UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #166 – 030420

Förord

Ta fram tårtan för nu fyller Följeslagarna fem år! Grattis till oss!

Egentligen hade vi tänk fira denna dag med en hejdundrande lansering av Följeslagarnas nya hemsida som varit på gång i över ett år nu, men tyvärr – hur konstigt det än låter – så är vi inte klara med den än. Just nu är det väldigt mycket annat som behöver göras i våra liv så vi har inte de extra timmar som krävs för att få klart hemsidan just nu. Men jubileumsåret har bara börjat, så varför bränna av allt på en gång?

Detta utskick är lite speciellt – det finns inga nyheter, inga frågor och svar utan det enda som finns är resultatet av årets omröstning och en ”liten” text om de här fem första åren med Följeslagarna. Håll till godo med det!

Tack för dess fem år - Anders & Lilja
Medlemsantal: 912


Fem år med Följeslagarna

Hur summerar man fem år av ens liv? Ja, det är inte det lättaste men på något ska det gå. Idag är det exakt på dagen fem år sedan det första utskicket från Följeslagarna skickades ut. Då hade vi 15 medlemmar, det var nämligen ett personligt krav vi hade för att börja skicka ut våra utskick.

Det hela började med att Lilja och jag lärde känna varandra via inlägg i den amerikanska Stephen King-mailinglistan SKEMERs. När vi insåg att vi till och med bodde i samma stad (Örebro) och delade ett stort intresse (Stephen King) så var det oundvikligt att vi skulle bli goda vänner. Lilja hade då sin namnlösa hemsida om King med en del information och lite nyheter (som jag senare döpte till ”Lilja’s Library” och som numera är en av de absolut främsta nyhetssajterna gällande King i hela världen) och jag lanserade efter ett tag min hemsida ”The Stephen King Cover Gallery” (numera ”Secret Windows”), mycket tack vare Liljas generositet när han släpade över kassar med böcker ur hans samling som jag kunde skanna in.

Någonstans där – kanske under de konversationer vi hade medan skannern jobbade för fullt – föddes tanken om ett svenskt (numera skandinaviskt/nordiskt) forum för Kingfans. SKEMERs var bra, men de dagliga utskicken spårade ur i personliga konversationer utanför Kingvärlden. Vi ville ha något som var mer koncentrerat och kanske till och med seriösare.

Idéerna formades genom otaliga emails fram och tillbaka tills vi började ha ett koncept klart. Varje utskick skulle ha nyheter och en artikel, vi skulle ha en avdelning för frågor och svar och på sikt skulle vi lansera en köp-byt-sälj-avdelning. Alla avdelningar (förutom frågor och svar) fick namn relaterade till King: ”Nyheter från Territorierna”, ”Oumbärliga ting” (artikelavdelningen) och ”Butiken”. Av dessa är det bara ”Butiken” som överlevt (som dessutom fick flytta ut ur utskicken till hemsidan efter ett tag) – vi är äldre nu…!

Till slut var det bara namnet som var kvar att komma på. Jag minns inte idag om vi hade andra förslag men alla bitar föll på plats när ”Följeslagarna”, direkt taget från DET SVARTA TORNET 2: FÖLJESLAGARNA, kom upp som förslag. Följeslagare, som följer allt som har med King att göra. Det var perfekt.

Hur skulle vi då få medlemmar till Följeslagarna? Vi började med att avslöja våra planer i SKEMERs – det fanns ju andra svenskar med där. Det gav några namn. Vi passade också på att maila ut till de svenskar som hade mailat till oss på grund av våra hemsidor. Det gav ytterligare några namn. Till slut sökte vi på nätet efter svenskar som hade hemsidor om King. Även det gav ytterligare några namn och tillslut närmade vi oss vår magiska gräns 15 medlemmar.

Idag – fem år senare – har vi 912 medlemmar och är mycket stolta över det. Följeslagarna har spridit sig som smittan i THE STAND (!) och vi ökar ständigt stadigt med varje utskick. Från början var vi oerhört entusiastiska och gjorde ett utskick i veckan. Det fanns mycket att skriva om då, vi låg flera utskick före i planeringen och slet hårt många timmar per dag med Följeslagarna. Vi var båda studenter eller arbetslösa och hade gott om tid till Följeslagarna.

Men i längden blev det ohållbart. Ämnena började ta slut och vi såg oss tvingade att gå ned på halvfart för att orka med det hela överhuvudtaget. Resultatet blev då betydligt matigare utskick. Om vi uppskattar att varje utskick består av ett snitt på fem A4-sidor så betyder det att vi med våra 166 utskick skrivit över 800 sidor om Stephen King. Det är ganska mycket det!

I dag jobbar vi fortfarande dagligen med Följeslagarna – det är oundvikligt nu – men varje utskick kräver betydligt mer av oss. Vi har dagliga jobb, andra intressen, familjer och så vidare, vi har svårare att planera i förväg och ha innestående artiklar skrivna. Men det funkar fortfarande. I alla fall ett tag till…

Avslutningsvis ska jag dra några höjdpunkter och några riktigt mörka tillfällen ur Följeslagarnas femåriga historia. Vi börjar väl med det dåliga.

Under alla år har jag varit den som skickat ut alla utskick. Jag har haft alla adresser i min dator/adressbok. Måndagen den 26:e april 1999, precis när Följeslagarnas 47:e utskick skulle skickas ut (det första år 2), låser sig min dator och vägrar starta om sig. Precis som människor behöver sova så tänkte jag att datorn behöver säkert också vila och jag lät det hela vara.

Morgonen därpå vägrar datorn fortfarande att starta. Mycket märkligt. Snabbt förändras mysteriet till en smärre chock när jag slår upp morgontidningen och läser ingressen ”Startade inte datorn i morse? Då har du drabbats av CIH-viruset”. Med en stor klump i halsen läser jag om detta virus som skulle aktiveras den 26:e april.

Resultatet blev att jag fick byta ut moderkortet och att jag blev av med en hel hårddisks innehåll (alla program, alla mail, väldigt många viktiga texter och så vidare). Som tur var hade jag en hyfsat färsk utskrift av adresserna till Följeslagarnas då runt 100 medlemmar och kunde med mycket möda skriva in alla dessa adresser på den lokala KomVux-skolans supersega dator.

Vi missade en vecka, men gjorde istället dubbelnumret 47-48 som på sätt och vis blev starten till att gå ned på halvfart och göra tjockare utskick.

Den andra dåliga händelsen skedde en dryg månad senare. Jag hade en vecka ledigt mellan en avslutad ALU-tjänst och en stundande datautbildning och passade på att tapetsera hemma. Allting var nedpackat och när jag söndagen den 20 juni 1999 slår på datorn möts jag av den ruggiga nyheten att Stephen King dagen innan blivit påkörd och rejält skadad. Det dumma var att jag – med min nedpackade dator – missat detta helt och hållet och med det kunde vi inte sprida alla nyheter vidare till Följeslagarnas medlemmar. Lite senare kunde vi i alla fall presentera en ganska ordentligt nyhetsbevakning av händelsen.

Det var det dåliga – nu till det bra!

Jag måste säga att första gången jag kände att det började hända något med Följeslagarna var när vi fick ett mail från översättaren John-Henri Holmberg. Det lustiga var att jag hade skrivit till Bra Böcker för att få tag på någon slags adress till John-Henri för en intervju, medan Lilja hade skrivit till bokförlaget Replik som skulle ge ut boken NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. Lustigt nog svarade John-Henri på Liljas brev till min mailadress!

Vi fick vår intervju (utskick #20, 19/10 1998) och vi fick samtidigt en ovärderlig expert att ställa frågor till när det behövdes. Så ett stort tack till dig John-Henri för ditt stöd och din hjälp under dessa fem år!

Intervjuerna är något jag är mycket stolt över. Vi har haft möjligheten att göra en hel del intressanta intervjuer under åren, nu på senare år tack vare att Lilja etablerat många bra kontakter genom sin hemsida. Bland höjdpunkterna finns intervjuerna med Doug Hutchison (Percy Wetmore i THE GREEN MILE), Peter Straub och Marsha DeFilippo (Stephen Kings sekreterare). Vi hoppas på många bra intervjuer i framtiden.

Mest stolt – textmässigt – är jag över vår Genomgång av Stephen Kings böcker, en idé som kläcktes av den trogna Följeslagaren Carl-Johan ”Cesa” Andersson för runt fyra år sedan. Den första genomgången skickades ut den 26/7 1999 och vi kommer att fortsätta med dessa så länge det finns böcker att skriva om. Så tack för idén, Cesa!

Efter fem år som det enda svenska/skandinaviska/nordiska forumet för Stephen King-fans har vi fått lite uppmärksamhet i tidningar och i större sammanhang. Alldeles för lite om vi får gnälla lite (!), men det är glädjande ändå. Vill ni hjälpa oss så får ni mer än gärna marknadsföra oss i så många sammanhang som det bara går!

Till sist – ett stort tack till ni som blivit medlemmar i Följeslagarna – det är för er vi jobbar med detta. Ett gigantiskt stort tack går förstås till de 15 som varit med sen utskick #1. Jag vet inte hur många av er som är kvar än i dag, men ni borde i alla fall veta vilka ni är. Tack!

[Anders Jakobson, 20/4 2003]


Omröstning 2003

Då var det dags att redovisa resultatet i årets upplaga av Följeslagarnas omröstning. Tyvärr måste vi lite bittert konstatera att deltagarantalet i år inte var det bästa. Vi vet inte om det beror på minskat intresse eller om vi var för sena med att lansera omröstningen.
Hur som helst deltog 74 stycken av 912 medlemmar, eller procentuellt sett runt 8% (att jämföra med de senaste årens 20%-iga deltagande). Kanske var detta sista gången vi hade en omröstning. Vi får se.

Generellt sett bjöd årets omröstning på få överraskningar. Nästan inga alls faktiskt. Följeslagarna verkar veta vad de tycker om och inte mycket rubbar den åsikten. I år hade vi - förutom de vanliga kategorierna bästa bok, novell och film - fyra nya kategorier: snyggast och fulast amerikanskt originalomslag, bästa novellsamling, samt bästa skådespelare. Men vi börjar som alltid med kategorin Bästa bok.

* Bästa bok av Stephen King

Ända sedan vi startade denna omröstning har två titlar alltid slagits om topplatserna, King tjockaste böcker IT och THE STAND. Första året vann IT men sen har THE STAND knipit förstaplatsen, och så även denna gång - hattrick för THE STAND alltså. I övrigt är listan i stort sett oförändrad, det är bara de tre sista platserna (av de 10 som vi redovisar) som det hänt saker på. Några titlar klättrar uppåt...

Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:

1. [1] THE STAND (87)
2. [2] IT (76)
3. [3] THE GREEN MILE (28)
4. [6] THE TALISMAN (24)
5. [4] THE LONG WALK (23)
6. [5] BAG OF BONES (20)
7. [7] PET SEMATARY (16)
8. [12] SALEM'S LOT (15)
9. [16] DREAMCATCHER (14)
10. [13] THE DARK TOWER IV: WIZARD AND GLASS (13)

Antal röstande i kategorin: 74

* Snyggast amerikanskt originalomslag till en Stephen King-bok

Denna nya (tillfälliga) kategori fick en lite oväntad vinnare, men det var en hård toppstrid där endast en poäng skilde de tre i toppen från varandra. Anledningen till de låga poängerna jämfört med den första kategorin beror på att i bok-, novell- och filmkategorin delar vi ut betyg på tre titlar (3, 2 och 1 poäng), men i denna kategori och de andra nya delas det bara ut ett betyg (1 poäng på en titel).

Topp-5-listan, som blev en topp-6-lista då det blev en delad femteplats, med poäng inom parentes:

1. STORM OF THE CENTURY (9)
2. DESPERATION (8)
2. DREAMCATCHER (8)
4. IT (6)
5. THE DARK TOWER IV: WIZARD AND GLASS (4)
5. FROM A BUICK 8 (4)

Antal röstande i kategorin: 63

* Fulast amerikanskt originalomslag till en Stephen King-bok

Lustigt nog var det fem röstande som tyckte att det var lättare att plocka ut det fulaste omslagen än det snyggaste. Här var det dock inget snack om saken vilken bok som har det tveklöst fulaste omslaget. Vi låter topp-5-listan tala för sig själv:

1. INSOMNIA (18)
2. NIGHT SHIFT (7)
3. DOLAN'S CADILLAC (6)
3. MY PRETTY PONY (6)
5. THE SHINING (4)

Antal röstande i kategorin: 68

* Bästa novell av Stephen King

Traditionen säger att detta är kategorin med minst antal röstande, och så även i år. Topplaceringarna i novellkategorin varierar väldigt lite från år till år och för tredje gången - dock inte i rad - blev det "The Mist" som tog hem segern, ganska överlägset. I övrigt ingen chockerande utveckling med undantag för "Dolan's Cadillac" som klättrar hela åtta placeringar till en tiondeplats.

Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:

1. [1] "The Mist" (50)
2. [3] "The Body" (40)
3. [2] "The Langoliers" (27)
4. [6] "Apt Pupil" (18)
5. [4] "Rita Hayworth And The Shawshank Redemption" (17)
6. [5] "Survivor Type" (16)
7. [9] "Jerusalem's Lot" (14)
7. [12] "Secret Garden, Secret Window" (14)
9. [8] "Hearts in Atlantis" (13)
10. [18] "Dolan's Cadillac" (9)

Antal röstande i kategorin: 60

* Bästa samling med noveller av Stephen King

Reglerna säger att man får rösta på Kings novellsamlingar som bästa bok, men trots det så fick vinnaren i den här kategorin inte en enda röst i bokkategorin. En lite intressant notering. I novellsamlingskategorin finns det inte så många titlar att rösta på - bara åtta stycken - så det blev jämt i toppen, men ändå en självklar segrare. Inte så konstigt kanske, då tre av bokens fyra noveller återfinns på de fem översta platserna i novellkategorin...

Topp-5-listan med poäng inom parentes:

1. DIFFERENT SEASONS (19)
2. SKELETON CREW (14)
3. HEARTS IN ATLANTIS (13)
4. FOUR PAST MIDNIGHT (8)
4. NIGHT SHIFT (8)

Antal röstande i kategorin: 69

* Bästa film baserad på verk av Stephen King

I denna kategori återfinns den mest överlägsna segraren. Med 35 poäng kniper THE GREEN MILE segern, precis som THE STAND för tredje gången i rad. I övrigt är det verkligen ingen spännande läsning. Vissa rockader, CARRIE har trillat ur och PET SEMATARY hoppat upp sex duktiga steg.

Förra årets placering inom klammerparentes, sammanlagd röstpoäng inom vanlig parentes:

1. [1] THE GREEN MILE (108)
2. [2] THE SHAWSHANK REDEMPTION (73)
3. [5] STAND BY ME (44)
4. [4] THE STAND (36)
5. [11] PET SEMATARY (24)
6. [3] THE SHINING -80 (23)
7. [9] IT (20)
8. [6] THE SHINING -97 (19)
9. [7] MISERY (13)
10. [8] STORM OF THE CENTURY (12)

Antal röstande i kategorin: 70

* Bästa skådespelare i film baseras på verk av Stephen King

Den sista av de nya kategorierna och här finns det otaliga namn att välja mellan. Ändå var det bara 21 som fick betyg. Till slut blev det en delad förstaplats mellan Jack Nicholson och Tom Hanks, två mycket duktiga skådespelare.

Topp-5-listan, som blev en topp-6-lista då det blev en delad femteplats, med poäng inom parentes:

1. Jack Nicholson - THE SHINING (13)
1. Tom Hanks - THE GREEN MILE (13)
3. Morgan Freeman - THE SHAWSHANK REDEMPTION (8)
4. Kathy Bates - MISERY (6)
5. Rob Lowe - THE STAND (4)
5. Tim Robbins - THE SHAWSHANK REDEMPTION (4)

Antal röstande i kategorin: 68

Det var årets omröstning det. Vi får väl se om det blir någon nästa år.


Efterord

På grund av resor och annat kommer nästa utskick på veckodagen onsdag. Lite oväntat, men det var det bästa vi kunde göra. Den 30/4 är det alltså dags för #167 och då kommer vi att recensera DET DVD:n (ja – denna gång blir det av!). Till dess – ha det bra och skicka gärna frågor och annat kul!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt