UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #161 - 030217

Förord

Hej, hej! Då var det dags för ett utskick igen och denna gång handlar det till större delen om framtiden för THE DARK TOWER, för det är nämligen det det snackats mest om den senaste tiden. Utöver det bjuder vi på resultatet i Forumet som handlade om tips på andra bra skräckförfattare. Dessutom har vi smugit in en tävling i detta utskick… Läs noga!

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 891


Nyheter

* Premiären av DREAMCATCHER kommer allt närmare, och i och med det börjar det hända en del saker på nätet. Två nya sajter har dykt upp:

http://www.buzztone.com/dreamcatcher/
- är i princip en variant av Warner Bros sajt med lite info, trailer och bakom-scenerna-filmer. Inte så spännande.

http://dreamcatchermovie.warnerbros.com/flash/main.html
- är Warner Bros nya Flash site som är riktigt fräck. Klicka dig igenom "the infestation" och se en hel del nya rörliga bilder från filmen. Sidan kommer att expandera med skärmsläckare och en massa annat ju närmare premiären vi kommer.

* FROM A BUICK 8. Här finns en bild på det amerikanska pocketomslaget:
http://w1.192.telia.com/~u19212081/buick8p.jpg

* SECRET WINDOWS, SECRET GARDEN med Johnny Depp i huvudrollen börjar att filmas i juli.

* Ridley Pearson har rapporterat ännu mer från inspelningen av "The Diary of Ellen Rimbauer", och dessutom lagt upp lite bilder på sin sajt:
http://www.ridleypearson.com/diary_12_02.html

* King kommer inte att vara med på de spelningar The Rock Bottom Remainders kommer att göra nu i vår.


Beskådat

* Jag läste en lite kul grej i senaste numret av Sweden Rock Magazine. Där recenserades Göteborgsbandet Nostradameus (ja, de stavar faktiskt så!) senaste skiva, "The third prophecy". Jag har själv inte hört den, men det finns i alla fall en låt som heter "Randall Flagg"!! Är man en äkta Stephen King-nörd bör man kanske införskaffa denna skiva bara för den saken. Gillar man power metal är det naturligtvis ännu bättre. Ja, det var vad jag ville säga. Ha det bra i Territorierna. / Mathias

* Idag (5/2) förekom King i en lustig notis i DN:s kulturdel under rubriken "Chicken à la King". Så här stod det: "Vilka smaklökarna egentligen är när det gäller andlig spis är oklart, men i litteraturen smakar födan ofta på ett sätt man aldrig glömmer." (Här tog man upp två exempel på tillfällen där mat spelat en avgörande roll i böcker. Efter det följde King-exemplet). "Ingen serverar värre måltider än Stephen King i novellen "Den typ som överlever" (DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN), där den skeppsbrutna Richard Pinzetti amputerar sig själv bit för bit. Foten är det första han stoppar i munnen. Den sista måltiden är mycket ensam - fortsättning följer inte." / Johan

- Tack Mathias och Johan för era bidrag. Ser ni liknande kopplingar eller syftningar till King i något udda sammanhang så skicka in det till oss.


Framtiden för THE DARK TOWER

Den senaste tidens största snack har cirkulerat kring utgivningen av de tre sista THE DARK TOWER-böckerna, som visade sig bli ett unikt samarbete mellan ett fler tal olika förlag. I samarbetet ingår även utgivning av alla sju THE DARK TOWER-böckerna i inbundet format för den stora massan, inte enbart för samlarna.

För att ni ska hänga med i svängarna kommer först en liten genomgång av de inblandade förlagen.

- Donald M.Grant ger ut THE DARK TOWER-böckerna i lite exklusivare utgåvor, så kallade begränsade utgåvor. Grant har hittills varit det enda förlaget som släppt THE DARK TOWER-böckerna inbundna på engelska.
- Scribner är Kings amerikanska förlag (underförlag till Simon & Schuster) som ger ut hans böcker inbundet.
- Hodder & Stoughton är Kings engelska förlag som ger ut hans inbundna böcker. Pocketupplagor släpps av underförlaget NEL (New English Library).
- Viking var Kings tidigare förlag i USA (underförlag till Penguin). De fyra första THE DARK TOWER-böckerna gavs ut på Plume (storpocket) och Signet (pocket), båda underförlag till Penguin.
- Pocket Books (underförlag till Simon & Schuster) ger ut Kings pocketböcker i USA.

En smula komplicerat, men vi lämnar det och går in på själva utgivningen. Först ut är nyutgåvor av de fyra första böckerna. Viking kommer att ge ut alla fyra inbundna i juni 2003 och Hodder & Stoughton kommer att ge ut dem i pocket i augusti, september och oktober 2003.

Är detta bara ett trick att tjäna mer pengar på de första böckerna nu när de tre sista kommer då? Nja, inte enbart. Faktiskt är det så att THE GUNSLINGER kommer att vara lite omarbetad och utökad, och alla fyra kommer att innehålla nya introduktioner av King. Dessutom är det ett gyllene tillfälle för alla som missat THE DARK TOWER tidigare (kanske av just den anledningen att de inbundna böckerna varit så svåra att få tag på) att nu köpa allesammans och läsa dem innan fortsättningen släpps.

Efter detta är det dags för del 5 i serien - WOLVES OF THE CALLA. Den kommer att ges ut enligt följande schema:

Donald M. Grant (inbunden, limited): november 2003
Scribner (inbunden): 3 november 2003
Hodder & Stoughton (inbunden): november 2003
Scribner (storpocket): juni 2004
Pocket Books (pocket): 2006

Del 6 - SONG OF SUSANNAH - kommer att get ut efter följande schema:

Donald M. Grant (inbunden, limited): 2004
Scribner (inbunden): Sommar 2004
Hodder & Stoughton (inbunden): juni 2004
Scribner (storpocket): januari, 2005
Pocket Books (pocket): Datum ej satt

Och sist men inte minst kommer del 7 - THE DARK TOWER - att ges ut enligt följande schema:

Donald M. Grant (inbunden, limited): 2004
Scribner (inbunden): november 2004
Hodder & Stoughton (inbunden): november 2004
Scribner (storpocket): juni 2005
Pocket Books (pocket): Datum ej satt

Då vet ni när de olika versionerna kommer, men vilken ska man då köpa? Ja, det är en svår fråga som beror på vad man har för krav och hur mycket pengar man har. Vill man läsa dem så fort som möjligt ska man satsa på Grants versioner (de kommer troligen runt en månad innan de vanliga inbundna från Scribner och Hodder & Stoughton). Dessa kommer dock att kosta mer.

Har man inget emot att vänta lite extra och vill spara lite pengar så är det de inbundna från Scribner och Hodder & Stoughton som gäller. Har man extremt dåligt med pengar och inte har något emot att vänta länge - ja, då är det pocketupplagorna som gäller.

Då så, då är det bara att fundera och bestämma sig.

Det kommer även tre andra böcker som är av intresse för THE DARK TOWER-fans. Det är först och främst den tvådelade STEPHEN KING'S DARK TOWER: A CONCORDANCE av Robin Furth. Dessa böcker listar personer, platser med mera från alla DARK TOWER-böckerna. Ett slags uppslagsverk över vad och vilka man kan finna i böckerna (lite som THE STEPHEN KING ENCYCLOPEDIA av Stephen Spignesi). Volym 1 kommer att täcka de första fyra böckerna och volym 2 de tre sista. Här är utgivningsschemat för dessa böcker.

Volym 1:
Scribner (pocket): juni 2003
Hodder & Stoughton (inbunden): oktober 2003

Volym 2:
Scribner (pocket): november 2004
Hodder & Stoughton (inbunden): november 2004

Sen ska man inte glömma bort THE ROAD TO THE DARK TOWER av Bev Vincent - denna erkända Kingexpert som nu släpper sin första egna Kingbok. Till skillnad från Robin Furths faktaspäckande vägledare är Vincents bok en kritisk betraktelse av hela THE DARK TOWER-sagan, en saga som spänner över 30 år av Kings karriär. Kan bli mycket intressant att läsa. Vincent har fått Kings godkännande, och dessutom de första utkasten till de tre avslutande böckerna för att kunna skriva en så omfattande bok som möjligt.

Boken kommer i storpocketformatet via NAL/Dutton kort efter att THE DARK TOWER ges ut.

[Lilja & Anders]


Frågor och svar

Fråga från Sölle

1. Vet ni om och när BLACK HOUSE släpps på svenska?

- Jag har försökt få ett svar från Bra Böcker men inte lyckats. Jag hoppas på hösten 2003. Den kommer inte innan dess i alla fall. [Lilja]

Vi vet i alla fall att boken är översatt av John-Henri Holmberg som givit den titeln DET SVARTA HUSET. [Anders]

Frågor från Lars

2. Får väl börja med att tacka för era utskick, det är alltid något intressant att läsa. Nu är det så att jag har samlat på King-böcker ett tag (har 34 st inbundna nu) och nu undrar jag om det går att få tag på ett signerat foto av Stephen King? Det vore roligt att kunna sätta tillsammans med böckerna.

- Kul att du gillar utskicken! King gillar inte att signera foton så jag vet inte om han skulle ställa upp på det längre. Han har ju tidigare (är lite osäker på om han fortfarande signerar via post) tillåtigt två böcker per fan och du kan ju kolla om du kan skicka ett foto istället för en bok. Skriv ett brev och fråga. [Lilja]

Stephen King
49 Florida Ave.
Bangor, Maine, 04401
USA

3. Sedan undrar jag hur många inbundna böcker som kommit ut på svenska (hur många som fattas för mej)?

- Du hittar du en lista över de översatta böckerna på vår hemsida. [Lilja]

Fråga från Owe

4. En fråga: i vilket nummer av Playboy blir King intervjuad?

- Det var juninumret 1983. Intervjun finns återtryckt i sin helhet i George Beahms "The Stephen King Companion" och bör egentligen vara helt omöjlig att hitta på nätet. [Anders]

Frågor från Niklas

5. Har läst någonstans att Kings far blev upphittad till slut av hans bror Dave, men att de aldrig tog kontakt med honom. Stämmer detta?

- Det har jag aldrig hört talas om, men jag vet att King berättat att han fick reda på att han hade en halvsyster i ett annat land, som han dock valde att inte ta kontakt med. [Anders]

6. Enligt Needful Things håller THE DARK TOWER-filmer redan på att spelas in?!? Er kommentar?

- Det är någon människa som fått för sig att helt utan Kings tillstånd göra egna lågbudgetfilmer av THE DARK TOWER och visa dem på nätet. För det första tycker jag att det är att vanära THE DARK TOWER-sagan och för det andra kommer nog ett lass advokater höra av sig sekunden efter att han lägger upp sina filmer på nätet. [Anders]


Rättelse

I förra utskicket ställdes en fråga om i vilka sammanhang herrklubben på East 35th Street 249 B figurerat och Anders svarade att vad vi visste var det enbart i "The Breathing Method" ("Vinterverk") som den funnits med.

Och det var ju fel. Flera har skrivit in påpekat att den även figurerar i SKELETON CREW-novellen "The Man Who Wouldn't Shake Hands". Vi beklagar vår glömska!


Tävling

Nästa vecka släpper Sandrews DET och THE SHINING på DVD och vi har två ex av varje som vi kommer att lotta ut bland er. Ni hittar all info på hemsidan. Logga in och klicka på "Tävling"!


Forum - andra skräckförfattare?

I förra utskicket frågade Följeslagaren Ulrika om andra skräckförfattare som var värda att läsa, och det har kommit in några förslag. Allra utförligast var vår expert på ämnet, John-Henri Holmberg som skickade in följande tips.

---

Allra först en liten reflexion. Jag har en känsla av att det som gör att just King, och också Koontz, funnit en så enorm publik är att de fullständigt frånsett vad man ofta kallar dem faktiskt inte är några skräckförfattare - inte i den bemärkelsen att deras verk i första hand skulle vara skräckhistorier. Båda skriver stora, breda romaner där skräck ofta är ett - och ibland en viktig, men aldrig helt förhärskande - känslomässigt element. Men det finns oerhört mycket mer i deras böcker än skräck. Hos King är väl vuxenritstemat kanske det viktigaste, men han har också utforskat relationer av skilda slag (mellan generationer, mellan vänner och älskande), tidskänslans inverkan på människor, barndomsupplevelsers och starka känslors betydelse för personlighetsutveckling och många andra allmänmänskliga frågeställningar. Och i många fall - också hans mest utpräglade "skräckberättelser" - är sorg i minst lika hög grad som skräck den känsla King vill både förmedla och analysera (se till exempel JURTJYRKOGÅRDEN).

Med tanke på det här är de författare jag i första hand skulle vilja föreslå Kingläsare att ta en titt på några av de andra som arbetat enligt liknande modeller. I så fall:

Dan Simmons, som skrivit alla möjliga slags litteratur (kriminalromaner, science fiction, psykologisk realism), men bland annat några romaner med mycket starka inslag av skräck. Till den gruppen hör kanske framför allt "Song of Kali" ("Dödsgudinnans sång"), "Carrion Comfort" (ej översatt), "Summer of Nights" ("Nattsommar"), de oöversatta novellsamlingarna "Prayers to Broken Stones" och "Love/Death".

Robert R. McCammon, vars första romaner använde mycket traditionella skräckelement på ett genomfört och ibland originellt sätt, och som gradvis började skriva allt mer i samma anda som King, med skräck som ett element i breda, individinriktade romaner. Av hans böcker finns såvitt jag vet bara en enda på svenska, men en av de allra bästa: "Boy's Life" ("Mitt liv som pojke"). Ett dussin andra är oöversatta, bland andra "Mine", "Mystery Walk", "Stinger", "Swan Song". Novellsamlingen "Blue World" är bra; efter lång tystnad lär McCammon när som helst nu komma att utge sin första nya roman på tio år.

En av de första som på det här sättet använde skräck som ett element i romaner om mänskliga relationer och problem var Richard Matheson. Också han har skrivit många olika slags litteratur (science fiction, fantasy, en smått klassisk krigsroman, kriminalromaner, oerhört mycket filmmanus), men bland hans skräckbetonade verk märks romaner som "Hell House", "A Stir och Echoes", "Earthbound", "I Am Legend". "Bid Time Return" är en lyckad romantisk tidreseskildring. Matheson var också en duktig novellist, men ofta med chockartade korta berättelser; titta på till exempel "Third from the Sun" eller "Chock".

Sedan finns ett par riktigt stora klassiker. Shirley Jackson, som jag tycker är den litterärt mest betydande av alla någorlunda moderna författare med psykologisk skräck som centralt tema. Läs "The Haunting of Hill House" ("Hemsökelsen"), "We Have Always Lived in the Castle" ("Vårt hem är vårt slott"), "The Sundial" ("Soluret") eller den inte översatta "Hangsaman". Novellerna är också utmärkta; pröva samlingen "The Lottery".

Fritz Leiber, stor förnyare av både fantasy, science fiction och skräck. Till skräckberättelserna hör romaner som "Conjure, Wife" och "Our Lady of Darkness" och samlingar som "Night's Black Agents" och "Ghost Light".

Naturligtvis dök det upp en oerhörd mängd författare under skräckexplosionen på 1980-talet, och flera av dem var klart läsvärda. Till de bättre hör enligt min uppfattning S. P. Somtow (egentligen den thailändske kompositören Somtow Sucharitkul); dit hör också T. M. Wright, som specialiserat sig på spökberättelser men skrivit flera verkligt förnämliga; Chelsea Quinn Yarbro tycker jag står i särställning bland de specialiserade vampyrförfattarna, även om hennes huvudvampyr Saint Germain sedan länge är hjälte i de historiskt oerhört väl underbyggda romanerna; bland de rätt många som valt att skriva skräck med erotisk anstrykning är de jag tycker gör det bäst engelskan Tanith Lee och amerikanskan Kathe Koja. Och en mycket udda författare med både sf och skräck bakom sig är K. W. Jeter, vars fantasi är bland de mest makabra jag någonsin stött på. Dessutom är ju gränsen mellan mycket skräcklitteratur (se till exempel på Dean Koontz "Hjärtats mörka flod" eller "Psykopaten") och den sorts psykologiska skräckromaner man mer formellt brukar kalla seriemördarthrillers mycket flytande; tycker man om Koontz båda romaner borde man nog titta också på till exempel Mo Hayder ("The Birdman"/"Fågelmannen"), Thomas Harris ("The Silence of the Lambs"/"När lammen tystnar"), eller upphovsmannen till den här sortens romaner, Robert Bloch ("The Scarf", "Psycho", "The Kidnapper").

Det finns förstås många fler. Men hos de här tror jag i alla fall att de flesta borde hitta något att gilla.

John-Henri

---

Vidare från Kim Hultén:

---

Här är några tips.

Dan Simmons - "Dödsgudinnans sång", "Nattsommar", "Nattens barn". Alla tre är mycket bra. "Nattsommar" påminner mycket om DET.
Anne Rice - "The vampire chronicles". Jag tror det finns åtta band varav fem på svenska.
Clive Barker - "De fördömdas spel", "Den blodbestänkta väven" med flera. Barker är mannen som King kommenterat med "När jag läste han första gången så kände jag mig som Elvis måste gjort när han första gången hörde Beatles".

Några klassiska gubbar och en gumma också.

Bram Stoker - "Dracula", allt av H.P Lovecraft samt Mary Shelley - "Frankenstein". Utan de tre sistnämnda, framförallt Lovecraft, tror jag inte King hade blivit den han är idag.

---

Även Marcus Widerberg rekommenderar legendaren Lovecraft:

---

H.P. Lovecraft är verkligen ett måste! Det finns många bra novellsamlingar med denne man och en bra bok som heter "The case of Charles Dexter Ward". Även King har skrivit noveller som bygger på Lovecrafts verk.

---

Andra namn som nämndes var Peter Straub och Edgar Allen Poe. Hoppas att Ulrika och alla andra skräcksugna fått lite boktips att kolla upp nu. Lycka till!


Efterord

Nästa gång blir det en närmare titt på de nya DVD-släppen av DET och STEPHEN KING'S THE SHINING om allt går väl. Går det inte väl blir det något annat i stället! Till dess får ni ha det bra och skicka in frågor och liknande om ni vill.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt