UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #167 – 030505

Förord

Hej! Jo, vi vet - vi utlovade att detta utskick skulle komma i onsdags, men på grund av resor, flyttar, mycket jobb, sjukdom och allt möjligt valde vi att skjuta fram det och samtidigt komma in i normal fas igen. Det är dock ingen som hört av sig och gnällt så det verkar inte ha gjort något.

I detta utskick är det äntligen dags för oss att recensera STEPHEN KINGS DET DVD:n som släpptes tidigare i år. Ett kärt återseende av en av Kings tidigaste miniserier.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 915

Nyheter

* En ny animerad skräckserie med namnet CREEPSHOW ämnad för målgruppen 12-17 år utvecklas just nu av kanadensiska YTV. Om serien utgår ifrån konceptet med korta skräckisar i den E.C. Comics-anda som King och George A. Romero arbetade fram i sina filmer är oklart men sannolikt.

* Nya SALEM’S LOT miniserien verkar bli riktigt tung skådespelarmässigt. De senaste som anslutit är bland annat Donald Sutherland (Straker) och Rutger Hauer (Barlow).

* Både DESPERATION och HJÄRTAN I ATLANTIS finns nu ute i svensk pocket. Den har visserligen varit ute ett tag redan men har ni inte läst dem tidigare så finns de nu till lågpris.

* Här nedan recenserar vi DET DVD:n men snart kan det vara dags att skriva om CHRISTINE för en "Special edition" är på gång. Vad vi vet än så länge är att regissören John Carpenter och skådespelare Keith Gordon (Arnie) kommer att kommentera filmen. Det kommer också att finnas nyinspelade intervjuer. Sen är det bara att hålla tummarna för mer godis såsom bortklippta scener etc.

* Precis när CD-ROM:en "The Complete Guide to the Works of Stephen King" ska komma ut släpper författarna en mindre bomb när de berättar att de hittat två till nu helt okända noveller av King.
Den första - "Codename: Mousetrap" - publicerades i Kings high school-tidning "The drum" 1965. En lärarinna hittade novellen 2001 när hon rensade bland papper i samband med pensioneringen. Tidningen såldes på eBay till samlaren Kenny Johnson. På något vis fick Betts Bookstore-ägaren Stuart Tinker veta om storyn och berättade den för en av "The Complete Guide..."-författarna som nu fått historien beskriven av Johnson.

Den andra - "The 43rd Dream" - publicerades också i "The drum" den 29/1 1966. En annan samlare - Bob Jackson - köpte tidningen av samma lärarinna (som lär fått ihop en ordentlig hacka på detta vis) och beskriver historien som en surrealistisk beskrivning av berättarens dröm med några mycket intressanta detaljer som går igen i Kings senare verk.

"The Complete Guide to the Works of Stephen King" släpps den 20/5 och kommer att recenseras i ett kommande utskick.

* Den nya utgåvan av THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER har fått ett nytt omslag:
http://www.liljas-library.com/images/new_dt1_newcover.jpg

* En uppföljare till THE RUNNING MAN är nu på gång. THE RUNNING MAN 2 ska ha basketstjärnan Dennis Rodman i huvudrollen. Rodman spelar en idrottsstjärna som blir falskt anklagad för att ha mördat en kollega. Som straff skickas han till en game show... Spännande värre... Produktionen startar i augusti och beräknas få biopremiär sista kvartalet 2004.


Recension av STEPHEN KINGS DET på DVD

Att gå in närmare på handlingen i DET (IT) är relativt meningslös eftersom detta är en av Kings mest populära historier, inte minst bland Följeslagarna där boken ständigt tampas med THE STAND om översta placeringen i vår omröstning. Så denna recension handlar mer om filmatiseringen, miniserien i två delar, och speciellt då DVD-utgåvan av den samma.

Personligen hade jag enorma förhoppningar på filmatiseringen när den kom ut på video i Sverige 1990. Boken var sedan länge min favorit och jag hade längtat efter en film som gjorde boken rättvisa. Så blev det inte riktigt med miniserien. Den kändes för kort, för mesig och en smula ofullständig. Det enda som var riktigt bra var barnen som verkligen var precis som man hade tänkt sig.

Men så här 13 år senare måste jag ändå säga att miniserien DET hållit oväntat bra. Den är gedigen, spännande och förmodligen så bra som DET kunde bli i blott två delar. Hade serien gjorts idag hade King nog lyckats snacka in några extra timmar tv-tid hos tv-bolaget.

DVD:n innehåller ett kommentatorspår som egentligen är tre separata kommentatorspår ihopklippta. I ett sitter regissören Tommy Lee Wallace och pratar om tekniska detaljer och liknande. I det andra sitter Richard Thomas (Bill) och pratar om sin insats, och i det tredje sitter trion Dennis Christopher (Eddie), Tim Reid (Mike) och John Ritter (Ben) pratar gamla minnen. Faktiskt mer intressant än vad det låter.

Wallace pratar mycket om hur mycket han gillar den första delen där var och en av de sju förlorarna får varsin akt (ett tv-serieavsnitt i USA består som bekant av sju akter). Han tycker att det är det bäst skrivna avsnittet någonsin och visst är det bra när man tänker på det. Vidare pratar han om slutet som han själv inte gillar. Han tyckte att det var tråkigt att behöva visa Dets riktiga fysiska gestalt när man byggt upp hela filmen runt mystiken kring Det. Även där måste man hålla med. I boken kändes det inte lika krystat som det blev på film.

Av skådespelarnas kommentarer kan man utröna att samhållningen mellan skådespelarna nästan var lika stark som mellan karaktärerna i filmen. De verkade ha mycket kul när de gjorde filmen, och det är något som man som tittare faktiskt kan ana när man ser filmen. Ritter avslöjar att han är ett riktigt Kingfan som fastnade redan när SALEM'S LOT kom ut och sedan dess har han hängt på låset hos bokhandlarna när nya böcker kommit! Mycket kul! Han är till och med så beläst att han tar upp detaljer ur boken, som det här med sköldpaddan, vilket de andra skådisarna inte fattar mycket av.

Sammanfattningsvis kan man summera STEPHEN KINGS DET som en bra DVD. Filmen är helt okej, kommentatorspåret underhållande och informativt. Det man kanske saknar är någon bakom-film, intervjuer med skådespelarna (speciellt de yngre, eftersom några av dem växt upp till riktiga stjärnor (Seth Green (Richie), Jonathan Bandis (Bill)) och något annat skoj. Men en miniserie är kanske inte riktigt värd sådant bonusmaterial.

Betyget blir gott: Tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Frågor och svar

Frågor från Daniel

1.Det var någon Islänning på Internet som sa att efter Kings olycka slutade han skriva för gott?

- Men det gjorde han ju inte. Visst tog det ett litet tag för King att komma igång igen, men så skrev han DREAMCATCHER för hand och allting lossade. [Anders]

2. I THE DARK HALF - filmen, så kommer det en scen när någon slags mikrofon dyker upp, har ni sett den scenen?

- Vi har inte lagt märke till någon sådan miss, även om det mycket väl kan vara så. Det är ju ett vanligt förekommande misstag i filmer. Internet Movie DataBase har dock ingen notering om en sådan miss på sin sida om filmen (http://us.imdb.com/Trivia?0106664). [Anders]

3. Hur såg ni DREAMCATCHER före alla andra? Åkte ni till USA till att se filmen före alla andra?

- Nej, det gjorde vi så klart inte. Men det finns andra sätt att se filmer på i förväg. [Anders]

Frågor från Rasmus

4. Jag har under detta år läst alla böcker King skrev som Richard Bachman (förutom VÄKTARNA). Något som jag har märkt är att han tar upp något samhällsproblem i dessa böcker. Jag tycker att det döljer sig något slags politiskt budskap. Vilket samhällsproblem tar boken VÄKTARNA upp?

- De fyra första Bachmanböckerna har mycket riktigt inslag som ger dem en slags samhörighet. Det är inga monster som är det onda, utan det är människorna. De är samhällskritiska på många olika sätt. Jag tror dock inte att det var något som King planerade utan det blev bara så att de böcker som gavs ut under Bachmanpseudonymen råkade bara vara fria från monster och övernaturliga inslag. Detta sprack ju sedan med THINNER (FÖRBANNELSE) som hade övertydliga inslag. Den egentliga sjätte Bachmanboken – MISERY (LIDA) – var lite mer i stil med de fyra första i betydelsen att det var människor som var det onda. THE REGULATORS (VÄKTARE) är en rak skräck/SciFi-roman och ska ju absolut paras ihop med DESPERATION mer än de övriga Bachmanböckerna. [Anders]

5. Vart står King själv politiskt? Har han gått ut och sagt något parti han stödjer eller liknande?

- Att beskriva Kings politiska åsikter på ett enkelt sätt är mycket komplicerat, men om man utgår från det engagemang han hade i Vietnamfrågan under 60-talet och nu angående Irakkriget kan man lätt dra vissa slutsatser om hans politiska åsikter. [Anders]

6. En helt annan fråga: Jag håller för tillfället på att läsa GERALDS LEK. Jag har precis kommit till delen då de berättar om solförmörkelsen där och den hemska händelse som händer då. Jag drog direkt en parallell till DOLORES CLAIBORNE. Finns det något som sammanbinder dessa händelser, för båda handlar ju om obehagliga upplevelser under någon solförmörkelse. Är det samma datum? Eller är jag bara långsökt?

- Det är samma månförmörkelse. Dessa böcker hör ihop på många sätt – de handlar båda om kvinnor som misshandlats och månförmörkelsen har stor betydelse. I de amerikanska originalutgåvorna är detta ännu tydligare då en karta över månförmörkelsen i Maine den 20/7 1963 finns med. Det finns också en soltäckt måne på ryggen av boken och som titelsida är det en teckning av hus i solförmörkelse. Vi vet inte om detta snappats upp av några andra länder i deras publicering, men i Sverige gjordes det i alla fall inte. [Anders]

Förslag från Tobbe

7. Skulle vara kul att läsa en intervju med Olle Frankzén. Man ser hans namn på nästan varenda översatt bok men man har inte den blekaste om vad det är för filur... Framgår ju i och för sig att han gör bilder/layout till omslagen men det är väl allt. Skulle vara kul att få veta lite mer.

- Bra idé, fast Olle Frankzén har inte gjort ett enda Kingomslag sedan PESTENS TID (den oavkortade versionen) 1995 (och innan dess var det STARK 1990). Men om vi kan få tag på honom kan det vara lämpligt med en intervju. [Anders]


Efterord

Nästa utskick kommer den 19 maj och då fortsätter vi med mer nyheter och intressant läsning. Fortsätt att skicka in frågor och som Tobbe här ovan förslag på vad ni vill läsa i Följeslagarna. Det är alltid bra med tips. Till dess får ni som alltid ha det fint så hörs vi om två veckor.

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt