UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #158 - 030106

Förord

Hej och välkommen till det första utskicket från Följeslagarna år 2003! Detta år har vi en hel del spännande att se fram emot. Vi har till exempel en ny del i THE DARK TOWER-sagan att läsa under hösten och bara det är ju extremt roligt och spännande. Vi kommer också att lansera en helt ny hemsida inom kort. Vi har tjatat om hemsidan ganska länge nu och anledningen till att det dröjt lite extra är att vi hittat en människa som erbjudit oss "riktig" serverplats helt gratis och det är en del pill med DNS:er och allt möjligt konstigt. Men den kommer. Snart!

Vi rivstartar 2003 med en exklusiv intervju med regissören Mick Garris (SLEEPWALKERS, THE STAND, STEPHEN KING'S THE SHINING med mera) där vi får veta lite om de kommande filmatiseringarna RIDING THE BULLET och DESPERATION.

Spännande läsning - Anders & Lilja Medlemsantal: 881


Nyheter

* Missade ni dokumentären "Biography: Stephen King - Fear, Fame and Fortune", när den visades på TV8 sist så visas den igen IDAG klockan 18.00! Missa inte!

* Den 15/11 förra året rapporterade Bernie Wrightson att han var nästan helt klar med målningarna till THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA. Donald M Grant säger att de ska ha boken helt klart (rättad och allt) till nu i sommar.

* Donald M Grant säljer Rick Barrys målningar till BLACK HOUSE. De flesta är redan sålda och inte direkt gratis, men det kan vara kul att titta på dem hur som helst. Det gör man på följande sida:
http://www.grantbooks.com/bhartforsale.html

* Rick Barry håller för övrigt på och jobbar med målningar till ett "gift set" med både THE TALISMAN och BLACK HOUSE som Donald M Grant givetvis ska släppa.

* Det blir nya skådespelare i rollerna som Ellen och John Rimbauer i filmatiseringen av "The Diary of Ellen Rimbauer". Nu är det Steven Brand ("The Scorpion King") som spelar John, och Lisa Brenner ("The Patriot") som gör Ellen.


Intervju med Mick Garris

Här följer en intervju med regissören Mick Garris som nu är aktuell med en biofilm baserad på RIDING THE BULLET och en tretimmars tv-film/serie baserad på DESPERATION. Intervjun går att läsa på engelska på http://www.liljas-library.com

Följeslagarna: Kan du börja med att berätta lite om dig själv och vad du gjort tidigare?

Mick Garris: Jag har alltid varit intresserad av film och populärkultur. Jag började skriva noveller när jag var 12 år, men jag hade börjat rita ännu tidigare. Min far var utbildad, professionell konstnär (fast han lyckades aldrig leva på det). Under 70-talet var jag låtskrivare och sångare i ett teatraliskt progressivt rockband och senare började jag skriva manus. Steven Spielberg var den förste som anställde mig som författare (till tv-serien "Amazing stories") vilket senare ledde mig till att börja regissera.

Följeslagare: Nu i januari kommer din version av THE SHINING ut på DVD i USA, sex år efter att den visades på tv. Har det känts frustrerande att inte kunnat släppa den tidigare?

Mick Garris: Jag har försökt få ut DVD:n i flera år. Jag filmade en massa bakom scenerna med digital video under hela produktionen. Jag är ett stort DVD-fan och Warner Bros. Home Video-folket struntade bara i mig hela tiden. Men nu har vi fått ihop något som jag hoppas blir en bra skiva (dessvärre utan bakom scenerna-materialet som tappats bort). Filmen är till och med i widescreen och anpassad för 16:9, med kommentarer av mig och King och ett flertal skådespelare och tekniker som jobbade med filmen. Jag tror att det har varit värt all väntan.

Följeslagarna: Det verkar som King gillar dina filmatiseringar - gillade du hans böcker innan du gjorde SLEEPWALKERS?

Mick Garris: Jag har varit ett fan - ett STORT fan - ända sedan CARRIE. Jag kan inte fatta att jag fått äran att regissera mina två favoritverk av King - THE SHINING och THE STAND - utifrån manus som King själv skrivit.

Följeslagarna: Hur kom du i kontakt med King för första gången? Blev du kontaktad av King för SLEEPWALKERS eller var det du som kontaktade honom?

Mick Garris: Mina agenter hos CAA, som även har hand om King, pusslade ihop det hela. Egentligen var det så att jag hade ett mycket bra möte angående SLEEPWALKERS med Colombia Pictures. De sa att jag hade fått jobbet, men att de var tvungna att ha några andra möten som redan var bokade. Plötsligt anställde de en annan regissör! Men det föll i spillror och de kontaktade mig igen, och resten är - som man brukar säga - historia.

Följeslagarna: Efter det gjorde du THE STAND, THE SHINING och "Quicksilver Highway" som är baserade på Kings verk. Detta känner de flesta till, men det är inte många som vet att du även gjort Michael Jacksons musikvideo "Ghost". Vad vi hört var King involverad på ett tidigt stadium. Vad hände? Varför var han inte med hela tiden?

Mick Garris: Michael Jacksons "Ghost" var en mycket komplicerad historia. King skrev de första utkasten till manuset och var med och utvecklade idén med Michael. Sen, när jag blev tillfrågad att regissera den, skrev jag lite på manuset då King inte hade möjlighet att arbeta vidare på den. Vi filmade i två veckor innan vi blev tvungna att hastigt avbryta produktionen då den så kallade "skandalen" kring Michael blommade ut. När det blev dags att ta upp projektet igen, tre år senare, var jag upptagen med förberedelserna till filmningen av THE SHINING och kunde alltså inte vara med och avsluta "Ghost". Jag föreslog att Stan Winston, som dels ansvarat för specialeffekterna och dels var Michaels vän, skulle avsluta det hela, vilket han också gjorde.

Följeslagarna: Härnäst ska du göra RIDING THE BULLET och DESPERATION - berätta lite om dem, har några skådespelare anlitats ännu?

Mick Garris: RIDING THE BULLET blir en biofilm, med en begränsad independent budget. Jag skrev manuset utifrån Kings eBok, som i sig är ungefär en tredjedel eller halva filmen. Vi håller på och rollbesätter den just nu, men ingenting är helt klart. När den är klar kör vi på med en tretimmars tv-film av DESPERATION för ABC, som vi gjorde THE STAND och THE SHINING för.

Följeslagarna: Vi vet att King skrivit ett filmmanus till DESPERATION, är det det du kommer att använda?

Mick Garris: King skrev tre utkast till DESPERATION som biofilm och jag kommer att arbeta om det till tv-filmformatet och sen kommer King att göra en sista putsning på det hela. Men det kommer absolut att vara mycket troget till boken.

Följeslagarna: Är det sannolikt att RIDING THE BULLET går upp i år och att DESPERATION visas nästa år?

Mick Garris: Ja, förhoppningen är att RIDING THE BULLET går upp på biograferna 2003 och att DESPERATION visas 2004.

Följeslagarna: Om man tittar på det du gjort hittills så är det mesta gjort för tv. Hur har det blivit så? Föredrar du att jobba för tv eller är det bara en tillfällighet?

Mick Garris: Jag skulle aldrig välja tv-filmer före biofilmer, men tv var den enda möjligheten att göra THE STAND och THE SHINING. Mina framgångar har varit i tv, för det är där jag haft möjlighet att göra mitt bästa. Jag är inte så etablerad i biovärlden, även om det är biofilm jag föredrar att jobba med av många anledningar: budget, censur, ingen reklam och så vidare.

Följeslagarna: Om du fick välja en av Kings böcker att filma, vilken skulle det då bli?

Mick Garris: Jag har redan haft turen att göra min två absoluta favoriter, men jag skulle verkligen vilja göra BAG OF BONES.

Följeslagarna: Din fru Cynthia har varit med i de flesta av dina Kingfilmatiseringar. Hur är det att arbeta med henne?

Mick Garris: Jag älskar att arbeta med henne. Det är jobbigt att vara borta från hemmet längre perioder (under inspelningen av THE STAND var jag borta ett helt år) och det är jobbigt att vara regissörens fru på en inspelningsplats utan att ha något att göra förutom att titta på. Att jobba ihop blir en bra anledning att vara tillsammans. För övrigt så är hon en bra skådespelare och jag älskar att ha henne i närheten.

Följeslagarna: Du har själv dykt upp i dina egna filmer, du har inte övervägt att ta huvudrollen i någon film…?

Mick Garris: Jag är varken en tillräckligt bra eller en tillräckligt snygg skådespelare för att ta upp mer tid i rutan eller på duken än några minuter i taget.

Vi tackar Mick Garris för svaren och ser fram emot RIDING THE BULLET och DESPERATION!


Frågor och svar

Fråga från Rainer

1. Hej, jag har en fråga. Jag har för mej att jag läste någonstans att alla sex delarna av DEN GRÖNA MILEN ska ha kommit ut i en kassett precis som DET. Så jag undrar om det stämmer?

- Det var Bra Böckers bokklubb som erbjöd sina medlemmar att köpa de sex delarna samlade i en kartongliknande låda (eller kassett som du kallar det). Tyvärr gick denna "box" inte att köpa i vanliga bokaffärer utan endast i deras bokklubb. [Anders]

Fråga från Adrianna

2. Hej! En sak jag finner lite kaotisk är att ni (speciellt på hemsidan) ibland använder den svenska titeln för filmen/boken, och ibland den engelska. Jag har stundtals lite svårt att förstå vilka engelska och svenska titlar det är jag ska "para ihop". Skulle ni inte kunna göra en liten lista på hemsidan, så att man klart och tydligt kan kolla vad till exempel en film heter på engelska eller på svenska?

- Det stämmer att det existerar en viss inkonsekvens på hemsidan. Vår tanke är att alltid nämna Kings verk vid dess originaltitel (till exempel så går vår genomgång efter ordningen som de amerikanska böckerna kom ut i), men i vissa fall har vi faktiskt recenserat svenska böcker och filmer (som VÄKTARNA och DEN GRÖNA MILEN) och i de fallen har det varit motiverat att nämna böckerna/filmerna med deras svenska titlar.

Men, på den nya hemsidan vi håller på och jobbar med just nu så kommer faktiskt våra listor med böcker och filmer innehålla både svenska och engelska titlar. Håll ut! [Anders]

Frågor från Niklas Fridh

3.När kommer Dave Hinchbergers "The Stephen King Catalog and Collector's Guide" att publiceras?

- Inget definitivt datum har satts men troligen under 2003. [Lilja]

4. Är det en tillfällighet att det inte gjordes några "Dollar Babies" mellan 1987 och 1999 eller var King under denna period restriktiv att godkänna projekten?

- Det gjordes säkert Dollar Babies under denna tid. Tyvärr så är det först på senare tid (mycket tack vare Internet) vi allmänheten fått vetskap om Dollar Babies. Jag tror att det finns några från denna tid med som vi inte vet om. [Lilja]

5. Vilka Dollar Babies är möjliga att få tag på? Hur?

- Dessa finns att få tag på:
* The Boogeyman (1982)
* The Woman In The Room (1983)
Finns med på videon "Stephen King's Nightshift Collection" (Den kan finnas kvar i någon välsorterad videoaffär)

* Disciples Of The Crow (1983)
Finns med på videon "Stephen King's Nightshift Collection" (ja, det stämmer att de har samma titel) (Den kan finnas kvar i någon välsorterad videoaffär)

* Strawberry Spring (2001)
http://www.ifilm.com/ifilm/product/film_info/0,3699,2414601,00.html

* Rainy Season (2002)
http://www.rainyseasonmovie.com/ [Lilja]

6. Kommer King att fortsätta skriva THE PLANT? Har han officiellt sagt att han inte kommer att slutföra projektet?

- Jag har kollat med hans assistent och enligt henne tänker han göra det. Det finns dock inte några uppgifter om när. [Lilja]

7. Har King officiellt sagt att det kommer att bli en TALISMAN 3, eller är detta något bara Peter Straub önskar....?

- Det var Straub som sa det i en intervju som vi gjorde med honom 2001. Något officiellt uttalande finns inte. [Lilja]

Fråga från Patrik

8. Jag har varit inne på en massa olika Kingsidor och tittat efter vilka böcker som ska komma ut av King i Sverige, men alla sidor är olika till exempel på vissa sidor ska FROM A BUICK 8, EVERYTHING'S EVENTUAL och BLACK HOUSE komma ut och på vissa ska dem inte det. Hur ligger det till egentligen. Och hur går det med DET SVARTA TORNET-serien?

- Vi vet att FROM A BUICK 8 och BLACK HOUSE har översatts, eller översätts just nu. Vilken av dessa som kommer först och när vet vi inte just nu. Kanske kommer en redan i vår och en annan i höst? EVERYTHING'S EVENTUAL har vi hört något om än. Kings förra novellsamling NIGHTMARES & DREAMSCAPES tog lång tid på sig att komma ut på svenska. Och när det gäller DET SVARTA TORNET så går det åt helvete som vanligt. [Anders]

Fråga från Torbjörn

9. Jag är en trogen Stephen King-fan som läst de flesta böckerna på svenska och har blivit tvungen att börja beta av icke översatta böcker på engelska. Mitt problem är att jag läste SALEM'S LOT för tre år sen och ÄLSKADE den! Jag fick då boken som pocket av min farfar och som pocketar gör efter tre läsningar så föll den i delar. Jag var på stan för ett par veckor sedan och sökte efter boken men fick då beskedet "slut från förlag". Jag undrar nu om någon av er kan svara på hur jag ska få tag på denna bok. Jag bor i Uppsala och har ej letat i Stockholm men inget av antikvariaten här har den.

- Sök efter boken på http://www.adlibris.se - där finns den både inbunden, häftad och i pocket. [Anders]


Efterord

I nästa utskick kör vi vidare med vår genomgång av Stephen Kings böcker och det är dags för CYCLE OF THE WEREWOLF eller VARULVENS ÅR som den heter på svenska. Har ni läst boken är ni välkomna att skicka in ert betyg på den (boken, inte filmen SILVER BULLET!) och en liten kommentar eller motivering. Betyget ska vara mellan 1 och 5.

I övrigt får ni skicka in frågor om ni har några så ska vi svara efter bästa förmåga. Ha det bra tills nästa gång!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt