UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #163 - 030317

Förord

Hej och välkomna till ett utskick som är lite fattigare innehållsmässigt än vanligt. Det beror på lite olika saker, men främst på att den utlovade recensionen av DVD-utgåvan av STEPHEN KINGS DET utgått även denna gång. Den kommer i nästa utskick, eller ännu senare. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Istället får ni hålla till godo med en recension av den senaste Dollar Babyn som publicerats på nätet: NIGHT SURF. Mer om den längre ned i utskicket.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 894


Nyheter

* På onsdag har DREAMCATCHER premiär i USA och hela skådespelarensemblen och filmmakarna samlas tillsammans med Stephen King vid en specialtillställning i Westwood, Kalifornien.

* 1408. Nu ska novellen från BLOOD AND SMOKE och EVERYTHING'S EVENTUAL bli film. Det är Eli Roth som ska skriva manus och regissera filmen. Till Fangoria sa Roth: "King har varit min favoritförfattare sedan jag var gammal nog att läsa böcker, och att få föra över en av hans historier till film är en stor ära".

Låt oss bara hoppas att Roth lyckas bra med specialeffekterna, eftersom det krävs en hel del sådant av denna berättelse.

* Mer filmnytt: Miramax/Dimension bekräftar nu att CHILDREN OF THE CORN 8 är på gång och Mick Garris hoppas kunna börja filma RIDING THE BULLET i juni. I en recension av Garris manus sågas filmen totalt och det ska inte var mycket kvar av poängen med Kings novell. Det var inga goda nyheter…

* 108 102:65. Etthundraåttatusenetthundratvå kronor och sextiofem öre. Så mycket såldes en Kingbok för på eBay nyligen. Det handlar givetvis om den så kallade ASBESTOS FIRESTARTER - den dyraste och mest sällsynta Kingbok som finns.

Vi har berättat om den förut, en specialbunden upplaga på 26 ex, numrerade från A-Z, med aluminiumöverdrag. Ja, det låter knasigt men det är sant. Boken som såldes hade "nummer" Z och var i helt perfekt skick. Auktionen finns kvar ett tag till så ni kan gå in och titta på bilden av denna dyrgrip:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3503999236&category=13542


DVD-tips

Inskickat av Cesa:

Jag vet inte om det här gäller hela landet eller bara lokalt, men på Rocks Records i Örebro (Krämaren) kan man införskaffa NYCKELN TILL FRIHET på DVD (Collector's Edition) för blott 69:50.

- Bra pris, även om bonusmaterialet är rena skämtet. Tack för tipsen, Cesa! [Anders]


Recension av NIGHT SURF

Då var det återigen dags att ta en titt på en Dollar Baby. Denna gång är det Kings novell "Night Surf" som filmats. "Night Surf" är ju en sorts prolog till THE STAND och handlar alltså om ett gäng ungdomar som flyr undan storstaden när pesten bryter ut. De flyt till en avlägsen stuga där de hoppas att de ska kunna vänta ut faran…

Väl där märker de att en av dem redan har smittats och rena lynchstämningen bryter ut. Några i gänget vill ha ihjäl den man misstänker vara smittad och andra tycker att man inte ska ha det… det kan ju vara en vanlig förkylning han råkat ut för…

Behöver jag säga att det hela resulterar i kaos?

Vad tycker jag då om NIGHT SURF? Jo, det är en helt OK Dollar Baby. Nu ska ni komma ihåg att en Dollar Baby är gjort med liten budget, (ofta) av en ovan filmmakare och är därför inte är i samma liga som en "normal" film.

Skådisarna är inte så erfarna och definitivt inte några proffs vilket lyser igenom i vissa scener. Det får man dock köpa när det gäller Dollar Babies. Det viktigaste är att filmen fångar Kingkänslan och att filmaren försöker göra en bra film. Här tycker jag att Peter Sullivan faktiskt lyckas med just det!

Jag tycker att filmen är ett bra försök att fånga Kingkänslan i novellen "Night Surf"! Manuset innehåller inte allt för många klyschor och storyn berättas på ett sansat och bra sätt. Helt klart en lyckad Dollar Baby!

Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga. Det fattas lite till en 4:a men inte mycket… [Lilja]

Precis som Lilja säger är Kingkänslan påtaglig i NIGHT SURF. På något sätt känns det som de här "amatörerna" eller "nybörjarna" som filmar dessa Dollar Babies är mycket duktigare på att fånga den än de etablerade regissörerna och manusförfattarna. De senaste Dollar Babies-filmerna som vi har kunnat se har alla varit duktiga på detta (även om RAINY SEASON i mitt tycke floppade på annat sätt).

Skådespelarna är inte helt perfekta i denna film. Vissa repliker levereras helt utan känsla, men i överlag är det ett gott samspel mellan aktörerna. Hur begränsad budget Peter Sullivan haft vet jag inte, men det märks inte vare sig på kvalitén på filmen, upplägget eller klippningen. Mycket snyggt gjort!

Drömscenariot för den här filmen skulle vara att få hänga med som bonusmaterial på en eventuellt kommande specialutgåva av THE STAND på DVD. Den skulle passa perfekt där. Sullivan har redan gjort en liten koppling när Larry Underwoods låt "Baby, can you dig you man?" nämns på bilradion…

Snyggt gjord, men lite seg film, som ändå letar sig upp till 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

FOTNOT: På grund av hög belastning har de varit tvungna att stänga nedladdningen av filmen tillfälligt, men förhoppningsvis går den att ladda ned snart igen. Håll koll på hemsidan:
http://www.upstartfilmcollective.com/night-surf/media.html


Frågor och svar

Fråga från Mikael

1. Jag vill bara fråga vart ni hittade informationen om tävlingen. Jag har några vänner i USA som jag pratat med och jag har nu tittat runt lite gran. Vad jag kan komma fram till så var många besvikna för att de visade filmen i två delar, även fast den var skriven och menad att visas i tre delar.
På http://www.artistdirect.com/store/movies/title/0,,1830948,00.html bland andra, så står det även där citat: "Originally titled Stephen King's 'It', this two-part TV movie first aired on November 18 and 20, 1990."

- Visst, IT visades gjordes och visades i två delar, men tävlingen gällde THE SHINING (även om man kunde vinna IT!) och den gjordes och visades i tre delar. [Anders]

Fråga från Jenny

2. Hej! Jag söker en låt som spelas i början av filmen PESTENS TID (strax efter olyckan har skett på fabriken och de visar alla döda i fabriken). Vet ni möjligtvis vad låten eller artisten/gruppen heter? Skulle bli mycket tacksam för svar.

- Ja då, det är "Don't Fear The Reaper" med gamla rockgänget Blue Öyster Cult du söker efter.[Anders]


Efterord

Nästa gång kommer vi att beta av THE EYES OF THE DRAGON i vår genomgång av Stephen Kings böcker. Givetvis vill vi att ni är med och sätter betyg på boken. Skicka in ett betyg mellan 1 och 5 och motivera gärna eller skriv ett minne av boken.

Till dess får ni ha det så bra!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt