UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #171 – 030811

Förord

Hej igen! Nu är sommaren över! Nä, årstiden håller i sig i tag till men Följeslagarnas sommaruppehåll är över och nu är vi tillbaka med nya utskick varannan måndag igen. I detta utskick bjuder vi på en del nya roliga nyheter förstås, och en recension av DVD-boxen THE DEAD ZONE Season One.

Sen sist har vi fortfarande inte fått upp den nya hemsidan. Det är pyttelite kvar, som dock kräver mer tid än vad som finns att tillgå just nu att färdigställa. Men den kommer! Snart!

Sensomriga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 849


Nyheter

* Vi inleder som vanligt med senaste THE DARK TOWER-nytt! Nu har flera ARC:s av WOLVES OF THE CALLA dykt upp här och där och vissa har varit så vänliga att de fotograferat av innehållsförteckningen som lyder enligt följande:

Prologue: Roont

Part one: Todash
Chapter I: The Face on the Water
Chapter II: New York Groove
Chapter III: Mia
Chapter IV: Palaver
Chapter V: Overholser
Chapter VI: The Way of the Eld
Chapter VII: Todash

Part two: Telling Tales
Chapter I: The Pavilion
Chapter II: Dry Twist
Chapter III: The Priest's Tale (New York)
Chapter IV: The Priest's Tale Continued (Highways in Hiding)
Chapter V: The Tale of Gray Dick
Chapter VI: Gran-pere's Tale
Chapter VII: Nocturne, Hunger
Chapter VIII: Tooke's Store; The Unfound Door
Chapter IX: The Priest's Tale Concluded (Unfound)

Part three: The Wolves
Chapter I: Secrets
Chapter II: The Dogan, Part 1
Chapter III: The Dogan, Part 2
Chapter IV: The Pied Piper
Chapter V: The Meeting of the Folken
Chapter VI: Before the Storm
Chapter VII: The Wolves

Epilogue: The Doorway Cave

Detta borde kittla läslusten hos de DARK TOWER-frälsta Följeslagarna. Man kan lista ut att del två ”Telling Tales” kommer att vara fylld av intressanta historier och förklaringar av vissa frågetecknen sedan tidigare. Folk som läst ARC:en berättar också att förklaringen bakom talet ”19” som fått stor betydelse efter tillägget i nya THE GUNSLINGER också ska få sin förklaring.

Boken kommer att vara lite längre än WIZARD AND GLASS.

* Bernie Wrightson jobbar just nu med ett nytt omslag till pocketutgåvan av WOLVES OF THE CALLA då förlaget inte ville ha någon av de befintliga illustrationerna.

* En intervju med Bev Vincent som släpper boken ”The Road to The Dark Tower” lagom till när del 7 släpps finns på nätet. Vincent avslöjar förstås ingenting om upplösningen men säger att den sista delen – THE DARK TOWER – är boken där alla pusselbitar faller på plats. Låter lovande!
http://capitaltoot.tripod.com/bevvincent

* King har fått ett nytt jobb. Den 8/8 debuterade King som krönikör i tidningen Entertainment Weekly. En gång i månaden från och med nu ska King kommentera aktuella saker i populärkulturen i kolumnen ”The Pop of King”. Kolumnen går att läsa på nätet, om man är Entertainment Weekly prenumerant förstås (suck!). Det här är första gången sedan King skrev ”King’s Garbage Truck” i college som han skrivit något liknande under regelbundna förhållanden.

* Utan att vara prenumerant kan man dock läsa Kings handskrivna (!) recension av den senaste Harry Potter-boken som King skrev för Entertainment Weekly. Recensionen finns i följande PDF-fil:
http://www.ew.com/ew/dynamic/imgs/030701/stephenking.pdf

* DREAMCATCHER kommer på DVD i USA den 30/9 och preliminärt i Sverige den 12/11. Utgåvan innehåller förutom filmen bonusmaterial i form av trailer, kommentatorspår, konversation med filmmakare, kortfilm - en resa genom hela produktionen av filmen, olika scener och alternativa scener samt feltagningar, allt enligt svenska DVD-sajten discshop.se. Enligt information vi fått från USA ska King intervjuas i något sammanhang, vilket troligen är i konversationen som nämns ovan.

* Enligt uppgifter ska SECRET WINDOW, SECRET GARDEN med Johnny Depp i huvudrollen filmas i mitten av september och gå upp på biograferna (i USA förstås) i juni 2004.

* En 24 minuter lång kortfilm baserad på Kings novell ”Autopsy Room Four” hade premiär på Rhode Island Film Festival i tisdags. Det är filmmakaren Steve Zakman som gjort denna – förmodar vi – dollar baby helt i det tysta. Håll tummarna för en nätversion inom kort.

* KINGDOM HOSPITAL, Kings version av Lars von Triers ”Riket”, inleder inspelningarna idag och första avsnittet ska visas på ABC i USA den 5/2 2004. Det blir ett tvåtimmars avsnitt (med reklam, givetvis) och efter det följer 13 entimmes avsnitt. Även om det stått i olika svenska dagstidningar att King skrivit hela serien så är det inte helt sant, även om han i allra högsta grad är inblandad i produktionen.

* John-Henri Holmberg bekräftar att BLACK HOUSE är översatt och kommer ut nästa år, troligtvis under senvåren som är Bra Böckers sedvanliga period att ge ut King i Sverige. Några nyheter kring en svensk publicering av THE DARK TOWER-böckerna har John-Henri dessvärre inte.

* Till sist några observationer från några medlemmar:

Inskickat av Jerker:
- Sydsvenskan har en gång i veckan en omröstning (oftast mindre seriös) om diverse mer eller mindre aktuella ting. Denna gång handlar det om vilken som bör skriva nästa Malmöroman (efter en aktuell artikel i tidningens nöjesdel Dygnet Runt om litteratur som tar upp Malmö på ett eller annat sätt). Här kan man bland annat välja Stephen King. Omröstningen pågår t o m onsdag och finns på:
http://w1.sydsvenskan.se/kalendarium/opinion.jsp?survey=2171

Inskickat av Kenneth:
- Såg att det kommit ut ännu en version av det klassiska spelet Trivial Pursuit (TP för entusiaster), som fått tilläggstiteln 1980. Där finns ingen mindre än vår käre herr King med på omslaget. Kanske finns det en fråga om honom. Vem vet?

Norska Följeslagaren J.I. rapporterar om ännu en hårdrocksskiva med Kinginspirerade texter. Det är det progressiva metalbandet Redemption som på sin självbetitlade skiva har fyra låtar om DESPERATION. ”Desperation I-IV” heter låtarna och på hemsidan finns korta låtsnuttar att lyssna på, dock inte texterna trots att det finns en länk till ”Lyrics”.
http://ivorygate.com/redemption/


Recension av THE DEAD ZONE – Season One

Det har väl inte undgått någon Följeslagare att det går en TV-serie i USA baserad på Stephen Kings THE DEAD ZONE. Vi har ju rapporterat ganska friskt om serien i våra utskick och redan tidigare recenserat pilotavsnittet (i utskick #143, 10/6 2002). Serien har hittills gått två kortare säsonger och nu hänger det lite på TV-bolaget ifall det blir en tredje säsong. Vi får hoppas det för THE DEAD ZONE är en mycket lyckad TV-serie. Vi får också hoppas att den dyker upp i svensk/nordisk TV i framtiden så att fler får möjlighet att se den.

Tidigare i somras släpptes en DVD-box (Region 1) med den första säsongens 13 avsnitt samlade på fyra skivor. Hur har då de lyckats föra över Kings bok till TV-serieformatet? Jo, det har de gjort genom att dels vara väldigt trogen förlagan och samtidigt utvecklat historien med egna idéer utan att spåra ur och misshandla Kings historia.

De första två avsnitten sitter ihop och följer halva boken kan man säga. Historien utspelar sig i mitten av 90-talet. Johnny Smith, spelad av Anthony Michael Hall, är en lärare åt det lite mer excentriska hållet. Han har ett förhållande med sin kollega och barndomskärlek Sarah Bracknell (Nicole deBoer) och de planerar ett liv ihop. Men planerna går i kras när Johnny krockar med en lastbil och faller i koma.

Sex år senare vaknar han upp och allt är förändrat. Hans mor har dött och givit bort alla sina pengar till den småskumma pastorn Gene Purdy (David Ogden Stiers). Hans kärlek Sarah har gått vidare och skaffat familj med en ny man, även om hennes barn också är Johnnys barn. Till råga på allt har han efter uppvaknandet fått förmågan att se bakåt och framåt i tiden genom att bara röra en person. Läkarna påstår att Johnny efter olyckan använder en ”död zon” i sin hjärna.

Johnny återhämtar sig från olyckan och använder sin förmåga för att hjälpa polisen att ta fast en seriemördare.

Med det slutar serien att följa boken och tar en egen väg. Några av de tillägg som gjorts är först och främst en rad karaktärer. Pastor Purdy är en. Johnny gillar inte honom men tar ändå emot Purdys hjälp. Bruce Lewis (John L. Adams) är en skötare på sjukhuset som blir kompis med Johnny. Enligt uppgift skrevs han in i serien som ett bollplank för Johnny, och även om det säkert är sant är Bruce en rätt skön person som passar bra in serien.

Ytterligare en ny karaktär är reportern Dana Bright (Kristen Dalton) som också fått en större roll i serien än vad som var tänkt från början. Hon är en cynisk, grävande reporter på ”the police beat” för Bangor Daily News (sedd ur tidningsbranschen, där jag faktiskt jobbar, är hon en smula overklig) som bevakar det mesta Johnny gör. Hon får sedermera ett lite mer personligt intresse i Johnny, vilket inte är helt populärt hos Sarah.

En förändring som jag verkligen gillade är att Sarah gifte sig med sheriffen Walt Bannerman (Chris Bruno) vilket var ett riktigt genidrag hos skaparna av serien. Här blir det direkt en spänning mellan Johnny och sheriffen. Dessvärre avtar denna spänning allt för snabbt när serien rullar vidare. De blir kompisar och samarbetar utan några större problem.

Den största förändringen är dock att Johnnys egenskaper skiljer sig från boken. De är mer utvecklade, vilket ger större utrymme för variation i avsnitten. I ett ganska jobbigt avsnitt utspelar sig allt i en dröm där alla roller är ombytta. I ett annat avsnitt får Johnny i sig en drog vilket gör att han fastnar i sina visioner. Ganska påhittigt må jag säga.

Avsnitten är dock ganska ojämna. Vissa är helt klart mindre bra medan andra är mycket bra. Det märks att de utvecklat serien under säsongens gång, vilket förstås är bra. I säsongsavslutningen återgår de till Kings original och tar in galningen Greg Stillson (Sean Patrick Flanery), en ung framgångsrik politiker som Johnny förutspår ska starta ett världskrig. Givetvis får Stillson ekonomiskt stöd av Pastor Purdy vilket gör att Johnny blir mer inblandad i Stillson än vad han kanske önskat sig. Hur det hela fortsätter avslöjas i säsong två…

Sammanfattat är THE DEAD ZONE en mycket bra serie, inte bara ur vinkeln King utan i sin helhet, och det är tack vare en bra uppsättning skådespelare och framför allt riktigt välgjorda effekter. Där har de verkligen lyckats få till det på ett perfekt sätt. Johnnys visioner är påhittiga och ofta mycket originella. Ibland har de gjort syftningar på scener ur de första två avsnitten och lagt till någon detalj. Jag fattar inte riktigt hur de har gjort det. Antingen är det avancerad dataredigering, eller så spelade de in alternativa versioner av scenerna på en gång. Riktigt lyckat är det i alla fall och imponerande på sitt sätt.

Är THE DEAD ZONE värd att köpa? Ja, absolut. Både som Kingobjekt och som vanlig thrillerserie. Jag skulle vilja beskriva serien som en blandning av ”The X-files” och ”Sex feet under”, fast lite enklare än de båda avancerade serierna. Jag köpte mitt ex av boxen via eBay men den går givetvis att köpa på andra ställen som säljer Region 1 internationellt, http://www.dvdboxoffice.com till exempel. Observera dock att det finns en separat DVD med de två första avsnitten på marknaden också.

THE DEAD ZONE – Season one är värd fyra Följeslagare av fem möjliga. Kanske inte den starkaste fyran jag delat ut, men det ska bli mycket spännande att se hur serien utvecklar sig när säsong 2 släpps på DVD i framtiden. [Anders]

- Förutom alla 13 avsnitt innehåller DVD-boxen en massa extramaterial. På varje DVD (utom den fjärde) finns ”storyboards” för en del eller alla avsnitt. Du kan alltså se hur lika manus och den färdiga scenen blev. Det är rätt kul att se hur de tänker fram en scen och sedan se hur den blev.

Det finns även en ”bakom scenerna” special på varje DVD. De behandlar olika områden och har titlarna "Music and special effects", "Genesis", "Writing" och "Guest Stars". De som jag tycker bäst om är:

1. "Music and special effects" där man får se hur de lyckas med de specialeffekter som gör så att det ser ut som om Michael Anthony Hall går omkring ibland en massa saker som står stilla i luften. Mycket underhållande!

2. "Guest Stars" där det finns en intervju med Sean Patrick Flanery som spelar Stillson. Han har blivit något av en favorit för mig. Jag minns att jag såg honom i ”Young Indiana Jones” (där han spelar just Indiana Jones) och var då föga imponerad. Kanske har han blivit en bättre skådis… Nu är han dock perfekt som Stillson!

Det finns även en del promos för säsong 2 med i boxen.

Detta är en mycket bra box som jag verkligen tycker att ni ska köpa. Tyvärr är nog detta den bästa chansen som vi skandinaver har att få se denna suveräna serie inom en överskådlig framtid… THE DEAD ZONE håller faktiskt måttet även om allt som händer inte finns med i boken.

Betyget blir fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

[Lilja]


Debatt – King i THE DARK TOWER

I förra utskicket initierade vi en debatt angående Kings kommande medverkan i THE DARK TOWER-böckerna. Niklas Sundenius var orolig att serien skulle sluta med att King själv satt i toppen av tornet och sa: ”Nu slutar jag skriva böcker!”, efter snack som gått i olika diskussionsforum.

Vi bollade frågan vidare – hur tror ni att King kommer att dyka upp i THE DARK TOWER? – men det var bara en Följeslagare som nappade – Andreas Dekarö som skrev följande inlägg:

- Visst har King en oöverträffad förmåga att skrämma i sina böcker, men det mest skrämmande jag läst hittills var nog det faktum att King själv skulle dyka upp som en karaktär i DT. Jag har läst några böcker där författaren dyker upp som karaktär (bl.a. i Douglas Hofstadters skön-/facklitterära bok ”Gödel, Escher, Bach - ett evigt gyllene band” och jag har för mig att de gör något liknande i ”Sofies värld”) och jag tycker ofta att man skärmas från historien.

Det jag är rädd för är precis det scenario som Niklas Sundenius beskriver. Förhoppningsvis har King en mer undanskymd roll. Man kan ju tänka sig att King lyckas baka in någon slags rundgång i berättelsen (till exempel hur King får idén till DT).

Men, med tanke på hur hans övriga böcker har varit och hur pass bra DT-böckerna varit, så känns det ju konstigt om han skulle förstöra DT-historien genom att ge sig själv en alltför framträdande roll.

* * *

Någon som har något mer att tillägga i ämnet? Skicka då det till oss!


Frågor och svar

Fråga från Beth:

1. Jag har en fråga till dig om tre filmer av King. När kommer LANGOLJÄRERNA, THINNER-FÖRBANNELSE, PESTENS TID på DVD i Sverige. Jag skulle blivit glad om ni vet när dessa filmer kommer på DVD.

- Tyvärr har vi ingen information angående DVD-utgåvor av dessa filmer att komma med i dagsläget. Vi får hålla tummarna för att de kommer inom kort. [Anders]

Fråga från Kim

2. Jag undrar om ni tror att det är absolut nödvändigt att läsa BLACK HOUSE innan nästa DT? Jag tänkte nämligen vänta med att läsa den till den svenska översättningen av anledning att den enligt flera läsare på Amazon.com är relativt svårläst och osammanhängande. Men enligt Bra Böcker så får man vänta ända till nästa höst, fasansfullt eller hur?

- Skulle den bli mindre svårläst och osammanhängande på svenska då? Skämt å sido, jag upplevde inte boken som svårläst och osammanhängande utan som en härlig Kingbok. Jag tror dock inte att det är absolut nödvändigt att läsa den innan WOLVES OF THE CALLA. Du kan lika gärna läsa den efteråt, men å andra sidan kan det ju vara värt det att ha den i färskt minne.

DT-experten Anthony på http://www.thedarktowercompendium.com svarar på en liknande fråga på sin hemsida. Någon undrar vilken som är den bästa ordningen att läsa alla böcker relaterade till THE DARK TOWER och Anthony svarar att det nog är bäst att läsa dem i kronologisk ordning. I så fall ska du läsa den innan WOLVES… men bara om du själv tycker att det är värt det. [Anders]


Efterord

I nästa utskick ska vi recensera en musik-CD för första gången i Följeslagarnas historia. Det är en CD som heter ”Territories” och som innehåller musik inspirerad av THE TALISMAN och THE DARK TOWER. Det låter väl spännande? I övrigt blir det nyheter och allt det vanliga. Dra ditt strå till stacken och skicka in frågor som du vill ha besvarade i utskicket. Vi ses om två veckor!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt