OF THE WEREWOLF är - hemska tanke - engelsk och inte amerikansk…).
Jag har även en mindre mängd pocketar som jag egentligen inte vet hur jag fick tag på men de är behändiga att bläddra i då och då.
Utöver detta har jag fyra ARC's (bland annat en personligt signerad ON WRITING), limited editions av DARK TOWER 1-4, INSOMNIA och DESPERATION (alla så kallade gift editions, alltså begränsad upplaga men ingen signatur), samt en signerad och numrerad THE TALISMAN. Det finns en signatur i min svenska MARATONMARSCHEN plus att jag också har två brev från King.
Vidare kan några väsentliga referens-/faktaböcker nämnas, bland annat "The Lost Works", personligt signerad av författaren Stephen J. Spignesi (vinst i en tävling).
När det gäller böcker som jag vill ha så är det klart att det skulle sitta fint med alla limited editions i bokhyllan (speciellt THE STAND och EYES OF THE DRAGON) men troligtvis är det en signerad BLACK HOUSE som kommer att förgylla min samling inom en förhoppningsvis snar framtid. En julklapp till mig själv kanske? [Anders]
4. Finns det några böcker OM Stephen King på svenska?
- Om du menar enbart om Stephen King (som George Beahms "Stephen King - America's Best Loved Bogeyman") så finns det inga. Däremot figurerar King i en del skräckantologier och liknande, bland annat de böcker som John-Henri Holmberg skrivit. [Anders]
5. Så lite "bokvård". Svarta pärmar till inbundna böcker brukar lätt få ljusa fläckar, finns det något "mirakelmedel" man kan torka borta dessa fläckar med utan att skada eller missfärga pärmen mer, eller är fläckarna där för att stanna?
- Oj, jag har ingen aning. Fråga på något antikvariat om de har något tips för de lär väl vara angelägna om att snygga till sina böcker då och då. [Anders]
Frågor från Joakim
6. Tycker ni att Stephen King har något budskap i sina böcker? I så fall, vadå? Enligt mig finns det inget renodlat budskap, bara ett mål att skrämma läsarna.
- Kings mål är inte att skrämma läsarna utan att berätta en historia, och om den sen har skrämmande inslag eller inte är en annan fråga. Budskap, och budskap - King tar upp olika ämnen i sina böcker, det kan man kanske se som ett budskap? THE SHINING handlade om alkoholism och barnmisshandel, PET SEMATARY handlade om döden och sorg, trion DOLORES CLAIBORNE, GERALD'S GAME och ROSE MADDER tog samtliga upp kvinnomisshandel och så vidare. Så nog finns det mer än bara skrämmande scener i böckerna. [Anders]
7. Vad anser ni om språket? Visst är det förhållandevis enkelt i jämförelse med andra, mer komplexa författare, likt J.R.R Tolkien, även om det är en något omotiverad jämförelse dem emellan.
- King är ju en världens mest lästa författare och det borde ju till en viss del bero på att hans böcker är lättlästa på grund av ett enklare språk. Visserligen kan orden vara enkla men sättet han använder dem på är stundtals mycket avancerat. Personligen har jag svårt att tycka att en bok med ett svårt språk skulle vara bättre eller finare än en med enklare språk. Jag tycker till exempel att det inte är särskilt smidigt språk i "Sagan om ringen" (speciellt inte i den svenska översättningen som är hemsk!). [Anders]
8. JURTJYRKOGÅRDEN har jag nyss läst klart och undrar vad er åsikt om boken är? Jag själv tyckte den var bra. Ett smidigt och trollbindande språk och en bra handling. Vad tycker ni?
- Vad vi tycker om JURTJYRKOGÅRDEN får du veta i nästa utskick då vi kommit till PET SEMATARY i vår genomgång av Stephen Kings böcker! [Anders]
9. Slutligen: Vart kan man köpa alla hans gamla böcker. De nya finns självklart i bokhandlarna men vart skall man vända sig för att få tag i de lite äldre, de så kallade "klassikerna". Till exempel CUJO, CHRISTINE och CARRIE. Kan man be bokhandeln köpa in, eller? Jag menar självklart de svenska översättningarna. Har ni några tips?
- Detta problem har alla nyblivna Kingläsare som vill få tag i äldre titlar. Eftersom de inte finns i tryck längre är det meningslöst att vända sig till bokhandeln utan det är i antikvariat, på loppmarknader, auktioner och liknande som man kan hitta böckerna. Eller i Följeslagarnas butik på nätet. [Anders]
Fråga från Mikael
10. Jag har fått för mig att Marten i DARK TOWER-böckerna någon gång har kallats för Flagg. Just nu läser jag EYES OF THE DRAGON och ser genast likheterna mellan dessa 2 personer. Båda går alltid klädd i huva och svarta kläder samt så verkar de båda leva utanför tid och rum, och de har onekligen stora magiska kunskaper. Tror ni att det är samma person eller skall det vara två skilda individer? Dom är ju för lika för att man skall kalla det en slump. Som sagt vad tror ni? Vore roligt att höra andras tankar om detta.
- Det är sannolikt att Flagg i EYES OF THE DRAGON är samma Flagg som figurerat i THE STAND och i THE DARK TOWER-serien under olika namn. [Anders]
Fråga från Calle
11. Letade efter en Stephen King film och hittade den på er eminenta hemsida. DET heter den, och jag undrar om ni vet om den finns på DVD eller var man kan få tag på boken? Har filmen någon amerikansk titel?
- Den amerikanska titeln är STEPHEN KING'S IT (eller bara IT) precis som boken. Den engelska boken går att beställa hur lätt som helst via nätet eller i bokhandeln, den svenska är desto svårare. Då får man leta i antikvariat eller på auktioner. Filmen släpps på DVD i Sverige 26 februari nästa år. [Anders]
Efterord
Det var allt. Som vi nämnde här bland frågorna så är det till nästa utskick dags att gå igenom PET SEMATARY (JURTJYRKOGÅRDEN), så har ni läst den så får ni absolut skicka in ert betyg på boken (som vanligt mellan 1 och 5 och gärna med en motivering eller kommentar). Till dess får ni ha det bra!
Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com