UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #162 - 030303

Förord

Hejsan och välkomna till ett nytt utskick, denna dag som kan skrivas med bara nollor och treor (030303)! I detta utskick recenserar vi den nya DVD-utgåvan av STEPHEN KING'S THE SHINING. Vi utlovade en recension av STEPHEN KING'S DET också, men den spar vi till nästa utskick.

I detta utskick redovisar vi också resultatet i tävlingen vi hade där man kunde vinna ovan nämnda filmer. Ni får också information om hur man kan beställa boken med THE DARK TOWER V-utdraget "The tale of Gray Dick", för det är nämligen sista chansen att göra det idag.

Hoppas ni fyndar på bokrean - det finns några Kingtitlar där billigt. Till exempel säljer Åhléns DEN GRÖNA MILEN och RASANDE ROSE för runt 50-lappen styck och även titlar som VÄKTARNA, JERUSALEMS LOTT och MAJSENS BARN finns i vissa affärer. Riktigt välsorterade bokhandlar har även engelska/amerikanska böcker på rean, så kolla och fynda!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 893


Nyheter

* THE DARK TOWER. På sistone har det varit en hel del turbulens kring THE DARK TOWER då de äldre böckerna ska ges ut på nytt och de nya böckerna fått släppdatum. En sak som folk reagerade på var att THE GUNSLINGER ska vara utökad och redigerad. King gick ut med en förklaring på hemsidan:

- Så här ligger det till med det nya materialet i THE GUNSLINGER. Min tanke var att få THE GUNSLINGER att passa ihop med de nya böckerna och de tre andra tidigare böckerna. Jag ville också skriva om den lite för att bättre på den språkligt sett, eftersom den alltid känts lite annorlunda mot de andra då jag var så ung när jag skrev den. Boken är utökad med kanske 10% (ungefär 35 manuskriptsidor) med förändringar på nästan alla sidor.

Detta kan betyda att THE GUNSLINGER nu kanske blir lättare att ta åt sig för de som haft problem med den tidigare.

Här är omslagen till Vikings inbundna upplaga av de fyra första böckerna:
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt1_new.jpg
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt2_new.jpg
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt3_new.jpg
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt4_new.jpg

Det är nu även klart att det blir nya ljudböcker av de fyra första, denna gång på CD (Penguin Audiobooks), och att Simon & Schuster Audio ger ut de tre sista.

* Rob Lowe ska göra huvudrollen som Ben Mears i den nya miniserien baserad på 'SALEM'S LOT! Det blir Lowes andra roll i en King-mini. Senast var det som Nick Andros i THE STAND, men den här gången lär han få fler repliker…

* Nu kan man ladda hem dollar babien NIGHT SURF. Filmen är ca 30 minuter lång och 200 MB tung, så var beredd på att det tar ett tag att ladda hem den. Recension blir det i nästa utskick:
http://www.upstartfilmcollective.com/night-surf/media.html

* DREAMCATCHER. Nu finns det wallpapers och mer att se på DREAMCATCHER-sidan. http://www.dreamcatchermovie.com

Det börjar även dyka upp recensioner på filmen. Dessvärre måste man konstatera att det inte ser speciellt lovande ut längre. Tydligen har regissören/manusförfattaren Lawrence Kasdan tagit enorma friheter med historiens slut vilket förvandlat en bra historia till något som ska få publiken att vrida sig av skratt. Inte bra…


Recension av STEPHEN KING'S THE SHINING på DVD

Att STEPHEN KING'S THE SHINING, miniserien från 1997, nu kommit på DVD är en ganska stor grej. I USA i alla fall, där den tidigare inte funnits tillgänglig varken som hyr- eller köpvideo. Det hela har att göra med vissa krav från Kubricks håll när King ville göra en miniserie baserad på sin egen bok. En krånglig historia som vi inte ska gå in på mer i detalj just nu.

Anledningen till att det blev en miniserie överhuvudtaget var att King var öppet missnöjd med Kubricks film som avviker rejält från det var som hjärtat i Kings roman. Läser man romanen och sen ser Kubricks film så inser man hur stora friheter Kubrick tagit med sin film. Det är HANS film, och det kan man förstås respektera och uppskatta - Kubricks THE SHINING är en av de mest omtyckta Kingfilmerna genom tiderna, men den har dessvärre ganska lite med poängen med Kings historia att göra.

Efter en rad succéer tillsammans med filmbolaget ABC tyckte King att det var dags att göra SIN version av historien, och miniserieformatet erbjuder tillräckligt med tid att presentera en hel bok. King skrev ett manus och Mick Garris (som gjorde STEPHEN KING'S THE STAND för ABC) fick återigen förtroendet att sätta bilder till manuset. Resultatet blev en sextimmars miniserie som visades i tre delar den 27/4, 28/4 och 1/5 1997.

Mitt stora problem med miniserier baserade på Kings verk (eller specialskrivna) är att de inte blir speciellt bra filmer när de är sammanfogade till en del. Mick Garris och Stephen King förklarar i kommentatorspåret på DVD:n att formen för ett tvåtimmars miniserieavsnitt är 90 minuter film och en halvtimme reklam som ska stoppas in på sex olika ställen så att avsnittet består av sju akter, vissa längre, vissa kortare.

Den dramaturgiska kurvan för en film ser ut som en stigning och en topp fram emot slutet och sedan ett ganska snabbt fall mot slutet. Garris och King menar att en sådan kurva finns för hela serien, men även för de tre individuella delarna och sen även för de sju akterna. Sammanlagt alltså 21 kurvor, och då är det inte konstigt att det blir osmidigt att titta på det som en film. Allra tydligast blir detta i STORM OF THE CENTURY med alla dessa onödiga bilder på snö.

På STEPHEN KING'S THE SHINING-DVD:n har man faktiskt hjälpt till lite genom att presentera serien i tre delar, vilket gör att det blir lite behagligare att titta på det hela. Nu kan man se en del i taget, precis som den visades i USA, fast givetvis utan reklampauserna! Och även om man märker av alla kurvor så är det lite mer flyt i serien än vad det brukar vara.

THE SHINING är en historia som bärs upp av två karaktärer - Jack och Wendy Torrence. Det blev "Wings"-skådespelaren Steven Weber och Rebecca De Mornay som fick rollerna och jag tycker att de klarar av det utmärkt. Weber (som också är med på kommentatorspåret) hade ingen lätt uppgift framför sig att göra en roll som redan gjorts kanske till det yttersta av Jack Nicholson. Hade Weber gjort ett dåligt jobb hade han varit borta för all framtid, men han gör ju ett bra jobb! Han klarar av att skildra Jack Torrences utveckling mot galenskapen på ett fullt trovärdigt sätt (Jack Nicholson log ju sitt galna leende redan i första scenen).

Det är roligt att höra på kommentatorspåret hur King tänkte kring Weber och hur Weber själv tänkte inför rollen. Det är också intressant att höra Garris kommentarer till vissa effekter och hur han tänkte i stort med vinklar och ljus och annat som man kanske inte automatiskt tänker på. I övrigt dyker några andra som varit inblandade i produktionen upp och kommenterar under vissa delar av filmen, bland annat Cynthia Garris (Micks fru) pratar om sin roll som damen i rum 217.

I övrigt är bonusmaterialet är lite fattigt. Förutom kommentatorspåret finns det en statisk sida med namnen på de som är med i filmen och de som gjort den och sen 15 minuter bortklippta scener med kommentarer av Mick Garris. Under själva filmen berättar Garris att de hade gått ganska långt över tiden när de klippte samman avsnitten, och de bortklippta scener som visas är väl knappast runt hälften av det som tagits bort. För det mesta är det dialoger som klipps bort där det sägs sådant som ändå förklaras på andra ställen i filmen, men som final kommer den mytomspunna scenen när Kings ansikte smälter! Inte den bästa make-up:en man sett men rolig ändå!

Det var synd att det "bakom scenerna"-material Garris nämnde i vår intervju (se #158) försvunnit, för det hade gjort den här DVD:n gott. Kommentatorspåret och de borttagna scenerna är okej, men den där statiska sidan är verkligen ett taffligt försök att dryga ut innehållet. Fanns det inga teasers och trailers att ta med i stället?

Och filmen, ja den är som den är när det egentligen är en produktion för tv med reklamavbrott inplanerade. Ändå gillar jag STEPHEN KING'S THE SHINING - den känns äkta och välgjord, men det hade varit ännu roligare att se vad Garris och King hade kunnat göra om de gjort THE SHINING till en tretimmars biofilm.

Betyget blir i alla fall tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Tävling

Till detta utskick hade vi en tävling på hemsidan där två Följeslagare kunde vinna ett ex av STEPHEN KING'S THE SHINING och ett ex av STEPHEN KING'S DET på DVD. Nu är tävlingen avgjord.

Frågan var: När STEPHEN KING'S THE SHINING visades på TV i USA, hur många avsnitt var den då uppdelad i?

Rätt svar är naturligtvis tre, som ni kunnat läsa i recensionen här ovan.

Vi fick in 57 bidrag men endast 34 av er svarade rätt. Åtta svarade två avsnitt och 15 svarade fyra avsnitt. Av de 34 som svarade rätt har vi dragit två vinnare och de lyckliga vinnarna är [trumvirvel] … Sara Andersson i Stockholm och Jon Bokvist i Skara.

Vi säger grattis till vinnarna och tack till Sandrews som sponsrade med priserna.


Frågor och svar

Frågor från Niklas

1. Vilken Kingfilm är detta: "Monster Stories?
http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00004RYST/qid=1046557617/sr=1-25/ref=sr_1_2_25/302-7340473-3210461
Kan det vara en tv-serie som heter "Monsters"? Vad har King med den att göra?

- Detta är en tysk DVD-utgåva med åtta avsnitt från tv-serien "Monsters". En av filmerna är Kings "The Moving Finger" (se recension på hemsidan) och i sann B-anda har de som givit ut den försökt dra nytta av Kings namn. Ganska dåligt, och filmen lär vara hemskt dålig! [Anders]

2. Och vilken är detta: "Golden Tales"?
http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00004RYY8/qid=1046557617/sr=1-23/ref=sr_1_2_23/302-7340473-3210461
Verkar som det är "Tales from the dark side", 1984. Eller?

- Det verkar sannolikt så. Kingstoryn denna gång är "Wordprocessor of the Gods" som är betydligt bättre än "The Moving Finger". [Anders]


Uppföljning

1. I förra utskicket berättade Mathias att Göteborgsbandet Nostradameus har en låt som heter "Randall Flagg" på sin nya skiva "The third prophecy". Nu har vi fått tag på texten som visar att textförfattaren är insatt i Kingvärlden, men som även tror stenhårt att Flagg och Andre Linoge från STORM OF THE CENTURY är samma person…

Randall Flagg
(Jake Fredén)

Centuries ago, I came from below
Our name is legion, for many I am
Magical spawn from unholy womb
Flashing with red eyes I haunt in the night

Heart cold, ice cold, senseless, eternally old

I have been a visionary
I have been the black man in your dreams
I gather the evil ones, live in sin
I am evil, Satan's spawn, I'm a demon, I am all
Whisper my name silently: Randall Flagg

I've been "Delain", I were there in vain
Goddamn you young prince, I will avenge
In the west of the states, in America's heart
I ruled with joy, terrorized enslaved fools

Heart cold... osv

I have been a visionary... osv

Randall Flagg - Born in lust
Randall Flagg - Turns to dust
Randall Flagg - Born in sin
Randall Flagg - Come on in

I have been a visionary... osv

2. Efter rättelsen angående Kings fiktiva herrklubb på East 35th Street 249 B kom följande från Markus:

- Har King någon gång erkänt att han inspirerats av Arthur C. Clarkes herrklubb "The White Heart" som är en originell pub som endast de initierade hittar till, där man hör mystiska historier om all världens händelser och uppfinningar? Tanken slog mig när jag läst "Tales From The White Heart" att King skrivit om en identisk herrklubb, men Clarke var före, eftersom han skrev de flesta novellerna på femtio- och sextiotalet.

Kanske man kunde se om någon av Följeslagarna alternativt John-Henri Holmberg har något att kommentera. Jag tycker likheterna är slående. Å andra sidan vet jag inte hur många som läst Clarke utom hans "2001"- och "Rama"-böcker...

Sagt och gjort, vi bad John-Henri att kommentera:

- Såvitt jag vet har King inte angivit Clarke som inspiration. Fast visst kan det väl vara så. Clarkes noveller är från femtiotalet; boken utkom 1957. Och man kan nog ta för givet att King läste Clarke, som på 50-talet var en av västvärldens mest betydande sf-författare - man bör ju inte glömma att King var en entusiastisk sf-läsare. (Clarkes stora ryktbarhet inom science fiction-fältet kom vid början av 1950-talet, med romaner som "Childhood's End" och "The City and the Stars"; till och med i Sverige utkom han så tidigt som 1955.)

Men samtidigt är den här formen för berättelse på inget sätt en som Clarke ensam hittat på. Hans "Tales from the White Hart" (så stavas det faktiskt) är alltså skrönor som berättas på en pub i London där sf-författare samlas. Ett par år tidigare hade sf- och fantasyförfattarna L. Sprague de Camp och Fletcher Pratt i USA publicerat "Tales from Gavaghan's Bar", med mycket liknande ramberättelser; senare har inom sf framför allt kanadensaren Spider Robinson publicerat vid det här laget ett tiotal samlingar noveller från "Callaghan's Crosstime Saloon". Går man tillbaka i tiden hittar man formen också hos flera kriminalförfattare, som med viss förkärlek låtit udda berättelser berättas i klubb- eller barmiljö.

Med andra ord är den här sortens berättelse inte varken ny eller särskilt ovanlig. Och följaktligen är det förstås möjligt att King första gången stötte på den hos Clarke, men alls inte säkert - som läsande pojke kan King mycket väl också ha hittat någon av de Camps och Pratts noveller, eller för den delen någon av de många deckarberättelser stöpta i samma form som publicerats ända sedan förra sekelskiftet.

Vi tackar John-Henri som alltid för detta intressanta svar.


Sista chansen att beställa "McSweeney's Mammoth Treasury of Thrilling Tales" till specialpris

Ni som fortfarande inte har beställt ett ex av boken "McSweeney's Mammoth Treasury of Thrilling Tales" men som är intresserade har till klockan 18:00 ikväll på er. Sedan är det för sent att köpa den till vårt specialpris (145 kr för er i Sverige, och 180 kr för er i övriga Norden).

Så här gör ni som bor i Sverige om ni vill göra en beställning:

1) Skicka ett mail till foljeslagarna@telia.com och berätta att du är intresserad. OBS! Skicka med namn, adress och personnummer! Skickar ni inte med alla uppgifter kommer era mail att hamna direkt i papperskorgen utan att vi meddelar det, och därmed missar ni boken till vårt specialpris!

2) Vänta tills boken kommer i brevlådan och betala sedan in via den bifogade fakturan.

Och ni som bor utanför Sverige gör så här:

1) Skicka ett mail till foljeslagarna@telia.com och berätta att du är intresserad.

2) När Lilja skickar ut ett mail med sin adress, skicka 180 SEK (OBS! Det måste vara 180 svenska kronor) till den adress som finns med i det mail du får.

Läs mer om boken här: http://www.randomhouse.com/catalog/display.pperl?1-4000-3339-X

Observera att idag är SISTA DAGEN FÖR BESTÄLLNING. Senast kl 18.00 idag har ni på er att beställa boken till vårt specialpris. Därefter levererar Uppsala English Bookshop boken direkt hem till er i början av april.


Beställa DARK TOWER-böcker?

Vi håller på och förhandlar med Uppsala English Bookshop om nytrycken av THE DARK TOWER 1-4 och de kommande delarna, så vänta lite till så får ni veta vad som gäller!


Efterord

I nästa utskick ger vi oss på STEPHEN KING'S DET DVD:n och den nya dollar babien NIGHT SURF. Vill ni vara med och tycka till om NIGHT SURF är det bara att skicka ett mail med era tankar. Innan det kommer vi med ett extrautskick den närmaste veckan, men mer om det då.

Vi ska också redan nu berätta att i utskick #164, som alltså kommer den 31/3 så kommer vi att fortsätta med vår genomgång av Kings böcker. Det är dags för THE EYES OF THE DRAGON (DRAKENS ÖGON). I vanlig ordning vill vi ha ert betyg på boken med en liten kommentar eller motivering. Ni har fyra veckor på er att läsa om boken om det så skulle vara. Påminnelser kommer att skickas ut.

Ha det bra till nästa gång vi hörs!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025