UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #168 – 030519

Förord

Hej och välkomna till ett nytt utskick från Följeslagarna. Till att börja med vill vi att ni tittar på medlemsantalet här nedan. Det har minskat drastiskt sen sist. Det beror på att mailinglisttjänsten vi använder oss av nu har rensat bort adresser som ”bouncat”. Det var ganska många. Trist att den magiska 1000-medlemmarsgränsen nu är väldigt långt borta…

I detta utskick bjuder vi på en högintressant intervju med Stephen King som vi lånat från amazon.com och översatt exklusivt för våra medlemmar. Här finns intressant information om THE DARK TOWER-serien och ”sanningen” om pensioneringen…

Spännande läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 833


Nyheter

* Efter flera år med trist innehåll har http://www.stephenking.com uppdaterats ordentligt med ny layout och ett matigare innehåll som nu gör sidan till en webbplats värdig Stephen King. Författarna till CD-ROM:en "The Complete Guide to the Works of Stephen King" har delat med sig lite av sin information. Smart, fast trist att sidan bara länkar vidare till officiella sajter. Godbitarna finns ju bland fansajterna…

En helt separat webplats tillägnad THE DARK TOWER-serien har också öppnats på adressen http://www.stephenking.com/thedarktower och här finns det intressanta saker att ta del av. Bland annat ett kort utdrag ut ljudboken WOLVES OF THE CALLA som King läser plus några illustrationer ur den boken och nästa del SONG OF SUSANNAH. Speciellt den bilden är riktigt rafflande…

* Mer illustrationer att titta på. Donald M Grant har lagt upp lite bilder ur BLACK HOUSE limited:en och ur den limited till THE TALISMAN som de släpper nu. Coola bilder!
http://grantbooks.com/talisman2.html

* THE DIARY OF ELLEN RIMBAUER visades på ABC nyligen och recensionerna är inte direkt positiva:
http://www.liljas-library.com/diaryrr.html

* SALEM’S LOT. Nyinspelningen är verkligen i full gång. Här finns massor med bilder från inspelningen samt länkar till artiklar:
http://www.liljas-library.com/salemmini.html

* Följeslagaren Niklas Fridh har varit uppmärksam och sett intressanta saker:

”Har sett att Metro gör reklam för sommarens boksläpp: OM EN BUICK... och enligt Discshop ska SILVER BULLET släppas på svensk DVD i höst, pris 159 kr...”

Mycket intressant. Mer information om OM EN BUICK går tyvärr inte att få just nu, men förhoppningsvis snart.


Intervju med Stephen King om THE DARK TOWER

Inför nyutgivningen av de fyra första böckerna i THE DARK TOWER-serien och publiceringen av de sista tre har Amazon.coms Ben Reese intervjuat King om THE DARK TOWER och framtiden. Här följer intervjun i översättning av Anders.

De första fyra volymerna i THE DARK TOWER-serien släpps på nytt nu i sommar och jag har förstått att den första boken, THE GUNSLINGER, har blivit omarbetad. Vad exakt har förändrats?

- Jag skrev om hela boken. Jag har upplevt den som annorlunda jämfört med de andra då jag var så ung när jag skrev den. Jag har alltid känt som att jag försökte lite för mycket att vara något viktigt i den boken. Så jag förenklade den lite. Det finns mycket i den som passar bättre ihop med det som kom senare. Ärligt talat är den rejält förändrad. Den stora frågan är väl om du har läst den första versionen vill du då läsa den nya versionen? Om du är en som läser allt kanske, men inte annars.

Är serien helt klar nu?

- Ja, det är den.

Den första boken i serien publicerades 1982 och i efterordet skriver du att du att du började med den 1970, över 30 år sedan, alltså innan CARRIE, din första publicerade roman. När du nu avslutade den sista boken i serien kändes det annorlunda jämfört med när du färdigställt andra böcker?

- Det känns alltid. Man får en viss känsla när man avslutar en bok för det är ett relativt långt projekt som tar slut. Ju längre projekt, desto starkare känsla. Nu var det så… jag har aldrig känt något liknande. Det var mycket märkligt och jag kan inte ens beskriva det.

Den femte boken, WOLVES OF THE CALLA, kommer nu i november och de övriga böckerna följer sedan i ganska snabb takt – SONG OF SUSANNAH sommaren 2004 och den avslutande THE DARK TOWER i november samma år. Det var långa avstånd mellan publiceringen av de tidigare böckerna – varför detta höga tempo i avslutningen?

- När jag började skriva så kände jag att det var nu det gällde och jag kände att om jag inte skrev klart serien den här gången så skulle jag aldrig göra det. Så jag bestämde mig för att sitta ned och skriva tills jag var klar, och när jag väl var klar fanns det ingen anledning att inte publicera dem på en gång. Mitt ursprungliga förslag till förläggarna var att släppa alla tre samtidigt, men av olika anledningar gillade de inte den idén. En anledning var att försöka få folk att bli intresserade av de tidigare böckerna.
- När jag framträder ibland frågar jag publiken ”Hur många har läst en bok som jag skrivit?” och då sträcker förstås alla upp handen för det är ju därför de är där. Då säger jag ”Ta ned handen om du inte läst någon DARK TOWER-bok” och då är det alltid hälften som tar ned handen.

Varför är det så?

- Det finns ett antal anledningar. Först och främst så tror de att serien är så himla annorlunda mot allt annat jag skrivit, men det är den inte. Det är samma hjärna, samma intelligens, samma skruvade galenpanna som skrivit den. Sen tror jag att vill inte börja läsa serien när den inte är komplett. Men nu är den det.
- Så jag ville ge Viking en chans att ge ut de gamla böckerna på nytt. Det är också ett sätt för mig att göra bot för alla som väntat tills serien blev komplett. Nu kommer böckerna ut i ett svep.
- Många blev sura på mig när THE WASTELANDS tog slut. Den slutar med att gänget är på ett tåg som tänker döda dem om de inte vinner en gåttävling. Och Blaine (tåget) avslutar boken med ”Låt tävlingen börja” och sen kom tre års tystnad. Många blev totalt vansinniga över det, så jag säger förlåt genom att släppa de tre sista så tätt inpå varandra som det bara går.
- Både WOLVES OF THE CALLA och SONG OF SUSANNAH slutar så att man vill veta vad som händer sedan. Jag kan inte säga att jag gjorde det med flit. Det är bara så att om jag gör mitt jobb rätt så ska du känna att du vill veta vad som händer sen när du läser böckerna.

Med 30 år mellan den första och sista sidan i den här serien, slutade den som du alltid hade tänkt att den skulle sluta?

- Det är som att avfyra en missil 500 mil. Du blir glad om den landar i samma grannskap som du hade tänkt dig. Och det är väl ungefär så jag lyckats. Jag kan väl säga att när jag hade kommit en bit på vägen så var jag fast besluten om hur den skulle sluta. Några av mina andra böcker som inte är med i serien men som ändå refererar till den indikerar hur den ska sluta. Jag tror att om jag spelat mina kort rätt så kommer folk att bli riktigt överraskade och sen säga ”Den kan inte sluta på något annat sätt”.

Dina romaner har alltid innehållit referenser till varandra. Karaktärer i en historia kan nämna händelser eller karaktärer ur en annan historia, vilket knyter ihop dina böcker. De senaste åren har dina böcker blivit allt mer laddade med kopplingar till DARK TOWER-serien, som till exempel BLACK HOUSE som marknadsfördes som en uppföljare till THE TALISMAN men egentligen var en DARK TOWER-bok. Har du gjort detta med flit eller har DARK TOWER-universumet omedvetet trängt sig in i dina berättelser?

- Ja, det blev allt mer och mer medvetet med tiden. När jag skrev THE WASTELANDS så kom jag underfund med att Father Callahan från Jerusalems Lot skulle bli en karaktär i DARK TOWER-serien. Jag visste redan när jag skrev SALEM’S LOT 1974 att när Father Callahan gick ut ur historien så skulle han dyka upp någonstans i framtiden. Och sen kom jag på att han skulle komma in i DARK TOWER-världen. Och sen kom jag på att alla från dessa böcker hade fått sina kurser ändrade av Tornets dragningskraft och som ett resultat av det kommer i princip alla från böckerna där Tornet finns med att dyka upp i serien. Vi har Father Callahan. Vi har Ted Brautigan från HEARTS IN ATLANTIS. Vi har Dinky Earnshaw från EVERYTHING’S EVENTUAL. Shimi, tavernapojken i WIZARD AND GLASS kommer tillbaka. Många karaktärer kommer tillbaka i slutet, inklusive en person som många kommer att känna igen mycket väl.

Och vem är det?

- Nej du…

Kom igen nu, vill du inte berätta?

- Nåja, det är faktiskt jag själv. Jag antar att jag kan avslöja det.

Din förläggare jämför DARK TOWER-serien med J.R.R. Tolkiens ”Sagan om Ringen”-böcker. Ser du också den jämförelsen?

- För mig så startade hans böcker hela projektet. Det var många unga fantasyförfattare i slutet av 60-talet och det tidiga 70-talet som var influerade av de böckerna. Robert Jordan var en. Terry Brooks en annan. Stephen Donaldson en tredje och så vidare. Jag var en av de där författarna som läste böckerna och blev helt knockad av magin i berättelserna, av idén med uppdraget, av vidden på det hela, hur lång tid det tog att berätta historierna och hur spännande de var. Jag bestämde mig för att skriva någonting liknande. När jag började skriva den första boken stannade jag upp och sa till mig själv att jag måste vara väldigt vaksam här annars blir det lätt en kopia av det Tolkien gjorde och något sådant ville jag inte göra. Men jag gillade idén med ett uppdrag, att försöka ta sig någonstans långt, långt borta för att ställa saker till rätta. Jag ville att det skulle vara närmare läsaren. Jag ville inte att den enbart skulle utspela sig i en fantasivärld så jag kopplade ihop den med vår värld.

Vilket då gör DARK TOWER-böckerna mer fantasy i ditt tycke, eller vad?

- Sånt har jag aldrig brytt mig om. Jag bryr mig inte vad du kallar mig så länge din check har täckning. Jag måste mata min familj. Jag måste betala elräkningen och sånt.
- En kvinna kom fram till mig i en stormarknad i Sarasota och sa ”Jag vet att du är Stephen King och det är fantastiskt bla bla bla att du är en författare och att jag står här i affären och pratar med dig, men jag har inte läst dina böcker eller sett dina filmer för jag gillar inte skräck.” Och jag sa ”Vad gillar du då?” och hon sa ”Jag gillar den där filmen THE SHAWSHANK REDEMPTION” och jag sa ”Den har jag skrivit”, och hon sa ”Nej, det har du inte”, och jag sa ”Jo, det har jag visst” och hon sa ”Nej, det har du inte”.
- Det finns en stark uppfattning av mig som en renodlad skräckförfattare bland folk. Men jag ser THE DEAD ZONE som en kärlekshistoria. Jag ser WIZARD OF GLASS som en kärlekshistoria. Jag har skrivit några saker helt utan övernaturliga element. Jag skriver bara vad jag skriver. Om man ska klassa THE DARK TOWER-böckerna som något så är det fantasyromaner. Men de är inte renodlad fantasy som handlar om alver och liknande, även om det finns en häxa där. Det finns mycket läskigt i böckerna men också mycket drama. Det finns en kärlekhistoria mellan Susan och Roland. Det finns mycket olika saker i dem, och det är så jag tycker att prosa ska vara. Jag gillar inte att klassa saker. Folk som läser det jag skriver förstår och lyckligtvis är de så många att jag inte behöver förklara mig ofta.

Tycker du att THE DARK TOWER-serien är ditt opus?

- Ja, det gör jag. Varje gång jag slutade skriva på den kom jag tillbaka och sa ”Den här gången kommer det blir riktigt tufft och jag kommer att behöva gräva djupt och tvinga mig själv att få jobbet gjort.” och varje gång var det som om historien bara låg och väntade på att få suga in mig igen. ”Varför tog jag en så lång paus?” sa jag till mig själv när jag skrev på den. Det finns inget vettigt svar förutom att det verkade behövas en paus för att låta brunnen fyllas upp efter varje bok. När jag skulle avsluta det hela sommaren 2000 så råkade jag ut för min olycka och var i stor smärta. Det gjorde det fysiskt sett ännu mer komplicerat än med de andra böckerna. Men ändå – att kliva in i den där världen är det bästa sättet att bli av med smärtan. Jag älskar det.

För ett tag sedan gick det rykten om att du planerade att pensionera dig från skrivandet snart. Hur startades dessa rykten och finns det någon sanning i dem?

- Jag gjorde en intervju med en dam från LA Times och hon frågade vad som fanns i min framtid. Jag berättade allt vad jag gjorde, vilket då var att skriva klart DARK TOWER-böckerna och 13 avsnitt av tv-serien KINGDOM HOSPITAL. Jag sa att efter jag var klar med det så skulle jag dra mig tillbaka för då hade jag sagt allt jag ville få sagt. Hon reagerade på det och frågade om jag skulle pensionera mig. Jag sa att jag hade sagt allt jag ville säga och om det är att pensionera sig så är det vad jag håller på med. Så artikeln skrevs. ”Stephen King pensionerar sig”… eller något.
- Jag kan inte se att jag en dag slutar arbeta, för jag gillar verkligen vad jag gör och det får tiden att gå. Jag underhåller mig själv. John D. MacDonald sa en gång: ”Jag underhåller mig själv först innan jag underhåller någon annan”.
- Men med det sagt så måste jag säga att med THE DARK TOWER-serien avslutad så har hela paketet avrundats snyggt. Det summerar liksom allt annat och jag tror att efter detta så kommer allt jag gör att kännas som en epilog till mitt livsverk.
- Jag tror att jag kommer att sakta ned tempot när det gäller utgivningen för ärligt talat så är mycket av det en pina – kändisbiten, att folk känner igen mig. Det är ett direkt resultat av all publicitet, vilket är en bra sak för publicisterna och säljarna eftersom det betyder att man har en stor igenkänningsfaktor. Men om jag vill gå på en baseballmatch eller ut och äta middag så är det ingen vidare bra sak. Det är ett dubbeleggat svärd. Man går ut och om det är fullt på restaurangen hittar de ett bord åt en och då kommer alla fram och vill att man ska signera menyer eller liknande. Det finns inget privatliv.

Så kommer vi att få någon annan ny Stephen King titel publicerad mellan junis återsläpp av THE GUNSLINGER och THE DARK TOWER i november 2004?

- Jag har inte börjat skriva någon ny roman sedan jag avslutade THE DARK TOWER-böckerna, vilket jag gjorde i oktober. Det har gått ett halvår. Jag har några idéer men inget jag börjat jobba med än. Jag tror att efter att THE DARK TOWER-böckerna kommit ut så följer en tyst period från mig under kanske 2-5 år. Men det borde komma någonting annars så kommer jag att falla ihop död.


Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance Volume 1

Efter extra utskicket om boken “Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance Volume 1” till specialpris från Uppsala English Bookshop så har beställningarna ramlat in och vi har redan nått gränsen 20 beställningar. Alltså har vi spikat specialpriset 159 kr inklusive frakt och porto.

Ni som inte skickat inte någon beställning än har inte missat någon deadline. Senast den 9/6 måste vi ha er beställning (skicka namn, adress och PERSONNUMMER – mycket viktigt – till foljeslagarna@swipnet.se) och bor ni utanför Sverige kan ni köpa boken till samma pris plus en extra avgift för frakt till utlandet. Anmäl ert intresse till samma adress. Kom ihåg att alla beställningar och anmälningar är bindande!

Fler påminnelser kommer att skickas ut innan den 9/6. Vi jobbar på fler bra erbjudanden tillsammans med Uppsala English Bookshop så håll ögonen öppna…


Frågor och svar

Fråga från Niklas Fridh

Har NIGHT SURF släppts ännu på DVD. På vilket sätt? Är det möjligt att köpa ex på eBay?

- Officiella sajten http://www.upstartfilmcollective.com/night-surf/ har inte mycket information att bjuda på, så just nu vet vi inte så mycket. Vi håller ögonen öppna! [Anders]


Efterord

Då var det slut igen, men om två veckor är vi tillbaka med ett nytt schyst utskick med något kul att läsa och förhoppningsvis en massa spännande nyheter. Till dess får ni som alltid skicka frågor och annat till oss. Ha det bra!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025