UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #15 - 980914

Förord

Hej och varmt välkomna till Följeslagarna #15! Nu är vi som bekant igång i vanlig takt igen, och det märks, för genast blev det lite mer bråttom att sätta ihop breven och som ni ser är det inte lika långt som det varit under sommaren, men allt beror ju på ert samarbete. På något sätt så gör vi ju de här utskicken ihop.

Ni som följt den spännande följetongen med den ökande siffran efter ordet ”Medlemsantal” kan nu konstatera att vi passerat den magiska 50-gränsen! Detta är vi förstås mycket glada över, men vi vill ju givetvis ha fler medlemmar! Sprid gärna information om Följeslagarna. Ni som har hemsidor, länka till oss, använd vår logga som banner eller vad som helst. Idéer på hur vi kan marknadsföra oss ännu bättre tas emot med öppna armar.

Lite mer interaktivt arbete: De senaste veckorna har vi suttit och pusslat med planeringen för resten av året, som tyvärr hänger lite på när DESPERATION och VÄKTARNA kommer ut (uppenbarligen försenade), men vi har fått till det ganska bra, även om det blir många recensioner och få artiklar. Nu behöver vi lite hjälp inför nästa år, så om ni har tid och lust, ta en noggrann titt på planeringen på hemsidan och fundera lite på vad ni vill läsa om under nästa år. Kommer ni på något så skicka in idéerna till oss så ska vi tänka över det. Vi vill ju väldigt gärna skriva om det ni vill läsa om!

Intresset för att bidra med bokrecensioner till vår hemsida var lite blygsamt, så vi uppmanar er igen att höra av er och anmäla ert intresse för en viss bok. Det finns ju många att välja mellan. Får vi inte in fler anmälningar, så skrotar vi hela idén. Svårare än så är det inte.

Som alltid: trevlig läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 51


Nyheter från Territorierna

Forbes har presenterat sin årliga lista över de underhållare som tjänade mest under perioden 1997-98. King flyttade ner från 8:e (672,000,000 SEK) plats (där han låg förra året) till 31:a (320,000,000 SEK) detta år, en minskning på 352,000,000 SEK. Denna minskning beror troligen på det avtal King slöt med Scribner som går ut på att han får en mindre ersättning i förskott och större del per bok som säljs.

Ni som har paraboler får se till att dom är rätt inställda nu i september. King kommer nämligen att vara mycket på amerikansk TV. Detta är en del av hans framträdanden, vi är säkera på att det blir fler.
23:e september: Kommer King att medverka i Good Morning America.
23:e september: Kommer King att medverka i The Charlie Rose Show.
24:e september: Kommer King att medverka i The Tonight Show with Jay Leno

…och för dom som sitter och klämmer på filmkanaler finns det (minst) två möjligheter att se THINNER – FÖRBANNELSE i veckan. Först kl 02.00 natten mellan tisdag och onsdag på TV1000 och sen på onsdagen kl 00.00 på TV1000 CINEMA.

Nu en nyhet för våra danska medlemmar. APT PUPIL kommer att få biopremiär den 25:e december.

På torsdag, den 17:e, börjar TV4 sända den femte säsongen av Arkiv-X. Avsnitt #10 är det som King skrivit. Det har undertiteln CHINGA och kommer (om det inte blir något uppehåll) att sändas den 26:e november.

Från Warner rapporteras det att de inte har några nya Kingfilmer på gång på video, men däremot kommer i stort sett hela ligan släppas med nya omslag lagom till Allhelgona helgen, dvs: THE SHINING, CARRIE, PESTENS TID, DET, KNACKARNA och SALEM’S LOT. Men visst släppte de THE SHINING och VARSEL på nytt redan förra året? Hm…


Oumbärliga ting - Bag of Bones

När snacket om BAG OF BONES satte igång för ungefär ett år sedan, blev jag ganska förbryllad, för en sammanfattning av vad den skulle handla om lät ungefär så här: ”En författare sörjer sin döda fru, ett barn hamnar i en vårdnadstvist och spöken kommunicerar via kylskåpsmagneter”. Är det här verkligen en och samma bok, minns jag att jag tänkte och det är det – bevisligen!

Men vi tar det hela från början: Boken handlar om författaren Mike Noonan, ”den manliga motsvarigheten till Virginia Andrews”, som mycket riktigt har mist sin fru på ett tragiskt sätt. Tagen av detta, inte minst faktumet att frun – Johanna – var gravid, drabbas han av det värsta som kan hända en författare – han får skrivkramp. Så fort han öppnar ett tomt Word-dokument får han kvävningskänslor och inser att det är kört. Som tur är, har han bunkrat upp med manuskript så han kan leverera sin årliga bok under en fyraårsperiod.

Mike Noonan bor i Derry, en stad vi känner igen från böcker som DET och SÖMNLÖS och vid ett tillfälle stöter han ihop med Ralph Roberts, från just nämnda SÖMNLÖS som föreslår att han ska resa iväg ett tag, vilket Mike också gör. Men denna resa hjälper föga, för Mike har fortfarande sin skrivkramp och lider av hemska mardrömmar som alla leder honom till en och samma plats – sommarhuset Sara Laughs, döpt efter en svart bluessångerska från sekelskiftet, vid sjön Dark Score.

Mike packar sina saker och reser dit. I den lilla sommaridyllen lättas stämningen upp. Alla är vänliga och förstående, men huset bär förstås på en massa minnen som är svåra att glömma. Dessutom händer det märkliga saker på nätterna. Mike hör röstliknande ljud som han avfärdar som verk av vinden. Men så träffar Mike den unga kvinnan Mattie Devore och hennes treåriga dotter Kyra och Mikes liv får en vändning. Både till gott och ont visar det sig, för lilla oskyldiga Kyra är sondotter till den mäktiga datamogulen Max Devore som gör allt för att frånta Mattie vårdnaden av barnet.

Mitt i allt detta inser Mike att han inte är ensam i sitt hus. Någon finns där, och någon försöker säga honom saker, och med hjälp av bland annat kylskåpsmagneter gör någon sig hörd. En massa hemligheter uppenbarar sig – de vänliga människorna bär på mörka hemligheter som sakta luckras upp. Det visar sig att Johanna har varit i huset vid ett flertal tillfällen utan Mikes vetskap – varför var hon där? Och vem var egentligen den där sångerskan Sara som gav namn till huset…?

Historien tätnar när Mike ser sanningen bakom den ena hemligheten efter den andra…

Jag tycker att BAG OF BONES är en speciell bok. För mig var den visserligen speciell på det sättet att den var den första Kingboken jag läste när den verkligen kom ut, till och med innan den kom ut i mitt fall. Tidigare har jag endast haft möjligheten att kasta mig på de svenska böckerna när de nått bokhandlarna (vid något tillfälle även innan de kommit ut). En annan speciell sak var att King skrivit boken i en snar framtid – större delen av storyn utspelar sig under juli 1998 och det var precis då jag läste den. När det var den 7:de juli i boken, var det den 7:de juli i verkligheten… Läskigt…! BAG OF BONES har en extrem närhet som jag inte riktigt känner igen från Kings tidigare verk. Det är visserligen inte den första boken han skriver i första person (jag-form), men den är oerhört smidig. Kings böcker brukar ju som oftast hoppa mellan en massa olika karaktärer, vilket han också brukar klara av galant, men BAG OF BONES ton känns fräsch och inspirerande.

Jag tror också att BAG OF BONES kan bli en slags vändning för King. De senaste böckerna har alla varit bra, men BAG OF BONES känns vuxen på något sätt och fortsätter han så här finns det många fina böcker kvar i ”gubben”!

Jag gillade BAG OF BONES väldigt mycket och delar därför ut 4 Följeslagare av 5 möjliga.

[Anders]

Jag kan inte annat än att instämma i vad Anders redan sagt. En sak som är värd att tillägga är att (så vitt jag vet) ingen annan av Kings böcker har så många kopplingar till hans andra böcker…om man kollar riktigt noga så kan man hitta kopplingar till minst 11 andra böcker.

Även jag gillar BAG OF BONES skarpt och vill gärna ge den 5 Följeslagare, men den orkar inte riktigt ända fram och får därför endast 4.

[Lilja]

Sugen på ytterligare en recension av BAG OF BONES? Surfa till:
http://www.cnn.com/books/reviews/9809/03/bag.of.bones.cnn/index.html
Tyvärr kan vi inte garantera att denna länk fungerar så länge till, så snabba på!


Svar på tal

I förra numrets frågeavdelning skrev Anders ett lite krystat svar på frågan om skräck i svensk miljö vilket fick Magnus Lange att reagera och skicka in följande insändare:

Jag vill ta upp det här med svenska skräckisar, och håller med. Det låter lite fel med Vetlanda och att hjälten heter Johan Persson istället för Ben Whatever, men det behöver ju inte betyda att det inte funkar!

Det är klart att det låter larvigt när du i ditt svar lägger handlingen i DET i Blomstermåla och det är för att vi känner till historien och placerar den i amerikansk miljö där den utspelar sig, men om det kommer en bra svensk originalhistoria, så kommer man helt klart att acceptera att handlingen är förlagd någonstans i Sverige och inte i USA!

Den enda svenska skräck jag läst är "Svarta Speglar", som är en novellsamling av Kristoffer Leandoer (Norstedts, ISBN 91-1-931962-2, för den som är intresserad). Det var länge sedan jag läste den, men den var väl sisådär. Som vanligt gör jag "fel" när jag läser novellsamlingar och plöjer historierna rakt av och missar då säkert en hel del. Nästa samling jag råkar på ska jag lägga ifrån mig boken mellan historierna och låta dom liksom "smälta" en stund.

En svensk skräckfilm var "Besökarna" byggd på känt manér med nyinflyttat par i hus, vilket verkar vara Mall 1A , när det gäller skräckfilm… Den var väl ok, men det är som vanligt. Spöken är sällan så otäcka som man föreställer sig i biostolen, så när man väl fick se…

Regissörerna till den filmen, två bröder tror jag, var väldigt hypade just då, men sedan vet jag inte vad som hände med dom. Någon?

Men som sagt: det skrivs bra olika sorters skönlitteratur, som utspelar sig i svensk miljö och accepteras. "Felet" med skräck är att det är belagt med stämpeln "B-material, returneras till avsändaren med standardrefusering" av förlagen. Därför ser vi sällan eller aldrig något av svensk skräck. Men det betyder inte att en skräckhistoria i svensk miljö inte skulle fungera !

Detta är MEÖÅ (Min Egen Ödmjuka Åsikt)

Må gott.
Magnus

Anders svarar: Du har helt rätt. Det var dumt av mig att i ett desperat försök att vara lite tokrolig, föra över DET till en svensk miljö. Jag tror givetvis inte att en författare skriver en berättelse satt i en ”amerikansk” svensk stad, fast det är kanske det de refuserade författarna har gjort, vem vet? Om det är någon av Följeslagarnas medlemmar som kan ge tips på bra svensk skräcklitteratur, så ska ni inte dra er för att skriva till oss.


Frågor och svar

1. Stephen håller på Boston Red Sox och Patriots tror jag. Jag skulle vilja veta vad han tycker om hockey och vilket lag han håller på, om han håller på något. [Jonas Flising]

- Åh hjälp! En sådan här fråga hade vi nog aldrig räknat med! Tyvärr så har jag ingen aning om King gillar hockey och i så fall vilket lag som är hans favoriter. Han pratar ju mycket varmt om baseboll, men hockey har jag aldrig sett att han nämnt något om. Ledsen! Är det någon som vet något, så är det bara att skriva hit! [Anders]

2. I vilka filmer har Stephen King medverkat och vad har i så fall haft för roll? [Jonna]

- Visst har King medverkat som skådespelare, även i andra än sina egna filmer. Faktum är att han gjorde sin debut i en film som heter KNIGHTRIDERS och är gjord av George A. Romero. Nedan så har jag listat alla filmer han medverkat i, till dessa bör även den kommande STORM OF THE CENTURY läggas. Där kommer King att spela en advokat.
* KNIGHTRIDERS (King sitter med i publiken vid en turnering. Även Tabitha King är med i denna film).
* CREEPSHOW (King spelar Jordy Verill i kortfilmen ”The Lonesome Death Of Jordy Verill. Detta är den enda film där King har en "huvudroll". Även sonen Joe har en roll i en av episoderna).
* MAXIMUM OVERDRIVE (King spelar här en man som tar ut pengar och samtidigt blir förolämpad av maskinen).
* CREEPSHOW 2 (King spelar en lastbilschaufför i kortfilmen ”The Hitchiker”).
* JURTJYRKOGÅRDEN (här spelar King en präst vid en begravning).
* GOLDEN YEARS (King spelar här en busschaufför som plockar upp Gina och Terry)
* SÖMNGÅNGARE (här spelar King en kyrkogårdsvaktmästare).
* PESTENS TID (här spelar King Teddy Weizak, han dyker upp några gånger i filmen).
* BASEBALL (detta är en dokumentär om baseboll i nio delar. I den av delarna är det King som berättar).
* LANGOLJÄRERNA (King spelar Tom Holby, en av männen som Crage måste lämna rapport till).
* THINNER (King spelar här en apotekare med det fyndiga namnet Mr. Banghor).
* THE SHINING (miniserien) (här spelar King Gage Creed, dirigenten för ”The Gage Creed Band).
Utöver detta har King även medverkat i en reklamfilm för American Express. [Lilja]

3. Jag undrar vad "The Stand" står för. PESTENS TID är ju lätt att förstå, men jag har inte lyckats klura ut varför den just heter "The Stand" på utrikiska. [Kenneth Bodin]

- Bra fråga. Jag vet att jag tänkt samma sak flera gånger, men för att kunna förklara måste vi börja med att sätta in ordet ”stand” i några olika meningar och betydelser. ”To take a stand” betyder ”att ta ställning” och ”to stand strong” betyder ”att stå starka” och det är ju mycket det den goda sidan måste göra. De måste dels först ta ställning om de ska följa Mother Abigail eller Randall Flagg. De måste sedan stå starka och överleva i den nya världen, utan ledare och ett fungerande samhälle. De måste också stå starka mot den onda sidan och dess krafter. En någorlunda passande rak översättning skulle därför vara STÄLLNINGSTAGANDET eller MOTSTÅNDET, men det är ju ingen direkt passande titel. Många andra länder har döpt boken till APOKALYPSEN eller liknande av förklarliga skäl. Hoppas du förstår titeln bättre nu. [Anders]


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Anders
Kopior på svåråtkomliga korthistorier och annat som inte finns samlade i Kingböcker. Skicka efter en lista med tillhörande prislista.

- Lange
OBS! Nya priser!
1. Följande böcker för 100 kr/st:
* Ondskans väsen(Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. My Pretty Pony, Den röda varianten. Finnes endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://come.to/gallery , minst 600 riksdaler.
3. Rose Madder på kassett, 300 kr eller byte mot annan kassettbok.

Köpes

- Martin Hammarstedt
Köpes: Dödsdansen, Creepshow, Den förskräckliga apan, Raseri, Maratonmarschen, Den flyende mannen.

- Andreas Eriksson
Sommardåd, Varulvens år, Dödsbädden, Svarta tornet del 2, Creepshow, i bra skick, ej pocket.

- Tomas Ernlund
Jag behöver följande titlar för att komplettera min samling: Varsel, Sommardåd, Dödsbädden, Staden som försvann, Varulvens år, Maratonmarschen, Det, Den flyende mannen, Knackarna, Svarta tornet 2-Följeslagarna.
Någon som har något ex över? Svenska eller engelska. Maila mig med prisförslag.


Efterord

Nästa vecka kommer Följeslagarna ut den 21/9 och vad innebär det? Jo, det är dagen innan BAG OF BONES officiellt släpps i USA, men det är framför allt Stephen Kings 51:a födelsedag, och det kommer vi givetvis att uppmärksamma med en specialartikel om King. Mer om det får ni läsa i nästa nummer! Till dess, ha det så bra!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025