UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #164 – 030331

Förord

Hej och välkomna till detta utskick där vi går igenom Kings sagobok THE EYES OF THE DRAGON, ett bra exempel på att King är en författare som behärskar många olika stilar och inte är blyg för att experimentera lite. Vi har inget mer att säga just nu så det är väl lika bra att dra igång på en gång!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 895


Nyheter

* DREAMCATCHER har haft premiär i USA och fått ganska ljumna recensioner. Vi kommer inte att recensera filmen förrän den har premiär i Sverige men kan väl redan nu avslöja att vi är lite mer positiva än större delen av pressen.

Här är några bilder från premiären:
http://entertainment.msn.com/photos/gallery.aspx?photo=114905&gallery=1119#photos

Och här finns länkar till många recensioner:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/dreammov.html

* I samband med premiären av DREAMCATCHER har King intervjuats i olika tidningar. Han ger små indikationer på att han inte tänker lägga ned skrivandet, men den vanliga rytmen med 1-2 nya böcker per år får vi nog vänja oss av med.
http://www.suntimes.com/output/entertainment/sho-sunday-king16.html
http://www.sunspot.net/features/cl-et-levine28mar28,0,369006.story?coll=bal-features-headlines

* Michael Whelan (illustratören som gjorde THE GUNSLINGER och nu får avsluta hela THE DARK TOWER-serien) har också intervjuats och han nämner glädjen i att göra omslag till ännu en King-bok:

”Det är så roligt. När jag läser en Stephen King-bok så ser jag alltid en film i mitt huvud. Jag är den som får göra den till en visuell verklighet.”

* King har tillsammans med 146 andra författare undertecknat ett brev där de säger att de inte tycker att USA ska sälla sig till de onda i världen. Kul engagemang, men lite väl sent kanske…

* Frank Darabont har även han intervjuats och han säger att han hoppas hinna skriva manuset till THE MIST innan årets slut.


Genomgång av Stephen Kings böcker – del 20: THE EYES OF THE DRAGON

”You did one thing wrong, Pete, and I never want to see you do it again. /…/ You didn’t use your napkin.” – Queen Sasha

* Klassisk bakgrundshistoria

Bakgrundshistorien till THE EYES OF THE DRAGON är nästan lika klassisk som den om när Tabitha fiskade upp den bortslängda inledningen till CARRIE och övertalade sin man att skriva klart det han hade påbörjat. Denna gång var det en annan familjemedlem som fick King att skriva en bok. King berättar själv på omslaget till Vikings inbundna utgåva av boken:

”Trots att jag hade skrivit 13 romaner lagom till min dotter Naomi fyllt lika många år, så hade hon inte läst en enda av dem. Hon förklarade för mig att hon älskade mig, men hade väldigt lite känslor för mina vampyrer, spöken och läskigt krälande saker. Jag satte mig ned en kväll i vårt hus i västra Maine och började skriva den här berättelsen. När den var klar tog Naomi emot manuset med tydligt visat ointresse. Det ändrades dock till stor koncentration så fort storyn kidnappade henne. Det var skönt när hon kom och kramade om mig och sa att det enda felet var att hon inte ville att den skulle sluta. Det, mina vänner, är en författares favoritlåt.”

* Exklusiv utgåva

King påbörjade boken i slutskedet av samarbetet med Peter Straub, så man kan anta att viss inspiration till att skriva i fantasygenren kom från THE TALISMAN. King dedikerade boken till Naomi och Ben Straub, Peter Straubs son.

När boken var färdig var det bara ett problem, nämligen att Kings släppschema var fullbokat fram till 1988. King beslöt då att ge ut den själv genom sitt förlag Philtrum Press. King var en aning irriterad på att många av de exklusiva och begränsade utgåvorna oftast bara var en signerad vanlig bok. Något sådant ville han inte göra med THE EYES OF THE DRAGON.

Kings nära vän Michael Alpert, som tidigare gjort de två THE PLANT-häftena som King skickat ut som julgåva till sina närmaste vänner 1982-83, anlitades för att designa boken. Originaltiteln på boken var THE NAPKINS (av förklarliga skäl) och Alpert tog vara på detta genom att beställa hem specialgjort papper från Frankrike, papper som hade en struktur liknande handgjort linne.

Boken gjordes i ett ganska stort format, 20x33 cm och bands in snyggt och placerades i ett fint slipcase. Boken illustrerades av Kenny Ray Linkous som fick jobbet på ett ganska lustigt sätt. Linkous hade besökt Alpert i hans rambutik för att få en fantasyteckning inramad. Linkous hade tänkt ge denna till King för att eventuellt kunna få illustrera något i framtiden. Det gick lite snabbare än så!

1250 exemplar trycktes av boken, 1000 numrerades med svart bläck och signerades, 250 numrerades med rött bläck och signerades. Dessa skickade King ut till sina vänner på julhälsningslistan. Ingen dum julhälsning! Resterande exemplar såldes för 120 dollar styck där köparna lottades fram.

* Sagokungen

1987 kom THE EYES OF THE DRAGON ut till allmänheten via Viking. En redaktör bad King om några mindre ändringar i texten, vilket enligt rykten ska vara att etablera vänskapen mellan Peter och Ben ytterligare genom att introducera honom tidigare i boken. Även illustrationerna ändrades helt och hållet, och istället för Kenny Ray Linkous illustrationer fick vi illustrationer av David Palladini, vars bilder ska vara sämre än originalet. Varför illustrationerna byttes ut är inte känt, men Kingexperten Bev Vincent drar sig till minnes att det hade att göra med att en av Linkous bilder avslöjade för mycket av vad som skulle hända.

Sagan THE EYES OF THE DRAGON börjar givetvis med ”Det var en gång” och berättar sedan historien om kungariket Delain där Kung Roland härskar, med onda och luriga trollkarlen Flagg (ja, visst är det samma Flagg som i THE STAND) vid sin sida. Roland gifter sig med den omtyckta Sasha som oroar Flagg. De får först sonen Peter, men vid födseln av andra sonen Thomas dör Sasha. Flagg ser Peter växa upp till att bli en kopia av sin mor, medan Thomas står i skuggan, oälskad och osäker. Flagg inser att han inte kommer att ha någon makt om Peter blir Kung och ser sin enda lösning i att ha kål på Kung Roland, få bort Peter och manipulera Thomas bäst han kan.

Peter döms skyldig till konungamord och fängslas längst upp i det smala tornet ”The Needle”. Han lägger ihop ett och ett och kommer på vem som satt dit honom och börjar planerar sin flykt för att hämnas på Flagg, och han tar till oväntade redskap för att kunna fly.

THE EYES OF THE DRAGON är en av de där böckerna som Kings läsare skrikit efter en uppföljare till, men King har förklarat att man ska se den som en del i THE DARK TOWER-världen. I efterordet till WIZARD AND GLASS säger han till och med att vi kommer att stöta på de ”vandrande pojkarna” (syftande på Thomas och Dennis) från THE EYES OF THE THE DRAGON i de kommande THE DARK TOWER-böckerna. Så vi har alltså inte sett det sista av dem än.

* Filmatisering?

För några år sedan kom nyheten att en animerad filmversion av THE EYES OF THE DRAGON var under produktion. Budgeten var 45 miljoner dollar och skulle göras både i USA och Europa (karaktärerna i USA och bakgrunderna i Europa). Enligt rykten skulle filmen vara klar i slutet av 2001, men än i dag har vi inte sett något eller ens läst något mer om denna film. Söker man efter produktionsbolaget WAMC Entertainment på nätet får man upp de rapporter om nyheten som kom för några år sedan. Inget mer. King har fortfarande kvar filmen som ”under produktion” på sin hemsida och Kings sekreterare hälsar att de inte vet något om statusen för filmen.

Låter det som om hela projektet runnit ut i sanden? Vi tror det.

* Utgivning

1984 kom THE EYES OF THE DRAGON i USA genom Philtrum Press
1987 kom THE EYES OF THE DRAGON i USA genom Viking
1988 kom THE EYES OF THE DRAGON på svenska (DRAKENS ÖGON)
1989 kom THE EYES OF THE DRAGON på danska (DRAGENS ØJNE)
1993 kom THE EYES OF THE DRAGON på finska (LOHIKÄÄMEEN SILMÄT)

THE EYES OF THE DRAGON finns inte översatt på norska.

* Personliga reflektioner

Jag minns när jag först hörde talas om THE EYES OF THE DRAGON. Det måste ha vart 1987 när Vikings upplaga kom. Aftonbladets Jan-Olov Andersson skrev en kort artikel om boken med rubriken ”Se upp Astrid Lindgren – nu kommer Stephen King”. Lite smått orolig blev jag av bara rubriken, men lugnade ner mig när Jan-Olov skrev ”Men bara efter några sidor var jag fast i historien.”.

Året därpå kom boken på svenska under det fantastiska svenska King-året 1988 (då släpptes fem nya King-böcker!) och jag läste sagan, och blev lite fundersam för jag tyckte inte alls att den var så sagoaktig eller barnanpassad. Nu när jag läser om boken för andra eller tredje gången, första gången på engelska, tycker jag att sagokänslan är tydligare.

Och THE EYES OF THE DRAGON är väl… spännande och bra, fast ändå känner jag så här några veckor senare att jag ändå inte minns så speciellt mycket av vad som var bra i den. Jag fantiserar om en lite mer ”vuxen” variant av historien med tydligare kopplingar till THE DARK TOWER-världen.

Dock: med tanke på den våg av fantasy för yngre läsare som blommat upp i med det fantastiska genombrott Harry Potter-böckerna skapat så skulle nog THE EYES OF THE DRAGON stå sig rätt bra i dagens utbud. Med lite smart marknadsföring och en mindre hype skulle King kunna hitta miljontals nya läsare över hela världen…

Betyget får bli en trea till slut. [Anders]

Jag läste också THE EYES OF THE DRAGON när den kom på svenska 1988 och jag minns att jag gillade den skarpt. Nu har jag dock inte haft tillfälle att läsa om den men endera dagen...

Jag minns att jag tyckte att det var mer ”saga” än Kings tidigare böcker men jag tycket inte att det var någon barnbok i den bemärkelsen. Personligen tror jag att King skulle ha svårt att skriva en ”riktig” barnbok. Han har alldeles för mörk humor.

Det ska bli mycket intressant att se hur och om King väver in THE EYES OF THE DRAGON i THE DARK TOWER-serien. Jag hoppas och tror det med tanke på att Flagg dyker upp i båda böckerna och om jag inte minns fel har King även diskuterat saken… Vi får vänta och se.

Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg och kommentarer

Som vanligt har Följeslagarnas medlemmar bjudits in att sätta ett eget betyg på boken, och 44 betyg blev det sammanlagt fördelade på fyra 2:or, femton 3:or, sexton 4:or och nio 5:or vilket ger medelbetyget 3,6.

Här är några av de kommentarer som kom till boken:

"En härlig grundhistoria med inspärrade prinsar, gift och - förstås - Flagg. De små detaljerna som tygservetterna, dockhuset som är så livsviktiga ger den touch som man är van vid som King-läsare. Det och det faktum att det är barnen som är hjältarna."

"THE EYES OF THE DRAGON är en lite udda bok om man jämför med det som King normalt skriver om. Därmed inte sagt att den är dålig. Första gången jag försökte läsa den så gav jag upp väldigt tidigt. Jag var ungefär 14 då, vet inte om det är en lite "svårare" bok kanske. Man kanske inte ska vara för ung för att läsa den."

"Hittade boken på antikvariat för ett par år sedan, mycket välbehållet ex - med fina illustrationer av David Palladini. Men tyvärr kunde jag inte fängslas av innehållet, som av de övriga böcker jag läst av King - tyckte den var lite seg att ta sig igenom..."

"En av dom sämsta King-böckerna. Är som en saga för småbarn."

"En mycket bra och lite annorlunda King-bok. Lagom spännande hela tiden."

"DRAKENS ÖGON är en bra bok, speciellt eftersom den har lite kopplingar till THE DARK TOWER. En av Kings mest annorlunda i stilen tycker jag nog. Det är ju en ren fantasyberättelse. Den känns dock lite tunn (inte nödvändigtvis bokstavligt) och väger inte lika tungt som andra böcker."

"Kanske inte Kings bästa bok, men av någon anledning gillar jag verkligen sagobok-stilen den är skriven i. En mysig och ryslig (ja, typ...) bok för både yngre och äldre läsare."

"Detta är den bok jag rekommenderar åt unga läsare som jag gärna vill öppna litteraturens dörrar åt. Genom denna kanske de märker att böcker inte bara är för att rätta till bordsben med. Vem vet, kanske dom plockar upp en ny King-bok? Denna bok är den perfekta inkörningsporten till Kings värld. Jag tänker inte ens börja med THE DARK TOWER-länkarna, eller initialerna RF eller om vi kommer att möta Thomas i framtida King-böcker.Jag tänker bara säga att det ges för lite fullpoängare."

"Jag läste DRAKENS ÖGON under en sportlovsvecka 1989 och det var en upplevelse. Jag hade inte läst så mycket fantasy då men DRAKENS ÖGON fick mig intresserad. Den var så skönt o-Kingskt men samtidigt allt som jag tyckte om i Kings böcker. Jag tycker det är hans starkaste saga."

"THE EYES OF THE DRAGON är en bra bok, inte mycket mer eller mindre. Det är långt ifrån de King-böcker som fått mig att sträckläsa hela boken, fast jag blev aldrig utråkad när jag läste den."

"En av de första King-böckerna jag läste, men också en av de första böcker jag verkligen sträckläste. Mer fantasy än skräck!"

"Detta var den första boken av King jag läste. Eller rättare sagt: Min pappa läste högt ur den på kvällarna. En spännande saga, ganska annorunda mot Kings andra verk."

"Jag högläste boken för mina barn. Eftersom King skrev boken med tanke på att hans egna dotter skulle våga läsa den. Så förstod jag att det var rätt beslut."

"Detta var en av de första King-böckerna jag läste som tonåring och den står sig även idag, även om jag tycker den är lite annorlunda än andra King-verk."

"Har precis läst ut denna underbara bok, och jag tycker absolut att det är en av de bästa av King jag läst. Att den berättas i sagoform gör den helt annorlunda från de andra och det är kul med lite variation. Tycker också att det är tufft att trollkarlen heter Flagg! Är det samma Flagg som i PESTENS TID måntro? Läskigt..."

"Jag tycker att King lyckas bra med sagomotivet. Det är en relativt enkel historia, men King fångar som vanligt läsaren, boken igenom."

"En klassisk saga om hur tungt samvetet kan vara när man inte gjort rätt för sig och hur det goda till slut segrar."


Efterord

Nästa gång kommer äntligen recensionen av DVD-utgåvan av STEPHEN KINGS DET. Då visar kalendern den 14/4. Redan sex dagar senare – den 20/4 – kommer nästa utskick för då fyller Följeslagarna 5 år! Traditionen trogen kommer vi då redovisa den årliga omröstningen över de bästa böckerna, filmerna, novellerna och så vidare. Ett separat utskick om detta kommer inom kort! Ha det så bra tills nästa gång!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025