UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #16 - 980921

Förord

Idag fyller Stephen King 51 år! Om du läser detta – GRATTIS! Följeslagarna hyllar mästaren med en lång artikel om Kings uppväxt och tidiga författande lite längre ned i detta utskick.

Intresset från medlemmarna till att bidra med recensioner på Kings svenska böcker till hemsidan har inte blivit större sedan förra numrets uppmaning, så vi lägger den idén på is tills vidare. Lite synd, för det hade ju varit ett snabbt sätt att få upp alla recensioner på nätet.

Fira nu Kings födelsedag med att läsa detta utskick, och sedan bläddra lite i din favoritbok och se en Kingfilm!

Uppmanar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 52


Nyheter från Territorierna

DESPERATION och VÄKTARNA har ju som ni förmodligen själva listat ut, blivit försenade. Nu meddelas det från Bra Böcker att DESPERATION kommer vecka 40 och VÄKTARNA i oktober. Med första volymen av NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP på ingång under hösten (lagom till bokmässan i Göteborg runt den 20 oktober) också, kan det vara lämpligt att börja spara pengar redan nu…

THE GREEN MILE filmen planeras att gå upp på amerikanska biografer tredje veckan i juli, men redan runt jul kan bör hålla ögonen öppna för trailers. Under tiden kan man på http://www.vaxxine.com/nfrc/gmile.htm läsa en rolig journal/dagbok från inspelningen skriven av Doug Hutchison, som gör rollen som Percy Wetmore. Doug är kanske mera känd som Arkiv X slemmet Eugene Tooms for oss svenskar. Läs bland annat om vilken författare som ”skrivit” den bok Percy läser vid ett tillfälle i filmen… Journalen lär uppdateras regelbundet så det kan vara smart att kolla in denna sida ofta.

…och apropå Arkiv X: Tyvärr måste vi göra en ändring av vad vi sa i förra numret. CHINGA – Stephen Kings avsnitt av Arkiv-X kommer (förutsatt att TV4 visar ett avsnitt/vecka) att visas den 19:e november INTE den 26:e som vi sa i förra numret. Vi har så fullt upp med att pussla ihop planeringen för resten av året att vi inte kan räkna till 10… :)

Nu är det verkligen bekräftat att SOMMARDÅD kommer att få biopremiär den 30 oktober. Den kommer att visas på SFs biografer. Styr era webbrowsers till http://www.sf.se och sedan vidare till oktobers nya filmer så får ni se hur filmaffischen ser ut.

Så tidigt som i Följeslagarna #1 berättade vi att SVT köpt rättigheterna till den långa versionen av THE SHINING, alltså den som gick på amerikansk TV förra året med utomordentligt bra manus av King. Nu rapporteras det att de tre 90 minuter långa avsnitten visas tidigast hösten 1999, på grund av brist på licenstid. Så det blir till att vänta i ett år till alltså om ni inte redan sett den.

I februari nästa år släpper Cemetary Dance en ny deluxe limited edition bok under namnet LEGACIES. Boken, som görs i 500 ex i ett exklusivt traycase, innehåller noveller av de största skräckförfattarna som existerat. King bidrar med den gamla ”One for the road” (”Snöstormen” i DÖDSBÄDDEN) och några av de nio andra författarna är Peter Straub, Clive Barker, Dean R Koontz och David Morell. Boken kommer att vara signerad av alla utom Ray Bradbury och Robert Bloch, av förklarliga skäl. $200 kommer boken att kosta och beställs lämpligast från t.ex Camelot Books and Gifts, adress: http://members.aol.com/camelotbk/books.html


Oumbärliga ting - King 51 år

Idag är det exakt 51 år sedan Stephen Edwin King föddes i Portland, Maine klockan halv två på morgonen. För att fira det ägnar vi detta nummers Oumbärliga ting till personen King, snarare än författaren. Det finns många biografier om King, på nätet såväl som i böcker, och innehållet i denna är väl knappast banbrytande på något sätt, men vi hoppas att det ska finnas något nytt för alla i denna text.

Del 1 - Kings familj

En av de mest kända händelserna från Kings barndom är den om hur hans pappa försvann från familjen. Donald King var en rumlare med smak för både sprit och kvinnor. Han började som dammsugarförsäljare som glatt hälsade på unga änkor mitt i nätterna för demonstrationer. Han var senare i livet sjöman i den amerikanska handelsflottan, vilket bland annat resulterade i att King har en brasiliansk halvsyster. En lustig detalj i sammanhanget är att i den oavkortade versionen av PESTENS TID, minns Mother Abagail en trevlig dammsugarförsäljare vid namn Donald King… (kapitel 50, andra segmentet)

Donald King hade även problem med lagen och innan han antog efternamnet King legalt hade han flera olika alias. Kanske var det dessa problem som fick honom att överge sin familj, för en dag 1949 sa han att han skulle gå till affären för att köpa cigaretter, och kom aldrig tillbaka.

Trots att Stephen King har haft råd att betala för en undersökning av faderns liv efter 1949 har han låtit bli. "Jag har tänkt tanken då och då under åren, men det har alltid varit något som stoppat mig. Vidskepelse, antar jag, likt det gamla talesättet om att inte väcka den björn som sover. Om sanningen ska fram så vet jag inte hur jag skulle reagera om jag hittade honom och vi stod ansikte mot ansikte", sa King i den klassiska Playboy intervjun (juni 1983).

Donald King lämnade dock ett inofficiellt arv till sin unge son. Fadern delade sonens intresse för skräck och hade en samling pocketböcker av bland annat H P Lovecraft som King genast slukade, innan de plötsligt försvann. King misstänker att hans moster tog böckerna.

King blev givetvis förvånad över faderns skräckintresse, men blev om än ännu mer förvånad när han upptäckte att fadern även skrivit egna skräck- och SciFi-historier som han försökte få publicerade i dåtida tidningar som Bluebook och Argosy. Ingen berättelse blev dock antagen och finns ej kvar idag.

Faderns "bortgång" skapade förstås problem för den kvarvarande familjen, speciellt då för mamma King - Nellie Ruth (född Pillsbury), som fick ta flera dåligt betalda jobb, på bland annat ett tvätteri och ett munkbakeri.

Familjen King levde under knappa förhållanden, men var aldrig riktigt illa ute. "Det fanns alltid mat på bordet, även om det inte var stek särskilt ofta", har King sagt. Nellie Ruth var stark religiös och uppfostrade Stephen och den två år äldre adopterade brodern David strängt, och trots den begränsade ekonomin hävdade hon bestämt att de båda pojkarna skulle gå på college. "Vi fick båda stipendier till University of Maine. Varje vecka skickade hon oss $5 att spendera. Efter hennes död fick jag reda på att hon stundtals skippat måltider för att skicka oss pengar som vi ogenererat tog emot."

När Nellie Ruth dog i cancer 1973, ventilerade King de känslor som dök upp i berättelser som VÄGBYGGE (ROADWORK) och "Kvinnan i Rummet" ("The Woman in the Room", från DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN).

Del 2 - den unge King

King var ett överviktigt och klumpigt barn som kände sig bortstört av sina jämnåriga. Han hade mardrömmar om att göra bort sig offentligt och var alltid den som blev sist vald när de skulle spela baseboll. För att koppla bort verkligheten fantiserade han ihop ett alter ego, en superhjälte vid namn Cannonball Cannon. Fantasiförmågan ihop med den osäkerhet och ångest han kände blev betydande, då han började fundera mycket. Han hade en period då han var livrädd för att bli galen.

Lite senare blev han besatt av döden, och speciellt sin egen död, då han var övertygad om att han inte skulle bli 20 år. Han fantiserade om mörka, övergivna gator där märkliga figurer greppade efter honom i mörkret. I samband med dessa tankar samlade han ihop information om en massmördare från 50-talet, Charlie Starkweather, och samlade detta material en klippbok i hopp om att förstå sig på personen bakom skräcken.

Skräckintresset växte sig allt större och King konsumerade allt vad han kunde; radioprogram, serietidningar och - förstås - filmer. Ett betydande ögonblick är från 1957 då han satt i en biosal och såg "The Earth vs The Flying Saucers" när filmen plötsligt bröts och ett meddelande om att Ryssland sänt upp sin första Sputnik i rymden annonserades ut av biografägaren. King kopplade på en gång ihop filmen med fiendens rymdsond som cirkulerade runt jorden kanske lastad med atombomber. Den fiktiva skräcken slogs ihop med den verkliga skräcken om att när som helst bli utplånad och King satt skräckslagen under resten av filmen...

Del 3 - King börjar skriva

King började tidigt att skriva, och en av de första berättelserna han fick betalt för var "Jhonathan and the Witches" som han skrev vid 9 års ålder till sin moster Gert, som betalade en quarter för den.

Vid 12 års ålder fick King en egen skrivmaskin och inledde sitt författande och skickade in berättelser till olika tidningar, men blev ständigt refuserad. King lät sig inte hejdas av detta utan stencilerade själv upp sina berättelser och sålde till sina skolkamrater. En rektor satte dock stopp för detta.

Skrivandet tog vidare fart under collegetiden då King satte sig i en riktig knipa. Han skrev och tryckte upp en liten satirisk tidskrift kallad "The Village Vomit" där han häcklade lärare på Lisbon High School. Det var inga snälla nidskrifter och (o)lyckligtvis hamnade ett exemplar hos en fakulitetsmedlem, och den sofistikerade satirikern förvandlades tillbaka till den 14-åring som helt plötsligt funderade på vad sitt författande kunde få för efterföljder. King blev givetvis bestraffad, men det ledde till att motsvarande syokonsulenten såg till att King utnyttjade sin talang på ett bättre sätt, och ordnade så att King fick skriva om sport för Lisbon Enterprise. Redaktören på tidningen - John Gould - tog hand om King, och "lärde mig allt jag kan om att skriva på 10 minuter".

1965 fick King sin första berättelse publicerad, och titeln säger ganska mycket om hur hans karriär blev: "I was a Teenage Graverobber" ("Jag var en tonårig gravskändare"). Lite senare under universitetsperioden var King en flitig skribent för skoltidningen där han hade sin egen spalt "King's Garbage Truck" under sina sista år 69-70.

Som färsk utexaminerad student jobbade han på bensinstation och även han i ett tvätteri. Han gifte sig med Tabitha Spurce den andra januari 1971 och fick dottern Naomi och senare sönerna Joe Hill och Owen. Till slut fick han ett vettigt jobb som engelsklärare på Hampden Academy High School, men efter varje arbetsdag satte han sig i skolans pannrum och gjorde det han älskade - skrev.

1972 hade han skrivit ett stort antal berättelser och fått fyra romaner refuserade, och var besviken och deprimerad. "Jag började tro att det var bara redaktörernas kusiner som fick böcker publicerade", har King sagt. Men så kom vändningen...

King hade skrivit fyra sidor på CARRIE när han insåg att det var skräp, och förpassade alltihop till det runda arkivet. När han kom hem senare samma dag låg sidorna där igen. Tabitha hade plockat upp dem, läst dem, och skrivit en lapp som sa "Snälla fortsätt, detta är bra". CARRIE slutfördes och skickades till Bill Thompson på Doubleday, och blev antagen.

"Jag satt en regnig eftermiddag i mars 1973 och förberedde en lektion i Amerikansk litteratur när min fru ringde, så upphetsad att hon knappt kunde prata. Hon hade ett telegram som hon läste upp: 'CARRIE officiellt en Doubleday book. $2500 i förskott mot royalties. Grattis grabben - framtiden ser ljus ut. Bill'".

Resten är - som ni vet - historia!

[Anders]


Upprop

Är det något du vill säga till de andra medlemmarna genom utskicken? Skicka in det Följeslagarna och märk mailet med Upprop. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vilka Upprop som blir publicerade.

- Är det någon i vår muntra skara som vill göra en Följeslagare sällskap och se SOMMARDÅD i Stockholm när den kommer? Det vore trevligt att gå med någon likasinnad nu när en Kingfilm äntligen kommer på bio. Verkar det skoj, så svara genast till mig så försöker vi komma överens om tider osv. // Magnus


Frågor och svar

Har King ett sommarhus i Lowell eller bor han där också? Den staden har poppat upp flera gånger i slutet av flera böcker, bland annat i LIDA och BAG OF BONES, där King skriver var och när boken skrevs. Vet ni? [Dan Linder]

- King köpte 1977 ett hus i centrala Lowell. Från början var detta familjen Kings permanenta bostad men när de 1980 köpte sitt hus i Bangor så fick det bli familjens sommarhus. [Lilja]


Efterord

Nästa vecka behandlar vi den nya spännande DARK TOWER novellen ”The Little Sisters of Eluria” som finns med i boken LEGENDS som kom alldeles nyligen. Vidare blir det Butiken som vanligt så skicka in era annonser så fort som möjligt. Ha det bra till dess!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt