UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #169 – 030609

Förord

Hejsan och välkommen till sommarens första utskick (även om det – givetvis – regnar när vi skriver detta…)! Från och med i dag går vi ned på halvfart och kommer bara med ett utskick per fyra veckor. Detta på grund av nyhetstorka, semestrar och dylikt.

I detta utskick skriver vi om CD-ROM:en ”The Complete Guide to The Works of Stephen King” som varit på gång länge och nu äntligen är släppt. Ett imponerande verk, må vi säga.

Innan vi går in på nyheterna så ska vi bara be om ursäkt till de som annonserat i Butiken men inte sett sina annonser på nätet. Vi har varit dåliga på att uppdatera dem och kommer att skärpa till oss. Förlåt!

Sommarhälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 830


Nyheter

* Glädjande nyhet för Svenska Kingfans: Bra Böcker meddelar i ett mail att de ger ut OM EN BUICK 8 (FROM A BUICK 8) runt den 16 juni. Köp och läs i sommarvärmen!

* Remaken av CARRIE som visades på amerikansk TV tidigare i år, släpps på DVD (region 1) den 12 augusti.

* Som vanligt händer det mycket runt THE DARK TOWER, men vem klagar? Först ut är de definitiva (?) publiceringsdatumen för de tre sista delarna, tagna ur pressreleasen som kom med recensionsexen av THE GUNSLINGER:

Del 5: 4/11, 2003
Del 6: 1/8, 2004
Del 7: 1/11, 2004

Sen har Simon & Schuster totat ihop en DARK TOWER-sida:
http://www.simonsays.com/subs/21/darktower.html

Fyra bilder ur WOLVES OF THE CALLA (dock kraftigt beskurna) har också letat sig ut på nätet:
http://www.liljas-library.com/images/dark_tower_5_image_1.jpg
http://www.liljas-library.com/images/dark_tower_5_image_2.jpg
http://www.liljas-library.com/images/dark_tower_5_image_3.jpg
http://www.liljas-library.com/images/dark_tower_5_image_4.jpg

En slags bokhandelsmobil (eller dylikt) för WOLVES OF THE CALLA har auktionerats ut på eBay:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3525962383&category=26181

* Cemetary Dance kommer i oktober att ge ut en samling med 200 dikter kallad ”The Devil’s Wine”, där sex tidiga dikter av King kommer att vara med. Dikterna är: “The Dark Man”, “Donovan's Brain”, “The Hardcase Speaks”, “Harrison State Park '68”, “Silence”, “In the key-chords of dawn...”

Mer info:
http://www.cemeterydance.com

* I manuset till THE RUNNING MAN 2, med Dennis Rodman i huvudrollen som en idrottare som blir oskyldigt dömd för mord på en kollega, finns även Arnold Schwarzeneggers figur Ben Richards med i en miniroll. Om nu Arnold övertalas till att vara med i filmen är mycket oklart. Som det mesta angående denna kommande kalkon.

* KINGDOM HOSPITAL, King bearbetning av Lars von Triers ”Riget”, kommer att börja sändas i januari nästa år. Dagstidningen Omaha World-Herald har publicerat en artikel där King och hans nya kompis författaren Richard Dooling, bosatt i Omaha, berättar om hur de samarbetade med manuset till tv-serien. En rolig artikel.

ABC har redan visat sitt intresse för en andra säsong av KINGDOM HOSPITAL.

Läs mer:
http://www.omaha.com/index.php?u_np=0&u_pg=1458&u_sid=752603


Ett tips från Birgitta Grönvik

Hej alla Följeslagare!!

Jag vill bara upplysa om att om ni är ute efter böcker av Stephen King så gå in auktionssajten http://www.tradera.com där finns det massor av King-böcker och många är billiga. Har precis köpt MARDRÖMMAR 1:a boken för 10 kr.

- Tack för tipset! [Anders]


Recension av ”The Complete Guide to The Works of Stephen King”

”The Complete Guide to The Works of Stephen King” är den mest detaljerade och kompletta guide över Kings verk som jag stött på. Den täcker i stort sätt allt som King någonsin skrivit. Åtminstone det som vi vet om.

Den är uppdelad i tre olika delar (eller böcker). Den första är en liten guide över hur boken blev till och hur man ska använda den. Det är rätt bra att kolla igenom denna innan man går vidare…

Bok två är själva kärnan av CD-ROM:en. Den har information om 270 unika verk av King, alltså i stort sätt allt han gjort. Här hittar man all tänkbar info om det King skrivit. Här finns uppgifter om var man kan få tag på historien (om det över huvudtaget är möjligt), här finns en sammanfattning av handlingen, alla personer, kopplingar till andra Kinghistorier, misstag i böckerna, platser, saker osv.

I bok tre finns det en massa register som hjälper en att hitta personer, platser eller annat som figurerat i någon av Kings historier.

Sidantalet på ”The Complete Guide to The Works of Stephen King” är inte mindre än 5100! Inte illa eller hur? Gissningsvis är det det höga sidantalet som är anledningen (eller åtminstone en av anledningarna) till att den gavs ut som en CD-ROM och inte som en bok.

Jaha, är detta något som man bör köpa då? Jo, det tycker jag att man ska (om man kan). Tyvärr kan den vara svår att hitta då den endast tryckts i 500 ex. Detta är ju naturligtvis lite trist då det säkert finns fler än 500 som vill ha den. Det är visserligen inte en bok man läser från pärm till pärm (om man nu kan säga så om en CD-ROM) men som referensverk är den oslagbar! Tänk själv, hur ofta har ni inte läst en Kingbok och helt plötsligt tyckt er känna igen en person eller en plats? Nu är det bara att slå upp den i ”The Complete Guide to The Works of Stephen King”.

Finns det inga nackdelar med THE ”The Complete Guide to The Works of Stephen King” då? Jo, det gör det. Det är ju lite krångligt om man ligger uppbullad i sängen och läser och sedan ska slå på datorn för att kolla en person. Det hade varit lättare med en bok…

En annan sak som man kanske skulle ha gjort annorlunda är designen. Merparten är bra men bok 2 skulle kanske ha gjorts annorlunda. Här är alla verk listade i tre kolumner och det blir rätt rörigt. Det funkar dock och är inte något större problem, men jag skulle nog personligen gjort det på ett annat sätt.

En annan sak är ju att man blir så jäkla avundsjuk på författarna som fått läsa alla dessa svåråtkomliga verk. Jag tycker att jag haft chansen att läsa en hel del av det material som anses vara svåråtkomligt men jämfört med dem är det ingenting.

Betyget blir bra. Fyra mycket starka Följeslagare av fem möjliga.

[Lilja]

Man behöver inte läsa mycket i ”The Complete Guide to The Works of Stephen King” för att bli imponerad. Jag har personligen bara klickat mig fram till novellen ”1408” än så länge och redan blivit såld! Vilket enormt arbete författarna lagt ned, men så dumt de presenterat resultatet! Att de valt att publicera resultatet som 5100 PDF-sidor är förstårligt (författarna jämför antalet sidor med fyra stycken oavkortade THE STAND-böcker på rad!) och kommer säkert att fungera bra när man fått lite rutin på att söka i dem, men nog hade det varit smartare att bygga en fet webbtjänst (mot betalning/licenser) som dels kunde blivit snyggare grafiskt sätt och lättare att uppdatera.

Synd, eftersom så få nu får möjlighet att ta del av denna godbit. Nåja, denna miss och det små tråkiga (men absolut utskriftsvänliga) layouten till trots: ”The Complete Guide to The Works of Stephen King” knäcker! Jag ger exakt samma betyg: Fyra mycket starka Följeslagare av fem möjliga!

[Anders]


THE DARK TOWER-erbjudandet

Just nu tar vi in beställningar på nyutgåvorna av de fyra första THE DARK TOWER-böckerna. Vi har redan fått in beställningar som täcker de 60 böcker vi var tvungna att få in för att få vårt specialpris från Uppsala English Bookshop, vilket vi förstås är mycket tacksamma över.

Det har dock kommit lite frågor angående böckerna som vi nu tänkte besvara:

1. De böcker som ni så elegant har förhandlat fram bra priser på (kanonbra) - är det "rena" nytryck av böckerna eller är det de "omarbetade" versionerna som det talats om? [Niklas Sundenius]

- Det är de ”omarbetade” versionerna. [Anders]

2. King har ju skrivit om lite i THE GUNSLINGER, har han gjort ändringar i de övriga böckerna också? [Lange]

- Nej. Det ska finnas ett nytt förord i böckerna, men det ska alltså vara samma förord i alla delarna (inklusive THE GUNSLINGER antar vi). [Anders]

3. Jag vill ha ett fyrpack för 999 kr. Jag arbetar dock i Uppsala och kan hämta böckerna. Blir det billigare då? [Stefan]

- UEB hälsar att priset i butik blir 975 kr. Om ni vill hämta böckerna själva så är det bara att skriva med det i er beställning så blir ni meddelade när böckerna är tillgängliga. [Anders]

4. Vet ni om del 5 - 7 kommer att ges ut i motsvarande format/design som dessa fyra nyutgåvor? [Hans Mogren]

- Ja, det vet vi att de inte kommer att göra. De fyra första delarna ges ut av Viking, medan de tre sista av Donald M. Grant, genom Scribner, så designen kommer inte att gå igenom alla sju delarna. Tråkigt, men det blir snygga böcker hur som helst! [Anders]

Så där. Den 17/6 vill vi senast ha in era beställningar. Ett par påminnelser kommer att skickas ut fram till dess.


Frågor och svar

Frågor från Niklas Fridh

1. Har båda EVERYTHING´S EVENTUAL och BLACK HOUSE, men har INTE läst dem. Ska nu läsa om hela DARK TOWER, bör jag ha läst EE och BH innan? "Förlorar" jag mycket om jag inte gjort det?

- Nej, det gör du inte, men jag tycker nog att du ska läsa det som finns att läsa för att få mer kött på benen. I EVERYTHING’S EVENTUAL finns två noveller med kopplingar till THE DARK TOWER. Först och främst ”The Little Sisters of Eluria” som tidsmässigt utspelar sig före THE GUNSLINGER, men efter tillbakablickarna i WIZARD AND GLASS. Sen är det ”Everything’s Eventual” vars huvudperson Dinkie ska dyka upp i de sista delarna i serien.

BLACK HOUSE har många kopplingar till THE DARK TOWER, och även till ”The Little Sisters…”, så den tycker jag du definitivt ska läsa i samma veva. Läs på! [Anders]

2. Berätta lite mer om filmen PARANOID, 1990. En jämförelse med PARANOID 2001?

– Skillnaden mellan de två versionerna av PARANOID är inte så stor när det gäller handlingen. Dock är det rätt stor skillnad i kvalitén och proffsigheten. I stort är det dock samma film men med den skillnaden att den senare är bättre gjord med bättre utrustning och kunskap. En del scener (väldigt få dock) från den första finns även med i den senare. [Lilja]

Fråga från Daniel

3. Jag undrar om Tabitha King också är författare? Vilka slags böcker skriver hon? Har ni läst hennes böcker?

- Ja, Tabitha King är också en författare och det är även fler medlemmar i familjen King. Hon har skrivit ett tiotal böcker, de flesta satta i den fiktiva staden Nodd's Ridge i Maine (att jämföra med Kings fiktiva städer). Jag har inte läst någon av hennes böcker, men har fått uppfattningen att det handlar om ”dramaböcker”, alltså ingen skräck som den Stephen skriver. Några titlar ska finnas på svenska, vilka kan jag inte svara på just nu. [Anders]

Fråga från Tony

4. Kommer de tidigare böckerna i THE DARK TOWER-serien återsläppas på svenska snart? De är omöjliga att få tag på, eller har ni något tips?

- Det är inte sannolikt att de kommer att återsläppas. Helt omöjliga att få tar på är de inte, men vi rekommenderar ändå att ni köper dem på engelska. [Anders]

Fråga från Ulf

5. Jag antar att min fråga har blivit besvarad någonstans på ert forum eller så men jag kan tyvärr inte hitta den. Jag undrar helt enkelt hur det blir med svenska översättningar av del 3 och framåt av DET SVARTA TORNET-serien?

- Som det ser ut nu så blir det ingen fortsättning alls. Vi har i alla fall inte sett några indikationer på att något sådant skulle vara på gång, men man kan ju hoppas på att hypen kring THE DARK TOWER även når svenska förläggare… [Anders]


Efterord

Nästa utskick kommer den 7/7 och i det fortsätter vi genomgången av Stephen Kings böcker och har då kommit fram till samarbetet med Peter Straub - THE TALISMAN. Har ni läst den skickar ni in ert betyg mellan 1 och 5 och skriver en liten kommentar precis som ni brukar.

Trevliga sommarveckor fram till dess!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025