UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #165 – 030414

Förord

Hej hej, nu är det dags för ett nytt utskick från Följeslagarna igen. Som vanligt håller vi inte vad vi lovat! Vi skulle ju skriva om DET DVD:n idag men eftersom filmen DRÖMFÅNGARE har premiär på onsdag så slår vi till och recenserar den innan kvällstidningarna säger sitt! Vi lovar dock att recensera DET DVD:n så snart vi kan.

Men inte i nästa utskick (som faktiskt kommer redan på söndag) för då är det 5 årsjubileum, men efter det, i utskick #167 som kommer den sista april, på den oväntade veckodagen onsdag, så är det dags för DET. Det lovar vi!

Till sist kan vi glädja oss över att vi i och med detta utskick har över 900 medlemmar… Jakten mot 1000-strecket går vidare!

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 907


Nyheter

* THE DARK TOWER V: WOLVES OF THE CALLA. Det blir allt mer fokus på denna efterlängtade femte del och till att börja med har de första bilderna på boken dykt upp på nätet:
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt5_book.jpg
http://w1.192.telia.com/~u19212081/dt5_audio.jpg

Den första länken leder till en bild av boken tagen ur en katalog, därav kvalitén och färgen. Den andra föreställer ljudboken och där ser ni vilka färger som gäller. Det är nu känt att boken är 736 sidor lång och ljudboken kommer på 18 kassetter eller 24 CD:s.

De som inte har köpt ”McSweeney's Mammoth Treasury of Thrilling Tales” med novellen/utdraget ”The Tale of Gray Dick” kan nu läsa ett utdrag (ur utdraget!) här:
http://www.mcsweeneys.net/quarterly/tenteasers/sking.html

* THE DEAD ZONE (tv-serien). Den 17 juni kommer första säsongen i en DVD-box om fyra skivor. Tvärtemot vad som sagts tidigare så kommer de två första avsnitten, som redan nu finns att köpa separat, att vara med i boxen. Lite bonusmaterial blir det också. Observera att detta är Region 1. I dagsläget vet vi varken om boxen kommer som Region 2 eller om serien kommer att visas över huvud taget på svensk eller nordisk tv.

* Dollar babies duggar tätt nu för tiden. Nu har det blivit känt att ”The Man Who Loved Flowers” också ska bli en dollar baby. Men den kommer först om några år. “I figured if I’m going to start off with a narrative film, it might as well be a Stephen King film” säger regissören Justin Zimmerman i en kommentar.

* Någon annan som sagt saker är Joe Harris som ska göra den åttonde (!) CHILDREN OF THE CORN-filmen. Så här säger han: "I'm going to make a dedicated, valiant attempt [to save the series]. Rest assured, the spirit of the first film and the original King story will be there. I want to make scary movies. The kind we don't see anymore." Jojo, lycka till!

* Avslutningsvis kan vi berätta att Stephen King fått ett fint pris. Varje år delar HWA (Horror Writer’s Association) ut “The Bram Stoker Awards for Superior Achievement”, döpt efter “Dracula”-författaren Bram Stoker. Bland dessa utmärkelser är givetvis ”The Bram Stoker Award for Lifetime Achievement” det allra prestigefylldaste av dem alla, som förstås inte delas ut på grund av ett lyckat verk utan en hel karriär av lyckade verk.

Priset delas endast ut till författare som är minst 60 år gamla eller som har blivit publicerade i minst 35 år och i år kommer priset att delas ut till Stephen King och författaren Jerry Williamson. Priset delas ut i New York 6-8/6 och förhoppningsvis kommer King att medverka vid ceremonin.


Recension av DRÖMFÅNGARE

Jag väljer att citera mig själv ur recensionen av boken DREAMCATCHER i Följeslagarna #112 (skickades ut 2/4 2001):

”Hur filmskaparna ska lyckas göra en vettig film av DREAMCATCHER har jag svårt att förstå. Historien är oerhört komplicerat berättad - en händelse kan utspela sig i olika tider, på olika platser på en och samma sida. Inte alls så mystiskt som det kan verka, när man läser det, men på film kan det bli förvirrande. Dessutom är en person inlåst i sitt eget huvud, symboliserat av ett kontor och ett lager… Okej, jag vet att det där lät riktigt förvirrat, men det är ganska glasklart i boken. Hur som helst tror jag att en eventuell film kan bli ganska så meningslös och slarva bort en bra story.”

Nu är filmen här och hur har filmskaparna lyckats? Jo, mot all förmodan helt okej. Första halvan av filmen är till och med mycket bra. Bokens introduktion av de fyra huvudpersonerna följs fint och troget. Snart hamnar vi i vinterstugan ”Hålet i väggen” och manusförfattaren löser på ett smart sätt förklaringen av Jonseys mentala minneslager, som för övrigt gör sig riktigt fint på film.

Så sakteliga vävs det riktigt övernaturliga in och Jonsey och Beaver stöter på McCartney som verkar ha ont i magen... Mycket roligt och plågsamt att se på och sen exploderar det – bokstavligen – i en mindre orgie av blod och monster…

Så långt allting väl. En tid innan filmen kom läste jag en rejäl sågning av filmen från en som sett en testvisning. Jag tror inte personen i fråga hade läst boken, och har man inte det (eller inte är ett allmänt fan av Stephen King och/eller sliskig skräck) kan det vara en smula svårt att acceptera det som händer under filmens andra hälft. Mr Gray gör entré i en rad olika skepnader (den första är faktiskt riktigt usel) och bokens utdragna biljakt har förenklats avsevärt, vilket jag i och för sig inte har några större invändningar emot förutom att det känns som det går en smula för fort framåt.

Kvar har vi då slutet som tyvärr blir en rejäl besvikelse för de som läst boken. Jag vet inte vad det är, men kan det vara så att King skriver för ”svåra” slut eftersom de alltid blir omgjorda till något sämre på film? I boken DREAMCATCHERs fall så sker mycket av själva upplösningen på ett mentalt plan, men något sådant gör sig inget vidare på film. Istället har man valt ett mer actionbetonat slut där vissa väsentliga delar av grundhistorien har skrivits om till det betydligt sämre. Ja, ni kommer själv att förstå vad jag menar, och knappt tro era ögon. Att King i intervjuer talar så väl om filmen (”det är min bok från pärm till pärm”) förstår jag inte. Han måste ha fingrarna i kors bakom ryggen för det är en riktig slakt av slutet…

Men trots det tycker jag ändå att DRÖMFÅNGARE är en godkänd film. Första hälften gillar jag riktigt mycket. Samspelet mellan de fyra är mycket bra. Gamla skateboardproffset Jason Lee (Beaver) har alltid varit en personlig favorit, men det är ju Damian Lewis som får dra det stora lasset som Jonsey. Morgan Freeman levererar några hårda repliker men känns ändå helt fel för rollen. Han är filmens stora affischnamn men ger inget bestående minne.

Specialeffekterna får väl betyget knappt godkänt. De fungerar men kunde varit bättre. Lite smått misslyckat är ”skitvässlan” som med sin mun på fel ledd ärligt talat ser ut som ett kvinnligt könsorgan med tänder… Mer komiskt än läskigt med andra ord!

Mitt slutbetyg blir 3 Följeslagare av 5 möjliga. Godkänd som sagt, men tyvärr inte mer. [Anders]


Frågor & svar

Fråga från Simon

1. Hej! I boken ”McSweeney's Mammoth Treasury of Thrilling Tales” står det att det snart ska komma en andra bok. Typ en uppföljare. Vet ni något om den? Ska King ha med en berättelse i den också? Kommer ni säga till när den finns att köpa och kan det bli ett sånt där erbjudande igen?

- Detta är det första jag hör om detta så jag vet inte vad det är för bok du menar. Jag ska dock kolla upp detta och återkomma. Är det så att King kommer att medverka i den kommer vi troligen att fixa ett bra pris. [Lilja]

Fråga från Anne-Lie

2. Jag har ett vagt (eventuellt felaktigt) minne av att det i någon Kingbok finns en "figur" som inleder sina meningar med "Varg...". Kan ni hjälpa mig med om det finns någon sådan "figur" och i så fall i vilken bok/novell?

- Figuren heter just Varg och är en av huvudpersonerna i THE TALISMAN (TALISMANEN). Något felaktigt minne var det alltså inte. [Anders]

Fråga från Christer

3. Hejsan! Jag har lyssnat på Eminems låt ”Lose yourself” och i den har jag hört honom sjunga: ”...I can not grow old here in Salems lot...”. Vet ni om det har något samband med Stephen King eller om jag bara har hört fel?

- Låten är ju från Eminems film ”8 mile” och det han menar med raden är att han måste gå vidare, bli något och så vidare. Att Eminem drog till med en King-referens för att få fram detta var bara kul. [Anders]

Fråga från Lotta

4. Hejsan! Jag letar efter romanen/novellen som filmen SOMETIMES THEY COME BACK bygger på. Jag vet inte vad boken heter på varken svenska eller engelska. Jag har sökt på SOMETIMES THEY COME BACK, men då kommer endast filmen upp. Jag tittade ofta på filmen när jag var yngre, men har aldrig läst boken så det skulle vara kul om ni kunde hjälpa mig med detta.

- Filmen är baserad på novellen med samma namn som återfinns i samlingen NIGHT SHIFT. På svenska heter novellen ”Ibland kommer de tillbaka” och finns i DÖDSBÄDDEN. [Anders]

Fråga från Owe

5. Vad heter Kings favoritwhisky?

- King är en nykter alkoholist så vi tror inte att han har någon favoritwhisky. Är det någon som noterat att han nämnt något märke extra ofta i sina böcker? [Anders]


Omröstningen

Ni glömmer väl inte att rösta fram de bästa böckerna, filmerna, novellerna och allt det där på hemsidan? Ni har bara några få dagar till på er innan vi räknar samman allt. Skynda er!


Efterord

Som vi sa redan in förordet så kommer nästa utskick redan på söndag (20/4) eftersom det är 5 årsjubileum då. Då blir det resultatet i omröstningen och lite annat kul (plus att det händer något mer den dagen… vänta och se!) och sen blir det alltså ytterligare ett utskick den 30/4 som är en onsdag, detta på grund av resor och annat, och då skriver vi om DET DVD:n. Till dess – ha det bra och skicka gärna fler frågor och annat kul!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025